فعالان علیه مجازات اعدام
چرا ما برای لغو مجازات اعدام کوشش می کنیم؟
برگرفته از سایت سازمان عفو بین الملل- ژوئیه ۲۰۲۴
Thu 20 03 2025
ما در سازمان عفو بینالملل، قاطعانه بر این باوریم که هیچکس وهیچ دولتی حق گرفتن جان انسان دیگری را ندارد. ما کوشش می کنیم مجازات اعدام در سطح جهانی برچیده شود. تا زمانی که همه کشورهای جهان مجازات اعدام را لغو نکنند، فعالیت های ما متوقف نخواهد شد.
مجازات اعدام چیست؟
مجازات اعدام عبارت از قتل از پیش برنامه ریزی شده می باشد که توسط دولت با مجوز قضایی در حق انسان محکوم اجرا میشود. این مجازات خشونت آمیز وغیرقابل برگشت نباید در هیچ سیستم عدالت کیفری جایی داشته باشد.
ما با اجرای مجازات اعدام افراد به هر دلیلی صرف نظر از جرم و یا حتی اتهام جنایت، مخالفیم.
چرا با اعدام مخالفیم؟
دلایل زیادی برای غیر قابل قبول بودن مجازات اعدام وجود دارد، اینجا شش دلیل مطرح می شود:
۱- اعدام بالاتری نفی حقوق بشر است
در درجه اول و مهمتر از موارد دیگر، محکومیت یک نفر به اعدام، دو حق حیاتی و انسانی اعلامیه جهانی حقوق بشر را که طبق آن در سال ۱۹۴۸ تضمین شده زیر پا می گذارد.
-حق زندگی (اصل ۳)
-ممنوعیت شکنجه یا مجازات ظالمانه که غیرانسانی و تحقیرآمیز می باشد (اصل ۵)
هدف ما در سازمان عفو بین الملل اینستکه همه انسانها در جهان از حقوق اولیه همانطور که در اعلامیه حقوق بشر و استاندارد های مشابه آمده بهره مند شوند. مجازات اعدام از همه نظر حقوق اولیه بشری را نقض می کند.
۲- اعدام جلوی ارتکاب جرم را نمی گیرد
افراد طرفدار مجازات اعدام معتقدند که مجازات اعدام عاملی بازدارنده و موثر برای جلوگیری از خشن ترین جنایات در جامعه می باشد اما شواهد مغایر با این ادعا می باشند.
گزارشی در سال ۲۰۱۲ توسط محققان مستقل در شورای ملی تحقیقات آکادمی آمریکا نشان میدهد که ایالت هایی که مجازات اعدام را اعمال می کنند، دارای میزان مشابهی از جنایات با ایالت هایی دارند که از مجازات اعدام استقاده نمی کنند: به نظر نمی رسد که تهدید به مجازات اعدام مانع از جنایات شود.
۳- مجازات اعدام برگشت ناپذیر و همراه با اشتباهاتی انجام میگیرد
مجازات اعدام نهایی و غیرقابل برگشت است: خطر اعدام یک فرد بی گناه را بدلیل اشتباهات کاملاٌ نمی توان از بین برد و چنین اشتباهاتی اتفاق می افتد.
از سال ۱۹۷۶ تا کنون، ۱۹۵ زندانی محکوم به اعدام بخاطر جنایاتی که انجام ندادهاند در در ایالات متحده آمریکا تبرئه شدهاند. کسی اطلاع از تعداد افرادی که به خاطر جنایتی که انجام نداده و اعدام شدهاند، ندارد. نقصهای سیستمایتک دولت هایی که مجازاتهای جبرانناپذیر و نهایی را انجام میدهند، در پروژه فیلم «یک برای ده» ثبت شدهاست. علاوه بر این، ایالات متحده سهم کمتری از اعدام ها را در جهان دارد. از ۸۸۳ اعدام ثبت شده در سال ۲۰۲۲ در جهان، ۹۳ درصد اعدام ها در خاورمیانه و شمال آفریقا بودهاست. این تعداد شامل هزاران اعدام دیگر که در چین، ویتنام و کره شمالی گزارش نشده است، نمی شود.
۴- مجازات اعدام بیشتر در سیستم های قضایی ناعادلانه استفاده می شود
کشورهایی که بیشترین افراد را اعدام می کنند، اغلب همان کشورهایی هستند که ما نگرانی های زیادی در مورد ناعادلانه بودن سیستم قضایی آنها داریم.
کشورهای «در صدر بالای اعدام ها» مانند چین، ایران و عربستان سعودی همگی محکوم به عدم شفافیت در روند قضایی صدور احکام اعدام می باشند.
کشور چین دارای بیشترین اجرای حکم اعدام در جهان می باشد. اما مجازات اعدام به عنوان یک موضوع امنیتی پنهان نگاه داشته می شود. بر اساس تمام شواهدی که ما در دست داریم، احتمال میدهیم که سالانه هزاران نفر در چین اعدام میشوند، اما بدون اطلاعات موثق از سوی دولت چین، نمی توانیم بگوییم که سالانه چند حکم اعدام صادر و اجرا میشود.
