عصر نو
www.asre-nou.net

دل هوای بانگ عاشقانه دارد؛ و چه کاری عاشقانه‌تر از پرداختن به فلامنکو!؟


Sat 26 09 2020

رضا علامه زاده



می‌دانم در فیسبوک و اینستاگرام بلندنویسی یعنی دعوت خوانندگان به نخواندن! این است که با توضیحی مختصر به کلیپ کوتاه زیر می‌پردازم.

"كارمن آمايا"، رقصنده‌اى كه هنوز پس از نيم‌قرن كه از مرگ نابهنگامش مى‌گذرد عنوان برترين رقصنده‌ی فلامنكو را حفظ كرده، بر خلاف اغلب نامداران فلامنکو اهل آندلس نيست بلكه زادگاهش خرابه‌هاى دوروبر بارسلونا در ايالت كاتالونيا در شرق اسپانياست.

كارمن در يك خانواده‌ی كولى در حلبى‌آبادى در حاشيه‌ى بارسلونا به دنيا آمد و از چهارسالگى با رقصيدن به همراه گيتار پدرش خرج خانواده را تامين مى‌كرد تا اين‌كه چند سال بعد توسط هنرشناسى كشف شد و پله‌هاى شهرت و محبوبيت را به سرعت پيمود بطوريكه در بزرگترين سالن‌هاى نمايش دنيا بر صحنه رفت. کارمن آمایا حتی دو بار در دوره‌ى رياست جمهورى "فرانكين روزولت" و "هِرى ترومن" به كاخ سفيد دعوت شد و در آن‌جا رقصيد.

كارمن بازيگر خلاقى هم بود و در فيلم‌هاى زيادى چه در هاليوود و چه در اسپانيا بازى كرد كه آخرین و مطرح‌ترينشان فيلم "لوس تارانتوس" است كه يعنى تارانتوها يا خانواده‌ى تارانتو.

اغلب، اين فيلم را بدلیل قصه عاشقانه و سرانجام تراژيك قهرمانانش "رومئو و ژوليت" كولى‌ها ناميده‌اند؛ سرنوشتی که رقابت و دشمنی دو خانواده‌ى "تارانتوها" و "زورونگوها" زمینه‌ساز آن هستند. در این فیلم كارمن آمايا در سن پنجاه‌سالگى نقش بزرگِ خانواده‌ى تارانتوها را به‌زيبائى بازى مى‌كند.

فيلم لوس تارانتوس به كارگردانى "رويرا رِله‌تا" براى اولين بار در سال ١٩٦٣ به‌نمايش درآمد و سپس به‌عنوان كانديداى بهترين فيلم غيرانگليسى زبان در اسكار حضور يافت. سازندگان اين فيلمِ بسيار ديدنى دو خاطره‌ى تلخ براى هميشه بر ذهنشان سنگينى مى‌كند. اول، مرگ نابهنگام كارمن آمايا در اثر بيمارى ريوى در سن پنجاه‌ويك سالگى، وقتى كه هنوز تدوين فيلم به‌پايان نرسيده بود، و دوم در رقابت قرار گفتن اين فيلم در مراسم اسكار با دو فيلم موج نوى سينماى جهان، "هشت‌ونيم" اثر "فدريكو فلينى"، و "چاقو در آب" از "رومن پولانسكى"، که در نهایت بازى را به هشت‌ونيم فلينى ‌باخت.
دیگر دست نگه مى‌دارم و شما را به دیدن صحنه‌اى بسيار ديدنى از فيلم دعوت می‌کنم. در اين صحنه‌ى سه چهار دقيقه‌اى، رافائلِ جوان معشوقه‌اش خُوآنا را براى معرفى به مادرش به كمپ تارانتوها مى‌آورد ولى مادر از روبروئى با دخترِ دشمنِ خانوادگى‌اش سر باز مى‌زند. و اين رقص زيباى خُوآنا است كه دل مادر را به‌دست مى‌آورد، و او به نوبه‌ى خود با یک رقص به یاد ماندنی موافقتش را با عشق اين دو جوان ابراز مى‌كند!

https://www.facebook.com/