عصر نو
www.asre-nou.net

پوتین استقلال جدایی‌طلبان اوکراین را به رسمیت شناخت

بحران اوکراین؛ آمریکا اقدام روسیه را «شرم‌آور» خواند، اروپا برای تحریم روسیه تصمیم‌ می‌گیرد
Tue 22 02 2022



دویچه وله: رئیس‌جمهوری روسیه دو "جمهوری خلق" خودخوانده دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین را به رسمیت شناخت و قرارداد مودت و همکاری با آن‌ها منعقد کرد. اتحادیه اروپا در واکنش به این اقدام از اعمال تحریم‌هایی علیه روسیه خبر داد.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه شامگاه دوشنبه ۲۱ فوریه (دوم اسفند) سندی مبنی بر استقلال دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین را امضا کرد.

پوتین اندکی پیشتر در تماس تلفنی با اولاف شولتس، صدراعظم آلمان و امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه به اطلاع آن‌ها رسانده بود که دو منطقه جدایی‌طلب دونتسک و لوهانسک را به رسمیت خواهد شناخت.

پیش از این کرملین اطلاع داده بود که پوتین در رابطه با به رسمیت شناختن دو منطقه جدایی‌طلب حکم حکومتی صادر خواهد کرد.

جدایی‌طلبان مورد حمایت روسیه در شرق اوکراین روز دوشنبه از کرملین خواسته بودند استقلال این دو منطقه را به رسمیت بشناسد. بدین گونه مسیر روسیه برای ورود نظامی به این مناطق گشوده شده است.

پوتین بعدازظهر روز دوشنبه توافق‌نامه مینسک را "شکست‌خورده" خواند و گفت: «ما به این نتیجه رسیده‌ایم که [این توافق‌نامه] چشم‌اندازی ندارد.»

در سال ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ با میانجیگری مشترک آلمان و فرانسه میان اوکراین و روسیه، طرفین بر روی سند مینسک به توافق رسیدند. بر اساس این توافق‌نامه، طرفین مناقشه در شرق اوکراین متعهد شدند در چندین مرحله تلاش کنند برای دست‌یابی به یک راه‌حل مسالمت‌آمیز گام بردارند.

در نشست شورای امنیت ملی روسیه که روز دوشنبه ۲۱ فوریه برگزار شد، تمام شرکت‌کنندگان موافقت خود را با به رسمیت شناختن دو منطقه دونتسک و لوهانسک اعلام کردند.

انعقاد قرارداد مودت روسیه و جدایی‌طلبان

تلویزیون دولتی روسیه نشان داد که ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه طی مراسمی ویژه، سند به رسمیت شناختن استقلال دو منطقه دونتسک و لوهانسک را امضا می‌کند.

در این مراسم همچنین گفته شد که رئیس‌جمهوری روسیه یک قرارداد همکاری و مودت با دو منطقه شورشی امضا می‌کند. در این مراسم نمایندگان جدایی‌طلب حضور داشتند.

در جریان امضای این سند پوتین گفت، اطمینان خاطر دارد که مردم روسیه از این تصمیم او حمایت خواهند کرد.

پوتین: اوکراین می‌خواهد سلاح اتمی تولید کند

پوتین در سخنان خود اوکراین را متهم کرد که قصد "تولید سلاح اتمی" دارد و این به معنای "تدارک یک حمله به روسیه است."

پوتین افزود، اوکراین دانش ساخت سلاح هسته‌ای را از زمان اتحاد شوروی دارد و در صورتی که اوکراین به سلاح کشتار جمعی دست یابد، آنگاه وضعیت جهانی دستخوش تغییر اساسی خواهد شد. او گفت روسیه نمی‌تواند این مسئله را از نظر دور نگه دارد.

دمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت ملی روسیه، پس از برگزاری نشست این شورا و تصمیم در مورد به رسمیت شناختن این دو منطقه گفت، مسکو کاملا واقف است که این اقدام می‌تواند تحریم‌های غرب و پیامدهای جدی آن برای روسیه را به دنبال داشته باشد.

مدودف افزود که با توجه به وضعیت حاکم، امکان دیگری غیر از به رسمیت شناختن این مناطق وجود ندارد. او گفت فشار بر روسیه بسیار شدید خواهد بود، اما این امید هست که پس از آن، این مناقشه آرام گیرد.

