عصر نو
www.asre-nou.net

جایزه سالانه انجمن فیزیک آمریکا به نرگس محمدی اعطا شد


Mon 16 04 2018


نیره توحیدی، استاد دانشگاه در کالیفرنیا، که جایزه ساخاروف را از طرف نرگس محمدی تحویل گرفت، پیام مکتوب او را هم در این مراسم خواند

هادی نیلی بی‌بی‌سی فارسی، کلمبوس اوهایو: انجمن فیزیک آمریکا جایزه سالانه‌اش در حمایت از فیزیک‌دانان حامی حقوق بشر را به نرگس محمدی کنش‌گر ضد اعدام هدیه کرد.

خانم محمدی در ایران بابت فعالیت‌هایش علیه اعدام و همین‌طور بابت آن‌چه تبلیغ علیه جمهوری اسلامی خوانده شده، زندانی است.

او در مجموع به ۱۶ سال حبس محکوم شده است.

انجمن فیزیک آمریکا ۴ سال پیش هم این جایزه را به یک فیزیک‌دان ایرانی دیگر امید کوکبی داده بود که او هم آن‌زمان در تهران زندانی بود.

انجمن فیزیک آمریکا هر سال این جایزه را به فیزیک‌دان‌هایی که برای حقوق بشر هم تلاش می‌کنند، اعطا می‌کند.

جایزه‌ای به افتخار آندره ساخاروف، فیزیک‌دان روس و پدر بمب هسته‌ای شوروی، که خودش مخالف کاربرد تسلیحات هسته‌ای شد و از این بابت جایزه صلح نوبل را برد، و بعدتر به نقض حقوق بشر در شوروی اعتراض کرد و همین شد که ده سال اواخر حکومت شوروی به زندان افتاد.



بخشی از پیام خانم محمدی از زندان

خانم محمدی از استقلال دانشگاه‌ها و نیاز به ساختن یک جامعه مدنی حقیقی به عنوان "دو ضرورت و مطالبه جامعه ایران" یاد کرده است.

او پیام خود از زندان نوشته است: "تا زمانی که دانشگاه‌ها از حکومت مستقل نباشد، سیر طبیعی دانش و رشد اندیشه، امری اگر نه محال، بسیار دشوار خواهد بود... در ایران ناشکیبایی و انحصارطلبی حکومت دینی موجب رکود و تحدید آزادی پژوهش در دانشگاه‌ها شده است."

او هم‌چنین درباره ضرورت شکل‌گیری جامعه مدنی در ایران نوشته است: "راه رسیدن به دموکراسی در جامعه ایران نه جنگ و خشونت، و نه دخالت نظامی کشورهای خارجی، بلکه تحقق جامعه مدنی است. حکومت نیز بر این امر به‌خوبی واقف است و برای همین از نهادهای مدنی مستقل وحشت دارد."

امسال این جایزه را به طور مشترک به نرگس محمدی و راوی کوچیمانچی دادند.

اولی، کسی که در دانشگاه دولتی در قزوین، فیزیک جامدات خواند و الآن بابت فعالیت‌های حقوق‌بشری‌اش در ایران زندانی است. دومی راوی کوچیمانی یک فیزیک‌دان است که در انجمن توسعه هند برای مبارزه با فساد اداری و فقر تلاش می‌کند.

لارا گرین، عضو هیئت رئیسه انجمن فیزیک آمریکا، در این باره می‌گوید: "ما فقط خواستار رعایت حقوق بشر برای این افراد هستیم. این جایزه بابت رهبری نرگس محمدی در فعالیت‌های مرتبط با صلح، عدالت و لغو مجازات اعدام، و تلاش‌های بی قید و شرطش برای ترویج حقوق بشر و آزادی‌های مردم ایران به او اهدا شده است."

خانم گرین که تا امسال رئیس انجمن بوده، درباره خانم محمدی می‌گوید: "او یک الگوی مثال‌زدنی است؛ چون با وجود آزار و اذیت و تعقیب قضایی، که باعث توقف کار علمی و حبس طولانی او شده، هم‌چنان به فعالیت‌هاش ادامه داده است."

نرگس محمدی که در ترویج و حمایت از حقوق زنان، زندانیان عقیدتی و اقلیت‌ها تلاش می‌کرده، و همین‌طور کمک به کارزاری برای لغو مجازات اعدام، به ۱۶ سال حبس محکوم شده و حالا در زندان اوین دوران حبس‌اش را سپری می‌کند.

قوه قضائیه جمهوری اسلامی تا کنون به درخواست‌های نهادهای بین‌المللی و داخلی برای آزادی او پاسخ نداده‌اند.

دو فرزندش در خارج ایران با پدرشان تقی رحمانی زندگی می‌کنند و در بیشتر موارد مقام‌های زندان به نرگس محمدی اجازه نمی‌دهند با آنها تلفنی حرف بزند.

نیره توحیدی، استاد دانشگاه در کالیفرنیا، که جایزه ساخاروف را از طرف نرگس محمدی تحویل گرفت، پیام مکتوب او را هم در این مراسم خواند.

امید کوکبی، فیزیک‌دان جوان ایرانی و دیگر برنده این جایزه، تابستان گذشته بعد از هفت سال حبس که یک کلیه‌اش را هم در آن دوره از دست داد، به‌طور مشروط از زندان آزاد شد.

هادی قائمی، مدیر کمپین بین‌المللی حقوق بشر برای ایران امیدوار است این جایزه هم برای نرگس محمدی دل‌گرم‌کننده باشد و هم به آزادی او منجر شود:

"این جایزه برای خانم محمدی خیلی مهم است و به نظر من در سطح بین‌المللی هم این‌که جامعه بین‌المللی بداند که چه کسانی در ایران زندان هستند، بلکه حکومت ایران و قوه قضاییه از زندانی‌کردن شخصیت‌هایی مانند خانم محمدی پرهیز کنند و امیدوار ایم ایشان را هرچه زودتر آزاد کنند."

انجمن فیزیک آمریکا با بیش از ۵۰ هزار عضو یکی از بزرگ‌ترین انجمن‌های این‌چنینی در جهان است.


راوی کوچیمانی دیگر برنده امسال یک فیزیک‌دان است که در انجمن توسعه هند برای مبارزه با فساد اداری و فقر تلاش می‌کند