آنگلا مرکل:
گروه هشت پیامی محکم به ایران بدهد
اتحادیه اروپا کاهش سطح روابط با ایران را بررسی می کند
Thu 2 07 2009
بی بی سی : آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان روز پنج شنبه یازدهم تیرماه (2 ژوئیه) در سخنانی حوادث ایران، را مشابه برخورد اشتازی پلیس مخفی آلمان شرقی در دوران تسلط کمونیست ها در این کشور توصیف کرد.
خانم مرکل که در پارلمان آلمان صحبت می کرد، گفت: به خوبی بیاد دارم که قبل از فروپاشی دیوار برلین در آلمان شرقی، بسیار مهم بود که مردم در سراسر جهان بدانند که تا چه حد زندانی در زندان های حکومت اشتازی وجود دارد.
صدراعظم آلمان همچنین گفت : مقامات ایران به ویژه در عصر ارتباطات مدرن باید بدانند که ما از تمامی توانمان استفاده خواهیم کرد تا به کسانی که در جریان ناآرامی اخیر در ایران دستگیر شده اند ، این اطمینان را بدهیم که آنها را فراموش نکرده ایم.
خانم مرکل، همچنین خواستار آن شد تا رهبران هشت کشور صنعتی جهان در جریان نشستی که در هفته آینده در ایتالیا برگزار می شود، پیامی قاطع را به مقامات ایران ارسال کنند.
آنگلا مرکل همچنین گفت: ما در روزهای گذشته شاهد حوادث تکان دهنده ای در ایران بودیم و امیدواریم که شرکت کنندگان در نشست گروه هشت با اتفاق نظر این پیام را به مقامات ایران بدهند که رعایت حقوق مدنی و انسانی تفکیک ناپذیر است و این حقی است که مردم ایران هم باید از آن بهره مند شوند.
آلمان، ایتالیا و فرانسه از جمله کشورهایی هستند که خشونت ها علیه معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری را محکوم کرده و خواستار توقف این خشونت ها شده اند.
آنگلا مرکل پیشتر در بیانیه ای که منتشر کرده بود از مقام های ایران در خواست کرده بود تا امکان اعتراضات آرام را به معترضان بدهند و از اعمال خشونت علیه آنها خودداری کنند. او همچنین خواهان آزادی بازداشت شدگان نیز شده بود.
در همین حال فردریک راینفلدت، نخست وزیر سوئد که کشورش ریاست دوره ای اتحادیه اروپا را روز گذشته برعهده گرفت، ابراز امیدواری کرده است که " ایران تصمیم درستی بگیرد تا باعث رویارویی جامعه بین المللی با این کشور نشود."
آقای راینفلدت دولت ایران را متهم کرد که می کوشد اعتراضات مردمی را به مداخله کشورهای دیگر نسبت دهد و افزود " اروپا و سایر کشورها باید دست به اقدامی بزنند که بهانه ای برای خشونت و سرکوب به دست دولت ایران ندهد."
*****
بیانیه صدراعظم آلمان در آستانه نشست گروه ۸
دویچه وله: صدراعظم آلمان با ارائه بیانیهای استراتژی این کشور را در نشست آتی سران گروه ۸، ترسیم کرد. آنگلا مرکلدر روز پنچشنبه (۲ ژوئیه) در پارلمان این کشور به موضوعاتی نظیر بحران اقتصادی، مسایل اقلیمی، افغانستان وایران اشاره کرد.
در هفته آینده ( ۸ تا ۱۰ ژوئیه) نشست سران کشورهای گروه ۸ در ایتالیا برگزار خواهد شد. یکی از موضوعات محوری در نشست سران گروه ۸، برنامه اتمی ایران و تحولات اخیر در کشور خواهد بود. به نظر اغلب کشورهای غربی جمهوری اسلامی در تلاش برای دستیابی به فنآوری هستهای و کاربرد آن در زمینههای نظامی است. مسئله ایران، در صدر مسایل امنیتی و خارجی گروه ۸ مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
ایران در کانون گفتوگوهای سران هشت کشور
صدراعظم آلمان برغم تنشهای دیپلماتیک کنونی با تهران، بر ضرورت از سرگیری مذاکرات مستقیم پیرامون برنامه اتمی با ایران تاکید کرد.
