اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، در تهران کشته شد
Wed 31 07 2024

ترور هنیه در تهران؛ دولت ایران سه روز عزای عمومی اعلام کرد
بیبیسی: اسماعیل هنیه رهبر سیاسی گروه فلسطینی حماس و یکی از محافظانش در محل اقامت خود در تهران کشته شدهاند. آقای هنیه برای شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان به تهران سفر کرده بود. سپاه میگوید اسماعیل هنیه «در یکی از اقامتگاههای ویژه در شمال تهران مستقر بود که با اصابت پرتابهای از هوا به شهادت رسید.» دولت ایران سه روز عزای عمومی اعلام کرده است.
بیانیه حماس درباره ترور اسماعیل هنیه
حماس در بیانیهای گفت که آقای هنیه در عملیات اسرائیل در محل سکونتش در تهران کشته شده است.
او بعد از شرکت در مراسم سوگند مسعود پزشکیان رئیسجمهور ایران کشته شد.
هنوز کسی مسئولیت این حمله را به عهده نگرفته است.
حماس مسئول حمله روز ۷ اکتبر به اسرائیل بود که حدود ۱۲۰۰ نفر در آن کشته و حدود ۲۵۰ نفر گروگان گرفته شدند. به گفته وزارت بهداشت حماس در غزه، در عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه از آن زمان بیش از ۳۹ هزار فلسطینی کشته شدهاند.
حماس قول داد به ترور اسماعیل هنیه واکنش نشان دهد
یک مقام ارشد حماس قول داد به ترور اسماعیل هنیه پاسخ داده شود.
به گزارش تلوزیون الاقصی وابسته به حماس، موسی ابومرزوق این عملیات را یک «عمل بزدلانه که بیمکافات نخواهد بود» توصیف کرد.
سکوت اسرائیل در مورد ترور هنیه در تهران
اسرائیل تاکنون در مورد این حادثه اظهار نظر نکرده است اما این کشور بعد از حمله ۷ اکتبر رهبران اسرائیل قول داده بود «حماس را له و نابود کند.»
از زمان حمله روز هفتم اکتبر به اسرائیل چندین چهره ارشد حماس ظاهرا به دست اسرائیل کشته شدهاند، از جمله صالح عاروری معاون فرمانده سیاسی و مروان عیسی نائب فرمانده شاخه نظامی حماس.
ارتش اسرائیل به چندین رسانه خبری از جمله سیانان و خبرگزاری فرانسه گفته است که حاضر نیست در مورد گزارشها در مورد مرگ اسماعیل هنیه اظهار نظر کند.
با این حال برخی سیاستمداران این کشور از جمله آمیچای الیاهو، وزیر میراث که از اعضای راست افراطی است به آن واکنش نشان دادهاند.
او در شبکه «ایکس» نوشت که با مرگ هنیه «جهان جای بهتری خواهد بود.»
رئیس تشکیلات فلسطینی ترور اسماعیل هنیه را به شدت محکوم کرد
محمود رئیس تشکیلات فلسطینی ترور اسماعیل هنیه را بهشدت محکوم کرد
محمود عباس، رئیسجمهور فلسطینی ترور هنیه را «اقدامی بزدلانه و رویداد خطرناک» خوانده است.
او در بیانیهای که خبرگزاری فلسطینی وفا منتشر کرد، از فلسطینیها خواست «در برابر اشغالگری اسرائیل متحد، صبور و پایدار باشند.»
تشکیلات فلسطینی اداره کرانه باختری را بر عهده دارد.
روسیه کشتن اسماعیل هنیه را «قتل سیاسی غیرقابل قبول» خواند
وزارت امور خارجه روسیه روز چهارشنبه ترور اسماعیل هنیه رهبر حماس در تهران را محکوم کرد و در بیانیهای آن را «قتل سیاسی غیرقابل قبول» خواند.
چین سوءقصد به جان هنیه را محکوم کرد
وزارت خارجه چین سوءقصد به جان اسماعیل هنیه در تهران را محکوم کرده است.
چین گفته است این اقدام به بیثباتی بیشتر در منطقه میانجامد.
