عصر نو
www.asre-nou.net

اعتراض سازمان ملل به حکومت ایران: موظفید حق آزادی تجمعات را رعایت کنید

ادامه اعتراضات شبانه؛ موج استعفای استادان دانشگاه در حمایت از مردم


Tue 27 09 2022



اعتراض سازمان ملل به حکومت ایران: موظفید حق آزادی تجمعات را رعایت کنید

بی‌بی‌سی: سازمان ملل متحد روز سه‌شنبه از «ادامه خشونت نیروهای امنیتی با اعتراض‌ها در ایران» ابراز نگرانی کرد و گفت حکومت ایران باید طبق کنوانسیو‌ن‌هایی که امضا کرده به حق آزادی بیان و تجمعات، احترام بگذارد.

راوینا شامداسانی، سخنگوی کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل گفت که در ۱۱ روز گذشته، هزاران نفر در تظاهرات ضدحکومت شرکت کردند، اما نیروهای امنیتی به سویشان گلوله جنگی شلیک کردند.

خانم شامداسانی همچنین به قطع اینترنت و محدودیت‌های ارتباطات در ایران اشاره کرد و گفت: «ما به شدت نگران اظهارنظرهای رهبران (ایران) علیه معترضان هستیم.»

او گفت که حکومت ایران به شکل «نامتناسب و غیرضروی» از اسلحه استفاده می‌کند.

به گفته این مقام عالی‌رتبه سازمان ملل، حکومت‌ها تنها در زمانی اجازه دارند از اسلحه استفاده کنند که «خطری جدی جان کسی را تهدید کرده باشد».

او همچنین با دستگیری «صداها» نفر اشاره کرد و گفت: «تنها در استان گیلان، ۷۳۹ نفر دستگیر شدند که ۶۰ نفر آنها، زن هستند.»

سخنگوی کمیساریای عالی حقوق بشر همچنین تاکید کرد که جمهوری اسلامی به عنوان یکی از امضاکنندگان «میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی» باید به حق آزادی بیان، حق تجمعات و حق تشکل‌ها احترام بگذارد.

کاریکاتور ابراهیم رئیسی در شارلی ابدو، با دستانی که از آنها خون می‌چکد

نشریه شارلی ابدو، با انتشار کاریکاتوری از ابراهیم رئیسی که دستانش به خوش آغشته است، به اعتراض‌های ایران واکنش نشان داد.

در این تصویر، بر روی عمامه آقای رئیسی آرم شرکت «نایکی» دیده می‌شود و بر روی عبای او شعار معروف این شرکت نوشته شده: «فقط انجامش بده»

بالای این کاریکاتور نیز نوشته شده: «ترقی‌خواهی در کنار ملاها»

نقد این کاریکاتور، دنیای سرمایه‌داری غرب را هدف گرفته که متهم است حتی با جنایتکاران نیز برای سود بیشتر معامله می‌کند.



__________________________

ادامه اعتراضات شبانه؛ موج استعفای استادان دانشگاه در حمایت از مردم

رادیو فردا: مانی حقیقی، بازیگر، کارگردان و فیلمنامه‌نویس روز سه‌شنبه در واکنشی تند از اعتراضات مردمی در ایران اعلام حمایت کرد و به انتقاد از جمهوری اسلامی پرداخت.

او با انتشار پیامی ویدئویی گفت که جمهوری اسلامی خود، بیش از چهار دهه است که مفهوم نافرمانی مدنی را در تقویم برای روزهایی مانند پانزدهم خرداد ۱۳۴۲ و ۲۲ بهمن ۵۷ جشن می‌گیرد و اما امروز مردم ایران را از همین امر منع می‌کند.

مانی حقیقی اضافه کرد که «در خواسته مسئولان مبنی بر قانون‌مداری تناقض و سفسطه می‌بینم.»

این کارگردان ایران در ادامه گفت:‌ «درست است که مردم باید تابع قانون باشند ولی فقط به شرطی که قانونگذار تابع مردم باشد و قوانینی که وضع می‌کند برآیند خواسته‌های مردم باشند.»

این تأکیدات مانی حقیق در حالی بیان می‌شود که مسئولان جمهوری اسلامی تاکید دارند که قوانین حکومتشان منشأ الهی دارد و نه مردمی.