مدودف گفت اعضای شورای امنیت ملی روسیه می‌گویند، "کاملا روشن است" که اوکراین به این دو منطقه نیاز ندارد و اکثریت جمعیت روس این مناطق از استقلال خود پشتیبانی می‌کنند.

روسیه چندین سال است که به ساکنان این دو منطقه گذرنامه‌های روسی داده است و حال مدودف می‌گوید که ۸۰۰ هزار روس در این دو منطقه زندگی می‌کنند.

روسیه: اوکراین هسته‌ای بدتر از ایران و کره شمالی است

سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه در نشست شورای امنیت این کشور یک گام پیش‌تر رفته و گفت، اوکراین از زمان اعلام استقلال از اتحاد جماهیر شوروی، از "توان هسته‌ای" برخوردار است و خطر آن از ایران یا کره شمالی هسته‌ای بیشتر است.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه انتقاد می‌کند که ناسیونالیست‌ها در کی‌یف آخرین حرف را می‌زنند و سیاست اوکراین هر آنچه که روسی است را هدف گرفته است. هیچ پیشرفتی در حل مناقشه دیده نمی‌شود و بسیاری از سخنرانان [جلسه شورای امنیت ملی] از این امر شکایت داشتند که طرح صلح شرق اوکراین از سوی دولت کی‌یف اجرایی نمی‌شود، بلکه حتی به عنوان اهرم فشار علیه مسکو مورد استفاده قرار می‌گیرد.

درخواست جدایی‌طلبان از روسیه برای کمک نظامی

لئونید پاسِچنیک، رهبر جدایی‌طلبان لوهانسک در یک پیام ویدئویی که صبح دوشنبه از تلویزیون دولتی روسیه پخش شد، خطاب به کرملین اعلام کرد: «از شما خواهش می‌کنم حاکمیت و استقلال جمهوری خلق لوهانسک را به رسمیت بشناسید.»

دنیس پوشیلین، رهبر جدایی‌طلبان دونتسک که خود را "جمهوری خلق دونتسک" نامیده‌اند، به این پیام و درخواست ویدئویی پیوست. او علاوه بر این از مسکو خواست با "جمهوری خلق" دونتسک قرارداد مودت و کمک نظامی منعقد کند.

بدین گونه روسیه می‌تواند همانند دو منطقه جدا شده اوستیای جنوبی و آبخاز از گرجستان، هزاران سرباز خود را در دو منطقه واقع در شرق اوکراین مستقر کند.

اولاف شولتس، صدراعظم آلمان در یک تماس تلفنی با پوتین، به رسمیت شناختن این دو منطقه اوکراین را محکوم کرد. اتحادیه اروپا نیز اعلام کرد در اقدامی تلافی‌جویانه تحریم‌هایی را علیه روسیه اعمال خواهد کرد. اورزولا فن درلاین رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا و شارل میشل رییس شورای اتحادیه اروپا بلافاصله پس از امضای سند استقلال لوهانسک و دونتسک توسط پوتین اظهار داشتند تحریم‌های اتحادیه اروپا افرادی را هدف قرار خواهد داد که در این اقدام شریک بوده‌اند.

سیاستمداران عالی‌رتبه اروپایی در مورد به رسمیت شناختن جدایی‌طلبان به روسیه هشدار داده بودند.

بحران اوکراین؛ آمریکا اقدام روسیه را «شرم‌آور» خواند، اروپا برای تحریم روسیه تصمیم‌ می‌گیرد

رادو فردا: جوزف بورل، مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفته بود، در صورت به رسمیت شناختن این مناطق از سوی کرملین، تحریم‌هایی علیه روسیه وضع خواهد شد.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، اقدام روسیه در به رسمیت شناختن استقلال دو منطقه جدایی‌طلب لوهانسک و دونتسک را «شرم‌آور» خواند و سفیر آمریکا در شورای امنیت نیز پیامد این اقدام مسکو را «وخیم» عنوان کرد.

این واکنش‌ها پس از آن صورت می‌گیرد که ولادیمیر پوتین سرانجام شامگاه دوشنبه، دوم اسفند، فرمانی مبنی بر شناسایی استقلال دو منطقه جدایی‌طلب یادشده را که تحت کنترل شورشیان شرق اوکراین است، امضاء کرد و ساعاتی بعد ستون‌هایی از خودروهای نظامی شامل تانک وارد شهر دونستک شدند.

