عصر نو
www.asre-nou.net

گزارشگران: یانیف کوبوویچ ـ آوی شارف

«ظاهرا ارتش اسرائیل آماده می شود حداقل تا پایان ۲۰۲۵ در غزه بماند»

ویرایش ترجمۀ ماشینی: حماد شیبانی
Fri 15 11 2024

ـ اخیراً در بخشهائی از نوار غزه وضعیت مشابهی برقرار است: ارتش اسرائیل در حال گسترش جاده ها، ساخت پاسگاه های بزرگ وایجاد نصب زیرساختهای ماندگار است، از جمله در جاده هایی که قبلا به شهرک های اسرائیلی پیشتر تخلیه شده منتهی می شد. به گفته یکی از افسرانی که در غزه خدمت می کند: «ارتش اسرائیل قبل از سال ۲۰۲۶ عقب نشینی نخواهد کرد»



چگونه اسرائیل کنترل خود را بر غزه گسترش می دهد (انیمیشن: شومیسات راسولایوا)

کار به سرعت در حال پیشرفت است. منطقه ای که چند ماه پیش یک تپۀ بزرگ از آوار ساختمانهای ویران شده بود، اکنون یک کارگاه ساخت و ساز بسیار فعال است. جاده های عریض احداث می شود، آنتنهای مخابراتی مستقر می شود، شبکه های آب، فاضلاب و برق ایجاد می شود و البته ساختمانهای پیش ساخته ای نصب شده که برخی کاملاً قابلیت حمل و نقل دارد و برخی دیگر کمتر.

این یک طرح جدید برای ساختن مسکن نیست، بلکه طرح کاملاً متفاوتی است. صحنه هایی مشابه این در نزدیکی کریدور نتزاریم در نقاط دیگری در نوار غزه هم دیده می شود. میزان توسعۀ این کارگاه ها در با هم فرق دارد ولی هدف، اعم از این که آشکارا در مورد آن صحبت شود یا نه، روشن است: ایجاد زیرساختهائی برای اقامت طولانی مدت ارتش در میدان، حداقل در مرحلۀ اول.



کوپرنیک سنتینل، مرورگر EO

از همان ابتدای جنگ، نیروهای دفاعی اسرائیل کنترل مناطق و جاده های نوار غزه را به دست گرفتند. اما داده های به دست آمدۀ اخیر، توسط هاآرتص، اندازه و وسعت امروزۀ این مناطق محاصره شده را نشان می دهد که یادآور روزهای قبل از خروج اسرائیل از این منطقه در سال ۲۰۰۵ است. جاده ای شبیه بزرگراه آیالون در مرکز اسرائیل در کریدور نتزاریم وجود دارد احاطه شده توسط مجموعه ای از سازه های نظامی که برخی از آنها تازه تر از بقیه است. در کیسوفیم، نیز یک جادۀ جدید در کنار یک زمین مسطح شده و محصور ساخته شده که حداقل در حال حاضردر معرض دید قرار دارد.

اما این تنها مناظر روی زمین نیست که نشان می دهد ارتش برای سال آینده در حال اقدام است. همین نتیجه از مطالعۀ نمونۀ «نمودار نظامی برای سال ۲۰۲۵» که در هفته های اخیر بین سربازان و فرماندهان نظامی توزیع شده است، به دست می آید. آنها می گویند که چند هفته پیش، ارتش اسرائیل شروع به «حفاری درمناطق وسیع» در نوار غزه کرد: با مختصات نظامی کمتر. در اینجا ساختمانها و زیرساختهای از قبل موجود را به گونه ای تخریب کردند که برای نظامیان خطری ایجاد نشود، و هیچکس هم نتواند در آنها زندگی و رفت و آمد کند. این علاوه بر احداث جاده ها و آماده سازی برای ساخت تأسیسات نظامی دائمی تر است.

