پایان بی نتیجه مذاکرات ۵+۱
Sat 20 09 2008
بی بی سی- نشست نمایندگان پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان برای اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران بدون دستیابی به توافق به پایان رسید و آنها تنها از طریق بیانیه منتشر شده از سوی وزارت خارجه آمریکا بر مواضع پیشین خود تاکید کردند.
نمایندگان کشورهای آمریکا، بریتانیا، فرانسه چین، روسیه و آلمان که در شهر واشنگتن با یکدیگر دیدار کردند، نتوانستند به توافقی برای صدور چهارمین قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد دست یابند و بار دیگر "قاطعانه" خواستار همکاری کامل ایران با تحقیقات آژانس بین المللی انرژی اتمی شدند.
این شش کشور اعلام کردند که "بررسی تحریمهای احتمالی بیشتر" جهت متوقف ساختن برنامه هسته ای ایران را ادامه خواهند داد و بر تعهد جمعی خود نسبت به سیاست موسوم به "چماق و هویج" تاکید کردند، اما بر اساس گزارش ها مخالفت چین و روسیه مانع توافق بر سر تهدیدی جدی علیه ایران شد.
این دیدار روز جمعه و پنج روز پس از آن برگزار شد که آژانس بین المللی انرژی اتمی با انتشار تازه ترین گزارش خود از وضعیت برنامه هسته ای ایران، اعلام کرد کماکان نمی تواند به سئوالات در مورد بخش هایی از برنامه هسته ای ایران که احتمالا کاربرد نظامی نیز می تواند داشته باشد، پاسخ دهد و پیشرفت معناداری در ارزیابی فعالیت های هسته ای ایران در گذشته به دست نیامده است.
تنش میان آمریکا و روسیه؛ عامل به دست نیامدن اجماع
اعضاء گروه موسوم به ۵+۱توافق کردند "تشویق ایران به پذیرش مجموعه امتیازات ارائه شده در ماه ژوئن را ادامه دهند" و در عین حال بررسی موازین احتمالی تنبیهی را ادامه دهند.
خبرگزاری رویترز از قول یک دیپلمات اروپایی که حاضر به ذکر نام خود نشده نوشت همه نمایندگان لزوم وجود تحریم های بیشتر را می پذیرند اما توافقی بر سر میزان و زمان بندی موازین تنبیهی بعدی وجود ندارد.
این دیپلمات به رویترز گفته است: "واضح است که روس ها در حال حاضر بطور کامل آماده پیش بردن این طرح نیستند و موضع چینی ها هم تفاوت چندانی با طرز فکر روس ها ندارد."
خبرگزاری فرانسه هم با نقل قول از منابع خود در کاخ سفید نوشته است افزایش تنش میان روسیه و آمریکا بخاطر حمله روسیه به گرجستان، دستیابی به قطعنامه ای جدید علیه ایران را "کمی پیچیده تر" ساخته است.
همزمان به نظر می رسد آلمان نیز در حال حاضر منتظر حاصل تلاشهای اتحادیه اروپا برای حل مسئله است.
خبرگزاری فرانسه از ینس پلوتنر، سخنگوی وزارت خارجه آلمان نیز نقل کرده است: "دولت آلمان معتقد است که اگر پیشرفتی در مسیر مذاکرات حاصل نشود دوباره اهمیت [اقدام از سوی] شورای امنیت سازمان ملل متحد افزایش خواهد یافت و باید برای تصمیم گیری درباره قطعنامه جدید گفتگو شود."
او افزود: "در حال حاضر یک پیشنهاد قابل توجه از طرف اتحادیه اروپا [به ایران] مطرح است. ما هنوز در گفتگو با ایران هستیم و امیدواریم پاسخ قاطع و مثبتی از طرف ایران به این پیشنهاد بگیریم که تا کنون این اتفاق نیفتاده است."
انتظار اندک از این مذاکرات
شان مک کورمک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پیش از این نشست به خبرنگاران گفته بود که "انتظار هیچ پیشرفت یا کسب نتیجه ای را از این دیدار نباید داشت" و افزود این جلسه جهت انجام "گفتگوهای اولیه" برگزار می شود.
