عصر نو
www.asre-nou.net

قرار نشست ۵ کشور برای اقدام قانونی احتمالی علیه ایران به خاطر سرنگونی هواپیما


Mon 13 01 2020



رادیو فردا: وزیر خارجه اوکراین خبر داد وزیران پنج کشوری که شهروندان آنها بر اثر حمله موشکی سپاه پاسداران به هواپیمای مسافربری کشته شده‌اند، روز پنج‌شنبه در لندن ملاقات می‌کنند تا دربارهٔ اقدامات قانونی احتمالی علیه ایران گفت‌وگو کنند.

وادیم پریستایکو، وزیر خارجه اوکراین، روز دوشنبه در حاشیه یک سفر رسمی به سنگاپور به خبرگزاری رویترز گفت: «کشورها همچنین در مورد پرداخت غرامت و تحقیقات دربارهٔ این حادثه صحبت می‌کنند.»

تمامی ۱۷۶ نفر در پرواز روز چهارشنبه دقایقی پس از برخاستن هواپیما از فرودگاه تهران در این سانحه جان باختند.

پریستایکو گفت: «گفته‌های ایران مبنی بر این‌که هواپیمای ساقط‌شده‌ی خطوط بین‌المللی هواپیمایی اوکراین به هنگام اوج‌گیری تنش‌ها در نزدیکی پایگاه نظامی حساس پرواز می‌کرده 'مزخرف' است.»

وزیر خارجه اوکراین گفت که تهران موافقت کرده بود جعبه‌های سیاه هواپیما را برای تحقیقات به کی‌یف تحویل دهد.

آقای پریستایکو در ادامه توضیح داد که «ما این گروه از وزیران خارجه کشورهای داغ‌دیده را ترتیب داده‌ایم و قرار است شانزدهم ژانویه، به صورت حضوری در لندن برای گفت‌وگو در مورد شیوه برخورد با موضوع، از جمله راه‌های قانونی، چگونگی پیگیری این موضوع، و نحوه تعقیب قضایی آنها (ایران)، گفت‌وگو کنیم.»

پرستایکو گفت این پنج کشور شامل کانادا که دست‌کم ۵۷ نفر از شهروندان خود را در این حمله از دست داده، سوئد، افغانستان و یک کشور پنجم است که وی نامی از آن نبرد.

کانادا پیشتر گفته بود که چهار کشور و بریتانیا یک گروه هماهنگی برای حمایت از خانواده‌های قربانیان ایجاد کرده‌اند.

پریستایکو گفت که ایران پیش از پذیرش رسمی مسئولیت این حادثه به اوکراین در این مورد خبری نداد.

فرمانده شاخه هوا فضای سپاه پاسداران روز ۲۱ دی تایید کرد که شلیک موشک کوتاه‌برد از سامانه دفاع هوایی غرب تهران به‌دلیل «خطای انسانی» و ناخواسته، موجب سرنگونی هواپیمای مسافربری، شش دقیقه بعد از برخاستن آن از زمین، شد.

تهران می‌گوید پس از حمله موشکی ایران به اهداف آمریکایی در عراق، هواپیمای مسافری اوکراینی به سوی یک پایگاه نظامی حساس سپاه پاسداران در نزدیک تهران حرکت می‌کرده و به اشتباه هدف پدافند هوایی قرار گرفته است.

وزیر خارجه اوکراین در این مورد گفت که «این حرف، مزخرف است زیرا هواپیمای ما ثبت و تأیید شده بود و در حال طی مسیری بین‌المللی بود که توسط برج مراقبت به آن داده شده بود … هیچ مورد استثنایی صورت نگرفته نبود.»

این مقام اوکراینی تأکید کرد که بازرسان می‌گویند آخرین سخنان خلبان این هواپیما این بوده است: «همه چیز اوکی است و من خلبان خودکار را روشن می‌کنم.»

حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران در مورد این انتقاد که چرا در وضعیت تنش‌های بالا در منطقه، پروازهای مسافری متوقف نشده گفته است: «مسئولیت پروازهای مسافربری با سپاه نیست و لذا سپاه مسئول توقف این پروازها نمی‌باشد».

آقای سلامی گفته در آن شرایط «حساسیت آسمان ایران» بالا بوده ولی نگفته است که در شرایط حساسیت بالا چه نهادی مسئول هماهنگی و جلوگیری از پرواز هواپیماهای مسافربری است.

وزیر خارجه اوکراین در ادامه گفت‌وگوی خود با رویترز اظهار کرد: «من این اطلاعات را در رسانه‌ها دیده‌ام که هواپیمای ما تغییر مسیر داده است … بله، به دلیل برخورد موشکی! قبل از تغییر مسیر در حال مرگ بود.»

پریستایکو تأکید کرد همه افراد دخیل در این رخداد باید پاسخگو باشند.

او تصریح کرد: «آنچه که نمی‌خواهیم این است که بگویند یک نفر مثلاً سرباز دون‌پایه را نشان دهند و بگویند این بود که دکمه را فشار داد ... مسئولیت پای دولت ایران است.»

او در پایان خواستار انجام تحقیقات کامل در مورد محتوای جعبه سیاه هواپیما توسط متخصصان اوکراینی شد.