افسری که در پایان تابستان در یک پاسگاه در نزدیکی کریدور نتزاریم خدمت می کرد، به هاآرتص گفت: «ما در کانتینرهای مجهز به پریزهای برق، تهویۀ مطبوع و همه امکانات می خوابیدیم، این کانتینرها در سطحی بالاتر نسبت به اکثر پاسگاه هایی بود که در طول خدمتم در آن بوده ام. یک آشپزخانه برای لبنیات و سبزی و یک آشپزخانه برای گوشت داشتیم، یک کنیسۀ متحرک به آنجا آورده شده بود، و اتاق جنگ نیز در داخل یک سازۀ محافظت شده مستقر بود.» او می گوید حس می شد که انگار این یک جبهۀ دیگر در منطقۀ مرزی غزه یا کرانۀ باختری است، نه یک آرایش نظامی موقت در یک منطقۀ پر خطر. وی افزود: «ما بدون کلاه ایمنی و بدون جلیقه ضدگلوله به اطراف می رفتیم و در داخل محوطه فوتبال بازی می کردیم. ما تقریبا هر شب گوشت را در فضای آزاد کباب می کردیم. حس بودن در یک منطقۀ جنگی وجود نداشت.»

شرایط در این دو ماه، یا بیشتر، نسبت به آن زمان بهتر شده است. همراه با تخلیۀ جمعیت غیرنظامی شمال غزه، این منطقه به نوعی منطقۀ محصور نظامی تبدیل شد. مقامات ارشد سیاسی و دفاعی تأکید می کنند که تخلیۀ شمال غزه بخشی از «طرح ژنرالها» نیست که خواستار محاصرۀ منطقه و خالی کردن آن از غیرنظامیان است و همچنین معتقد است که قطع کمکهای بشردوستانه مشروع است.



جبالیا در ماه اکتبر شاهد تخریبهای مداوم بوده و به نوعی منطقۀ محاصرۀ نظامی شبیه شده است (Planet Labs PBC)

اما منابع ارشد دفاعی که با هاآرتص صحبت کرده اند، بطور سر بسته تأیید می کنند که آنچه به جامعۀ اسرائیل ارائه می شود، لزوما آن چیزی نیست که واقعاً اتفاق می افتد. آنها می گویند ارتش اسرائیل در حال حاضر موظف است روستاها و شهرها را از ساکنان آنها خالی کند. به عنوان مثال، تنها حدود ۲۰۰۰۰ نفر در منطقه ای باقی مانده اند که قبل از جنگ بیش از ۵۰۰۰۰۰ نفر از ساکنان غزه را در خود جای داده است.

این موضوع در گفتگوهای هفته های اخیر بین مقامات ارشد دولت بایدن و همتایان اسرائیلی آنها مطرح شد و آمریکاییها هشدار دادند که گزارشهای سازمانهای بین المللی حاکی از آن است که ترس ملموسی از تلاش برای گرسنگی دادن به غیرنظامیان در شمال نوار غزه وجود دارد.

این منطقه ای است که تقریبا هیچ ساختمان قابل سکونتی در آن باقی نمانده است. از گفتگو با فرماندهان میدانی و سربازان و همچنین گشت و گذار در منطقۀ نبرد، چنین به نظر می رسد که ارتش اسرائیل به طور سیستماتیک سازه هایی را که هنوز پابرجاست، با خاک یکسان می کند. یک افسر عالیرتبه که در جنگ حضور دارد، توضیح می دهد: «ما صبح که از خواب بیدار می شویم یک بولدوزر زرهی D9 روشن نمی کنیم تا محله ها را ویران کنیم. اما اگر نیاز به پیشروی در مناطق خاصی داشته باشیم، نیروهای خود را در معرض تله های انفجاری و مواد منفجره قرار نخواهیم داد.»



ویرانی در شرق جبالیا در ماه اکتبر. ارتش اسرائیل گاه به مناطق هنوز پرجمعیت شلیک می کند (Planet Labs PBC)

و با این حال، فلسطینی هایی هستند که به جای دیگری نمی روند. بسیاری از آنها در آغاز جنگ از خانه های خود در شمال به سمت شهر غزه گریختند اما بعد با آگاهی از شرایط سخت، به دلیل دشواری جابجایی مدام از جایی به جایی دیگر با خانواده هایشان به شمال بازگشتند، به ویژه اگر یکی از اعضای آنها زخمی شده باشد، و البته که بسیاری از آنها زخمی شده اند. ولی آنها دوباره به خانه بازگشتند. به نظر می رسد که اکثر ساکنان مناطق جنگی ترجیح می دهند، به جای این که به سمت ناشناخته ها بروند، برای زمستان در خانۀ خود پناه بگیرند، هر چند که این پناهگاه ممکن است سست و خطرناک باشد.



