عصر نو
www.asre-nou.net

اروپایی‌ها اقدام ایران در حذف ابزار نظارتی آژانس را محکوم کردند؛
«به میز مذاکره بازگردید»

بلینکن: مسیر ایران به انزوای بیشتر سیاسی و اقتصادی می‌انجامد
Fri 10 06 2022



رادیو فردا: فرانسه و بریتانیا و آلمان روز پنج‌شنبه، ۱۹ خردادماه، در بیانیه‌ای مشترک اقدامات ایران در حذف تجهیزات نظارتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را محکوم کردند.

این سه کشور در بیانیه‌ خود اعلام کردند که اقدامات اخیر ایران «اراده» جمهوری اسلامی برای احیای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ با غرب، موسوم به برجام، را زیر سوال می‌برد.

تروئیکای اروپایی همچنین هشدار داده‌اند که «این گونه اقدامات تنها وضعیت را پیچیده‌تر و تلاش‌ها برای احیای برجام را بی‌نتیجه خواهد کرد.»

پس از ناکامی ایران در پاسخ به پرسش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره سه سایت هسته‌ای خود و نیز صدور قطعنامه شورای حکام آژانس علیه جمهوری اسلامی به دلیل کوتاهی در همکاری با آژانس، تهران اعلام کرد که دسترسی آژانس را محدود می‌کند.

ابراهیم رئیسی، رئیس‌ جمهوری ایران، نیز در واکنش به صدور این قطعنامه گفت که جمهوری اسلامی «یک قدم از مواضع خود عقب‌نشینی نخواهد کرد.»

روز پنج‌شنبه، در حالی که سازمان انرژی اتمی ایران در اطلاعیه‌ای از قطع عامدانه دو دوربین‌ «فراپادمانی» آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در یک مرکز هسته‌ای ایران خبر داده بود، مدیرکل آژانس اعلام کرد تعداد دوربین‌هایی که قرار است «حذف شوند» نه دو عدد، بلکه ۲۷ دوربین است.

رافائل گروسی ادامه این گونه اقدامات از سوی ایران را «ضربه‌ای مرگبار» برای برجام توصیف کرد و گفت اقدامات تازه ایران که به نظر می‌رسد واکنشی به قطعنامه جدید شورای حکام باشد باعث کاهش نظارت آژانس می‌شود و این امر «مایه تاسف است».

آقای گروسی در ادامه تاکید کرد این گونه اقدامات ایران «چالش بزرگی» در راه راستی‌آزمایی فعالیت‌های ایران و ادامه همکاری میان این سازمان بین‌المللی و تهران ایجاد می‌کند.

این در حالی است که بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی، مدعی شده است که تنها «برخی از همکاری‌ها که فراتر از پادمان و صرفا بر مبنای حسن نیت بود و جزو تعهدات نبود، متوقف شد.»

رافائل گروسی روز ۱۶ خردادماه در آستانه نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفته بود: ایران به‌ طور مداوم به غنی‌سازی اورانیوم ادامه می‌دهد و دستیابی آن به منابع قابل توجهی که از خط قرمز عبور کند «بسیار نزدیک است و چند هفته بیشتر نیست».

مقام‌های هسته‌ای و قضایی ایران به تندی به اظهارات وی واکنش نشان داده و او را به «سیاسی‌کاری» متهم کردند.

رابرت مالی، نماینده آمریکا در امور ایران، در واکنش به اقدام ایران گفته است: «ایران هنوز راه خروج از بحران هسته‌ای که خود به وجود آورده را دارد: همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در جهت حل مشکلات پادمانی و موافقت با بازگشت به برجام که نتیجه آن رفع نگرانی‌های مبرم بین‌المللی در مورد عدم تکثیر سلاح‌های هسته‌ای و لغو تحریم‌های ایالات متحده خواهد بود.»

مذاکرات احیای توافق هسته‌ای موسوم به برجام در وین که پس از روی کار آمدن دولت جو بایدن آغاز شده بود، از ماه مارس، فروردین سال جاری متوقف شده است.

غرب ایران را به طرح درخواست‌های فرابرجامی متهم می‌کند که موجب توقف مذاکرات وین شده است.

بلینکن: مسیر ایران به انزوای بیشتر سیاسی و اقتصادی می‌انجامد

دویچه وله: وزیر خارجه آمریکا می‌گوید، ایران با از کار انداختن دوربین‌های نظارتی آژانس، خود را بیش از پیش در انزوای سیاسی و اقتصادی قرار می‌دهد. ابراهیم رئیسی به تأکید اما گفت که جمهوری اسلامی "یک قدم از موضع خود عقب‌نشینی" نمی‌کند.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه ۹ ژوئن (۱۹ خرداد) گفته است که ایران با از کار انداختن دوربین‌های نظارتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، در حال ریسک انزوای بیشتر و تشدید تنش‌ها است.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صبح پنج‌شنبه ۹ ژوئن (۱۹ خرداد) در یک نشست خبری اعلام کرد که مسئولان جمهوری اسلامی به آژانس گفته‌اند می‌خواهند فعالیت ۲۷ دوربین نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای ایران را قطع کنند.

