اهود اولمرت:
نخستوزیر پیشین اسرائیل، این کشور را به ارتکاب جنایات جنگی متهم میکند
Mon 14 07 2025

اهود اولمرت، که پیش از بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل بوده است، از اقدامات اسرائیل در خاورمیانه انتقاد میکند. او در این میان از خطر احتمالی پاکسازی قومی نیز هشدار میدهد.
نخستوزیر پیشین اسرائیل، اهود اولمرت، با انتقاداتی صریح علیه دولت فعلی کشورش موضع گرفته است. او در گفتوگو با روزنامه بریتانیایی گاردین اظهار داشت که پس از آنکه اسرائیل در بهار امسال مذاکرات برای پایان دائم جنگ در نوار غزه را متوقف کرد و مجدداً به عملیات نظامی روی آورد، به این نتیجه رسیده است که کشورش مرتکب جنایات جنگی میشود.
اولمرت که پیشتر از اقدامات اسرائیل علیه حماس ــ در پی حملات این سازمان اسلامگرای تروریستی در تاریخ ۷ اکتبر ۲۰۲۳ ــ حمایت کرده بود، گفت: «از اینکه جنگ دفاع از خود به چیزی دیگر تبدیل شده، شرمسار و دلشکستهام.» به همین دلیل تصمیم گرفته که بهطور علنی موضعگیری کند. او تأکید کرد که میخواهد نشان دهد در اسرائیل دیدگاههایی متفاوت با مواضع دولت نیز وجود دارد.
خشونت مرگبار شهرکنشینان اسرائیلی «غیرقابل بخشش» است
اولمرت با اینکه باور ندارد جنایات جنگی در قالب یک کارزار سازمانیافته انجام شده باشند یا دستوری رسمی در اینباره صادر شده باشد، اما میگوید که نوعی آمادگی برای پذیرش سطح بالایی از مرگ و ویرانی وجود داشته و چشم بر رویدادهایی بسته شده که منجر به «کشتار شمار زیادی از افراد بیگناه» شدهاند. بنابراین، بهزعم او، دولت اسرائیل مسئول جنایات جنگی ارتکابیافته است.
او همچنین خشونت شهرکنشینان افراطی در کرانه باختری را که بارها موجب مرگ فلسطینیان شده است، جنایت جنگی دانست. این حملات را «غیرقابل بخشش و غیرقابل قبول» توصیف کرد. اولمرت از «عملیات مداومی سخن گفت که از سوی گروهی بزرگ، به طرز بیرحمانه و جنایتکارانه سازماندهی و اجرا میشوند.» به گفته او، چنین اقداماتی «بدون حمایت و حفاظت نهادهای اسرائیلی در مناطق اشغالی کرانه باختری» ممکن نبودند.
اولمرت از «اردوگاه کار اجباری» سخن میگوید
اولمرت در گفتوگو با گاردین بهویژه نسبت به اردوگاهی که دولت اسرائیل برای صدها هزار فلسطینی در نوار غزه برنامهریزی کرده است، انتقادات شدیدی مطرح کرد. این اردوگاه که از سوی دولت اسرائیل «شهر انسانی» نامیده میشود، به گفته اولمرت در صورت انتقال مردم به آن، بخشی از یک «پاکسازی قومی» خواهد بود.
اقدامات نظامی اسرائیل تا کنون شامل پاکسازی قومی نبوده است، چرا که تخلیهی مناطق درگیر از نظر حقوق بینالملل قانونی بهشمار میرود و فلسطینیها پس از آن امکان بازگشت داشتهاند. اما ماجرا در مورد «شهر انسانی» متفاوت است. به گفتهی اولمرت، اظهارات دولت اسرائیل مبنی بر اینکه این شهر برای محافظت از فلسطینیها ساخته میشود، باورپذیر نیست. بهعقیدهی او، این اردوگاه نه برای حفاظت، بلکه برای «تبعید» و راندن فلسطینیها ساخته میشود.
در اینباره، اولمرت حتی از واژهی «اردوگاه کار اجباری» (Konzentrationslager) استفاده کرد. او گفت: «این یک اردوگاه کار اجباری است، متأسفم.» از آنجا که این اصطلاح بهطور تاریخی با اردوگاههای کار و مرگ نازیها پیوند خورده است و میتواند به نوعی تقلیل فاجعهی هولوکاست تلقی شود، استفاده از آن در بسیاری از زمینهها بحثبرانگیز و محل مناقشه است.
نخستوزیر تا پایان مارس ۲۰۰۹
اولمرت برخی از وزرای افراطگرای کابینهی بنیامین نتانیاهو را تهدیدی بزرگتر برای امنیت بلندمدت اسرائیل از هر دشمن خارجی دانست. او گفت: «این افراد دشمن درون هستند.» بهگفتهی او، نه همهی کسانی که از اسرائیل نفرت دارند، لزوماً یهودیستیز (آنتیسمیت) هستند.
اولمرت در آغاز سال ۲۰۰۶ و پس از سکتهی مغزی آریل شارون، به مقام نخستوزیری رسید. او در پاییز ۲۰۰۸ کنارهگیری خود را اعلام کرد، اما تا ۳۱ مارس ۲۰۰۹ در این مقام باقی ماند. جانشین او بنیامین نتانیاهو شد. اولمرت به عنوان طرفدار راهحل دوکشوری شناخته میشود.
به نقل از هفته نامه "دی سایت" Die Zeit به تاریخ چهاردهم ژوئن 2025
|
|