عصر نو
www.asre-nou.net

اعدام در عربستان سعودی

ترجمه توسط فعالان علیه مجازات اعدام
Wed 11 12 2024



به نقل از سایت « ائتلاف جهانی علیه مجازات اعدام»

۳۹ سازمان‌ غیردولتی نگرانی‌شان را از خطر اعدام ده‌ها زندانی مصری و صدها زندانی که شامل شهروندان کشورهای دیگر که به دلیل جرایم مرتبط با مواد مخدر در زندانهای عربستان به سر میبرند، اعلام نموده اند.
ما، سازمان های امضا کننده به شدت از خطر اعدام صدها نفر که به اتهامات مربوط به مواد مخدر در عربستان سعودی به اعدام قریب الوقوع محکوم شده اند و از جمله ۳۳ زندانی مصری در یکی از بندهای های زندان تبوک (۱)، نگران هستیم.

این مردان در وضعیت وحشت از اعدام به سر می برند، زیرا تعداد اعدام ها برای چنین جرایمی در دو ماه گذشته افزایش یافته است. امسال هشت مرد در تبوک به دلیل جرایم مربوط به مواد مخدر و ۴۲ نفر در کل کشور از جمله سه مصری اعدام شده اند.

اگرچه هیچ شفافیتی در نحوه رسیدگی مقامات سعودی به پرونده اعدام‌ها وجود ندارد، اما تحقیقات مستقل در مورد برخی از پرونده‌های چندین نفر از محکومان به اعدام، بیانگر خطاهای حقوقی در جریان دستگیری این محکومین می باشد. این خطاها شامل فقدان هرگونه نقشی از طرف کنسولگری یا سفارت مصر می باشد. متهمان دارای حق دفاع کافی از خود نبوده اند. علاوه بر شکنجه و بد رفتاری با زندانیان در حین بازداشت، آنها از تعیین وکیل مدافع برخوردار نبوده و به دفاعیات آنها در دادگاهها بطور جدی رسیدگی نشده است.

تا کنون در سال ۲۰۲۴، طبق بیانیه‌های منتشر شده از سوی وزارت کشور، قربانیان اعدام شده مواد مخدر از ملیت‌های سعودی، مصری، سوری، اردنی، پاکستانی، افغانی، اتیوپیایی، سودانی، یمنی و نیجریه‌ای بوده‌اند.

آمار رسمی از تعداد افرادی که در عربستان به اعدام محکوم شده اند وجود ندارد، اما گزارشات حاکی از آن است که صدها زندانی از ملیت های مختلف در ارتباط با پرونده های مواد مخدر در زندان های عربستان می باشند. عدم شفافیت در رسیدگی رسمی به این پرونده ها، فقدان عدالت کیفری، بی اعتمادی به سیستم قضایی در عربستان و ترس از انتقام جویی بعلت اعتراض به سیستم قضایی در ملاء عام باعث می شود که محکومان از بیان بی عدالتی ها خودداری نمایند.

سازمان های امضاء کننده خاطرنشان می کنند که بدنبال دوره ای از عدم پیگیری در نظر رسمی دولت در ارتباط با مجازات برای مواد مخدر، شتاب در خونریزی از طریق اعدام ها برای اینگونه جرایم آغاز گردیده. عربستان سعودی ابتدا این دسته از اعدام ها را از ژانویه ۲۰۲۰ تا نوامبر ۲۰۲۲ بدون اعلام رسمی به حالت تعلیق درآورده بود. در ژانویه ۲۰۲۱، رئیس کمیسیون حقوق بشر عربستان سعودی اعلام کرد که این تعلیق به این دلیل است که به محکومین برای جرایم غیر جنایی فرصتی دیگر داده شود. در مارس ۲۰۲۲، پرنس محمد بن سلمان گفت که اکنون مجازات اعدام فقط به جرم قتل محدود شده است.

با این حال، در نوامبر ۲۰۲۲، عربستان سعودی بدون ارائه هیچ دلیل یا توجیهی، اعدام را برای جرایم مواد مخدر به اجرا گذاشت و در یک ماه ۲۰ نفر را به اتهامات مرتبط با مواد مخدر اعدام کرده است. با وجود وقفه بین ماههای آگوست ۲۰۲۳ تا مه ۲۰۲۴، بار دیگر اجرای مجازات اعدام در این نوع پرونده ها از سر گرفته شده است.

سازمان‌های امضاکننده خاطرنشان می‌کنند که در هشت ماهه اول سال ۲۰۲۴، تعداد اعدام‌ها در مجموع ۷۲ درصد نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است که در مجموع تا پایان ماه آگوست سال جاری ۱۶۷ نفر اعدام شده اند.

ما شتاب اعدام‌ها درماه‌های اخیر و وضعیت ترسناکی را که محکومان به اتهامات مرتبط با مواد مخدر از جمله ده‌ها مصری در آن به سر می‌برند، نه تنها نشان‌دهنده غیرقابل اعتماد بودن وعده‌های رسمی، بلکه نقض آشکار قوانین بین‌المللی می دانیم. قوانین مجازات اعدام در صورتی که برای هر جنایتی وجود داشته باشند، باید ممنوع شوند به جزء برای جدی ترین جنایات و حتی آن هم باید با محدودیتهای بسیار سخت همراه باشد.