فاطمه یاوری، کیک‌بوکسور و موی‌تای کار ایرانی، در یک پست اینستاگرامی نوشته که به‌خاطر مرگ مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، دیگر همراه تیم ملی نخواهد بود.

خانم یاوری اضافه کرده که محرومیت «سه ساله» وی «به‌خاطر شرکت در یک مسابقه حرفه‌ای بدون روسری» پایان پذیرفته، اما پس از پایان محرومیت، «این بار به‌خاطرمهسا امینی‌ها و مردم سرزمینم ایران دیگردر تیم ملی فعالیت نخواهم کرد».

این ورزشکار پیش از این گفته بود که حجاب «۱۰۰ درصد» روی عملکرد ورزشکاران زن مقابل حریفان تاثیر می‌گذارد.



گزارش‌های تازه حاکی است که شامگاه دوشنبه علاوه بر تهران، سنندج، قروه و شهرهای دیگر، مردم معترض در قم و کرمان نیز به تجمع و اعتراضات خود ادامه دادند.

در قم جمعیت زیادی از مردم معترض در میدان مفید این شهر تجمع کرده و شعار دادند: «نترسید نترسید، ما همه با هم هستیم.»





فرشته حسینی و کامبیز دیرباز هم به جمع سلبریتی‌های حامی اعتراضات پیوستند

فرشته حسینی، بازیگر افغان‌تبار سینمای ایران و همسر نوید محمد زاده، در یک پست اینستاگرامی، از اعتراضات در ایران حمایت کرد.

خانم حسینی با انتشار چند تصویر از مهسا امینی، نوشته است: «در این روزهای آشفته بارها در خود شکستم، بارها همه‌چیز را در سرم گذراندم، بارها ترسیدم، بارها به مادر مهسا فکر کردم. خشمگینم. این خشم‌ سال‌هاست در وجود من هست».

او افزوده است: «سال‌هاست احساس تحقیر و از دست دادن مردم و ‌کشورم را با خود دارم. سال‌هاست کشته شدن دختران سرزمینم را نظاره کردم و کاری از دستم بر نیامده و در خود شکستم .و حالا انگار تکرار دوباره‌ درد، تکرار دوباره‌ ظلم».



موضع‌گیری این بازیگر سینما، خشم شماری از هواداران جمهوری اسلامی را در شبکه‌های مجازی برانگیخته و آن‌ها به طعنه نوشته‌اند در حالی به انتقاد از جمهوری اسلامی دست زده که اگر ایران نبود، «معلوم نبود طالبان تا حالا چه بلایی بر سر او آورده بود».

کامبیز دیرباز، بازیگر، نیز در چند پست و استوری، از مقام‌های جمهوری اسلامی خواسته است که صدای اعتراض مردم را بشنوند و افزوده است: «بترسید از عاقبت دست بلند کردن و دشنام دادن روی مردم مظلوم و زجر کشیده این خاکِ خسته».



او از بازیکنان تیم ملی فوتبال ایران هم خواسته که «فرصت تاریخی» حمایت از اعتراضات را از دست ندهند و از خط‌خوردن از تیم ملی نترسند».

آقای دیرباز نوشته است: «بذارید جای شما تیم منتخب نیروهای مسلح رو بفرستن، اون‌وقت ببینیم چند تا از آمریکا و انگلیس می‌خورن و برمی‌گردن».

حمایت علنی سه فوتبالیست دیگر از اعتراضات و مواضع علی کریمی

جواد کاظمیان، مهرداد پولادی و امیرارسلان مطهری، سه بازیگر شناخته‌شده فوتبال ایران، از معترضان در ایران و نیز موضع‌گیری انتقادی علی کریمی، ستاره سابق فوتبال ایران، حمایت کردند.

جواد کاظمیان، بازیگر سابق تیم پرسپولیس، در چند پست و استوری اینستاگرامی، درباره اعتراضات اخیر در ایران نوشته است: «بغض داره خفه‌مون می‌کنه، حال‌مون خوب نیست. جوونامون دهه هشتادیا گناه دارن. آقای پلیس، آقای نیروی انتظامی، نزنین نزنین نزنین. به حرفاشون گوش کنین ببینین چی میخوان»



کاظمیان در یک استوری نیز حسن عباسی، رئیس «اندیشکده یقین» را که علیه علی کریمی و دیگر سلبریتی‌هایی که از مهسا امینی و اعتراضات پس از مرگ او حمایت کرده‌اند، موضع‌گیری کرده و او را «دوزاری و کفتار» نامیده است.