به گفته آنگلا مرکل، «انتقاد به اعمال خشونتآمیز نیروهای دولتی علیه تظاهرکنندگان، نباید ما را از برنامه اتمی ایران غافل کند.» آنگلا مرکل بار دیگر از پیشنهاد بارک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، مبنی بر گفتوگوهای مستقیم با ایران حمایت کرد.
صدراعظم آلمان با اشاره به نشست گروه ۸ در ایتالیا به ضرورت اتخاذ خطمشی روشن و صریح در قبال نقض آزادی بیان و تظاهرات در جمهوری اسلامی پافشاری کرد.
رهبران جمهوری اسلامی در روز چهارشنبه (۱ ژوئیه) با انتقاد از اتحادیه اروپا، هرگونه مذاکره بر سر برنامه اتمی را رد کردند. مقامات ایرانی، انتقاد اروپاییان از سرکوب خشونتآمیز اعتراضات مردم را به عنوان مداخله ناموجه در امور داخلی خود قلمداد میکنند. به گفته مسئولان دولتی در ایران، در صورت عدم عذرخواهی رسمی اتحادیه اروپا از جمهوری اسلامی، مذاکره بر سر بر اتمی صورت نخواهد گرفت.
نیروهای اپوزیسیون در ایران، حکومت جمهوری اسلامی را متهم به تقلب در انتخابات ریاستجمهوری کرده و اعلام نمودند، که دولت برآمده از آن را به رسمیت نخواهند شناخت. این واقعیت ثبات جمهوری اسلامی را متزلزل کرده است. گروه ۸ به دلیل وضعیت حساس ژئوپلتیک ایران وقایع اخیر در کشور را به دقت دنبال میکند.
دفاع از ماموریت افغانستان
برغم افزایش درگیریهای نظامی در افغانستان، آنگلا مرکل بر ضرورت ادامه ماموریت نیروهای آلمان و ناتو در هندوکش تاکید کرد. به گفته مرکل گزینه معقولی به جای تلاشهای آلمان در افغانستان وجود ندارد. صدراعظم آلمان درباره حضور نیروهای نظامی این کشور در افغانستان گفت: «ما از انجام وظایف خود شانه خالی نخواهیم کرد.»
پارلمان آلمان در روز پنچشنبه (۲ ژوئیه) درباره استفاده از هواپیمای شناسایی آواکس در افغانستان تصمیم میگیرد. در این ماموریت بیش از ۳۰۰ نفر از نیروهای ارتش آلمان شرکت خواهند جست.
گذار از گروه ۸ به گروه ۲۰
به نظر مرکل بحران اخیرمالی در کشورهای صنعتی نشان داد، که نشستهای سالانه در چارچوب گروه ۸ کارآیی لازم برای حل مشکلات اقتصادی در جهان را ندارد. مرکل خواهان ارائه پیشنهادهایی در این زمینه در نشست سران گروه ۸ است. به نظر صدراعظم آلمان گفتوگو پیرامون اقتصاد جهانی باید با مشارکت کشورهای مهم در حال توسعه و در چارچوب جدید گروه ۲۰ صورت گیرد.
در زمینه مسایل اقلیمی نیز، صدراعظم آلمان خواهان کاهش گازهای آلاینده، به ویژه دیاکسید کربن شد. مرکل ضمن اشاره به رشد روندهای مثبت در آمریکا، شرکت کشورهای درحال توسعه برای حل مشکلات آبوهوایی را ضروری دانست.
اتحادیه اروپا کاهش سطح روابط با ایران را بررسی می کند
بی بی سی : کشورهای عضو اتحادیه اروپا کاهش سطح روابط سیاسی با ایران را بررسی می کنند.
روز پنجشنبه، 2 ژوئیه (11 تیر)، نمایندگان بیست و هفت کشور عضو اتحادیه اروپا در جلسه ای ویژه درخواست دولت بریتانیا برای فراخواندن سفیران تمامی این کشورها از جمهوری اسلامی را مورد بررسی قرار می دهند.
دولت بریتانیا از کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواسته است تا در اعتراض نسبت به بازداشت شماری از کارمندان ایرانی سفارت آن کشور در تهران موضعی مشترک اتخاذ کنند.
روز 28 ژوئن گزارش شد که ماموران امنیتی ایران نه تن از کارمندان سفارت بریتانیا در ایران را بازداشت کرده و آنان را به ارتباط با تظاهرات معترضان به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری متهم ساخته اند.
