عصر نو
www.asre-nou.net

آمریکا گزارشگر ویژه سازمان ملل و منتقد حمله اسرائیل به غزه را تحریم کرد


Thu 10 07 2025



فرانچسکا آلبانزه مدت‌هاست که استدلال کرده دولت‌های غربی در دفاع از حقوق فلسطینیان در سرزمین‌های اشغالی تلاشی نمی‌کنند.

بی‌بی‌سی: دولت آمریکا تحریم‌هایی را علیه فرانچسکا آلبانزه، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در سرزمین‌های اشغالی فلسطینی که منتقد صریح حملات نظامی اسرائیل به غزه است، اعمال کرده است. مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا این اقدام را به حمایت خانم آلبانزه از دیوان کیفری بین‌المللی نسبت داد؛ دادگاهی که برخی از قضات آن پیش‌تر توسط آمریکا تحریم شده‌اند.

آقای روبیو گفت آمریکا خانم آلبانزه را به دلیل تعامل مستقیم با دیوان کیفری بین المللی در تلاش برای پیگرد قانونی اتباع آمریکایی یا اسرائیلی تحریم کرده است و او را برای ایفای نقش به عنوان گزارشگر ویژه سازمان ملل «نامناسب» خواند.

وزیر خارجه آمریکا همچنین خانم آلبانزه را متهم کرد که «یهودستیزی آشکار را رواج داده، از تروریسم حمایت کرده و بی‌پرده نسبت به ایالات متحده، اسرائیل و غرب ابراز نفرت کرده است.»

این تحریم‌ها به احتمال زیاد مانع سفرخانم آلبانزه به آمریکا می‌شوند و دارایی‌های احتمالی او در این کشور را مسدود خواهند کرد.

فرانچسکا آلبانزه در پستی در شبکه اجتماعی ایکس به‌طور مستقیم به تحریم‌ها اشاره نکرد، اما گفت: «در چنین روزی بیش از هر زمان دیگر، من قاطعانه و با اطمینان در کنار عدالت می‌ایستم، همان‌طور که همیشه ایستاده‌ام.»

در این پیام که در آن او یک رشته‌توییت در حمایت از دیوان کیفری بین المللی را هم بازنشر کرد، گفت که از کشور مؤسس این دادگاه (ایتالیا) می‌آید؛ کشوری که وکلا و قضاتش «در راه دفاع از عدالت، بهای سنگینی پرداخته‌اند، حتی با جان خود.»

او افزود: «من قصد دارم به این سنت افتخارآمیز وفادار بمانم.»

گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور سرزمین‌های فلسطینی در این مورد به بی‌بی‌سی پاسخی نداد، اما به نقل از الجزیره گفته شده که او تحریم‌ها را «شیوه‌های تهدیدآمیز به سبک مافیا» توصیف کرده است.

این اقدام جدیدترین گام دولت ترامپ در کارزار خود علیه دیوان کیفری بین‌المللی است؛ کارزاری که پیش‌تر شامل تحریم چهار قاضی این دادگاه هم بوده است.

آمریکا این اقدامات را پس از آن اتخاذ کرد که دیوان کیفری بین المللی سال گذشته حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل و یوآو گالانت، وزیر دفاع وقت، را به اتهام ارتکاب جنایات جنگی در غزه صادر کرد؛ اتهاماتی که هر دو مقام آن را رد کرده‌اند.

این اقدام احتمالاً واکنش تند کسانی را که خواستار پاسخگویی در مورد تلفات غیرنظامیان در جنگ غزه هستند، در پی خواهد داشت.

فرانچسکا آلبانزه مدت‌هاست که استدلال کرده دولت‌های غربی در دفاع از حقوق فلسطینیان در سرزمین‌های اشغالی تلاشی نمی‌کنند.

مواضع صریح او موجب حمایت گسترده‌ از سوی کسانی شده که رهبران اسرائیل و آمریکا را متهم می‌کنند با استفاده ابزاری از اتهام «یهودستیزی» تلاش دارند مانع از نقد سیاست‌هایشان شوند.

منتقدان خانم آلبانزه به برخی اظهارات گذشته او اشاره کرده‌اند، از جمله این که در سال ۲۰۱۴ گفته بود «لابی یهودی» بر سیاست‌های آمریکا در مورد اسرائیل و فلسطینی‌ها تأثیرگذار است. او بعدتر از این اظهارنظر ابراز تأسف کرد، اما ادعاهای «یهودستیزانه» بودن اظهارنظرش را رد کرد.

