عصر نو
www.asre-nou.net

نگرانی دفتر محیط زیست سازمان ملل نسبت به شرایط هشت فعال محیط زیست ایرانی


Tue 5 03 2019



بی بی سی: دفتر محیط زیست سازمان ملل در بیانیه‌ای نسبت به شرایط هشت فعال محیط زیست "موسسه میراث پارسیان" در ایران ابراز نگرانی کرده است.

این سازمان از مقامات ایران خواسته که اطمینان دهند که این هشت نفر در دادگاهی عادلانه، مستقل و به طور شفاف محاکمه شوند.

اواسط بهمن امسال، محاکمه هشت فعال محیط زیست که بیش از یک سال پیش بازداشت شده بودند به طور غیرعلنی شروع شد.

اکنون دفتر محیط زیست سازمان ملل اعلام کرد که ادامه بازداشت این افراد و نحوه محاکمه و دسترسی نداشتن آنها به وکیل و نماینده قانونی "به شدت نگران کننده است."

مراد طاهباز، سام رجبی، امیرحسین خالقی، هومن جوکار، سپیده کاشانی، نیلوفر بیانی، طاهر قدیریان، عبدالرضا کوهپایه بهمن ماه ۱۳۹۶به اتهام جاسوسی بازداشت شده بودند، هرچند اتهام شماری از آنها تغییر کرده و سنگین‌تر شده است.

بنابه گزارش ها جلسه رسیدگی به اتهامات این فعالان صبح چهارشنبه ۱۰ بهمن در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست ابوالقاسم صلواتی برگزار شد.

تحقیقات مقدماتی و بازجویی این فعالان مهر ماه امسال به پایان رسید و اوایل آبان ماه عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران، گفت کیفرخواست آنها صادر شده است.

اتهام چهار نفر از این فعالات محیط زیست "افساد فی الارض" است؛ اتهامی که می‌تواند مجازات اعدام داشته باشد.

آقای دولت آبادی روز دوم آبان (۲۴ اکتبر) گفت: "اقداماتی که تعدادی از متهمان این پرونده انجام داده‌اند، تقرب جستن به اماکن نظامی در پوشش اقدامات محیط زیستی و کسب اطلاعات نظامی این محیط‌ها بوده است". او افزود "در اختیار بازپرس است که نوع اتهام را تعیین کند".

خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) نوشت که سه متهم دیگر به جاسوسی و یک نفر هم به "اقدام علیه امنیت ملی" متهم هستند.

اختلاف نظر دولت و نهادهای امنیتی

این در حالی است که وزارت اطلاعات و دولت حسن روحانی اتهام جاسوسی فعالان محیط زیست موسسه میراث پارسیان را رد کرده بودند.

در پی درخواست خانواده‌ها و پیگیری‌هایشان، حسن روحانی رئیس جمهور ایران هیاتی با حضور وزیر دادگستری، وزیر کشور، وزیر اطلاعات و معاون امور حقوقی رئیس جمهور، برای بررسی این پرونده تشکیل داد.

عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران، خرداد ماه گفت این هیات چهار نفره به این نتیجه رسیده است که هیچ سندی برای اثبات اتهام های این گروه وجود ندارد و آنها باید آزاد شوند.

اما غلامحسین محسنی اژه‌ای، سخنگوی قوه قضائیه ایران، در واکنش گفت که اظهارنظر آقای کلانتری بدون دسترسی به پرونده بوده است.

برخی از اعضای خانواده این افراد خواستار دخالت رهبر ایران در این پرونده بودند اما دفتر آیت الله خامنه ای اعلام کرد که وارد موضوع نمی شود.