عصر نو
www.asre-nou.net

رای‌گیری شورای امنیت درباره جنگ غزه دوباره به تعویق افتاد


Wed 20 12 2023



رای‌گیری شورای امنیت سازمان ملل درباره جنگ غزه دوباره به تعویق افتاد

دویچه وله: به گفته منابع دیپلماتیک، شورای امنیت سازمان ملل امروز بار دیگر رأی‌گیری درباره قطعنامه کاهش بحران انسانی در نوار غزه را به تعویق انداخت.

گفته شد که این رای‌گیری برای فردا (پنجشنبه ۳۰ آذر) برنامه ریزی شده است. قعطنامه از سوی امارات متحده عربی ارائه شده و از جمله خواستار توقف خشونت در نوار غزه به منظور امکان ارسال کمک‌های بشردوستانه بیشتر به ساکنان آنجا است.

اعضای شورا در تلاشند تا با رسیدن به یک فرمولبندی جدید از وتوی ایالات متحده جلوگیری کنند. ظاهراً جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا هنوز برای چنین رای‌گیری آماده نیست. آمریکا امروز دوباره خواستار زمان بیشتری برای دستیابی به یک توافق شد.

در ابتدا قرار بود رای گیری روز دوشنبه انجام شود، اما زمان آن چندین بار به تعویق افتاد. بحث‌ها در درجه اول در مورد این است که آیا می توان طرحی را یافت که واشنگتن نیز بتواند با آن موافقت کند. متن جدید دیگر از واژه "ترک" مخاصمه استفاده نمی‌کند، بلکه از "توقف" یا "تعلیق" أن صحبت می‌کند.

پیش از این، قطعنامه‌های آتش‌بس در غزه چندین بار و عمدتا به دلیل حمایت ایالات متحده از اسرائیل در شورای امنیت سازمان ملل شکست خورده است.

نتانیاهو: هر کس که تصور کند ما متوقف خواهیم شد، در توهم است

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، "پایان زودهنگام" جنگ در نوار غزه را رد کرد. او در پیامی ویدئویی گفت: «ما جنگ را تا آخر ادامه خواهیم داد. این جنگ تا نابودی حماس ادامه خواهد داشت، تا پیروزی.»

او افزود که اسرائیل تا رسیدن به همه اهداف خود "تسلیم" نخواهد شد و "هرکس تصور می‌کند که ما متوقف می‌شویم، به شدت از واقعیت دور است".

امروز رسانه‌ها هم‌چنین از سفر اسماعیل هنیه، رهبر شاخه سیاسی حماس به مصر برای گفت‌وگو با این کشور به عنوان میانجی برای مذاکره با اسرائیل خبر دادند. گفته شده که بخشی از رهبری حماس به دنبال پایان جنگ است. هنیه گفته حماس حاضر است در ازای توقف یک هفته‌ای جنگ ۴۰ تن از گروگان‌ها را آزاد کند.

درخواست اتحادیه عرب و روسیه از شورای امنیت سازمان ملل برای تصویب قطعنامه آتش‌بس

بی‌بی‌سی: روسیه و اتحادیه عرب مشترکا خواستار تصویب قطعنامه آتش‌بس در غزه در شورای امنیت سازمان ملل شدند.

نشست مجمع همکاری روسیه-عرب امروز در مراکش برگزار شد. این مجمع معمولا به مسائل دیپلماتیک و سیاسی می‌پردازد اما نشست امروز کاملا تحت تاثیر جنگ اسرائیل و غزه بود.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، گفت: «ما امیدواریم شورای امنیت صدایش را برای یک قطعنامه سنجیده برای آتش‌بس بلند کند. ما توافق کردیم که هماهنگی با سازمان ملل را ادامه دهیم.»

شورای امنیت سازمان ملل در دو روز گذشته برای تصویب قطعنامه‌ای برای آتش‌بس تشکیل جلسه داد اما به دلیل اختلاف بر سر متن، رای‌گیری در این باره به تعویق افتاد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از دیپلمات‌ها، شورای امنیت امروز بار دیگر در این باره رای‌گیری می‌کند. این قطعنامه را امارات متحده عربی، رئیس دوره‌ای شورای امنیت، پیشنهاد کرده است.

رای‌گیری‌های قبلی در شورای امنیت در این باره یا به حد نصاب نرسید یا آمریکا آن را وتو کرد، هر چند در مجمع عمومی نهایتا یک قطعنامه غیرالزام‌آور با اکثریت مطلق آرا به تصویب رسید.

به گزارش ندا توفیق، خبرنگار بی‌بی‌سی در مقر سازمان ملل در نیویورک، در حالیکه در دو روز گذشته امید به تصویب چنین قطعنامه‌ای زیاد بود اما اکنون این امید رو به افول است.

متن قطعنامه بارها تغییر یافت اما در نهایت گفته شد آمریکا مکانیسم‌های نظارتی سازمان ملل برای امدادرسانی به غزه را نپذیرفته است و اعضای شورای امنیت خود را آماده وتوی آمریکا می‌کنند.

آمریکا و بریتانیا نگفته‌اند چه رایی خواهند داد اما بی‌بی‌سی دریافته است پیش‌نویس کنونی از حمایت اکثریت اعضا برخوردار است.

در همین حال جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، امروز گفت هر قطعنامه‌ای که در شورای امنیت سازمان ملل در باره جنگ تصویب شود، باید شامل محکوم کردن حماس باشد.

احتمال وتوی پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت از طرف آمریکا

ندا توفیق، خبرنگار بی‌بی‌سی از نیویورک

امارات متحده عربی ابتدا به دنبال آن بود تا پیش‌نویس قطعنامه خود را روز یکشنبه به شورای امنیت بیاورد، اما برای آن که کار به وتوی آمریکا نکشد، ارائه پیش‌نویس در روزهای گذشته چند بار به تعویق افتاده است.

مذاکرات در دیروز (سه‌شنبه) تا پاسی از شب ادامه داشت، اما امیدها دیگر داشت در سازمان ملل رنگ می‌باخت.

تغییرات بسیاری در پیش‌نویس اعمال شد تا نظر آمریکا تامین شد، اما گفته می‌شود که آمریکا در نهایت مخالف استقرار یک مکانیسم سازمان ملل برای نظارت بر امدادرسانی در غزه است.

اعضای شورای امنیت حالا برای سومین وتوی آمریکا که راه را بر اقدام این شورا در خصوص جنگ اسرائیل-غزه می‌بندد، آماده می‌شوند.

آمریکا به طور آشکار اعلام نکرده است که چگونه رای خواهد داد. بریتانیا هم رای خود را اعلام نکرده است. اما بی‌بی‌سی مطلع است که پیش‌نویس کنونی حمایت چشمگیری در شورای امنیت خواهد داشت.

احتمالا در ساعت‌های آتی امروز شاهد ترکیبی از استیصال، افسوس و خشم نمایندگان کشورهای عضو در شورای امنیت خواهیم بود.