آگنس کالامار، دبیرکل عفو بین‌الملل و گزارشگر ویژه پیشین سازمان ملل، از این تصمیم ابراز تأسف کرد و گفت: «دولت‌ها و همه کسانی که به نظم مبتنی بر قوانین و حقوق بین‌الملل پایبند هستند باید تمام توان خود را برای جلوگیری از اثرات این تحریم‌ها علیه فرانچسکا آلبانزه به کار گیرند.»

آقای روبیو همچنین گفته است که خانم آلبانزه با ارسال «نامه‌های تهدیدآمیز» به چند شرکت آمریکایی، اتهاماتی بی‌اساس مطرح کرده و پیشنهاد پیگرد حقوقی آن‌ها را به دیوان کیفری بین‌المللی داده است.

وزیر خارجه آمریکا افزود: «ما این کارزارهای جنگ سیاسی و اقتصادی که منافع و حاکمیت ملی ما را تهدید می‌کند، تحمل نخواهیم کرد.»

اوایل این ماه، فرانچسکا آلبانزه از ده‌ها شرکت چندملیتی خواست تا فعالیت تجاری خود با اسرائیل را متوقف کنند، زیرا به گفته او این شرکت‌ها با چنین اقداماتی در ارتکاب جنایات جنگی در غزه و کرانه باختری اشغالی شریک می‌شوند.

او گفت که این شرکت‌ها «از اقتصاد اسرائیل در اشغال غیرقانونی، آپارتاید و اکنون نسل‌کشی در سرزمین‌های اشغالی فلسطینی سود برده‌اند.»

اسرائیل گزارش خانم آلبانزه را «بی‌اساس» خواند و گفت که «به زباله‌دان تاریخ خواهد پیوست.»

فرانچسکا آلبانزه همچنین طرح دونالد ترامپ برای تصرف نوار غزه و جابجایی اجباری ساکنان آن که در فوریه اعلام شده بود، را «غیرقانونی، غیراخلاقی و کاملاً غیرمسئولانه خواند و گفت که این اقدام بحران منطقه‌ای را تشدید خواهد کرد.»

زمان اعلام تحریم‌ها علیه خانم آلبانزه هم قابل توجه است؛ بنیامین نتانیاهو،‌ نخست وزیر اسرائیل هم‌اکنون در واشنگتن به سر می‌برد و روز چهارشنبه مورد استقبال رسمی ویژه‌ای در پنتاگون قرار گرفت.

خانم آلبانزه در گذشته اتهامات مشابه را رد کرده و در گفت‌وگویی با بی‌بی‌سی در اکتبر گفته بود: «من این سخنان و افتراهای همراه آن را بی‌اهمیت نمی‌دانم، اما می‌دانم که موضوع درباره شخص من نیست، همان‌گونه که گزارشگران پیش از من هم این را می‌دانستند.»

او افزوده بود: «همچنین می‌دانم کشورهایی که این اتهامات یهودستیزی را مطرح می‌کنند، هیچ‌گاه کاری برای پایبندی به حقوق بین‌الملل انجام نداده‌اند.»

دفترفرانچسکا آلبانزه تاکنون درباره این تحریم‌ها واکنشی رسمی منتشر نکرده است.

حدود ۱۲۵ کشور عضو اساسنامه رم هستند که دیوان کیفری بین‌المللی را پایه‌گذاری کرده است. این کشورها هم از حمایت این دادگاه برخوردارند و هم موظف هستند به تصمیمات آن احترام بگذارند.

آمریکا و اسرائیل عضو این نهاد بین‌المللی نیستند.

آمریکا در کنار متحد خود، اسرائیل، که در طول جنگ غزه از آن حمایت نظامی کرده، ازصدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو مخالفت کرده است، در حالی که بسیاری از کشورهای اروپایی بر استقلال این دادگاه تأکید کرده‌اند.

اسرائیل حملات به غزه را پس از حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ توسط حماس به جنوب این کشور آغاز کرد که در آن حدود ۱۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۱ نفر دیگر گروگان گرفته شدند.

از آن زمان، بنا بر گزارش وزارت بهداشت غزه که تحت کنترل حماس است بیش از ۵۷ هزار نفر در غزه کشته شده‌اند.

اکثر جمعیت غزه چندین‌بار آواره شده‌اند، بیش از ۹۰ درصد خانه‌ها آسیب دیده یا ویران شده، سیستم‌های بهداشت، آب، فاضلاب و بهداشت عمومی فروپاشیده‌اند و کمبود شدید غذا، سوخت، دارو و پناهگاه وجود دارد.