در اوایل اکتبر، بیشتر ساختمانهای این محله در شمال بیت لاهیا هنوز پابرجاست. اما تا 24 اکتبر، بسیاری از آنها درهم کوبیده شدند ( Planet Labs PBC)

وضعیت کنونی این مردم با توجه به تلاشهای اسرائیل برای بیرون راندن آنها، با کمک حملۀ آتش توپخانه به مناطق باز در نزدیکی مکانهای مسکونی، ناامن است. یکی از فرماندهان ارشد اسرائیلی که تا همین اواخر در غزه خدمت می کرد، می گوید: «در ماه های اخیر، تنها کاری که از نیروها خواسته می شود در منطقه انجام دهند، انتقال جمعیت به جنوب و مسطح کردن ساختمانهای ویران در چند کیلومتری محورهای لجستیکی و مناطقی است که نیروها در آن پایگاه دارند.» و در همۀ این نقاط، ساخت و ساز نظامی برای دراز مدت در حال انجام است. این فرمانده تأکید می کند: «این تأسیسات سازه هایی نیستند که برای یک یا دو ماه ساخته شود».

در حالی که شمال غزه در واقع بخش بزرگی از تصویر کلی را منطقه تشکیل می دهد، اما تمامی آن نیست. بر اساس طرحی که در دست اجرا است، ارتش در تلاش است تا حداقل چهار منطقۀ بزرگ را در بخشهای مختلف نوار غزه حفظ کند. یکی از برجسته ترین آنها کریدور نتزاریم است. در آغاز جنگ، لشکر مهندسی رزمی کنترل آن را به عنوان یک محور لجستیکی برای نیروها و بعد برای ارسال کمکهای بشردوستانه به دست گرفت. با این حال، با گذشت زمان هدف و شکل آن تغییر یافت. اکنون، پس از کارهای زمینی گسترده در منطقۀ اطراف، این دیگر یک جاده نیست، بلکه منطقۀ بزرگی است بدون ساختمان. به جای خانه ها، یک جاده و به جای محله، بیابان قرار دارد.



سپتامبر 26، 2024 ـ ( Planet Labs PBC )

یک سرباز ارتش می گوید: «امروز، وقتی در جاده می ایستید، در برخی جاها، دیگر خانه ای نمی بینید.» این کریدور که به محل سابق شهرک نتزاریم منتهی می شود، پنج تا شش کیلومتر (سه تا چهار مایل) عرض و حدود نه کیلومتر طول دارد. منابع به هاآرتص گفتند که این ابعاد نهایی نیست: ارتش اسرائیل در حال حاضر در تلاش است تا آن را باز هم گسترش دهد.

اما این جاده ای در وسط ناکجاآباد نیست. بناهای قدیمی از بین رفته است، اما بناهای جدید در حال ساخت است. از برخی جهات می توان گفت که این پروژه شاخص پاسگاه های جدید غزه است: در دو طرف کریدور چند پاسگاه بزرگ وجود دارد که جاده های عریض به آنها منتهی می شود و می تواند تعداد قابل توجهی سرباز را برای مدت طولانی در خود جای دهد.

یکی دیگر از مناطق در نقشۀ راه جدید اسرائیل، کریدور فیلادلفی است. در حالی که مذاکرات برای آزادی گروگانها متوقف شده است (همانطور که بحث در مورد ضرورت کنترل جاده وجود دارد)، ارتش در حال حاضرمنطقۀ وسیعی را در دو طرف آن مسطح و خاک برداری کرده است: حدود یک کیلومتر در برخی جاها و در برخی دیگر تا سه کیلومتر.



ارتش اسرائیل در ماه می وارد رفح شد. تا ماه نوامبر، بسیاری از محله ها با خاک یکسان شد و حالی ارتش اسرائیل بجای آن یک پایگاه و زیرساخت نظامی بنا کرد.

