عصر نو
www.asre-nou.net

نماینده مجلس: آمار واقعی مرگ و میر کرونا در ایران روزانه ۱۵۰۰ نفر است

مؤسسه برکت «پول ۱۲۰ میلیون واکسن» کرونا را گرفته ولی تاکنون پنج میلیون تحویل داده است
Tue 14 09 2021



دویچه وله: مسعود پزشکیان، نماینده مجلس شورای اسلامی ایران گفته آمار واقعی مرگ و میر روزانه بر اثر کرونا در ایران بین ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ نفر است. به گفته او واکسن‌هایی که در حال حاضر وارد می‌شوند، همه توسط دولت روحانی خریداری شده بودند.

مسعود پزشکیان، عضو کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی ایران در گفت‌و‌گو با عصر ایران آمار واقعی مرگ و میر روزانه در اثر ابتلا به کرونا را "بالاتر از ۱۵۰۰ نفر" دانسته است.

او تصریح کرد: «اگر دو درصد مرگ و میر در تعداد کسانی که مبتلا می‌شوند وجود داشته باشد، با ۴۰ هزار مبتلا روزانه بین ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ نفر جان‌شان را از دست می‌دهند، آن هم اگر درست درمان و مراقبت کنیم.»

پزشکیان که در دولت خاتمی وزیر بهداشت بود، درباره علت آمار بالای کرونا در ایران گفت: «باید همان روز اول در قم حکومت نظامی اعلام می‌کردند و بعد که از قم پخش شد یک‌ماه کل کشور را قرنطینه می‌کردند اما این کارها را انجام ندادند.»

نماینده تبریز در مجلس ایران درباره واردات واکسن نیز گفت: «این بی‌انصافی است که بگوییم این واکسن‌ها ظرف مدت دو هفته تامین شده است، ما اگر بخواهیم سفارش بدهیم، شرکت‌های سازنده سفارش ما را بپذیرند و شروع به تولید کنند و بعد بخواهیم وارد کنیم، حداقل پنج تا شش ماه زمان می‌برد.»

پزشکیان افزود: «قراردادهای خرید واکسن در زمان آقای روحانی بسته شده و پول‌ها داده شده بود. معاون غذا و داروی وزارت بهداشت در دولت قبل اگر جرات دارد در این رابطه حرف بزند و روشنگری کند. امکان ندارد بدون سفارش بتوانیم جنس وارد کنیم حتی اگر پول دست‌مان باشد.»

به گفته او دولت روحانی "به دلایل سیاسی برای واردات دیر جنبیده است". او اما اشاره مستقیمی به این دلایل نکرد.

پس از سخنرانی علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی در دی ماه سال گذشته که واردات واکسن آمریکایی و بریتانیایی را ممنوع اعلام کرد، وزارت بهداشت دولت روحانی با مدیریت سعید نمکی جلوی ورود این واکسن‌ها را گرفت. این در حالی بود که هلال احمر یک محموله واکسن سفارش داده بود.

با شیوع موج پنجم و بالارفتن آمار مرگ و میر بر اثر کرونا و نیز اعتراضات گسترده داخلی و خارجی به ممنوعیت ورود واکسن به ایران، رسانه‌های تندرو سعی کردند سخنان خامنه‌ای را تغییر بدهند و در برخی گزارش‌ها حتی ممنوعیت ورود واکسن امریکایی و بریتانیایی از سوی او را تکذیب کردند.

با روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی واردات واکسن دوباره از سر گرفته شد. برخی از مقامات این دولت ادعا کرده‌اند که تمامی مراحل واردات واکسن در دولت سیزدهم انجام گرفته و این دولت توانسته در عرض کمتر از دوماه از آغاز به کارش واکسیناسیون در ایران را تسریع کند.



مؤسسه برکت «پول ۱۲۰ میلیون واکسن» کرونا را گرفته ولی تاکنون پنج میلیون تحویل داده است

رادیو فردا: روزنامه شرق در گزارشی خبر داده است مؤسسه برکت که از نهادهای اقتصادی زیر نظر دفتر رهبر جمهوری اسلامی است، برای پیش‌فروش ۱۲۰ میلیون دُز واکسن برکت یک میلیارد دلار از «محل اعتبارات دولتی» گرفته است.

خبر پیش‌فروش این میزان واکسن در حالی که اعلام شده است که حجت‌الله نیکی‌ملکی، مسئول روابط عمومی «ستاد اجرایی فرمان امام» که مؤسسه برکت زیر نظر آن است، به روزنامه شرق گفته است «تا پایان هفته تعداد دُز واکسن تحویلی به وزارت بهداشت از پنج میلیون دُز عبور خواهد کرد». طبق وعده قبلی قرار بود این مؤسسه تا پایان شهریور ۵۰ میلیون واکسن تحویل دهد.

علی تاجرنیا، نماینده پیشین مجلس که خبر پرداخت یک میلیارد دلار به موسسه برکت را داده، گفته است سعید نمکی، وزیر سابق بهداشت، حامی اصلی تولید واکسن برکت بود و با وجود این‌که مؤسسه رازی در «مرحله تحقیقات» از مؤسسه برکت برای تولید واکسن «خیلی جلوتر» بود، «به هر ترتیب تصمیم بر تولید برکت بود».

پیش از این، علیرضا عباسی، نماینده کرج در مجلس گفته بود برخی با کارشکنی اجازه «تولید به موقع» واکسن رازی را ندادند و « اگر آذرماه گذشته این اجازه به آنها داده می‌شد، می‌توانستند درصد قابل توجهی واکسن تولید کنند».

در ماه‌های گذشته، محمد مخبر، رئيس ستاد اجرایی فرمان امام، که اکنون معاون اول ابراهیم رئیسی شده است، بارها وعده تولید میلیونی واکسن را داده بود.

او پنجم اردیبهشت امسال گفت تا آخر تیرماه ۱۲ میلیون و تا آخر مرداد ۳۰ میلیون و تا آخر شهریور ۵۰ میلیون دُز واکسن تولید می‌کنیم. آقای مخبر این وعده را روز ۱۶ تیرماه امسال هم تکرار کرد.

این موضوع از این نظر حائز اهمیت شده است که به اذعان حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مجلس، خرید واکسن به خاطر پروژه ساخت واکسن داخلی به تأخیر انداخته شد.

در هفته‌های اخیر درخواست‌های متعددی از جمله از طرف نمایندگان مجلس درباره پاسخگویی محمد مخبر درباره وعده تولید ۵۰ میلیون واکسن مطرح شده است ولی آقای مخبر تاکنون توضیحی درباره این موضوع نداده است.

علاوه بر وعده ساخت واکسن در داخل، فرمان ممنوعیت واردات واکسن از بریتانیا و آمریکا که از سوی رهبر جمهوری اسلامی صادر شد نیز در کندی واردات واکسن خارجی نقش داشت.

علی تاجرنیا، نماینده پیشین مجلس، با اشاره به این موضوع گفته است این دستور «عملا دست مسئولان را برای واردات واکسن آسترازنکا در ابتدای مسیر بست».

دولت ایران در هفته‌های اخیر با سرعت دادن به روند واکسیناسیون وعده است که تا اواسط بهمن امسال پروژه واکسیناسیون عمومی را به پایان می‌رسان