اتحاد برای دموکراسی در ایران
Tue 14 07 2009
مسعود رمضانی راد
مبارزات مردم ایران برای اصلاحات و دگرسانی با جنبش مدنی و اعتراضی بعد از٢٢ خرداد ١٣٨٨ وارد دوره تازه ا ی از حیات خود گردیده است. هنوز ابعاد وسیع حماسه ای که ملت ایران با حضور ملیونی و متمدنانه خود درخیابانها افرید وهمچنین انعکاس اعمال فاشیستی و بربرمنشانه حکومت جمهوری اسلامی به این اعتراضات مدنی به خوبی روشن نشده است. و شاید رسوائی تقلب بزرگ، جلوگیری از فاجعه ای بزرگ بود که احتمالا ذوب شدگان درولایت در صدد بوده اند تا با سوار شدن برموج ٨٥ در صدی تبلیغاتی امنیت و صلح درایران ، منطقه و جهان را به بازی بگیرند. مصاحبه مطبوعاتی محمود احمدی نژاد در فردای بعد از رسوائی تقلب بزرگ که هنوز کودکانه بلند پروازی میکرد نشان از خوابی دارد که اینان در سر داشتند.
مشخصه اصلی جنبش اعتراضی ملت ایران در مرحله کنونی تلاش برای نهادینه کردن حقوق مدنی و از جمله ازادیهای فردی و اجتماعی است. در این مرحله نیز نظیر جنبش مشروطه و جنبش ملی کردن صنعت نفت روشنگران ومنورالفکران ایران با برخورداری از پشتیبانی وحمایت روحانیت مبارز پرچمدار این مبارزه اند.
تجزیه وتحلیل تاریخ ١٥٠ سال گذشته با اگاهی و شناخت اکنونی ما نشان میدهد که به فاصله کوتاهی بعد ازپیروزی جنبش انقلابی مشروطه خواهی دخالت مستقیم کشورهای خارجی درامور داخلی ایران مسیر طبیعی رشد جنبشها وتحولات فکری در ایران را با مانع مواجه کرد. در نتیجه زمینه های گسترش و تصحیح درکهای ناقص و سنتی از مدرنیته در جنبش ملی تازه نضجع یافته مسدود گشته و تکامل نیافت. مرتجعین، این فرزندان نا خلف ایران که یا دست در دست اجانب داشتند و یا جاهلانه به انان خدمت میکردند، با حاکمیت کردن استبداد و اختناق، ملت ایران را در دوره هائی نسبتا طولانی در پریشانی، سرگردانی ، نابسامانی و تشتت نگهداشتند. برقراری حاکمیت دست نشانده پهلوی وتداوم استبدادی ان به مدت پنجاه سال هویت وذهنیت تاریخی ایرانیان را ربود. جنبش ملی بطور کلی و جنبش روشنفکری بطور خاص دچارگسست گشته و توان و کیفیتی را نیافت که به روشنگری به پردازد - بگوید که درکجا قرارداریم ، به کجا میخواهیم برویم وچه گونه این راه رابر میگزینیم و درنتیجه این فرصت از ملت ربوده و سلب شد که خود را بیازماید و در طی یک گفتمان ملی به یک استراتژی اندیشیده شده دست یافته و یک روند برنامه ریز ی شده را برای استقلال، ازادی، دموکراسی و توسعه پایدار پی ریزی نماید.
انقلاب بهمن ٥٧ نتیجه وپاسخ جمهوری ایرانیان برای کسب مجدد هویت وذهنیت تاریخی بود که با شعار استقلال و ازادی به پیروزی رسید. انتخاب جمهوری اسلامی ابتدائی ترین و عامیانه ترین شکل کسب این هویت وذهنیت تاریخی، متناسب با بلوغ فکری سیاسی اکثریت فعالین در صحنه بود.
در ایران بعد از انقلاب ٥٧، تحولات فکری به تدریج مسیر طبیعی خود را باز یافت و خواست اصلاحات و دگرسانی برای تحول دموکراتیک تبدیل به گفتمان غالب در میان جامعه روشنفکری و جوان ایران شد. این خواست ترجمان تجربه عمومی جهان (غرب) مطابق با شرایط ایران بود. به موازات ان و به تدریج با استقرار نظام سیاسی حاکمِ ، نظام جمهوری اسلامی، که نظامی اتوکراتیک، نظامی دیکتاتوری و استبدادی مذهبی است ، به مهمترین مانع تحول دموکراتیک در جامعه ایران تبدیل گشت. نظامی در ایران حاکم و به تدریج استقرار یافته است که با خودکامگی و زیر پا گذاشتن حقوق بشر و وضع کردن شبه قوانین خودی و غیرخودی عامل بدبختی مردم ایران و فساد میباشد. این نظام در حال فروپاشی است.
