فعالان علیه مجازات اعدام
چرا می گوییم: «اعدام هرگز، هیچگاه و برای هیچکس»
Fri 7 02 2025
شکنجه و اعدام در ایران و جهان تاریخی دیرینه دارد. از دیرباز دولتهای استبدادی در ایران برای حفظ قدرت و مناسبات غیر عادلانه و ضد انسانی سیستم حاکم، با ایجاد رعب و وحشت، هر ندای آزادیخواهانه را با زندان، شکنجه و اعدام پاسخ گفته اند.
از سوی دیگر، شمار بسیاری از شهروندان ایرانی برای ارتکاب جرائمی چون قتل، دزدی، اعتیاد به مواد مخدر، تنفروشی، تجاوزهای جنسی و غیرە مشمول مجازاتهای سنگین مانند اعدام شدەاند. بدون شک رشد صعودی جنایات و بزهکاری در جامعه ایران، ارتباط مستقیم با ناعدالتی، فقر، مشکلات مهاجرتی، بیماریهای روحی و ساختار فاسد اقتصادی، فرهنگی و سیاسی حاکم در ایران دارد. اعدام و مجازات های سنگین نمیتوانند راە حل مناسبی برای کاهش و یا جلوگیری از جنایات و تخلفات در جامعه باشند.
اعتقاد به حق حیات به عنوان یک حق مسلم و اولیه بشری به معنای مخالفت با هرگونه سلب زندگی به هر دلیلی توسط هر فردی، دولتی و مرجعی می باشد.
اعدام هرگز:
-اعدام همیشه عامل حفظ چرخه خشونت و خونخواهی در جامعه و رشد حس انتقام جویی در خانواده مقتول یا بخش قابل توجهی از جامعه بودە است که به خشونت بیشتری دامن میزند.
- صدور و اجرای حکم اعدام در بسیاری از موارد، بر پایه مدارک و شواهد ناکافی و نامتناسب با جرم فرد محکوم بوده و راه بدون بازگشتی برای جبران این ناعدالتی بزرگ بودە است.
- تحقیقات مستقل سازمان های سیاسی، مدنی و حقوقی در کشورهای مختلف، مجازات اعدام را برای کاهش و جلوگیری از جنایات احتمالی غیر موثر دانسته، لذا دراثر مبارزە و اعتراضات نهادهای سیاسی و مدنی، در اکثر کشورها مجازات اعدام لغو شدە است.
- در بیشتر موارد، افراد متهم بدون برخورداری از امکانات مالی ، اطلاعات حقوقی ، عدم فهم زبان قوانین کیفری و بدون دسترسی به وکلای مجرب و عدم آگاهی به حق درخواست فرجام ، به سرعت روانه چوبه دار میشوند.
اعدام هیچگاه:
- مجازات اعدام به دلایل گوناگون در بزنگاههای حساس با توجیهاتی مانند امنیت ملی، فرار از خدمت سربازی در زمان جنگ، خیانت به منافع کشور، تغییر مذهب، توهین به مقدسات مذهبی و ملی، حمل قاچاق، اقدام مسلحانه علیه دولت، خرابکاری و ممنوعیت های مقطعی صورت می گیرد، لذا قتل انسانها با تکیه بر این دلایل مردود و محکوم می باشد.
برای هیچکس:
اعدام فرد به دلیل خیانت به کشور، فحشاء، اعتیاد، ناتوانی های جسمی و بیماریهای روانی، فعالیتهای مذهبی و عقیدتی، فعالیتهای مدنی و سیاسی، گرایشات جنسی و جنسیتی متفاوت محکوم است.
اعدام هم در دوران رژیم پهلوی و هم اکنون در جمهوری اسلامی مخالف صریح حقوق بشر و کرامت انسانی میباشد. در این راستا، می باید با هرگونه زمینه انتقام جویی و مجازات اعدام برای سران رژیم کنونی پس از سرنگونی مبارزه کرد. لازم است که تلاش کنیم تا اعدام به عنوان یک امر پذیرفته شده با تکیه بر قوانین دولت ها، پارلمان های مردمی، یا فرمایشی و حتی از طریق رفراندوم آزادانه و دموکراتیک، از قوانین کیفری حذف گردد.
مخالفت با مجازات اعدام در قوانین کیفری به معنای مخالفت با عدالتخواهی و محاکمه مجرمان و جنایتکاران نیست!
فعالان علیه مجازات اعدام
بهمن ۱۴۰۳