دورهمی با تهامی اما بی یادِ سیمین بهبهانی
Sun 18 03 2018
دوبلور پر سابقه میهمان برنامۀ مهران مدیری بود اما نخواست یا اجازه ندادند که از سیمین بههبانی (شاعر فقید و مادر همسر خود) هم بگوید...
به گزارش ایسنا، عصر ایران نوشت: میهمان برنامۀ چهارشنبه شب «دورهمی» با اجرای مهران مدیری چنان که از پیش اعلام شده بود «ابوالحسن تهامینژاد» دوبلور و صداپیشۀ پُرسابقه و مشهور بود و گفتوگوی خوبی هم درگرفت؛ خاصه آنجا که از چنگیز جلیلوند هم گفتند.
نکتهای که به آن پرداخته نشد اما این بود که آقای تهامی داماد شاعر فقید – سیمین بهبهانی- است. بیتردید ابوالحسن تهامی خاطرات فراوانی از خانم سیمین بهبهانی فقید دارد اما در تلویزیون ایران نامی از این شاعر یا شاعرۀ مشهور برده نمی شود و احتمالا تابوست.
منتها بعید است و نمیتوان باور کرد مهران مدیری که با اهل هنر و شعر و موسیقی نشست و برخاست دارد، نداند او داماد سیمین بهبهانی است اما مشخص نیست «پرسیده و سانسور شده» - یا چون میدانسته سانسور میشود «نپرسیده» یا اساسا از این نسبت خانوادگی آگاهی نداشته است. احتمال آخر در حد صفر است زیرا سیمین بهبهانی نزد اهل موسیقی بسیار محبوب بود و یکی از وجوه مهران مدیری موسیقی و شعر است و در برخی از کارها شعر و ترانۀ تیتراژ را خود انتخاب می کند و می خواند. برادرش نوازندۀ پیانوست و گویا خود هم اهل تار است. آدمی که شعر و ترانه را می شناسد مگر می شود سیمین بهبهانی را نخواند و نشناسد و گیرم نمی دانسته تهامی داماد اوست. تابستان ۹۳ که درگذشت دیگر همه دانستند.
به هر رو دعوت از این دوبلور توانا فرصتی بود برای این یادکرد و از دست رفت و چه خاطرات فراوانی میتوانست تعریف کند که برای همه جذاب بود و میدانیم سیمین بهبهانی نزد اهل موسیقی بسیار محبوب و شناخته شده بود کما این که در همان آیین تشییع او شجریان و شهرام ناظری بودند و خواندند.
با این حال مجریان مشهور و محبوب که تهیه کننده یا ذی نفع در برنامه خود هستند برای ماندن و امکان ادامۀ کار ناگزیرند به دخالتها یا محدودیتهایی تن دهند یا خود را به ندانستن بزنند و این گونه است که عادل فردوسی پور نمیتواند و در واقع این یکی را اجازه ندارد که به موضوع «حق پخش تلویزیونی» که یکی از مهمترین منابع درآمدی باشگاه ها در دنیاست بپردازد و مهران مدیری هم لابد نمیتواند از میهمان خود دربارۀ یکی از سه شاعر بزرگ زن در تاریخ معاصر – پروین اعتصامی، فروغ فرخزاد و سیمین بهبهانی – بپرسد یا همراه میهمان، همسر ادیب و سخندان را نیز دعوت کند تا از مادری بگوید که اگر چه مدیران سیاسی و فرهنگی صدا و سیما نوع نگاه و باورهای او را نمیپسندند اما تسلط او و استفاده از اوزان جدیدی که خود در ایجاد یا رواج آنها ابتکار به خرج داده بود قابل انکار نیست و شعر او باب طبع کلاسیک پسندها هم هست.
از این رو گزاف نیست اگر گفته شود زیباترین بخش برنامه میتوانست به جز خاطرات دوبله و بحث بر سر این که ماهی ۲۵۰ تومان در یک مقطع زمانی حقوق بالایی بوده یا نه خاطرات دیدار و گفت و گو و نوع زندگی یکی از سه شاعر بزرگ زن را بازگوید و دست کم پایان برنامه خواندن یکی از شعرهای زیبای سیمین با صدای تهامی نژاد باشد اما این اتفاق نیفتاد و شاید مهران مدیری در توضیح و توجیه بگوید: نمی توانست اتفاق بیفتد!
۲۸ مرداد ۱۳۹۳ و در مطلبی که به خاطر درگذشت شاعر با عنوان «شعلۀ رقصان غزل» نوشتم شعری از او را که تیتر با وام از آن انتخاب شده بود نقل کردم و کاش اجازه میدادند مدیری و تهامی یاد کنند. خاصه وقتی مجری به ورود دوبلور کهنهکار به ۸۰ سالگی اشاره کرد دستکم حتی بدون ذکر نام میشد با آن صدای خوش بخواند:
دیگر نه جوانم که جوانی کنم ای دوست
یا قصه از آن «افتد و دانی» کنم، ای دوست
هنگام سبُک خیزیِ آهوی جوان است
پیرانه سر آن به، که گرانی کنم ای دوست
...
دل مُرد و در او شعلۀ رقصانِ غزل مُرد
حیف است تغزّل که زبانی کنم ای دوست»