چه باید کرد؟ تحول دموکراتیک نیاز به روشنگری دارد و روشنگری نیاز به یک حداقلی ازازادی برای پیوند یافتن با اقشار مختلف اجتماعی در عرصه عمومی.
اگر امروز اندیشیده شده عمل کنیم و برنامه هایمان را برای استقلال، ازادی، دموکراسی و توسعه پایدار هدفمند پیش ببریم:
- درختان سبز و تنومند جنبش مبارزه برای انتخابات ازاد که جنبشی مدنی برای دفاع ازازادیها و حقوق فردی و اجتماعی است تنومند تر میشوند.
- مبارزات جاری جلوی دیدمان را نخواهند گرفت تا از دیدن جنگل وسیع مبارزه در راه استقلال، ازادی، دموکراسی و توسعه پایدار بی بهره شویم.
- ودرهمین راستا جنبش مدنی تعمیق یافته و راه رسیدن به اجماع روشنفکری برای تحول دموکراتیک و در نتیجه برقراری اتحاد برای دموکراسی، که رسیدن به ایرانی مستقل و ازاد و دمکراتیک و پیشرفته را هدف قرار داده است هموار خواهد گشت.
این مبارزه ای که امروزه در جریان است مبارزه ی ملت ایران است. یعنی مبارزه همه مردمی است که برای نهادینه کردن حقوق مدنی درایران تلاش مینمایند. امروز پرچم این مبارزه در دستان میر حسین موسوی قرار گرفته است. بالندگی و پیشرفت این جنبش در گرو اتحاد برای دموکراسی است.
اقای موسوی اگر با خیره شدن به درختان سبز انتخابات ازاد، جنگل پر بار دموکراسی، پیشرفت وتوسعه پایدار را درافق دیدشان قراردهند نامشان در تاریخ به نیکی خواهد ماند و اگر چنین نکنند و خود را در محدوده تنگ نظام خودکامه قرار دهند که کرامت انسانی را در ذوب شدن در ولایت تعریف میکند، در بهترین حالت در کنار خاتمی های تدارکچی، کنترل شده توسط ولی مطلقه،" زیست" خواهند کرد!
نکته دیگراینکه امروز جنبش مدنی در ایران مورد هجوم وحشیانه بنیادگرایان ومتحجرین رنگارنگ "اصولگرا" و موئتلفه و ... قرار گرفته که تمامی اهرمهای قدرت و اطلاع رسانی رادر اختیاردارند و چه وحشیانه از ان سود میبرند. انان در تلاش برای رخنه و انشعاب در صفوف ملت به انوع حیل، نیرنگ، ریا، دروغ، تهمت و فریب دست میزنند و انرا فریضه ای الهی قلمداد میکنند. هر چند بخش زیادی از این ترفندها برای ملت ایران و مردم جهان اشکار شده، لیکن برای روشن تر شدن اذهان عمومی در ایران و جهان لحظه ای ازتلاش برای افشاگری نباید غافل ماند. باید به نقش موثرو پیشروجوانان و دانشجویان چه در داخل وچه در خارج از کشورکه در این زمینه وظیفه ای بس خطیر در دفاع از مبارزات مردم ایران و افشای رژیم ولایت فقیه بر عهده دارند تاکید ورزید. همچنین دانشجویان باید بدانند که این تلاشها تنها از طریق تشکلهای دموکراتیک و سراسری، پایدارخواهد ماند و به نتایج ملموس و موثر دست خواهد یافت.
شاید این طنز تلخ تاریخ است که در داخل ایران حزب الهی ها که تلاش مینمودند از ملت ایران امت اسلامی بسازند امروزه با استفاده از پرچم سه رنگ ایران (با ارم جمهوری اسلامی) ناسونالیست های دو اتشه از اب در امده اند و در خارج از کشور نیز کسانی که در گذشته به در یوزگی بیگانگان میرفتند امروز با استفاده از پرجم سه رنگ ایران (با ارم شیر خورشید) ناسونالیست های دو اتشه از اب در امده اند. هر دو این ترفند های ناسیونالیستی و یا تظاهرات مشابه (کمونیستی و غیره) در شرایط کنونی در تقابل با مبارزه برای ازادی و دموکراسی است. این گونه اعمال چه در ایران و چه در خارج از کشور در مرحله کنونی و تا زمانی که اتحاد برای دموکراسی در ایران مضمون سازمانی نیافته ووارد یک پروسه برنامه ریزی نشده باشد عملی ضد دموکراتیک ، ارتجاعی و تفرقه افکنانه است. در حال حاضر دموکراسی پرچم ما است. ما وظیفه داریم باهرگونه تظاهرایسمی که صفوف گسترده این جنبش را محدود نماید مرز بندی نمائیم. مبارزه ما برای دموکراسی مبارزه ای ملی است، چرا که ملت خانه و محل دموکراسی است.
بر قرار باد اتحاد برای دموکراسی در ایران
تیرماه ١٣٨٨
م. ر. راد
m.r.rad@online.de