گروه مترجمعین علیه مجازات اعدام
فقر و مجازات اعدام
Mon 5 08 2024
بهعلت اهمیت بررسی ریشه های مجازات اعدام و پیوند آن با فقر که ناشی از روابط نا عادلانه اقتصادی-اجتماعی می باشد، لازم دیدیم بار دیگر به علل ساختاری ریشه های اعدام بپردازیم.
ماشین اعدام در ایران رابطه مستقیم با ساختار تاریخی استثمار طبقاتی، ستم جنسیتی، عقیدتی و ملیتی دارد. این حربه سرکوب(مجازات اعدام) با تاریخی دیرینه، ناشی از روابط غارتگرانه اقتصادی و دولت های سرکوبگر پدرسالارانه می باشد. دولت برای ادامه حیات حاکمیت خود نیازمند سرکوب و اعدام روزانه بوده تا با ایجاد فضای ترور و وحشت، از هرگونه مبارزه ایی( جمعی و یا فردی) جلو گیری کند. در راستای سرکوب وحشیانه فعالان سیاسی-اجتماعی، ما شاهد صدور احکام اعدام بر علیه چهار زن مبارز : شریفه محمدی- فعال کارگری، پخشان عزیزی- مددکار اجتماعی کرد، و ریشه مردای – فعال حقوق زن و مدد کار اجتماعی کرد، نسیم غلامی سیمیاری از معترضین قیام ژینا امینی، توسط جمهوری اسلامی می باشیم. کارزار مبارزه با مجازات اعدام و دفاع از جان تمام آنهایی که(علیرغم جرم) در خط اعدام هستند، بخش جدا ناپذیر تحول هستی اجتماعی ما برای دستیابی به دمکراسی می باشد .
....
رابین ام. ماهر وکیل آمریکایی که وکالت زندانیان محکوم به اعدام را برعهده داشته است. پیش ازاین خانم ماهر مدیر پروژه نمایندگی پرونده های مجازات اعدام را در کانون وکلای آمریکا بر عهده داشت و به عنوان کارشناس مجازات اعدام در این کانون خدمت می کرد. وی بعنوان سخنران و مدرس در رشته حقوق دانشگاه جورج واشنگتن در آمریکا به کار مشغول می باشد. درسطح بینالمللی، خانم ماهر عهده کنفرانسهای حقوقی با گروههای قضایی و کانون وکلای دادگستری کشورهای چین، ژاپن، مالزی، پاکستان، تایوان و ویتنام سازماندهی کرده است. وی همچنین به عنوان عضو هیات علمی خدمت کرده و اغلب اوقاتش را صرف تالیف و تدریس در این زمینه می کند.
به مناسبت پانزدهمین روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام در ۱۰ اکتبر ۲۰۱۷، خانم رابین ماهر در وبلاگ تخصصی خود، به بررسی پیوند بین فقر و مجازات اعدام می پردازد.
فقر چه ربطی به اعدام دارد؟
در یک کلام، همه چیز، هیچ کیفرخواستی بالاتر از مجازات اعدام برای قربانی کردن فقیرترین افراد در میان ما وجود ندارد. فقر انتزاعی نیست. سه میلیارد نفر در جهان با حقوق۵۰/۲ دلار یا کمتر در روز زندگی شان را می گذرانند. بیش از ۸۰۰ میلیون نفر غذای کافی برای خوردن نداشته و طبق گزارش یونیسف، روزانه ۲۲۰۰۰ کودک در سراسر جهان به دلیل فقر جان خود را از دست می دهند. اگر نوشیدن یک لیوان آب تمیز می تواند هر بیماری کشنده ای را درمان کند، هم اکنون ۷۵۰ میلیون نفر بعلت نداشتن دسترسی به منابع آب تمیز هم چنان جانشان در معرض خطر مرگ می باشد.(۱)
در دنیایی که مجازات اعدام اجرا می شود، فقرهم یک ویژگی شخصی و هم یک خطر می باشد. زندانیان محکوم به اعدام در پاکستان، ایالات متحده، چین، مالزی، مالاوی و نیجریه نفاط اشتراک کمی دارند، به جز اینکه آنها همه فقیر هستند. افراد فقیر متهم به جرایم بالا بعلت عدم دسترسی به امکانات، نمی توانند وکلای ماهر و کارآمدی برای ارائه دفاعیات ضروری در اختیار داشته باشند. در بسیاری از کشورها اغلب متهمان فقیر، فاقد مدافعان جدی و با پشتکار هستند، این خود یک آسیب جدی و گاه کشنده می باشد. هنگامیکه امکانات و قدرت عظیم دولت در مورد متهمی در یک محاکمه جنایی لحاظ می شود ، این امر باعث یک نابرابری و محرومیت جدی و گاه کشنده در این معادله می باشد. بدون داشتن وکیل (مجرب) برای تحقیق درباره ادعاهای(اتهامات) دولت و بیان روایت زندگی موکل در زمان صدور رای، اغلب اوقات، حکم اعدام یک نتیجه قطعی است.
