مصاحبه اشپیگل با ایران شناس اتریشی والتر پوش
مسئله این است: آیا رژیم ایران زنده خواهد ماند
Thu 10 04 2025

اسرائیل میخواهد از لحظهی ضعف ایران برای حمله به برنامهی هستهای آن استفاده کند، به گفتهی والتر پوش، کارشناس خاورمیانه. در عین حال، ترامپ رژیم را به بمباران تهدید میکند، اما در عین حال میخواهد با آن معامله نیز بکند.
رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، رژیم تهران را تهدید کرده که در صورت توقفنکردن برنامه هستهایاش، با حملات سنگین نظامی روبهرو خواهد شد. وزیر دفاع او، پیت هگزس، بخش بزرگی از ناوگان بمبافکنهای B-2 را به پایگاه دیهگو گارسیا در اقیانوس هند ـ در فاصله ۵۲۰۰ کیلومتری از تهران ـ منتقل کرده و چند ناو هواپیمابر نیز به منطقه اعزام کرده است.
قرار است روز شنبه، در عمان، دیداری در سطح بالا میان آمریکا و ایران برگزار شود. میزبان این دیدار بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، خواهد بود. هنوز مشخص نیست که آیا عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران، در آنجا با استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ، دیدار خواهد کرد یا نه. دو کشور با یکدیگر گفتوگو نمیکنند. این دیدار، در صورت وقوع، نخستین مواجهه مستقیم نمایندگان دو طرف در حدود هفت سال گذشته خواهد بود.
اشپیگل: به نظر میرسد اسرائیل و آمریکا در حال آمادهسازی عملیات نظامی گستردهای علیه ایران هستند. واکنش رژیم در تهران چیست؟
پوش: آنها منتظر ماندهاند. در تهران تصور نمیشود که حملهای فوری در کار باشد. دولت ایران این روزها با آمریکا گفتوگو میکند، گرچه نه بهطور مستقیم. از سوی آمریکا و اسرائیل، بازه زمانی ششماههای برای انجام عملیات نظامی مطرح شده است.
اشپیگل: چه چیزی در شش ماه آینده اتفاق خواهد افتاد؟
پوش: در ماه سپتامبر، مانند هر سال، نمایندگان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در وین گرد هم میآیند. اگر در ایران نقض مفاد توافق تشخیص داده شود و در عین حال موارد کافی از نقض حقوق بشر مستند شده باشد، در آن صورت از منظر افکار عمومی نیز یک مجوز قوی برای اقدام نظامی علیه ایران فراهم خواهد شد.
اشپیگل: رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، تهدید کرده که اگر تهران برنامه هستهای خود را متوقف نکند، آن را با «بمبارانهایی» روبهرو خواهد کرد که «ایران تاکنون هرگز ندیده است». این تهدید را تا چه اندازه باید جدی گرفت؟
پوش: تهدیدها و همزمان بررسی امکانهای مذاکره، ابزارهایی برای افزایش فشار هستند. آنچه در این میان برای من مهمتر به نظر میرسد، این پرسش است که آیا هدف، یافتن راهحلی پایدار برای برنامه هستهای ایران است یا حذف ایران بهعنوان یک بازیگر منطقهای.
اشپیگل: وضعیت برنامه هستهای ایران در حال حاضر چگونه است؟
پوش: برنامه هستهای ایران برای مقاصد غیرنظامی است، اما قابلیت تولید سلاح هستهای را نیز دارد. سیستم نظارتی فنی که این قابلیت هستهای را کنترل میکند، بهخوبی عمل میکند. با این حال، این نظارت کافی نیست تا اعتماد لازم را برای جلوگیری از اینکه ایران بهعنوان تهدید در نظر گرفته شود، ایجاد کند. این مکانیزمهای نظارتی نیازمند اعتماد پایهای هستند که در هر دو طرف وجود ندارد.
اشپیگل: تهدید ناشی از احتمال دستیابی ایران به سلاح هستهای چقدر واقعی است؟
پوش: ترکیب این تهدید با ایدئولوژی رادیکال برخی از گروهها در ایران که هدفشان اخراج ایالات متحده از منطقه و نابودی اسرائیل است، این وضعیت را به هیچ عنوان برای اسرائیل و آمریکا قابل قبول نمیسازد.
