عصر نو
www.asre-nou.net

بحران افغانستان؛
برگزاری جلسه اضطراری شورای امنیت در روز دوشنبه


Sun 15 08 2021



بی بی سی: همزمان با خروج اشرف غنی از افغانستان و استقرار شبه نظامیان طالبان در ارگ ریاست جمهوری در کابل، سازمان ملل متحد از برگزاری جلسه اضطراری شورای امنیت برای بررسی وضع این کشور خبر داده است.

بنا بر بیانیه سازمان ملل متحد، جلسه اضطراری شورای امنیت به درخواست نروژ و استونی روز دوشنبه برگزار خواهد شد.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحدیکشنبه در بیانیه ای از طالبان و دیگر طرف های درگیر در افغانستان خواست ''با حداکثر خویشتنداری از جان انسان ها حفاظت و تامین نیازهای بشردوستانه را تضمین کنند.''

بنا بر بیانیه سازمان ملل متحد، آقای گوترش ''به طور خاص نگران آینده زنان و دختران است و خواهان حفاظت از حقوق آنهاست.''

ساعاتی بعد از خروج محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان از این کشور، افراد طالبان وارد ارگ ریاست جمهوری در کابل شدند.

تلویزیون الجزیره با نمایش تصاویر اعضای طالبان در نقاط مختلف ساختمان ارگ تایید کرد که آنها کنترل ارگ ریاست جمهوری را در دست گرفته‌اند.

در این تصاویر دیده می‌شود که اعضای طالبان پرچم این کشور را در داخل ارگ برمی‌چینند و پرچم خود را به جای آن بالا می‌برند.

یکی از سخنگوهای طالبان گفته است که این گروه کنترل ۱۱ منطقه پایتخت را در دست گرفته است.

محمد اشرف غنی، ساعاتی بعد از خروج از افغانستان در بیانیه‌ای اعلام کرد که برای جلوگیری از خونریزی کشور را ترک کرده است.

آقای غنی گفت که امروز با انتخاب سختی برای "ایستادن مقابل طالبان مسلح" یا "ترک کشور عزیز" افغانستان روبرو بوده است.

او طالبان را برنده "داوری شمشیر و تفنگ" خواند و گفت که اکنون آنها مسئول حفاظت از "عزت نفس، ثروت و شرافت" مردم افغانستان هستم.

پیشتر حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان اعلام کرد که یک "شورای هماهنگی" با هدف صلح و انتقال مسالمت‌آمیز قدرت تشکیل شده است.

ساعاتی قبل عبدالله عبدالله، رئیس شورای عالی مصالحه ملی هم با نشر ویدیویی در فیسبوک خود از آقای غنی با عنوان "رئیس جمهور پیشین" یاد کرد و گفت از کشور خارج شده است.

او در این ویدیو گفته است که از نیروهای امنیتی کشور می‌خواهد که در "تامین امنیت همکاری" کنند. آقای عبدالله همچنین از طالبان خواست که "بدون وارد شدن" به شهر مجال بدهند که "خدای نخواسته" تغییر وضعیت باعث برهم خوردن اوضاع امنیتی و تلفات و خسارت به مردم نشود. وی در پایان سخنان خود افزوده است که (محمد اشرف غنی) "رئیس جمهور پیشین افغانستان، افغانستان را ترک کرد و کشور و ملت را در این حالت قرار داد."

تشکیل شورای هماهنگی در کابل

از سوی دیگر براساس تازه‌ترین گزارش‌ها از افغانستان و در پی خروج آقای غنی و تعدادی دیگر از مقامات مسئول از این کشور گزارش شده است که عبدالله عبدالله رئیس شواری عالی مصالحه ملی، گلبدین حکمتیار رئیس حزب اسلامی افغانستان و حامد کرزی رئیس جمهور پیشین کشور، یک شورای هماهنگی با هدف صلح و انتقال مسالمت آمیز قدرت تشکیل داد‌ه‌اند.

به گفته همین گزارش‌ها این شورا از نیروهای امنیتی حکومت و نیروهای امنیتی تحریک اسلامی طالبان میخواهد با حفظ خویشتنداری جلو درگیری‌ها، هرج و مرج و تحریکات افراد غیرمسئول و غیرمرتبط را قاطعانه بگیرند.

ایران نیز از تشکیل این شورا حمایت کرده است و آن را زمینه‌ساز صلح و گفتگو و انتقال مسالمت‌آمیز قدرت خوانده است.

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در توییتی گفته است که "خشونت و جنگ، همانند اشغال، هیچگاه راه فیصله مشکلات افغانستان نبوده‌ و نخواهد بود. ابتکار برادران در شورای هماهنگی و دیگر رهبران افغانستان می‌تواند زمینه‌ساز گفتگو و انتقال مسالمت‌آمیز به صلح پایدار باشد. جمهوری اسلامی ایران به کوشش خود برای مصالحه در افغانستان ادامه می‌دهد."

بیانیه طالبان در مورد "ضرورت ورود" جنگجویانش به کابل

در همین حال طالبان با نشر در اعلامیه تازه‌ای گفته است که در حال حاضر گزارش‌هایی مبنی بر تخلیه حوزه‌های امنیتی در کابل، دریافت کرده و اینکه پلیس قادر به تأمین امنیت ، وزارت‌ها نیست و نیروهای امنیتی دولتی "فرار کرده‌اند".

در این اعلامیه آمده که "امارت اسلامی به نیروهای خود دستور داد تا وارد مناطق کابل شوند که دشمن از آنجا رفته و مناطقی خطر سرقت وجود دارد."

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان نیز گفته که "مردم نگران نباشند".

ساعتی پیش نیز سهیل شاهین ، مذاکره کننده طالبان در تماسی با یلدا حکیم خبرنگار بی‌بی‌سی گفت که به مردم کابل "اطمینان" می‌دهد که جان آنها در "امان" است .

او گفت: "ما به مردم در افغانستان ، به ویژه در شهر کابل اطمینان می‌دهیم که اموال و جان آنها در امان است هیچ انتقامی از هیچ کسی در کار نخواهد بود." ما خدمتگزار مردم و این کشور هستیم. "

همزمان عبدالستار میرزکوال، سرپرست وزارت کشور (داخله) افغانستان در ویدیوی کوتاهی به رسانه‌ها گفت که وزارت داخله منع رفت و آمد از ساعت ۹ شب در کابل برقرار کرده است و هرکسی که پس از این ساعت در شهر دیده شود با او مانند "دزد و چپاولگر" برخورد می‌شود.