آقای عباسی پس از حمایت علی کریمی و مهران مدیری از اعتراضات در ایران، گفته بود: «فوتبالیست‌هایی که از اغتشاشات پس از فوت مهسا امینی حمایت کرده‌اند به فکر دفاع از وضعیت بی‌حجاب زنان خود هستند نه درگذشت مهسا امینی».

مهرداد پولادی، بازیکن سابق تیم‌های فوتبال استقلال و پرسپولیس، هم در یک استوری از علی کریمی حمایت کرده و با انتشار عکسی از وی نوشته است: «بدون شک، تو سمت درست را انتخاب کردی و جاودانه شدی در تاریخ».

امیرارسلان مطهری، مهاجم تیم فوتبال استقلال تهران، نیز در یک استوری، روی نقشه ایران که به رنگ سیاه درآمده، نوشته است:‌ «حال هیچ‌کس خوب نیست و این بزرگ‌ترین اشتراک ما است».

با این حال، او نوشته قبلی خود مبنی بر این‌که «چرا می‌زنی؟ این‌ها مردم ایران هستند، با دست خالی. سال‌هاست زیر فشار اقتصادی و اجتماعی، له شدن....به جای زدن، گوش کن به حرفشون...» را حذف کرده است.

--------------

هرام عین‌اللهی، وزیر بهداشت ایران، روز سه‌شنبه مدعی شد که در جریان اعتراضات ۱۰ روز اخیر، «۷۲ دستگاه آمبولانس» تخریب شده است.

او گفت که «کشور با کمبود آمبولانس روبروست ... و با توجه به این‌که برخی از دستگاه‌های آمبولانس در ناوگان اورژانس کشور فرسوده است، شرایط دشواری ایجاد شده است.»

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که در روزهای گذشته ویدئوهای بسیاری در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشانگر استفاده از آمبولانس‌ها و اتوبوس‌های شهری توسط نیروهای امنیتی و یگان ویژه است.



در این ویدئوها حضور نیروهای امنیتی در آمبولانس‌ها، شلیک مستقیم گارد ویژه به معترضان از اتوبوس‌های مسافربری و انتقال معترضان بازداشت‌شده به کلانتری‌ها دیده‌ می‌شود. حتی تصاویری در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است که نشان می‌دهد خودروهایی با پلاک نظامی با ظاهر آمبولانس در سطح شهر تردد می‌کنند.



نماینده ایرانی‌تبار پارلمان سوئد: تلاش می‌‌کنم عرصه را برای اسلام‌گرایان تنگ کنم

رشید فریور، نماینده ایرانی‌تبار پارلمان سوئد، در نخستین روز کاری خود در پیامی ویدئویی، معترضان ایرانی را «شیرزنان و شیرمردان» نامید که برای آزادی خود با «رژیم دژخیم و خونخوار» جمهوری اسلامی مبارزه می‌کنند.

او خطاب به مردم ایران و به زبان فارسی گفت: «تا زمانی که نفس در سینه دارم، در کنار شما خواهم ایستاد».

آقای فریور به هموطنان ایرانی خود وعده داد که «تلاش» خود را به کار خواهد گرفت تا در همه دنیا، «عرصه را برای اسلام‌گرایان متحجر تنگ» کند.

این نماینده ایرانی‌تبار پارلمان سوئد افزود که «خون» کشته‌شدگان اعتراضات در ایران از جمله «مهسا، ندا، سهراب و ستار» پایمال نخواهد شد.

از زمان جان باختن مهسا امینی بر اثر خشونت پلیس در ایران و آغاز اعتراضات، شمار زیادی از ایرانیان دوتابعیتی خارج از کشور یا ایرانی‌تبارها نیز به حمایت صریح از معترضان پرداخته‌اند.



نیروهای پلیس امنیت در شهرستان سیرجان پس از احضار دو تن از خبرنگاران این شهرستان آن‌ها را بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل کردند.

بنابر گزارش‌ها، بتول بلالی، خبرنگار نشریه پاسارگاد در شهرستان سیرجان همراه با سمیرا علی‌نژاد، خبرنگار ساکن این شهرستان، روز سه‌شنبه پس از توقیف گوشی‌های تلفن همراه در جریان برگزاری تجمع اعتراضی و احضار به پلیس امنیت سیرجان بازداشت شدند.