گروسی این اقدام ایران را غیرسازنده خواند و تصریح کرد که این امر روند بازگشت به اجرای کامل توافق‌نامه برجام را بسیار دشوار خواهد ساخت.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، وزیر خارجه آمریکا با انتشار بیانیه‌ای تأکید کرد که این اقدام ایران تهدیدی برای احیای احتمالی توافق‌نامه هسته‌ای برجام محسوب می‌شود.

بلینکن گفت: «تنها حاصل این اقدام (ایران) تشدید بحران هسته‌ای و انزوای هر چه بیشتر اقتصادی و سیاسی ایران خواهد بود.»

در این میان ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی در سفری که به چهارمحال و بختیاری داشته، در رابطه با تصویب قطعنامه شورای حکام آژانس بین‌المللی در محکومیت و نکوهش ایران گفت: «ما یک قدم از مواضع خود عقب‌نشینی نخواهیم کرد چرا که تاکنون هرچند تعداد قطعنامه که صادر شده است موثر واقع نشده و راه به جایی نبرده است.»

به گزارش خبرگزاری مهر، رئیسی خطاب به کشورهای غربی گفت: «تصور کردید با تحریم ما متوقف می‌شویم؛ اما ما متوقف نمی‌شویم و کشور متوقف نمی‌شود و کشور در حوزه‌های مختلف صنعت، کشاورزی و گردشگری پیشرفت می‌کند.»

روز گذشته شورای حکام آژانس قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی طرف برجام و آمریکا را تصویب کرد که مطابق آن جمهوری اسلامی به پاسخگویی هر چه سریع‌تر به پرسش‌های آژانس در مورد ذرات اورانیوم کشف‌شده در سه مکان اعلام نشده فراخوانده شد.

از ۳۵ عضو شورای حکام ۳۰ کشور به این قطعنامه رای موافق دادند و مخالفان فقط چین و روسیه بودند. نمایندگان هند، لیبی و پاکستان نیز به این قطعنامه رای ممتنع دادند.


دو هواپیمای اسرائیلی بمب‌افکن‌های امریکایی را بر فراز خلیج فارس اسکورت می‌کردند.

پرواز بمب ‎افکن‌های بی۵۲ آمریکا و جنگنده‌های اسرائیل بر فراز خلیج فارس


بی بی سی: سنتکام، ستاد فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا گفته است دو بمب‌افکن بی‌۵۲ این کشور بر فراز خلیج فارس پرواز کرده‌اند.

این ستاد فرماندهی آمریکایی که یکی از شش ستاد فرماندهی تعریف شده در ساختار وزارت دفاع آمریکاست و از جمله در خاورمیانه مستقر است در حساب توییتری خود با اعلام این خبر افزوده است که جنگنده‌های اف۱۶ اسرائیلی در راه بازگشت، این بمب‌افکن‌های آمریکایی را اسکورت کرده‌اند.

پرواز جنگنده‌های آمریکایی بر فراز خلیج فارس روز چهارشنبه در حالی رخ داده است که تنش بین ایران و غرب بر سر برنامه هسته‌ای‌اش شدت گرفته است.

شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی که ۳۵ عضو دارد در نشستی غیرعلنی با اکثریت آرا از ایران به دلیل پنهان‌کاری‌اش درباره کشف آثار اورانیوم در سه مکان انتقاد کرد و جمهوری اسلامی ایران نیز متقابلا این قطعنامه را محکوم کرده است.

سه دولت اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان در بیانیه‌ای مشترک اعلام کرده‌اند که تصمیم ایران برای کاهش دوباره همکاری با نظارت‌های آژانس اتمی سازمان ملل وضعیت را وخیم‌تر می‌کند و تلاش‌ها برای احیاء توافق برجام از قبل هم پیچیده‌تر خواهد شد.

ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری ایران نیز در واکنش به صدور قطعنامه در شورای حکام علیه کشورش گفت جمهوری اسلامی «یک قدم از مواضع خود عقب نشینی نخواهد کرد.»

این نخستین بار نیست که بمب‌افکن‌های آمریکایی بر فراز خلیج فارس پرواز می‌کنند.

در آبان ۱۴۰۰ یک بمب‌افکن ارتش آمریکا در همراهی هواپیماهای جنگنده متحدان این کشور از جمله اسرائیل، عربستان سعودی و بحرین بر فراز خلیج فارس پرواز تمرینی انجام داد.

علاوه بر اسرائیل، جت‌های عربستان سعودی و بحرین هم شب گذشته هواپیمای بمب‌افکن از نوع بی-۱- بی لانسر نیروی هوایی آمریکا را اسکورت کردند.

دی ماه ۱۳۹۹ نیز ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا اعلام کرده بود که دو بمب‌افکن ب۵۲ نیروی هوایی این کشور امروز در منطقه خاور میانه و بر فراز خلیج فارس به پرواز درآمده‌اند.

سنت‌کام در در آن زمان هدف از این پروازها را "تاکید بر تعهد ارتش آمریکا به امنیت منطقه و نشان دادن توانایی منحصر به فرد پیاده‌سازی سریع نیروی رزمی در فرصت کوتاه" اعلام کرده و گفته بود منظور از این پروازها "ارسال پیام بازدارنده و صریح برای هر کسی است که بخواهد به آمریکایی‌ها یا منافع آمریکا آسیب برساند."