قطر: این جنایت فجیع و نقض آشکار حقوق بینالملل است
وزارت خارجه قطر با انتشار بیانیهای سوءقصد به اسماعیل هنیه را «جنایت فجیع» و «نقض آشکار حقوق بیناللملل» خوانده است و درباره خطر تشدید تنش هشدار داده است.
در این بیانیه آمده است: «این سوءقصد و رفتار نامسئولانه اسرائیل در هدف قرار دادن مستمر غیرنظامیان منطقه را به آشوب میکشاند و احتمال رسیدن به صلح را تضعیف میکند.»
خامنهای اسرائیل را به «مجازات سخت» تهدید کرد
رهبر جمهوری اسلامی ایران در پیامی گفته است که با سوءقصد به جان اسماعیل هنیه، اسرائیل «زمینه مجازات سختی را برای خود فراهم ساخت.»
علی خامنهای افزوده که «خونخواهی او را که در حریم جمهوری اسلامی ایران به شهادت رسید، وظیفه خود میدانیم.»
آقای خامنهای با عنوان «رژیم صهیونی جنایتکار و تروریست» از اسرائیل یاد کرده است.
اسرائیل تا این لحظه رسما مسئولیت کشته شدن اسماعیل هنیه را نپذیرفته است.
اسماعیل هنیه روز گذشته در حاشیه مراسم تحلیف مسعود پزشکیان به دیدار رهبر ایران هم رفته بود.
اعلام سه روز عزای عمومیِ؛ دولت ایران: این اقدام وحشیانه با اهداف خاص صورت گرفت
دولت ایران با اعلام سه روز عزای عمومی گفته است که سوءقصد به اسماعیل هنیه با «اهداف خاص» انجام شده است.
در بیانیه دولت ایران آمده است که سوءقصد به اسماعیل هنیه «با اهداف خاص در آغاز بکار دولت وفاق ملی صورت گرفت و همه اصول و قواعد انسانی و حقوق بینالملل را زیر پا گذاشت و مهمان رسمی و دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران برای حضور در آئین تحلیف ریاست جمهوری را هدف قرار داد» و همچنین «در امان نبودن هیچ نقطهای در کره زمین از شرارتهای» اسرائیل را نشان داد.
مسعود پزشکیان در تبلیغات انتخاباتی و در سخنرانیهای خود پس از رسیدن به ریاست جمهوری وعده داده است که برای رفع تحریمها و احیای جایگاه بینالمللی ایران دیپلماسی فعالانهای پیش بگیرد.
اردوغان «توحش صهیونیستی» را محکوم کرد
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، «سوءقصد مزورانه» اسماعیل هنیه در تهران را محکوم کرده و او را متحد نزدیک و «برادر» خود خوانده است.
آقای اردوغان در شبکه ایکس «توحش صهیونیستی» را محکوم کرده و گفته است: «این اقدام شرمآور به دنبال کارشکنی در مسیر آرمان فلسطین، مقاومت باشکوه غزه و نبرد بر حق برادران فلسطینی ما است و برای ترساندن فلسطینیها.»
پیش از او هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه هم سوءقصد به اسماعیل هنیه را «شرمآور» خواند.
هشدار نخستوزیر لبنان درباره افزایش تنش در منطقه
نجیب میقاتی، نخستوزیر لبنان، در جلسهای اضطراری با کابینه خود سوءقصد به جان اسماعیل هنیه را محکوم کرده است.
آقای میقاتی همچنین درباره افزایش جدی تنش در منطقه هشدار داده است.
علی عمار، یکی از نمایندگان حزبالله لبنان در پارلمان این کشور هم هشدار داده است که این گروه آماده جنگ با اسرائیل است.
او گفت: «این دشمن جنگ میخواهد و ما هم آمادهایم، انشاءالله آمادهایم.»
حکومت طالبان با محکوم کردن سوءقصد اسماعیل هنیه، خواهان تلاش مشترک «جهان اسلام و عرب» علیه اسرائيل شد
حکومت طالبان کشته شدن اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی حماس، را در تهران محکوم کرده و از «جهان اسلام و عرب» خواسته است تا تمام تلاش خود را برای جلوگیری از «تجاوز و وحشت» اسرائیل به کار گیرد.