در عربستان سعودی و ایران، احکام اعدام گاهی پس از محکومیت هایی هست که بر اساس اعترافات اجباری زندانیان از طریق شکنجه در هنگام بازداشت به دست آمده است، صادر می شود. علاوه بر این، در سال ۲۰۲۲، جرایم مرتبط با مواد مخدر بخش قابل ملاحظه ایی از احکام اعدام را داشته و برخی از محکومین در ملاء عام اعدام گردیدند. در این دو کشور برخی از این افراد به دلیل جنایاتی که زیر سن ۱۸ سالگی مرتکب شدند، اعدام گردیدند.
۵- تبعیض در صدور احکام اعدام
اگر فردی عضوی از یک گروه اقلیت درکشوری باشد که مجازات اعدام را اجرا می کند، احتمال زیادی وجود دارد که او به اعدام محکوم شود. اجرای مجازات اعدام به طور نامتعادلی برای اعضای اقلیت های نژادی، قومی و مذهبی و همچنین افرادی که در فقر زندگی می کنند به اجرا گذاشته می شود.
در ایالات متحده، شواهد زیادی از تبعیض نژادی در صدور احکام مجازات اعدام وجود دارد. نژاد مقتول تنها عامل قابل اعتماد و تعیین کننده در تصمیم گیری صدور و یا عدم صدورحکم اعدام برای متهم میباشد. به عنوان مثال، یک مطالعه در سال ۲۰۰۷ در ایالت کاناتیکت نشان داده زمانیکه که قربانیان سفیدپوست هستند، مجازات اعدام متهمان آمریکایی- آفریقایی تبار سه برابر بیشتر از متهمان سفیدپوست میباشد.
اعدام متهمان با بیماریهای روانی نیز عادی می باشد. حداقل یک نفر از هر ده زندانی اعدام شده در ایالات متحده بین سالهای ۱۹۷۷ تا ۲۰۰۷ دچار مشکلات شدید روانی بودند. این افراد به معنای واقعی کلمه قادر به فهم جنایتی که به آن متهم شده بودند، نبودند و نمیتوانستند شرایط حکم و اعدام قریبالوقوع خود را درک کنند.
اگنس کالامار، دبیر کل عفو بین الملل می گوید:
"اغلب کسانیکه که از بخشهای محروم جامعه هستند به طور نامتناسبی تحت تاثیر مجازات های بی رحمانه قرار می گیرند"
۶- مجازات اعدام می تواند به عنوان ابزار سیاسی مورد استفاده قرار گیرد
اگر مقامات دولتی فرد را به عنوان یک تهدید امنیتی ببینند، احتمال بیشتری برای صدور حکم اعدام وجود دارد.
مقامات ایران، سودان وعربستان سعودی همگی سابقه صدور احکام اعدام را برای مخالفان سیاسی و افرادی که احتمالاٌ قدرت آنها را تهدید می کنند، دارند.
مجازات اعدام در کجا اجرا می شود؟
تعداد کمی از کشورهای جهان همچنان مردم را به اعدام محکوم می کنند. تعداد کشورهایی که اعدام را انجام می دهند، سال به سال به طور پیوسته در حال کاهش هست: از زمانی که مبارزات خود را برای لغو مجازات اعدام آغاز کرده ایم، یک روند جهانی برای لغو حکم اعدام شروع شده است.
هنوزهزاران نفر در زندانها در سراسر جهان در انتظار اجرای حکم اعدام هستند و همچنین صدها نفر در کشورهایی که تعدادشان کم هست، هر ساله اعدام میشوند.
توضیحات:
از ۱۹۵ کشور جهان، ۱۰۳ کشور جهان مجازات اعدام وجود ندارد.
در ۶ کشور مجازات اعدام برای شرایط ویژه مانند مسایل امنیتی و جنگی مجاز است.
در ۵۰ کشور مجازات اعدام علیرغم قانونی بودن آن اجرا نمی شود.
در ۳۶ کشورمجازات اعدام قانونی است و انجام میشود. این کشورها شامل آمریکا، چین، کوبا، ژاپن، تایوان، تایلند، سنگاپور، ویتنام، بلاروس، کشورهای مسلمان، جزایر کاراییب، اتیوپی، و اوگاندا ... میباشند.
آمار اعدام (قتل انسانها توسط جمهوری اسلامی) در ایران: (۲۶۱انسان) ۲۰۱۸ - (۲۵۸ انسان)۲۰۱۹ -(۲۴۸ انسان)۲۰۲۰ -(۳۱۷ انسان)۲۰۲۱ - (۵۷۹ انسان)۲۰۲۲ - (۸۱۱ انسان)۲۰۲۳- (۹۴۲ انسان) ۲۰۲۴ - (۲۲۷ انسان)۲۰۲۵- این رقم در ۷۰ روز اول سال ۲۰۲۵ می باشد.
فعالان علیه مجازات اعدام
« اعدام هرگز، هیچگاه و برای هیچکس»
اسفند ۱۴۰۳