عصر نو
www.asre-nou.net

مشاور احمدي نژاد؛

سياست، اقتصاد ايران را دچار رکود کرد


Thu 29 10 2009

اعتماد - گروه اقتصادي؛ مشاور محمود احمدي نژاد در بخش نفت و انرژي از حاکم شدن رکود بزرگ بر بخش هاي مختلف اقتصادي کشور به دليل سايه مسائل سياسي بر اقتصاد کشور خبر داد. سيدکاظم وزيري هامانه اولين وزير نفت در دولت نهم و مشاور نفت و انرژي محمود احمدي نژاد در گفت وگو با فارس تاکيد کرد؛ مسائل سياسي سايه افکنده بر اقتصاد کشور در چهار سال گذشته موجب برهم زدن معادلات در افزايش سرمايه گذاري ها در بخش انرژي کشور شد.

کاظم وزيري هامانه که پس از کنار رفتن از سمت وزارت نفت مشاور محمود احمدي نژاد شد و تاکنون نيز اين سمت را عهده دار است در اين گفت وگو درباره گردش سالانه نفت در اقتصاد کشور اظهار کرد؛ سالانه حدود 200 ميليارد دلار گردش مالي صنعت نفت است که عدد بزرگي به شمار مي رود و پتانسيل عظيمي ايجاد کرده که مي توانست در جهت توسعه کشور به کار رود. وي افزود؛ البته اگر مسائل سياسي اعمال نمي شد، اين گردش مالي مي توانست بسياري از کارها را انجام دهد.

وزير اسبق نفت گفت؛ شرکت هاي نفتي پيش از اين براي گرفتن وام و اعتبار در دنيا از بانک مرکزي نيز قوي تر و داراي اعتبار بيشتري بودند و تعامل آنها با موسسات مالي جهان راحت تر از بانک مرکزي بود، اما مسائل سياسي که پيش آمد معادلات را به هم زد و در حال حاضر نمي توان به راحتي منابع خارجي و اعتبار به دست آورد.

وزيري هامانه افزود؛ با توجه به اينکه مسائل سياسي سايه افکنده، شرکت هاي نفتي نيز نمي توانند به راحتي وام خارجي دريافت کنند. او در اين گفت وگو صريحاً تاکيد کرد؛ تنها صنعت نفت نيست که به واسطه مسائل سياسي دچار رکود مي شود بلکه ساير بخش هاي صنعتي و اقتصادي در کشور نيز به دليل به هم ريخته شدن معادلات بر اثر فعل و انفعال هاي سياسي گرفتار رکودند و از پتانسيل حداکثري خود استفاده نکردند.

عسلويه کارگاه بزرگ راکد شده

هامانه در اين گفت وگو به وضعيت عسلويه نيز اشاره کرد؛ مکاني که از آن به عنوان تمدن صنعتي کشور ياد مي شد اما در چهار ساله گذشته به دليل ادامه نيافتن سرمايه گذاري ها تبديل به يک کارگاه بزرگ دچار رکود شده است. او در اين باره گفت؛ عسلويه به عنوان کارگاه بزرگ ملي در صنعت گاز بود که بعد از پيدايش مشکلات سياسي آن مجموعه نيز مانند ساير مجموعه ها دچار رکود شد. وي افزود؛ عسلويه شامل دو بخش توسعه گازي و بخش احداث پتروشيمي است که در بخش گازي 10 فاز در حال بهره برداري است که برخي به صورت 100 درصد تمام نشده اما به هرحال 10 فاز در مرحله بهره برداري قرار دارد.

او ادامه داد؛ براي کل اين پروژه، 28 فاز طراحي شده که توسعه پيدا کند و براي اين هدف هم به تکنولوژي جديد و سرمايه نياز است. وي افزود؛ بخش دوم (طرح هاي پتروشيمي) نيز نياز به تامين اعتبار دارد که در حال حاضر اين کار به سختي انجام مي شود. او با اشاره به اينکه بخش پتروشيمي در چهار سال گذشته همواره گرفتار کمبود اعتبار بوده، گفت؛ بسياري از طرح هاي ديگر در بخش پتروشيمي نيز چنين وضعيتي دارند در حالي که صنعت پتروشيمي از اعتبارات دولتي استفاده نمي کند و همه آنچه در آن سرمايه گذاري شده، وام و از بانک هاي خارجي تهيه شده است، اما در حال حاضر با محدوديت ايجادشده دچار رکود و رخوت شده است.

وزيري هامانه افزود؛ با تغييرات قيمت نفت خام و خوراک پالايشگاه ها تعادل قيمت انرژي در دنيا تغيير پيدا کرد، صنعت پتروشيمي در بازپرداخت وام هاي خود دچار مشکل شد و دولت بايد همت کند از ذخيره ارزي و اعتبارات در اختيار در جهت تکميل طرح هاي نيمه تمام استفاده کند. وي با تاکيد براينکه هرچه سريع تر طرح هاي پتروشيمي بايد به ثمر برسد، گفت؛ با تکميل فازهاي عسلويه هم گاز کشور تامين مي شود، هم از ميعانات گازي جهت توليد مواد پتروشيمي استفاده خواهد شد و هم طولاني شدن زمان اجراي طرح ها سرمايه کشور را هدر مي دهد که در جهت اصلاح الگوي مصرف طرح هاي نيمه تمام بايد سريع تر به اتمام برسد.