بوعلام صنصال، نویسنده فرانسوی-الجزایری، باید همچنان در بازداشت بماند
Wed 9 07 2025

صنصال ۸۰ سال دارد و متهم است که «وحدت ملی» را به خطر انداخته است؛ به همین دلیل رژیم الجزایر هیچ رحم و مروتی نشان نمیدهد. با این حال، هنوز امیدی برای او باقی مانده است.
بنا به اخباری که خبرگزاریها منتشر کردهاند؛ روابط دیپلماتیک میان فرانسه و الجزایر در بدترین وضعیت خود در سالهای اخیر قرار دارد. در چنین شرایطی، یک دادگاه الجزایری حکم محکومیت نویسنده فرانسوی-الجزایری، بوعلام صنصال، به پنج سال زندان را تأیید کرده است. دادگاه تجدیدنظر، روز سهشنبه، محکومیت این نویسنده ۸۰ ساله را به دلیل «به خطر انداختن وحدت ملی» مورد تأیید قرار داد.
دولت فرانسه در واکنش به این حکم، «تأسف» خود را ابراز کرده و آن را «غیرقابلدرک و ناعادلانه» خوانده است. وزارت امور خارجه فرانسه در پاریس اعلام کرد: «فرانسه از مقامات الجزایری میخواهد تا نشانی از رأفت نشان دهند و راهحلی سریع و انسانی برای این موضوع بیابند».
خانواده صنصال نیز خواستار آن شدهاند که رئیسجمهور الجزایر، عبدالمجید تبون، او را مورد عفو قرار دهد. این عفو ممکن است در روز استقلال الجزایر، که روز شنبه خواهد بود، صورت گیرد.
این نویسنده که در سال ۲۰۱۱ برنده جایزه صلح انجمن ناشران کتاب آلمان شد، در ماه نوامبر بازداشت شد. دستگاه قضایی الجزایر او را متهم میکند که در مصاحبهای گفته است الجزایر در دوران استعمار فرانسه سرزمینهایی را دریافت کرده که در گذشته به مراکش تعلق داشتهاند. صنصال این سخنان را در چارچوب آزادی بیان عنوان کرده است.
تنها در روز یکشنبه، یک دادگاه الجزایری خبرنگار فرانسوی دیگری را به اتهام «تمجید از تروریسم» به هفت سال زندان محکوم کرد. کریستف گلیز، گزارشگر فوتبال، برای تهیه یک گزارش، با یک مقام فوتبال تماس گرفته بود که همزمان یکی از اعضای ارشد جنبش خودمختاری منطقه قبیله (کبایلیه) نیز محسوب میشود. این جنبش در الجزایر به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته میشود.
روابط میان فرانسه و مستعمره پیشین خود، الجزایر، به دلیل مجموعهای از منازعات تیره شده است. یکی از نقاط اختلاف همیشگی، شکستهای مکرر در روند اخراج شهروندان الجزایری از فرانسه است، چرا که مقامات الجزایری برای شهروندان خود مدارک لازم را صادر نمیکنند. افزون بر این، رئیسجمهور فرانسه، امانوئل مکرون، سال گذشته با حمایت ناگهانی از طرح خودمختاری مراکش برای صحرای غربی، دولت الجزایر را خشمگین کرد.
از آن زمان تاکنون، دو کشور درگیر یک بحران دیپلماتیک شدهاند که با اخراج دیپلماتها از سوی هر دو طرف و اعمال محدودیتهایی برای دارندگان ویزاهای دیپلماتیک همراه بوده است.
|
|