تحریک هدفمند با شعار مرگ بر عربها
Mon 26 05 2025

هزاران ملیگرای اسرائیلی با پرچمها و شعار «مرگ بر اعراب»، از شرق اورشلیم عبور کردند، بیآنکه پلیس مداخلهای بکند.
به گزارش خبرگزاریها، در این تظاهرات که در ظاهر برای بزرگداشت اشغال شرق اورشلیم در جنگ ششروزه بود، هزاران اسرائیلی راستگرا، از جمله ایتامار بنگویر حضور داشت.
آنها شعارهای ملیگرایانه سر دادند و فریاد میزدند: «مرگ بر عربها» — در جریان راهپیمایی سالانه پرچمبهدست ملیگرایان یهودی در اورشلیم، درگیریهایی رخ داد. در شهر قدیمی شرق اورشلیم که با دیوار احاطه شده، شرکتکنندگان ابتدا به معدود صاحبان فروشگاههای فلسطینی که پیش از عبور راهپیمایی هنوز مغازههای خود را نبسته بودند، تعرض کردند. یک شاهد عینی به خبرگزاری رویترز گفت که تظاهرکنندگان، که عمدتاً از جوانان شهرکنشین ساکن کرانه باختری اشغالی بودند، سپس به فعالان چپگرای اسرائیلی و خبرنگارانی که راهپیمایی را نظاره میکردند حملهور شدند.
پلیس اسرائیل که در نزدیکی محل حضور داشت، دخالتی نکرد. تا عصر همین روز نیز در پاسخ به درخواست برای اظهار نظر، واکنشی نشان نداد و خبری از بازداشت افراد منتشر نشد. یکی از مأموران پلیس در محل گفت که بازداشت این شرکتکنندگان جوان ممکن نیست، چرا که زیر ۱۸ سال سن دارند.
این راهپیمایی یادآور اشغال شرق اورشلیم توسط اسرائیل در سال ۱۹۶۷ است و پیشتر نیز به درگیریهایی با فلسطینیها منجر شده بود. شرکتکنندگان با پرچمهای آبی و سفید اسرائیل از کوچههای باریک شهر قدیمی — که عمدتاً ساکنان آن عرب هستند — عبور کردند، در حالی که بسیاری از صاحبان فروشگاههای فلسطینی از ترس حملات خشونتآمیز، مغازههای خود را بسته بودند.
فلسطینیها این راهپیمایی را اقدامی تحریکآمیز میدانند که با هدف تضعیف ادعای آنها نسبت به شرق اورشلیم بهعنوان پایتخت یک کشور مستقل صورت میگیرد. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، بار دیگر بر ادعای کشورش نسبت به این شهر تأکید کرد. او در جلسهای از کابینه که روز دوشنبه در شرق اورشلیم برگزار شد، گفت: «ما اورشلیم را متحد، کامل و تحت کنترل اسرائیل حفظ خواهیم کرد.»

ایتامار بنگویر در محاصره نیروهای امنیتی. عکس: احمد غَربَلی / خبرگزاری فرانسه (AFP)
ایتامار بنگویر، وزیر امنیت ملی از جناح راست افراطی، نیز با حضور در محوطه مسجدالاقصی به این تنشها دامن زد. او در ویدیویی گفت: «امروز، به لطف خدا، امکان نماز خواندن در کوه معبد (Temple Mount) وجود دارد.» این مکان که برای هر دو دین یهودیت و اسلام مقدس شمرده میشود، سالهاست به کانونی برای مناقشات تبدیل شده است. بر اساس توافقی قدیمی، اداره این مجموعه مذهبی بر عهده یک بنیاد اسلامی از کشور همسایه، اردن، است. طبق این توافق، یهودیان میتوانند از این مکان بازدید کنند، اما مجاز به نماز خواندن در آن نیستند. تشکیلات خودگردان فلسطین و دولت اردن حضور این وزیر اسرائیلی را بهشدت محکوم کردند.
|
|