عصر نو
www.asre-nou.net

دبیرکل سازمان ملل خواستار پایان فوری درگیر‌ی‌ها در خاورمیانه شد

درخواست جامعه جهانی برای پایان دادن به درگیری‌ها، 'وخیم‌تر' شدن اوضاع در غزه
Sun 16 05 2021



دویچه وله: آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد در آغاز سومین نشست شورای امنیت طی هفته اخیر خواستار پایان گرفتن هرچه سریعتر چرخه خشونت، خونریزی، ترور و ویرانی در خاورمیانه شد. وزیر خارجه آلمان یک طرح سه مرحله‌ای ارائه کرد.

آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمال ملل متحد روز یکشنبه ۲۶ اردیبهشت (۱۶ مه) در سخنانی که در آغاز سومین نشست شورای امنیت طی هفته اخیر ایراد کرد خواستار پایان دادن هرچه سریعتر چرخه خشونت، ترور، خونریزی و ویرانی در خاورمیانه شد.

دبیر کل سازمان ملل "افزایش شمار قربانیان غیرنظامی، زنان و کودکان براثر بمباران اسرائیل در نوار غزه را وحشتناک" توصیف کرد و نسبت به قربانیان حملات راکتی از سوی نوار غزه در اسرائیل ابراز تاسف کرد.

گیلاد اردان، سفیر اسرائیل در سازمان ملل تاکید کرد که کشورش همه تلاش خود را برای جلوگیری از قربانیان غیرنظامی بخرج می‌دهد. او افزود: «اسرائیل از موشک‌هایش برای حفظ جان کودکانش استفاده می‌کند، اما اسلامیست‌های حماس در نوار غزه از سپر انسانی و کودکانشان برای حفظ موشک‌هایشان استفاده می‌کنند».

ریاض المالکی، وزیر خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین نیز در مقابل گفت: «هر بار که جهان بر حق دفاع از خود اسرائیل اشاره می‌کند، آنها به قتل عام تمام اعضای یک خانواده در خواب تشویق می‌شوند.»

اسرائیل؛ عملیات نظامی ادامه خواهد یافت – حماس با راکت جواب داد

در آستانه نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل متحد برای رسیدگی به بحران غزه، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائيل تاکید کرد که حملات ارتش به مواضع حماس "تا زمانی که لازم باشد، ادامه خواهد یافت".

نتانیاهو افزود "هنوز در میانه عملیات هستیم" و "می‌خواهیم حماس برای حملات راکتی‌اش بهای سنگینی پرداخت کند".

در عملیات روز یکشنبه ارتش اسرائیل حداقل ۴۰ نفر دیگر کشته شدند. به گزارش مقامات فلسطینی این پرشمارترین تلفات طی یک روز از آغاز درگیری‌ها بوده است. ارتش اسرائیل از حمله به ۹۰ هدف مربوط به حماس و جهاد اسلامی در نوار غزه خبرداد. از آغاز درگیری‌های در روز دوشنبه تاکنون ۱۸۸ نفر در نوار غزه کشته شده‌اند.



عصر روز یکشنبه شورای امنیت سازمان ملل متحد به ریاست "وانگ یی" وزیر خارجه چین برای سومین بار طی یک هفته به موضوع خاورمیانه پرداخت. براثر مقاومت آمریکا هنوز توافقی برای صدور یک قطعنامه صورت نگرفته است.

به گزارش پنتاگون، لوید آستین وزیر دفاع آمریکا در تماس تلفنی با بنی‌ گانتس، وزیر دفاع اسرائیل حملات حماس را محکوم کرده و بر حق دفاع خود اسرائیل تاکید کرده است.
از سوی دیگر نیروهای حماس و جهاد اسلامی نیز حدود ۱۳۰ راکت بسوی شهرهای اسرائیل شلیک کردند که اکثر آن‌ها توسط پدافند "گنبد آهنین" دفع شدند. با این حال این حملات در تل‌آویو و بئرشبع ۱۰ نفر زخمی برجای گذاشت. نیروهای فلسطینی تاکنون تقریبا ۳ هزار راکت بسوی اسرائیل شلیک کرده‌اند که ۱۰ کشته برجای گذاشته است.

طرح سه مرحله‌ای وزیر خارجه آلمان

دور جدید درگیری‌های اسرائیل و فلسطینیان، از آغاز ماه رمضان بر سر اختلاف در خصوص مالکیت چند خانه در محله فلسطینی‌نشین "شیخ جراح" در شرق اورشلیم (بیت‌المقدس) آغاز شد که به درگیری‌های گسترده در "حرم شریف" منجر شد.

هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان در عکس‌العمل به خشونت‌های اخیر در یک رشته توئیتر طرح سه مرحله‌ای را مطرح کرد که شامل "توقف راکت‌پراکنی"، "پایان اعمال خشونت" و بالاخره "بازگشت بر سر میز مذاکره برای راه حل دو کشور" است.

درخواست جامعه جهانی برای پایان دادن به درگیری‌ها، 'وخیم‌تر' شدن اوضاع در غزه

بی بی سی: با اینکه جامعه جهانی تقریبا یک‌صدا از رهبران اسرائیلی و فلسطینی می‌خواهد به درگیری‌ها خاتمه دهند، پایان درگیری‌ها در چشم‌انداز نیست.