با این حال خبرگزاری رویترز هم از قول یک دیپلمات ارشد اروپایی نوشته است: "روس ها هیچگاه تمایلی به مسئله تحریم ایران نداشته اند و هر قطعنامه ای جهت تحریم، بخاطر مخالفت آنها به سه یا چهار ماه مذاکرات دقیق نیاز داشته است."
او افزود: "اگر ما به قطعنامه دیگری در این باره برسیم، قطعنامه ای بسیار ضعیف خواهد بود."
استفان هدلی، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز جمعه گفت که هفته های آینده نشان خواهد داد که آیا تنش میان آمریکا و روسیه در مورد گرجستان، تلاش های بین المللی برای حل بحران های جاری بر سر برنامه های اتمی ایران و کره شمالی را پیچیده تر خواهد کرد یا خیر.
با این حال او گفت که دو کشور اشاره کرده اند که مایل به همکاری بر سر برخی مسائل هستند "و ایران یکی از این مسائل است."
او افزود: "در ملاقات هایی که طی چندین هفته آینده برگزار خواهد شد فرصت هایی داریم که نشان خواهد داد آیا روسیه آماده همکاری در این زمینه ها هست یا نه."
درخواست روسیه از ایران
از سوی دیگر به گزارش خبرگزاری روسی "اینترفکس"، آندره نسترنکو از مقام های وزارت خارجه روسیه از ایران خواسته است به خواسته های شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل عمل کند.
وی با اشاره به گزارش تازه آژانس بین المللی انرژی اتمی که دوشنبه منتشر شد گفت: "آن گزارش اشاره می کند که ایران باید تدابیری برای شفاف سازی اتخاذ کند و پروتکل الحاقی موافقتنامه پادمان با آژانس بین المللی انرژی اتمی را اجرا کند."
او گفت "آژانس بدون اینها نمی تواند نسبت به عدم وجود فعالیت های اعلام نشده اتمی در ایران به طور قاطع اطمینان دهد" و افزود که روسیه اجرای این تدابیر از سوی ایران را "مهم" می داند.
اما ایران در روز جمعه تاکید کرد که تنها در چارچوب موافقتنامه پادمان به همکاری با آژانس ادامه خواهد داد. این کشور اجرای پروتکل الحاقی را در سال 2006 پس از ارجاع پرونده اتمی اش به شورای امنیت سازمان ملل متوقف کرد. این پروتکل امکان بازرسی های سرزده از تاسیسات اتمی را فراهم می کند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا در ایران، حسن قشقاوی سخنگوی وزارت خارجه، گفت که ایران تنها درچارچوب موافقتنامه پادمان حاضر به ادامه مذاکرات در باره فعالیت های هسته ای این کشور است.
وی افزود که ایران حسن نیت نشان داده و در چارچوب مشخص و حقوقی به مذاکرات با آژانس ادامه می دهد و حاضر به خروج از آن نیست.
آژانس بین المللی انرژی اتمی در گزارش تازه درباره برنامه اتمی ایران گفت به پیشرفت معناداری در ارزیابی از فعالیت های هسته ای ایران دست نیافته است.
آژانس توضیح داد که نمی تواند به سئوالات در مورد بخش هایی از برنامه هسته ای ایران که احتمالا می تواند کاربرد نظامی نیز داشته باشد، پاسخ دهد.
روسیه با تحریم بیشتر ایران مخالف است
رادیو فردا: وزارت امور خارجه روسيه روز شنبه اعلام کرد: مسکو با هر گونه اقدامی برای افزايش تحريم های ايران مخالف است.
روز جمعه اعضای گروه پنج به علاوه یک؛ آمریکا، روسیه، بریتانیا، فرانسه، چین آلمان، که طرف مذاکره تهران در پرونده هسته ای هستند، درباره دور چهارم تحريم های شورای امنيت عليه برنامه هسته ای ايران رايزنی کردند. اين نشست بدون رسيدن به هيچ نتيجه مشخصی پايان يافت.
در بيانيه ای که وزارت امورخارجه روسيه منتشر کرده، آمده است: «ما صريحا با اقدامات بيشتر شورای امنيت سازمان ملل متحد در مقطع کنونی مخالفت کرديم.»