رهبری سیاسی حتی خواستار یک کیلومتر اضافی شده است، اما منابع نظامی می گویند که چهار کیلومتر در برخی مناطق امکان پذیر نیست، زیرا این به معنای نابودی کل محله های رفح است. این موضوع احتمالا جامعۀ بین المللی را هم خشمگین می کند (که در حال حاضر وضعیت کنونی را مشکل ساز می داند).



در ماه می، «دهکدۀ سوئدی» غزه در نزدیکی کریدور فیلادلفی قرار داشت. در ماه نوامبر از بین رفت و یک پایگاه جدید ارتش اسرائیل بجای آن ساخته می شد (Planet Labs PBC)

منطقه چهارم وسیع ترین منطقۀ نوار غزه است. این قسمت در امتداد کل مرز بین غزه و اسرائیل قرار دارد « لشکر غزه» ارتش اسرائیل مسئول تغییر شکل آن است. یا به عبارت دیگر، یک منطقۀ حائل است بین جوامع اسرائیلی در نزدیکی مرز غزه و اولین خانه های داخل غزه، که حداقل یک کیلومتر عمق دارد. هدف این است که تهدید موشکهای ضدتانک را از خانه های اسرائیلی ها دور نگه داریم. راهش این است که کل محله ها را نابود کنیم.



از ماه اکتبر، این محله رفح شاهد تخریب در مقیاس بزرگبوده است: Planet Labs PBC

با این وجود، آنچه این روزها در نزدیکی کیبوتس کیسوفیم انجام می شود، نشان می دهد که پروژۀ پاکسازی زمینها هنوز به پایان نرسیده است. هفتۀ گذشته، ارتش اسرائیل اعلام کرد که جاده ای را برای اهداف لجستیکی از آنجا به غزه باز می کند (روز سه شنبه گزارش شد که از این جاده برای رساندن کمکهای بشردوستانه نیز استفاده خواهد شد).
در این مرحله، این جادۀ کوتاه و باریک ساخته شده است که به یک منطقۀ صحنه سازی نه چندان بزرگ ختم می شود. اما به گفتۀ افسران در این زمینه، پروژه های قبلی نیز اینگونه آغاز شدند. اگر چنین باشد، کریدور کیسوفیم خیلی زود شبیه کریدور فیلادلفی خواهد شد.
همچنین این فقط جاده ها نیست که نحوۀ گسترش نیازهای کوتاه مدت به سرمایه گذاریهای دائمی را نشان می دهد. این همچنین داستان گذرگاهی است که در آغاز جنگ با عجله برای کنترل حرکت از شمال به جنوب غزه برپا شد. در ابتدا شبیه یک ایست بازرسی موقت بود. و اکنون چیزی شبیه یک ترمینال مرزی به نظر می رسد - یعنی یک گذرگاه مرزی معمولی بین دو کشور.

یک افسر اسرائیلی که در یکی از تیپهای ارتش این کشور در غزه می جنگند، گفت: «آنطور که درمیدان به نظر می رسد، ارتش اسرائیل تا سال 2026 غزه را ترک نخواهد کرد.» وقتی می بینید که جاده ها در اینجا آسفالت می شود، واضح است که برای مانورهای زمینی یا حملات سربازان به مناطق مختلف در نظر گرفته نشده است. این جاده ها، از جملۀ جاهای دیگر به مکانهایی منتهی می شود که بسیاری از ساختمانهای مسکونی در آنجا نابود شده است. من هیچ طرحی برای بازسازی آن ساختمانها نمی بینم. این چیزی نیست که به صراحت به ما گفته شود. اما همه می دانند که این وضع به کجا می رود.»

هاآرتص ـ ۱۳ نوامبر ۲۰۲۴
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

يستعد الجيش الإسرائيلي للبقاء في غزة حتى نهاية عام 2025، على الأقل. هذا ما يبدو عليه - الأمن القومي والسيبراني - Haaretz.com
IDF Gearing Up to Remain in Gaza Until End of 2025, at Least. This Is What It Looks Like - National Security & Cyber - Haaretz.com