در برابر سیستمهای فاسدی که از طریق رشوه و باج تغذیه میشوند، افراد فقیر درمانده شده و بیشتر در معرض سؤاستفاده قرار میگیرند، زیرا دوستان و متحدان قدرتمندی ندارند. تلاش مادام العمر فقرا برای تهیه نیازهای اولیه روزانه زندگی شان، اغلب بدین معنی است که فقیرترین افراد از اقشار آسیب دیده و بدون تحصیلات {کافی} هستند و از بیماری های روانی و یا جسمی درمان نشده رنج میبرند. همه این مشکلات تضمین کننده آنست که محاکمه و مواجه شدن با حکم اعدام احتمالی، یکی از طاقت فرساترین و وحشتناک ترین تجربیات زندگی تهیدستان خواهد بود. بدتر از آن، زمانی که پول و نفوذ مهمتر از گناه یا بی گناهی هست، شانس کمی برای عدالت وجود دارد.
مجازات اعدام هنوز مدافعان خود را دارد، کسانی که می گویند لازم است بدترین مجرمان را مجازات کرد، کسانی که معتقدند از نظر مذهبی اعدام مجاز است، یا استدلال می کنند که این مجازات جامعه را ایمن نگه می دارد، این افسانه ها و سایر افسانه های دیگر توسط سازمان «اصلاحات کیفری بین المللی- پی-آر-آی» که سابقه طولانی در کارزارهای بر چیدن مجازات اعدام و حقوق زندانیان داشته، کاملا رد شده است. اما هیچ سندی به اندازه رنج مردان و زنانی که فقر مسبب احکام اعدام آنهاست، قانع کننده نیست. همین واقعیت به تنهایی ممکن است قانع کننده ترین دلیل برای لغو مجازات اعدام باشد.
در سالهای اخیر، روند رو به رشد جهانی، فاصله گرفتن از مجازات اعدام می باشد به این معنی که ۱۴۱ کشور اکنون آن را در قانون و یا عمل لغو کردهاند. سازمان «پی-آر-آی» مصراٌ از دولتهایی که به استفاده از مجازات اعدام ادامه میدهند، خواسته که استانداردهای بینالمللی حقوق بشر را که از افراد آسیب پذیر محافظت می کنند، رعایت نمایند. محاکمههای عادلانه را تضمین کنند و استفاده از مجازات اعدام را محدود کنند. رعایت استانداردهای بین المللی تغییرات مهمی را در سازوکارهای مجازات مرگ که جمعیت بزرگی از فقرا را روانه چوب دار می کند، بوجود خواهد آورد. اما در واقع تنها لغو اعدام میتواند بطور اساسی این بی عدالتی ژرف و بی رحمانه را پایان دهد.
شکاف عمیق بین افراد ثروتمند و فقیر در بسیاری از کشورهای جهان و همچنین تعداد افرادی که در فقر شدید زندگی می کنند، افزایش یافته است. بنابراین در روز جهانی مبارزه با مجازات اعدام، از هر زمان دیگر ضروری تر است که رابطه فقر و مجازات اعدام را به رسمیت بشناسیم. این مجازات شدید که به طور نامتناسبی فقرا، قشرهای آسیب پذیر(۲) وبه حاشیه رانده ترین افراد جامعه را مجازات می کند، هرگزنمی تواند مورد حمایت هیچ فرد با وجدانی قرار گیرد.
توضیحات:
۱- طبق گزارش سازمان ملل سالیانه ۵/۳ میلیون انسان بعلت عدم دسترسی به آب سالم جان می سپارند.
۲- متهمان اقلیت( سیاهپوستان و مهاجران از کشورهای آمریکای لاتین) بیشتر از متهمان سفیدپوست به دلیل جنایات مشابه به اعدام محکوم می شوند. تحقیقات در مورد الگوهای مجازات نشان می دهد که سیاه پوستان سه تا چهار برابر بیشتر از سفیدپوستانی که در موارد مشابه متهم شده اند، به اعدام محکوم می شوند. بیشترین مجازات اعدام برای کسانی است که باعث قتل سفید پوستان می باشند. اگرچه قربانیان قتل ها در میان سیاه پوستان شش برابر بیشتر از سفیدپوستان هست ، ۷۷ درصد از موارد مجازات اعدام برای کسانیکه سفید پوستان را به قتل می رسانند، می باشد.
افراد فقیر خیلی بیشتر از قاتلان ثروتمند اعدام می شوند. به گفته یکی از قاضی های دادگاه تجدید نظر در ایالات متحده، بیش از ۹۹ درصد از افرادی که در انتظار اعدام هستند، فقیر می باشند. افراد با هر سطح درآمدی مرتکب قتل می شوند، اما افراد فقیر دریافت کنندگان اصلی مجازات اعدام هستند.
*** علاوه بر زحمت کشان و کارگران، ملیت های غیر فارس و مهاجران در صد بالای احکام مجازات اعدام را در ایران دارند. با استناد به آمار به ثبت رسیده در مرکز آمار و اسناد سازمان حقوق بشری ههنگاو، بیشترین زندانیانی که در سال ۲۰۲۳ اعدام شدهاند از اقلیت ملی بلوچ بودهاند که ۱۸۳ مورد معادل ۲۲.۸٪ کل موارد اعدام در سال گذشته میباشد. همچنین ۱۵۱ شهروند کُرد معادل ۱۸.۲٪ کل موارد در زندانهای ایران اعدام شدهاند. بر طبق این گزارش، ۵۵ زندانی تُرک، ۴۸ زندانی لُر و لُر بختیاری، ۲۸ زندانی تبعه افغانستان، ۲۷ زندانی گیلک، ۹ زندانی عرب ، ۳ زندانی تُرکمن و دو زندانی دو تابعیتی نیز سال گذشته در زندانهای جمهوری اسلامی ایران اعدام شدهاند.
گروه مترجمعین علیه مجازات اعدام