اين بيانيه می افزايد: «طرف روسی به ضرورت ادامه تلاش ها برای وارد کردن تهران به يک گفت و گوی سازنده تاکيد کرد.»
در حالی که روسيه به طور رسمی با هرگونه اقدامی برای اعمال دور تازه تحريم ها مخالفت کرده است، کاخ سفيد روز دوشنبه به تهران نسبت به تصويب قطعنامه چهارم هشدارداده بود.
کاخ سفيد با اين حال يادآور شده بود که تنش اخير مسکو- واشينگتن بر سر گرجستان ممکن است روند برخورد با پرونده هسته ای ايران را پيچيده کند.
فرانسه نيز از جمله طرفداران تصويب قطعنامه چهارم عليه ايران است و چين برخلاف پاریس، تنگ تر کردن حلقه تحريم ها را اقدامی غيرسازنده توصيف کرده است.
ديپلمات های پنج عضو دايم شورای امنيت به علاوه آلمان، روز جمعه در واشینگتن گرد هم آمدند تا رايزنی های مقدماتی برای ديدار هفته جاری وزیران امور خارجه کشورهای عضو اين گروه را انجام دهند.
قرار است این دیدار در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک انجام شود.
در بخشی ديگری از بيانيه وزارت امور خارجه روسيه آمده است: «همه طرفین در اين نشست پشتيبانی خود را از اقدامات سازمان بين المللی انرژی اتمی بيان داشتند و به ضرورت همکاری همه جانبه و شفاف ايران با آژانس تاکيد کردند.»
ايران همچنان به رغم تصويب سه قطعنامه تحریمی در شورای امنيت سازمان ملل متحد، به غنی سازی اورانيوم ادامه می دهد.
در این قطعنامه ها از ایران خواسته شده است تا فعالیت های هسته ای خود را به حال تعلیق در آورد.
ايالات متحده و هم پيمانان غربی اش با ابراز نگرانی از برنامه هسته ای ایران می گویند که تهران درصدد تولید سلاح هسته ای است، اما ایران می گوید که این برنامه مسالمت آمیز است.
محمد البرادعی، دبير کل آژانس بين المللی انرژی اتمی، نيزدر تازه ترين گزارش خود آورده است که تهران هنوز برای روشن شدن ابهامات برنامه هسته ای گذشته خود با اين آژانس همکاری کامل نمی کند.
قدردانی اتحادیه اروپا از محمد البرادعی
از سوی ديگر، رياست اتحاديه اروپا با صدور بيانيه ای به نمایندگی از ۲۷ عضو اين اتحاديه از محمد البرادعی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، به دليل تلاش هايش در پرونده هسته ای ايران قدردانی کرد.
در اين بيانيه که روز جمعه، ۱۸ سپتامبر منتشر شده، آمده است: «اتحاديه اروپا، برای گزارش ۱۵ سپتامبر که نشانگر اقدامات اين آژانس برای روشن کردن فعاليت های هسته ای ايران است، از محمد البرادعی، و تيم او قدردانی می کند.»
در ادامه اين بيانيه آمده است: «اتحاديه اروپا از اينکه ايران همچنان از تعليق فعاليت های حساس هسته ای سرباز می زند، متاسف است. (فعاليت هايی که) نقض قطعنامه های شورای حکام آژانس بين المللی انرژی اتمی و شورای امنيت است.»
رياست اتحاديه اروپا همچنين از اينکه ايران به همه پرسش های آژانس پاسخ نداده، ابراز «نگرانی شديد» کرده است.
فرانسه هم اکنون رییس دوره ای اتحادیه اروپا است.
مذاکرات درباره کشمکش اتمی با دولت ایران در نیویورک ادامه خواهد یافت
دویچه وله: نخستین دور گفتوگوهای نمایندگان کشورهای ششگانه برای تدارک قطعنامه تازهای در شورای امنیت علیه ایران بدون نتیجه پایان یافت. تنش موجود میان غرب و روسیه در پی بحران قفقاز، توافق بر روی قطعنامه تازهای را دشوار کرده است.