وزیر خارجه آمریکا در توییتی نوشت که شناسایی این دو منطقه که تحت کنترل نیروهای «نیابتی» مسکو هستند، «اقدامی قابل پیش‌بینی و شرم‌آور بود» و همانطور که به وزیر امور خارجه اوکراین گفته، واشینگتن «آن را با شدیدترین عبارات ممکن» محکوم کرده و «کنار اوکراین می‌ایستد.»

بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا، نیز دستور داده است که نشست کمیته اضطراری دولت بریتانیا موسوم به کبرا تشکیل شود. در این نشست قرار است درباره اعمال تحریم‌ها علیه روسیه تصمیم‌گیری شود. اتحادیه اروپا نیز قرار است درباره اعمال تحریم‌ها علیه روسیه تصمیم‌گیری کند.

هشدار شورای امنیت درباره پیامد وخیم اقدامات روسیه

در نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل که در واکنش به اقدام روسیه صورت گرفت، ۱۵ عضو این شورا هشدار دادند که «پیامدهای اقدامات روسیه برای اوکراین، سراسر اروپا و جهان، وخیم خواهد بود.»

در این نشست، لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، استقرار نیروهایی که روسیه آنها «حافظ صلح» نامیده، در شرق اوکراین را «بی‌معنی» نامید و گفت به رسمیت شناختن مناطق جدا شده اوکراین از سوی مسکو، «بهانه آغاز جنگ» است.

او با اشاره به دو توافق ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ که هدف آن پایان دادن به درگیری بین ارتش اوکراین وجدایی طلبان بود، گفت که پوتین، در واقع این توافق‌ها را «پاره» کرده است.

این در حالی است که واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل در شورای امنیت مدعی شد که که این کشور نیز به دنبال یافتن «راه‌حل دیپلماتیک» است، اما اجازه نمی‌دهد در منطقه جدای طلب دونباس در شرق اوکراین، «حمام خون تازه‌ای» به راه افتد.

روسیه به دلیل اقدامات روز دوشنبه خود در به رسمیت شناختن مناطق جدایی‌طلب اوکراین، به طور گسترده از سوی اکثر اعضای شورا مورد انتقاد قرار گرفته است.

مارتین کیمانی، سفیر کنیا در سازمان ملل، آنچه را که وی روند نقض قوانین بین‌الملل از سوی دولت‌های قوی خواند، محکوم کرد و افزود: «چندجانبه‌گرایی امشب در بستر مرگ قرار دارد.»

ژانگ جون، سفیر چین در سازمان ملل هم از همه طرف‌های درگیر در بحران اوکراین خواست که «خویشتن‌دار» باشند، و «از هرگونه اقدامی که ممکن است به تنش‌ها دامن بزند، بپرهیزند.»

پس از صدور فرمان شناسایی دو منطقه جدایی‌طلب از سوی پوتین، هشت عضو شورا از جمله ایالات متحده، بریتانیا و فرانسه از درخواست کیف برای تشکیل جلسه شورای امنیت حمایت کردند.

این سومین نشست شورای امنیت در مورد اوکراین در چند هفته اخیر بود. این نهاد از زمانی که روسیه منطقه کریمه اوکراین را در سال ۲۰۱۴ به خاک خود اضافه کرده، ده‌ها بار برای بحث در مورد بحران اوکراین تشکیل جلسه داده است.

با این حال این سازمان نمی‌تواند هیچ اقدام عملی در این زمینه انجام دهد زیرا روسیه در کنار فرانسه، بریتانیا، چین و ایالات متحده قدرت وتو دارد.

سخنگوی سازمان ملل هم اعلام کرده است که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل معتقد است روسیه با تصمیم خود برای به رسمیت شناختن مناطق شرقی اوکراین، تمامیت ارضی و حاکمیت اوکراین را نقض کرده است.

تنش‌ها بین روسیه و کشورهای غربی پس از هفته‌ها استقرار ۱۵۰ هزار سرباز روسیه در نزدیکی مرزهای اوکراین، تشدید شده بود. روسیه با وجود استقرار این میزان نیرو در شرق اوکراین، بارها گفته بود که قصد حمله به اوکراین را ندارد.