کنفرانس مونیخ؛ اعلام آمادگی بایدن برای مذاکره و مهار جاهطلبی هستهای ایران
وزیر خارجه آمریکا از حضور در جلسه غیر رسمی با ایران و اروپاییان استقبال کرد
Sat 20 02 2021

دویچه وله: جو بایدن در سخنرانی خود در کنفرانس امنیتی مونیخ و نشست گروه هفت گفت، آمریکا خواستار مهار "جاهطلبیهای هستهای" ایران و همچنین استفاده از دیپلماسی و شرکت در مذاکره با ایران بر سر توافق هستهای است.
جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در سخنرانی خود در کنفرانس امنیتی مونیخ و نشست گروه هفت، در روز جمعه اول اسفند (۱۹ فوریه) تلاش کرد به جهانیان چهره متفاوتی از آمریکا و سیاستهای آن را نشان دهد.
او پیرامون بسیاری مسائل، از جمله مقابله با ویروس کرونا، تغییرات اقلیمی، چالشهای امنیتی و دو دهه جنگ در افغانستان سخن گفت. بایدن سیاست اقتصادی و تجاری چین را «ناعادلانه» و سیاستهای روسیه را "بدخواهانه" خواند و گفت که از نظر او، این سیاستها هدف تضعیف دموکراسی و بر هم زدن امنیت آمریکا و اروپا را دنبال میکند.
ایران از محورهای سخنرانی بایدن
یکی از محورهای مهم سخنرانی بایدن سیاست دولت جدید آمریکا در قبال ایران بود. او در سخنرانی خود در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت که دولتش آماده است تا دوباره در مذاکرات با شورای امنیت سازمان ملل متحد پیرامون برنامه هستهای ایران (برجام) شرکت کند.
رئیس جمهوری آمریکا در عین حال از سیاستهای منطقهای ایران انتقاد کرد و گفت که آمریکا میخواهد همراه با متحدین اروپایی خود و دیگر قدرتهای مهم جهان "فعالیتهای بیثبات کننده ایران در سراسر خاورمیانه" را مهار کند و به آنها پایان دهد.
بایدن در کنفرانس امنیتی مونیخ و نشست گروه هفت تاکید کرد که دولتش مایل به استفاده از اهرم دیپلماسی در قبال ایران است، آن را مسیر درست حرکت میداند و آماده است به سخنان مقامهای ایران گوش دهد.
سخنان مرکل در رابطه با سیاست آمریکا در قبال ایران
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان نیز با حضور مجازی در کنفرانس امنیتی مونیخ از بازگشت آمریکا به توافق اقلیمی پاریس و سیاست همکاری جهانی استقبال کرد و گفت که جو بایدن، رئیس جمهوری جدید آمریکا در مسیر خوبی حرکت میکند.
او با اشاره به گامهای آمریکا در قبال ایران گفت که این اقدامات نشان میدهد آمریکا قصد دارد عمل کند و تنها به حرف زدن اکتفا نخواهد کرد.
اشاره مرکل به اقداماتی است که دولت بایدن ظرف چند روز اخیر در رابطه با ایران انجام داده است. دولت بایدن به شورای امنیت سازمان ملل اطلاع داده که تلاش برای فعال شدن مکانیسم ماشه را لغو میکند و حاضر است در کنار قدرتهای بزرگ دنیا برای بازگشت به برجام با ایران مذاکره کند.
روز گذشته (پنجشنبه ۳۰ بهمن) وزارت خارجه آمریکا در نشستی مجازی با وزرای خارجه آلمان، فرانسه و بریتانیا، از تصمیم خود برای مذاکره با ایران جهت بازگشت به توافق هستهای خبر داد.
مرکل پس از سخنرانی در کنفرانس امنیتی مونیخ و گروه هفت در یک نشست خبری در برلین به خبرنگاران گفت، توصیه او این است که ایران و آمریکا از جدل بر سر این که کدام کشور باید اول به تعهدات هستهای باز گردد، پرهیز کنند.
او اضافه کرد: «اگر همه ما باور داریم که باید به این توافق فرصتی داده شود، باید به دنبال راههایی برای به حرکت درآوردن دوباره آن باشیم».
******

وزیر خارجه آمریکا از حضور در جلسه غیر رسمی با ایران و اروپاییان استقبال کرد
بی بی سی: آنتونی بلینکن، وزیرخارجه جدید آمریکا میگوید واشنگتن به دعوت سه کشور اروپایی برای برگزاری جلسه مشترک و غیر رسمی با ایران درباره برجام، آری گفته است.
همزمان سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته با وجود عقبنشینی این کشور از موضع دولت قبلی در مکانیسم ماشه و تحریمهای تسلیحاتی ایران در شورای امنیت، واشنگتن تلاش خواهد کرد تا کشورهای دیگر را از فروش سلاح به ایران بر حذر دارد.