در نشست روز جمعه در واشنگتن، مدیران سیاسی وزارتخانههای خارجی پنج عضو دائم شورای و آلمان (گروه ۱+۵) شرکت داشتند. این مذاکرات نتیجه مشخصی بدنبال نداشت.
مذاکرات "مقدماتی"
رابرت وود، یکی از سخنگویان وزارت خارجه آمریکا، مذاکرات روز جمعه را «مقدماتی» توصیف کرد و گفت، در این مذاکرات تصمیم خاصی اتخاذ نشده است.
با اینحال وی تآکید کرد که شرکتکنندگان در نشست واشنگتن همچنان متعهد به پیشبرد راهبرد دوگانه در برابر ایران هستند. این راهبرد مبتنی بر اعمال فشار بر تهران درعین آمادگی برای گفتوگو با ارائه مشوقهاست. نمایندگان شش کشور اعلام کردهاند گفتوگوهای خود درباره احتمال برقراری تحریمهای بیشتر علیه ایران را ادامه خواهند داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همچنین گفت: نمایندگان شرکتکننده در نشست واشینگتن بار دیگر از ایران خواستند تا مشوقهای ارائه شده را بپذیرد و از برنامه غنیسازی اورانیوم دست بردارد.
در ماه ژوئن گذشته خاویر سولانا با سفر به تهران بسته مشوقهای اقتصادی و فنی غرب را به مقامهای ایران پیشنهاد کرد. ایران هرچند پاسخ رسمی و مشخصی به پیشنهادها نداده، اما عملا آن را کنار گذاشته است.
دشواری توافق
به گزارش خبرگزاری رویترز از واشنگتن، تنش بوجود آمده میان غرب و روسیه در اثر بحران قفقاز، احتمال توافق قدرت بزرگ بر روی قطعنامه چهارم تحریم علیه ایران را با دشواری روبرو ساخته است. این خبرگزاری نوشت، هر شش کشور شرکتکننده در مذاکرات درباره لزوم تحریمهای بیشتر ایران توافق دارند، اما درباره جزئیات تحریمها و زمان تصویب آن چنین توافقی وجود ندارد. دیپلماتها میگویند اگر توافقی نیز حاصل شود، به این زودیها نخواهد بود.
استفان هادلی، مشاور امنیت ملی گفته است، در هفتههای آینده معلوم خواهد شد که بحران قفقاز تا چه اندازه در همکاریهای روسیه با غرب برای حل بحرانهایی چون مناقشه اتمی ایران تاثیر گذاشته است.
با این حال برخی دیپلماتها میگویند روسیه مایل به رویارویی دیگر کشورهای گروه ۱+۵ به خاطر برنامه اتمی ایران نیست. از جمله خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اظهارنظری پیرامون آخرین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره ایران گفت، این گزارش روسیه و چین را بسیار نگران كرده است.
ادامه مذاکرات
محمد البرادعی، در آخرین گزارش خود که هفته گذشته منتشر شد، گفته شده است که مذاکرات میان آژانس با ایران در طول تابستان نتیجه چندانی در بر نداشته است. البرادعی نتیجهگیری کرده که «آژانس متاسفانه قادر نبوده است هیچگونه پیشرفت اساسی» در ارزیابی ابعاد و ماهیت برنامه اتمی ایران بدست آورد.
مدیرکل آژانس در گزارش خود همچنین براین نکته تاکید دارد که ایران برخلاف قطعنامههای شورای امنیت که خواهان توقف غنیسازی اورانیوم است، بدون وقفه، تکنولوژی حساس غنیسازی اورانیوم را گسترش داده و به ظرفیت غنیسازی اورانیوم خود افزوده است.
مذاکرات درباره قطعنامه جدید تحریمها علیه ایران هفته آینده با دیدار و مذاکرات وزیران خارجه گروه شش در نیویورک ادامه خواهد یافت. این دیدار در حاشیه نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل برگزار خواهد شد.
م/رویترز، خبرگزاری فرانسه
تحریم شش شرکت ایرانی توسط دولت آمریکا
دویچه وله:دولت آمریکا اعلام کرده است، شش شرکت دیگر ایرانی را تحریم میکند. این شش شرکت متهماند که در برنامههای هستهای و موشکی ایران مشارکت دارند. همزمان دادگستری امریکا علیه ۱۶ شرکت و فرد به اتهام نقض مقررات تحریم علیه ایران اقامهی دعوا کرده است.
