عصر نو
www.asre-nou.net

انتخابات اروپا؛‌ پیروزی احزاب راست‌گرا
مکرون پارلمان فرانسه را منحل کرد و از انتخابات فوری خبر داد


Sun 9 06 2024



بی‌بی‌سی: همزمان با به پایان رسیدن آخرین روز رای‌گیری انتخابات پارلمان اروپا و انتشار برآوردها از پیروزی ۳۰ درصدی حزب راست‌گرای «اجتماع ملی» به رهبری مارین لوپن در فرانسه، امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری این کشور با انحلال پارلمان از برگزاری انتخابات فوری ظرف چند هفته آینده خبر داد.

آقای مکرون تاریخ برگزاری انتخابات‌های فوری را ۳۰ ژوئن (سه هفته دیگر) و هفتم ژوئیه (چهار هفته دیگر) اعلام کرده است.

این تصمیم غیرمنتظره آقای مکرون که یکشنبه شب - ۹ ژوئن - اعلام شد در پی آن بود که برآوردهای اولیه مبتنی بر نظرسنجی‌ها از رای‌دهندگان فرانسوی پیش‌بینی کردند حزب «تجدید» به رهبری امانوئل مکرون تنها حدود ۱۵ درصد از آرا در انتخابات پارلمان اروپا را کسب کرده و دیگر حزب اصلی، یعنی سوسیالیست‌ها به رهبری رافائل گلوکسمن حدود ۱۴ درصد آرا را کسب کرده است.

مارین لوپن، رهبر حزب راست‌گرای «اجتماع ملی» در واکنش به استقبال چشمگیر رای‌دهندگان از حزب او گفته آماده تحویل گرفتن قدرت است.

اگر چه به نظر می‌رسد حزب راست‌گرای خانم لوپن در آستانه کسب یک پیروزی تاریخی برای محافظه‌کاران و راست‌گرایان در فرانسه است اما جمع آرای احزاب میانه رو و چپ که از امانوئل مکرون حمایت می‌کنند بسیار بیشتر از حزب خانم لوپن است و احتمالا به همین دلیل است که رئیس‌جمهوری فرانسه «با اطمینان خاطر» و در واکنشی سریع از انحلال پارلمان و برگزاری انتخابات فوری خبر داده است.

علاوه بر دو حزب «تجدید» (مکرون) و سوسیالیست‌ها (گلوکسمن) که برآورد شده به ترتیب ۱۵ و ۱۴ درصد آرا را کسب کرده‌اند، برآورد شده حزب چپ‌گرای «فرانسه تسلیم‌ناپذیر» هم ۸.۳ آٰرا و حزب سبز فرانسه هم ۵.۲ آرا را کسب کند.

حدود ۳۶۰ میلیون نفر در آخرین روز انتخابات پارلمان اروپا در ۲۱ کشور پای صندوق‌های رای رفته‌اند، از جمله در آلمان، فرانسه، اسپانیا و لهستان.

این انتخابات چهار روزه از پنجشنبه در هلند شروع شد و رای‌گیری در شش کشور پایان یافته است.

بر اساس نظرسنجی‌ها، احزاب بزرگ و طرفدار اتحادیه اروپا اکثریت خود را حفظ خواهند کرد اما جریان‌ها و احزاب راستگرا و ملی‌گرا کرسی‌های بیشتری را در این پارلمان ۷۲۰ نفره به دست خواهند آورد.

این نخستین انتخابات پارلمان اروپا پس از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپاست.

این انتخابات در حالی برگزار می‌شود که قاره اروپا با گرایش‌های فزاینده به سمت ملی‌گرایی و تفرقه‌ سیاسی مواجه است.

در آلمان هم حزب حاکم زیر ۱۵ درصد رای آورده است

در آلمان که به همراه فرانسه، ایتالیا و اسپانیا، مربع اصلی اتحادیه اروپا را تشکیل می‌دهد، کاتارینا بارلی، کاندیدای حزب حاکم اس‌پی‌دی که یک حزب چپ‌گرای میانه‌رو است از کسب آرای ۱۴ درصدی ابراز یاس کرده است.

خانم بارلی عصر یکشنبه گفت: «من بسیار مایوس شدم».

اولاف شولتز، صدراعظم آلمان هم که احتمالا به اندازه خانم بارلی از شکست حزبش در این انتخابات «مایوس» شده است، عصر یکشنبه به همراه خانم بارلی به میتنگ انتخاباتی حزب نرفت.

ناظران با توجه به موفقیت حزب راست‌گرای افراطی و مخالف دولت - ای‌اف‌دی - از به «بحران» رفتن حزب حاکم - سوسیال دموکرات - سخن می‌گویند.

همزمان حزب سبز آلمان هم که برآورد شده در انتخابات امسال اتحادیه اروپا چیزی حدود ۱۲ درصد آٰرا را کسب کند، به شدت مورد انتقادات داخلی قرار گرفته است.

بزرگترین رقابت روز یکشنبه در آلمان اتفاق افتاد، کشوری که ۹۶ نماینده را به پارلمان اروپا می‌فرستد.

پارلمان اروپا ۷۲۰ کرسی دارد.

در مقابل فضای یاس میان میانه روها و چپ‌گرایان آلمان، محافظه‌کاران و راست‌گرایان ملی‌گرای در این کشور روز یکشنبه از پیروزی و «موفقیت چشمگیر» خوشحالند.

فردریش مرتز، رهبر حزب محافظه کار سی‌دی‌یو آلمان عصر یکشنبه و همزمان با انتشار برآوردها از نتایج، گفت: «ما پیروز شدیم».

با این حال، پیروز اصلی احتمالا حزب تندرو راست‌گرای ای‌اف‌دی - AfD - است که فراتر از پیش‌بینی‌ها توانسته حدود ۱۶ درصد آرا را کسب کند و احتمالا در ساعات آینده خود را حزب پیروز انتخابات آلمان اعلام خواهد کرد.