اشپیگل: پس آیا امسال جنگ با ایران در پیش است؟
پوش: آمریکا و اسرائیل در حال حاضر ایران را بهطور قابل توجهی ضعیفتر از گذشته میبینند، نخست به دلیل از دست دادن متحدانش در سوریه و کاهش رهبری حزبالله در لبنان. حتی عراق نیز دیگر آنقدرها قوی نیست. تنها متحدان باقیمانده آنها، حوثیها در یمن هستند. اسرائیلیها نمیخواهند این فرصت را برای نابودی حامیان حماس فلسطین از دست بدهند. آنها معتقدند که چنین فرصتی به این زودیها دوباره پیش نخواهد آمد. این تفکر تنها مختص بنیامین نتانیاهو نیست. اما به نظر میرسد که آمریکا هنوز در مورد اینکه آیا واقعاً میخواهد این جنگ را آغاز کند یا نه، تردید دارد.
اشپیگل: ایران از نظر نظامی چقدر قدرت دارد؟
پوش: ایران بهعنوان یک قدرت متوسط، در وضعیت خود تاثیرگذار است، اما در این موقعیت معمولاً هیچ کشوری نمیخواهد آمریکا را بهعنوان دشمن خود انتخاب کند. اینکه حملات اخیر علیه ایران چقدر موفقیتآمیز بودهاند، چه میزان سیستمهای دفاعی آن هنوز کارآمد هستند، و اینکه تهران چه مقدار سوخت موشکی و چه تعداد موشکهایی دارد که میتوانند علیه پایگاههای غربی استفاده شوند، اطلاعات دقیقی در دست نیست. اما آنها در برابر تهدیدات مقاوم هستند.
اشپیگل: چنین حمله گستردهای چه تأثیری بر آینده رژیم خواهد داشت؟
پوش: ایران تهدید کرده که در صورت وقوع حمله، پایگاه آمریکایی دیهگو گارسیا را هدف قرار خواهد داد. من این تهدید را نیز واقعبینانه میبینم. اگر ایران در چنین شرایطی واقعاً آسیبهای سنگینی به ایالات متحده وارد کند، احتمالاً آمریکاییها تأسیسات هستهای و نظامی ایران را بمباران خواهند کرد. در این صورت، سوال این خواهد بود که آیا رژیم ایران قادر به بقا خواهد بود یا خیر. در این میان، نحوه واکنش طالبان در شرق کشور به این درگیری، چگونگی تأثیر تنشهای داخلی و احتمال بروز شورشها در استانها نیز نقش مهمی ایفا خواهد کرد.
اشپیگل: در عین حال، ترامپ بهطور علنی برای رژیم ایران امکان انجام معاملات با ایالات متحده را مطرح کرده است. او همچنین به رأیدهندگان خود وعده داده که جنگهای جدیدی در خاورمیانه آغاز نخواهد کرد. پس آیا هنوز احتمال توافق وجود دارد؟
پوش: ترامپ بدون تردید بهطور اصولی به دستیابی به یک توافق علاقهمند است، اما اینکه چنین توافقی با توجه به انتظارات متقابل طرفین امکانپذیر باشد یا نه، کاملاً نامعلوم است. اگر توافقی حاصل شود، رئیسجمهور آمریکا بیتردید آن را بهعنوان یک توافق کاملاً آمریکایی معرفی خواهد کرد. هدف این است که نه اروپاییها، بلکه آمریکاییها از این معامله سود ببرند.
مصاحبه کننده: Susanne Koelbl
به نقل از اشپیگل آنلاین
*والتر پوش، ایرانشناس ۵۸ ساله، بهعنوان کارشناس خاورمیانه در آکادمی دفاع ملی ارتش اتریش در وین تحقیق میکند. او در دانشگاه وین زبانشناسی ترکی و مطالعات اسلامی را تحصیل کرده، با تمرکز بر ایران در بنیاد علوم و سیاست در برلین کار کرده و همچنین بهعنوان کارشناس در پروندههای تروریستی در آلمان فعالیت داشته است.
|
|