حکومت طالبان با انتشار بیانیهای اسماعیل هنیه را «یک رهبر مسلمان، هوشیار و مدبر فلسطینی» خوانده و کشته شدن او را «برای امت اسلامی و کاروان جهادی یک ضایعه بزرگ» خوانده است.
در بیانیه حکومت طالبان همچنین آمده که «تداوم جنایات» اسرائیل کشورهای منطقه را بیثبات خواهد کرد و هشدار داده شده که مسئولیت هرگونه «نتایج ناگوار» به عهده اسرائیل و حامیان آن است.
پس از بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱، مقامان آن بارها با اسماعیل هنیه در قطر و ایران دیدار کردند و حمایت خود را از سیاست نظامی حماس علیه اسرائیل ابراز کردند.
مصر: اسرائیل ارادهای برای تنشزدایی ندارد
مصر میگوید کشتن رهبر حماس در تهران نشانه آن است که اسرائیل اراده سیاسی برای تنشزدایی ندارد.
بیانیه وزارت خارجه مصر میگوید اقدام به کشتن اسماعیل هنیه، که قدمی در مسیر تشدید تنش به شمار میرود، در کنار عدم پیشرفت در مذاکرات آتشبس غزه، به پیچیدهتر شدن وضعیت میانجامد.
تاکید بلینکن بر ادامه مذاکرات آتشبس پس از کشته شدن اسماعیل هنیه
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا بر ادامه مذاکرات آتشبس پس از کشته شدن اسماعیل هنیه تاکید کرده است.
آقای بلینکن، که به سنگاپور سفر کرده، در پاسخ به سوالی گفت: «هیچ چیزی از اهمیت رسیدن به آتشبس که به نفع برگرداندن گروگانها است و به نفع فلسطینیهایی است که هر روز دارند رنج شدیدی میبرند.»
او گفته است نمیخواهد درباره پیامدهای کشته شدن اسماعیل هنیه گمانهزنی کند. آقای بلینکن گفت: «طی سالها یاد گرفتهام که هیچ وقت گمانهزنی نکنیم چون نیدانیم چه خواهد شد. چیزی که میدانم این است که باید به آتشبس رسید، چیزی که میدانم این است که هر روز برای رسیدن به آن تلاش میکنیم.»
قطر میگوید کشتن هنیه مانعی در راه مذاکرات آتشبس است
نخستوزیر قطر و میانجی اصلی گفتگوهای غیرمستقیم اسرائیل و حماس برای آتشبس گفت ترور اسماعیل هنیه جایی برای مذاکرات باقی نمیگذارد.
شیخ محمد بن عبدالرحمان آل ثانی گفته است: «سوءقصدهای سیاسی و تداوم هدف قرار دادن غیرنظامیان غزه در حالی که مذاکرات در جریان است، ما را وامیدارد که بپرسیم چه طور میشود در حالی که یک طرف مذاکرهکننده طرف دیگر را میکشد بین آنها میانجیگری کرد؟»
او در شبکه ایکس نوشته است: «صلح به مشارکتکنندگان جدی و ایستادگی دنیا در قبال بیارزش شمردن جان انسان نیاز دارد.»
دوحه قطر میزبان رهبران ارشد حماس بوده و قطر به عنوان میانجی مذاکرات آتشبس بین حماس و اسرائیل عمل کرده است.
آقای هنیه که در تهران کشته شد ساکن دوحه بود و از آنجا به تهران سفر کرده بود.
این مذاکرات از ماهها پیش معمولا با حضور روسای دستگاههای اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل و مصر، بیشتر در دوحه و قاهره و گاهی در اروپا از جمله در پاریس و در آخرین بار در رم انجام شده اما تاکنون اغلب بینتیجه بوده و جز یک آتشبس یک هفتهای و آزاد شدن تعدادی گروگانهای اسرائیل و زندانیان فلسطینی به جایی نرسیده است.
|
|