آقای بلینکن که روز جمعه، ۱۹ فوریه، با شبکه خبری بیبیسی گفتگو میکرد از موافقت واشنگتن با دعوت سه کشور اروپایی عضو برجام برای برگزاری یک جلسه غیررسمی با حضور ایران خبر داد و گفت آمریکا بر سر ایران با سه متحد اروپایی خود (بریتانیا، آلمان و فرانسه) کاملا همسو است و بنا دارد پس از احیای توافق هستهای موسوم به برجام، با کمک اروپا به دیگر موارد اختلاف میان تهران و واشنگتن بپردازد از جمله برنامه موشکی این کشور و فعالیتهایش در خاورمیانه که او آنها را "بیثبات کننده" خواند.
وزیرخارجه جدید آمریکا در پاسخ به یلدا حکیم، خبرنگار بیبیسی که پس گرفتن ادعای آمریکا درباره مکانیسم ماشه در شورای امنیت سازمان ملل متحد را یک عقبنشینی در برابر تهران خواند گفت: "هیچ عقبنشینی در کار نیست. ما در چهار سال گذشته با اجرای رویکردی موسوم به 'فشار حداکثری' روبرو بودیم که نه تنها نتیجه نداد که ایران را به تهیه مواد لازم برای ساخت سلاح هستهای نزدیکتر کرد. آنها که (در زمان برجام) یک سال با چنین وضعیتی فاصله داشتند، اکنون بنا بر گزارشهای موجود، تنها چند ماه با آن فاصله دارند".
وزیر خارجه آمریکا که روز جمعه و ساعتی بعد از سخنرانی مجازی جو بایدن در کنفرانس امنیتی مونیخ، با بیبیسی گفتگو میگفت با دفاع از رویکرد جدید کاخسفید در "بازگشت فعالانه" به عرصه بینالمللی خواستار اتحاد دوباره اروپا و آمریکا در برابر آنچه او تهدیدهای روسیه و چین خواند شد.
او از چین به علت عدم شفافیت درباره سرمنشاء و چگونگی آغاز شیوع ویروس کرونا انتقاد کرد گفت اگر آمریکا صحنه جهانی را خالی کند ممکن است این خلاء به بازیگران دیگر "فرصت عرض اندام" دهد.
آمریکا کشورهای دیگر را از فروش سلاح به ایران باز خواهد داشت
همزمان با اظهارات جو بایدن و وزیرخارجه کابینه او درباره برجام، روز جمعه، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه این کشور هم با اشاره به عقبنشینی از ادعای بازگشت تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت علیه ایران، گفت واشنگتن همچنان تلاش خواهد کرد کشورهای جهان را از فروش تسلیحات نظامی به تهران باز دارد.
ند پرایس در گفتگو با خبرنگاران تاکید کرد که از نظر واشنگتن: "پس گرفتن ادعای دولت قبلی درباره تحریمهای تسلیحاتی ایران به ما کمک خواهد کرد که موضع خود برای همکاری با شورای امنیت در مورد ایران را تقویت کنیم".
روز جمعه گزارش شد که سرپرست نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد به شورای امنیت اطلاع داده که دولت جو بایدن از اقدام دولت پیشین آمریکا برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران، موسوم به مکانیسم ماشه، صرف نظر کرده است.
ریچارد میلز، سرپرست نمایندگی آمریکا در سازمان ملل در نامهای به شورای امنیت گفته از نظر آمریکا تحریمهای سازمان ملل که شش سال پیش برداشته شدند، "فسخ شده باقی میمانند".
شش ماه پیش و همزمان با به پایان رسیدن تحریمهای تسلیحاتی ایران در شورای امنیت اقدام دونالد ترامپ برای بازگرداندن این تحریمهای سازمان ملل با مخالفت اعضای توافق هستهای (برجام) و شورای امنیت مواجه شد، چرا که از نظر آنان آمریکا عضو برجام نبود و نمیتوانست چنین درخواستی را در قالب مکانیسم ماشه گنجانده شده در این توافق مطرح کند.
با این حال دولت آمریکا اکنون به طور رسمی از این سیاست خود عقبنشینی کرده است.
این را میتوان اولین اقدام عملی دولت جو بایدن در چرخش از سیاستهای دولت دونالد ترامپ درباره ایران تلقی کرد.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، در واکنش به این اقدام با ارجاع به قطعنامه شورای امنیت درباره برجام گفته: "آمریکا اذعان کرد که ادعاهای پومپئو درباره قطعنامه ٢٢٣١ هیچ اعتبار قانونی ندارد. ما هم موافق هستیم."
آقای ظریف از آمریکا خواسته در پایبندی به این قطعنامه، همه تحریمهای آمریکا را که در دوران دونالد ترامپ بازگردانده شد "به طور بیقید و شرط و موثر" بردارد.
او وعده داده که ایران متقابلا "فورا" از تمام اقداماتی که در عبور از محدودیتهای برجام انجام داده صرف نظر میکند.
|
|