در پی انتشار این خبر، وزیران امور خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا، ضمن ابراز نگرانی شدید از وضعیت ایران و به خصوص ادامه بازداشت شرکت کنندگان در تظاهرات مسالمت آمیز و روزنامه نگاران، از دولت ایران خواستند تا تمامی کارمندان بازداشت شده سفارت بریتانیا را آزاد کند و از تمامی کارکنان سفارت خانه های اروپایی، چه ایرانی و خارجی، حفاظت لازم را به عمل آورد.
دولت بریتانیا همچنین از جمهوری اسلامی خواست تا با اعضای سفارت این کشور در تهران طبق قوانین و عرف رایج دیپلماتیک رفتار کند اما سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت که بازداشت شدگان تابعیت ایرانی دارند و مشمول معاهدات ناظر بر حفاظت از نمایندگان سیاسی خارجی نمی شوند.
روز دوشنبه، مقامات قضایی ایران از آزادی پنج تن از کارمندان سفارت بریتانیا را اعلام کردند و روز گذشته نیز گزارش هایی از آزادی سه نفر دیگر انتشار یافت اما این گزارش ها رسما تایید نشده و دولت بریتانیا یا مقامات اتحادیه اروپا هنوز نسبت به آن واکنشی نشان نداده اند.
کشورهای اتحادیه اروپا در چارچوب سیاست خارجی و امنیتی مشترک در مواردی به اتخاذ تدابیر تنبیهی علیه برخی کشورها مبادرت کرده اند.
اتهام ارتباط اعتراضات داخلی با خارجیان
از زمان آغاز اعتراضات خیابانی نسبت به نتایج اعلام شده انتخابات ریاست جمهوری ایران، مقامات ارشد جمهوری اسلامی دولت ها و رسانه های خارجی را به برانگیختن و حتی سازماندهی تظاهرات متهم کرده و در تلاش برای جلوگیری از دسترسی مردم ایران به رسانه های خارجی، مانع از فعالیت خبرنگاران خارجی در ایران شده اند.
با اینهمه، اخبار و تصاویر مربوط به تظاهرات و همچنین برخورد نیروهای دولتی با مردم معترض از راه های مختلف در رسانه های بین المللی انتشار یافته و انتقادهای گسترده ای را در پی آورده است.
مقامات ارشد جمهوری اسلامی، که معمولا ایالات متحده را مسئول مشکلات داخلی می دانند، این بار به خصوص دولت و رسانه های همگانی بریتانیا را به ارتباط با این اعتراضات متهم کرده اند هر چند دلیل این تغییر در موضع آنان مشخص نیست.
در حالیکه بریتانیا بر اعمال فشار دیپلماتیک اتحادیه اروپا برای آزادی کارمندان سفارت خود در تهران تاکید دارد، برخی دیگر از اعضای اتحادیه اروپا گفته اند که با توجه به لزوم ادامه ارتباط با جمهوری اسلامی در مورد حل بحران هسته ای، نباید ایران را گرفتار انزوای بین المللی بیشتری کرد.
فردریک راینفلدت، نخست وزیر سوئد که کشورش ریاست نوبتی اتحادیه اروپا را روز چهارشنبه بر عهده گرفت، ابراز امیدواری کرده است که "ایران تصمیم درستی بگیرد تا باعث رویارویی جامعه بین المللی با این کشور نشود."
آقای راینفلدت دولت ایران را متهم کرد که می کوشد اعتراضات مردمی را به مداخله کشورهای دیگر نسبت دهد و افزود "اروپا و سایر کشورها باید دست به اقدامی نزنند که بهانه ای برای خشونت و سرکوب به دست دولت ایران دهد."
روز گذشته، حسن فیروزآبادی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی، دولت های اروپایی را مورد انتقاد شدید قرار داد و گفت که این اتحادیه اعتبار خود را از دست داده و صلاحیت آن را ندارد که با دولت ایران مذاکره کند.
آقای فیروزآبادی مشارکت اندک رای دهندگان اروپایی در انتخابات پارلمان اروپا را نشانه بی اعتباری این اتحادیه خواند.
پارلمان اروپا در حال حاضر از اختیارات چندانی برای وضع قوانین و تاثیرگذاری بر سیاست های اتحادیه برخوردار نیست و تصمیم گیرنده اصلی در این اتحادیه همچنان نهاد شورای وزیران، متشکل از مقامات ارشد کشورهای عضو است و کمیسیون اروپا نیز قدرت اجرایی اصلی را در دست دارد.
|
|