این سازمان ها از عربستان سعودی می خواهند که تعلیق مجازات اعدام برای جرایم مواد مخدر را قبلاٌ وعده داده بود، فوراٌ بازگرداند و برای اصلاح قوانین خود و تعهد به قوانین بین المللی کوشش نماید. ما معتقدیم که مسئولیت این بلاتکلیفی قانونی و شکنجه روانی برای زندانیان به عهده مقامات سعودی و دولت‌ها از جمله مصر که اتباع آن در خطر اعدام هستند، می باشد.

توضیحات:

۱- تبوک مرکز منطقه تبوک در شمال غربی عربستان سعودی با جمعیت ۵۹۴۳۵۰ نفر و نزدیک به مرز اردن می باشد.


۲- قوانین مرتبط با مواد مخدر طبق سایت وزارت داخله عربستان سعودی:

قاچاقچی مواد مخدر

اشد مجازات برای کسانی که در امر قاچاق مواد مخدر و آوردن مواد مخدر به کشور شرکت دارند، مرگ است. فردی که مواد مخدر را از خارج از کشور وارد می کند، «قاچاقچی» محسوب می شود و همچنین فردی که مواد مخدر را دریافت کرده و بین فروشندگان توزیع می کند.

فروشنده مواد مخدر

قانون مواد مخدر بین فردی که برای اولین بار مواد مخدر معامله می کند و شخصی که قبلاً محکوم شده است تفاوت قائل می باشد. مجازات فروشندگی برای بار اول حبس، شلاق یا جریمه نقدی می باشد و یا تمام مجازات های منظور شده. در صورت تکرار جرم از طرف متهم، مجازات تا حد اعدام ارتقاء می یابد.

مصرف مواد مخدر

مصرف کننده مواد مخدر به دو سال حبس و به حکم قاضی مجازات می شود. اگر مجرم خارجی باشد، از کشور اخراج می شود. مصرف کنندگان مواد مخدر که در یک برنامه درمانی ثبت نام می کنند و در یک بیمارستان تخصصی بستری می شود مورد بازجویی قرار نمی گیرد. قانون عربستان مطابق با توصیه های سازمان ملل متحد، با معتادان به مواد مخدر به عنوان بیمارانی که نیاز به معالجه دارند، رفتار می کند.

رفتار ویژه با دانشجویان مجرم

قانون، دانش آموزان را از مجازات محروم و تنها به تنبیه و نظارت بر آنان محدود کرده است. سرپرست آنها باید مسئولیت آموزش و راهنمایی را به عهده گرفته تا اصلاح آنها ضمانت شود. برای بهره مندی از این قانون، شرایط زیر باید رعایت شود.
سن دانشجو نباید بیش از ۲۰ سال باشد
دانش آموز باید به مدرسه برود
او فروشنده و قاچاقچی مواد مخدر نباشد
مجرم نباید به جز استفاده از مواد مخدر با جرایم دیگری مرتبط باشد
فرد قبلاً به دلیل قاچاق، خرید و فروش یا استفاده از مواد مخدر یا هر فعالیت مجرمانه دیگری محکوم نشده باشد
جرم نباید با سایر جرایم اخلاقی مرتبط باشد
جرم نباید با هیچ گونه حادثه رانندگی که منجر به مرگ یا جراحت شود همراه باشد
دانش آموز نباید شاغل حرفه رانندگی باشد
دانشجو در مقابل دستگیری مقاومت نکرده است
مدت حبس برای دانشجو هرگز از سه ماه یا ۵۰ ضربه شلاق تجاوز نمی کند

* در زبان انگلیسی برای دانش آموز و دانشجو از یک نام استفاده می شود ولی تفاوت معنی نام را توسط اضافه نمودن مرحله تحصیلی، قائل می شوند.

۳- «مقامات دولتی در عربستان سعودی افراد را به دلیل استفاده مسالمت آمیز از حقوق خود برای آزادی بیان یا تشکل مورد هدف قرارداده و برخی از آنها در پی محاکمه های به شدت ناعادلانه به حبس های طولانی مدت یا اعدام محکوم می شوند. مدافعان حقوق بشر پس از آزادی مشروط از زندان همچنان خودسرانه بازداشت شده و یا مشمول ممنوعیت سفر می شوند. دادگاه ها در پی محاکمه های به شدت ناعادلانه، از جمله در مورد افرادی که در زمان ارتکاب جنایت ادعایی از طرف مقامات دولتی کودک هستند، احکام اعدام صادر می شود. افراد برای طیف وسیعی از جنایات اعدام می شوند. مهاجران در معرض نقض جدی حقوق بشر قرار می گیرند، از جمله قتل آنان در مرز کشور یمن به دلیل ورود غیر قانونی توسط قاچاقچیان که بخشی از سرکوب سراسری مهاجران در عربستان می باشد.» نفل از سازمان عفو بین الملل

۳- از آنجایی‌که نگارش فهرست ۳۹ سازمان، نوشته را طولانی می کند، از ذکر نام آنها خوداری می کنیم.

ترجمه توسط فعالان علیه مجازات اعدام
«اعدام هرگز-هیچگاه و برای هیچکس»
آذر ۱۳۰۴