یکشنبه، در اولین نشست علنی شورای امنیت سازمان ملل که مجازی برگزار شد، هم رهبران اسرائیلی هم رهبران فلسطینی خواستار حمایت این شورا از خود شدند. آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل این جلسه را با گفتن "جنگ باید متوقف شود" افتتاح کرد.

این جلسه یک هفته پس از آغاز درگیری‌هایی برگزار شد که جان بیش از ۱۸۰ فلسطینی از جمله بیش از پنجاه کودک و ده اسرائیلی را گرفته است.

آمریکا بر به تاخیر انداختن این جلسه اصرار داشت که چین از آن انتقاد کرد و گفت آمریکا "مانع" شده تلاش برای "اقدامی موثر" به نتیجه برسد.


دبیر کل سازمان ملل از حماس خواست از پرتاب موشک به شهرهای اسرائیل خودداری کند و از اسرائیل خواست حمله‌ هوایی و "آتش‌بازی" در غزه را پایان دهد.

به فاصله کوتاهی پس از این درخواست بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل گفت حمله به شبه‌نظامیان حماس در غزه "با تمام قوا" ادامه خواهد یافت و مدتی طول خواهد کشید تا آرامش برقرار شود.

آقای نتانیاهو پیشتر هم گفته بود تا زمانی که موشک‌اندازی حماس ادامه داشته باشد جایی برای گفتگو نیست و حتی بر اساس برخی گزارش‌ها او درخواست میانجی‌گری برخی کشورها را رد کرده است.

در این حال چین که ریاست دوره‌ای شورای امنیت را به عهده دارد از اینکه آمریکا "مانع" شده شورای امنیت "یک صدا" سخن بگوید اظهار "تاسف کرد. وانگ یی وزیر خارجه چین رهبران اسرائیلی و فلسطینی را به مذاکره دعوت کرد و از آمریکا خواست "بار مسئولیت‌هایش را به دوش بکشد."

دولت جو بایدن رئیس جمهور آمریکا می‌گوید سخت در تلاش برای حل بحران است و قصد دارد نماینده‌ای را به منطقه اعزام کند. به گفته برخی دیپلمات‌ها آمریکا معتقد است صدور بیانیه شورای امنیت ممکن است خود بر بحران بیفزاید.

انتظار می‌رفت دولت جو بایدن رویکردی متفاوت با دونالد ترامپ داشته باشد که سرسختانه از اسرائیل حمایت می‌کرد اما اصرار آقای بایدن بر حق اسرائیل در دفاع از خود سبب انتقاد از او شده، در حالیکه جمهوری‌خواهان او را زیر فشار گذاشته‌اند که از اسرائیل حمایت کافی نکرده است.

لیندا توماس-گرینفیلد سفیر آمریکا در سازمان ملل خواستار آتش‌بس فوری نشد اما گفت دولت آمریکا "آماده" است اگر طرف‌های درگیر توانستند بر برقراری آتش‌بس توافق کنند از آن "حمایت" کند.

او گفت دولت آمریکا با دولت قطر که رابطه نزدیکی با حماس دارد و با مصر که با غزه مرز دارد در تماس است تا راه‌حلی برا ی پایان درگیری‌ها پیدا کند. او بر حق "اسرائیلی‌ها و فلسطینی‌ها" برای زندگی در "امنیت و ایمنی" تاکید کرد.

خبرگزاری فرانسه از قول دیپلماتی که نامش را فاش نکرد این موضع آمریکا را "کمی عجیب" توصیف کرد چون آقای بایدن پیشتر وعده "دیبلماسی چندجانبه" و اثرگذاری بیشتر نهادهای بین‌المللی مثل شورای امنیت را داده بود.

وخیم‌تر شدن اوضاع در غزه

با طولانی و عمیق شدن بحران، اوضاع در غزه به سرعت رو به وخامت می‌رود و به گفته فرستاده ویژه سازمان ملل در روند صلح خاورمیانه، این شهر برای بیش از چند ساعت سوخت ندارد. لین هستینگز به بی‌بی‌سی گفت اتمام سوخت باعث می‌شود بیمارستان ها و دیگر مراکز ضروری از کار بیفتند.

او همچنین گفت سازمان ملل از دولت اسرائیل درخواست کرده سوخت و اقلام ضروری به غزه برساند اما دولت اسرائیل گفته شرایط برای چنین کاری امن نیست.

عبدالفتاح سیسی رئیس جمهور مصر گفته است به غزه کمک خواهد رساند و آمبولانس‌ها مجروحان فلسطینی را به بیمارستان‌های مصر منتقل می‌کنند. انتقال خون اردن هم به جمع‌اوری خون برای فلسطینی‌ها پرداخته است.

در جلسه شورای امنیت چه گذشت؟

در جلسه شورای امنیت نمایندگان اسرائیل و فلسطین سخت به یکدیگر حمله کردند و از این شورا خواستند طرف دیگر را محکوم کند.

ریاض مالکی وزیر خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین گفت دولت اسرائیل مرتکب "جنایت جنگی" شده است و این دولت را با ادبیاتی که اسرائیل سخت به آن معترض است "رژیم آپارتاید" خواند.

گیلاد اردان سفیر اسرائیل در سازمان ملل پس از نشست گفت درگیری‌های اخیر را حماس برای رقابت‌های داخلی از قبل برنامه‌ریزی کرده بود. او گفت: "حماس غیرنظامیان را هدف قرار می‌دهد، اسرائیل تروریست‌ها را."