براساس گزارش وزارت دارایی آمریکا، شرکت صنعتی فراساخت، صنایع تسلیحاتی ایران، شرکت صنایع هواپیماسازی، شرکت صنایع ارتباطات، صنایع الکترونیک ایران و شرکت صنایع الکترونیک شیراز، شش شرکتی هستند که در دور جدید از سوی دولت آمریکا تحریم میشوند. برخی از این شرکتها پيش از اين نيز به اتهام مشارکت در برنامه های اتمی و موشکی ايران، از سوی شورای امنیت مورد تحريم قرار گرفته بودند.
از جمله ی تحریمهای اعمال شده علیه این شرکتها، ضبط داراییهای آنها در ایالات متحده آمریکاست. موسسات و شهروندان آمریکایی از هر گونه معامله با این شرکتها منع شدهاند.
استوارت لیوی، معاون وزارت دارایی آمریکا در امور مبارزه با تروریسم روز چهارشنبه در واشنگتن گفت: «ایران برای خرید کالاهای موردنیاز خود شبکهای پنهانی ایجاد کرده و برای تهیه کالاهای دارای کاربرد دو منظوره، شرکتهای طرف معاملهی خود را فریب میدهد.
ایالات متحدهی آمریکا جمهوری اسلامی ایران را متهم میکند که برای ساخت بمب اتمی تلاش میکند. براساس همین اتهام، شورای امنیت تاکنون سه قطعنامه علیه ایران صادر کرده که در آنها شمار زیادی از شرکتها و موسسات ایرانی مورد تحریم قرار گرفتهاند.
۱۶ شرکت و فرد متهم به نقض تحریمها
در خبر دیگری، دولت آمریکا شانزده فرد و شرکت را متهم کرده است که با صادرات غیرقانونی کالاهای آمریکایی به ایران، تحریمهای اعمال شده علیه تهران را نقض کردهاند.
این شانزده شرکت و فرد که اکثرا ایرانیتبارند، متهم هستند که کالاهای با کاربرد دوگانهی نظامی و غیرنظامی، از جمله قطعات قابل استفاده در ساخت "بمبهای جادهای" را از موسسات آمریکایی خریداری کرده و به ایران صادر کردهاند. بمبهای جادهای دستساز بهطور عمده در عراق و افغانستان علیه واحدهای نظامی آمریکا و دیگر نیروهای خارجی به کار گرفته میشوند.
اين افراد و شركتها متهم هستند كه کالاهای خریداریشده از آمریکا را از طريق كشوری ثالث به ايران صادر كردهاند. امارات متحده عربى، مالزى، انگلستان، آلمان و سنگاپور از جملهی کشورهایی بودهاند که از طریق آنها کالاهایی به ایران ارسال شده است. به گفتهی وزارت دادگسترى آمریکا، متهمان درباره مقصد نهايى كالاهای خریداریشده "دروغ" گفتهاند.
دادگستری آمریکا در نظر دارد استرداد متهمان خارج از آمریکا را درخواست نماید. شش نفر از هشت فرد متهم ایرانی و دو نفر دیگر، آلمانی و مالزیایی هستند. همچنین شش شركت از هشت شرکت متهم در امارات عربی متحده، مالزى و ايران مستقرند.
دیپلماتهای عالیرتبهی پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان دو روز دیگر (جمعه ۱۹ سپتامبر) در واشنگتن دیدار میکنند تا دربارهی راههای قانع کردن ایران به توقف فعالیتهای حساس هستهای رایزنی کنند. این مذاکرات هفتهی آینده در نیویورک و در حاشیهی اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل، با شرکت کاندولیزا رایس، وزیر خارجهی آمریکا و دیگر وزرای خارجهی گروه ۱+۵ ادامه خواهد یافت. آمریکا خواهان تصویب قطعنامهی دیگری در شورای امنیت با هدف اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران است.
م / خبرگزاری فرانسه
|
|