فیلم هائی از تجمع در اطراف مسجد قبا
Sun 28 06 2009
حمله پلیس به تجمع معترضان در نزدیکی مسجد قبا در تهران
بی بی سی : گزارش ها از تهران حاکیست که حداقل هزار نفر از معترضان در تهران دست به تجمعی پر سر و صدا در حوالی مسجد قبا زده اند که با حمله پلیس و نیروهای بسیجی روبرو شد.
به گفته شاهدان عینی پلیس ضدشورش برای متفرق کردن جمعیت در روز یکشنبه از گاز اشک آور و باتوم استفاده کرده است.
برخی شاهدان شمار تظاهرکنندگان بعد از ظهر یکشنبه در شمال تهران را "چند هزار نفر" توصیف کرده اند که شعار "رای من کجاست؟" و "یاحسین، میرحسین" سر می دادند.
این نخستین تجمع اعتراضی علیه نتایج انتخابات ریاست جمهوری از روز چهارشنبه هفته گذشته تاکنون است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از برخی شاهدان عینی نوشت که حمله نیروهای امنیتی به این جمعیت بسیار شدید بود به طوری که باعث شکستگی استخوان برخی تظاهرکنندگان شد و همچنین ادعا شد که پلیس یک زن مسن را کتک زده است که داد و فریاد شدید معترضان و مقاومت آنها را در پی داشت.
به دلیل محدودیت هایی که دولت ایران بر فعالیت رسانه های خارجی اعمال کرده است امکان تایید مستقل این گزارش ها برای بی بی سی وجود ندارد.
تظاهرات روز یکشنبه در اطراف مراسمی روی داد که به مناسبت بزرگداشت آیت الله محمد بهشتی که 28 سال قبل در یک بمبگذاری ضدحکومتی در تهران کشته شد برگزار شده بود. به گزارش رویتر ویدئویی به تاریخ یکشنبه هفت تیر که ادعا می شود در نزدیکی مسجد قبا گرفته شده و در اینترنت منتشر شده، جمعیتی را که نام میرحسین موسوی را فریاد می کردند نشان می دهد. ویدئوی دیگری ظاهرا جمعیتی را نشان می دهد که طی راهپیمایی در طول خیابان شریعتی در نزدیکی مسجد قبا شعار "مرگ بر دیکتاتور" و "ایرانی با غیرت، حمایت حمایت" سر می دهند.
از زمان انتخابات 22 خرداد که در آن محمود احمدی نژاد با 63 درصد آرا برنده اعلام شد، شهرهای بزرگ ایران به خصوص تهران صحنه درگیری معترضان با نیروهای امنیتی و همچنین چند مورد تظاهرات عظیم که از دوران انقلاب تاکنون سابقه نداشته بوده است.
مقام های ایرانی می گویند که در درگیری های پس از انتخابات 17 تظاهرکننده و 8 مامور بسیجی کشته شده اند. با این حال دولت ایران مسئولیت مرگ تظاهرکنندگان را به عهده نگرفته است و آنها را به "تروریست ها" نسبت می دهد و حتی به گردن کسانی که "اغتشاشگر" می خواند می اندازد.
میرحسین موسوی نامزد اصلاح طلب که می گوید انتخابات با تقلب و تخلف گسترده همراه بوده است می گوید مسئولیت "خون هایی که بر زمین ریخته شده" را به کسانی که "مجرمان انتخاباتی" می خواند نسبت داده است.
فدراسیون بین المللی حقوق بشر که در پاریس مستقر است می گوید اطلاعاتش نشان می دهد که حداقل 2000 نفر در جریان این ناآرامی ها دستگیر شده اند.
روز یکشنبه همچنین گزارش شد که دولت ایران هشت کارمند ایرانی سفارت بریتانیا را دستگیر کرده و آنها را به دست داشتن در ناآرامی ها متهم کرده است.
دیوید میلیبند وزیر خارجه بریتانیا در بیانیه ای این اقدام مقام های ایران را "آزار و اذیت" و "ارعاب" نامیده و آن را غیر قابل قبول خوانده است.
****
پرتاب گاز اشك آور به تجمع سه هزارى نفر در اطراف مسجد قبا
رادیو فردا: پليس ضد شورش جمهورى اسلامى ايران براى متفرق كردن تجمع سه هزار نفرى هواداران مير حسين موسوى در اطراف مسجد قبا در شمال تهران از گاز اشك آور استفاده كرد.
در اين تجمع كه روز یکشنبه براى بزرگداشت كشته شدگان حادثه هفتم تير سال ۱۳۶۰ برگزار شد، هواداران آقاى موسوى، نامزد معترض به نتيجه انتخابات رياست جمهورى، شعار مى دادند: «راى من كجاست؟»
يك شاهد عينى كه خود در مسجد قبا در نزديكى خيابان شريعتى حضور داشت، در گفت و گو با راديو فردا گفت: «جمعيت قابل ملاحظه اى حاضر شده بودند و مردم نيم ساعت نشستند ولى آقاى موسوى به دليل اينكه در ترافيك گير كرده بود نتوانست كه در تجمع حاضر شود و به جاى وى، پسر آقاى بهشتى صحبت كرد.»
وى افزود: تعداد نيروى انتظامى، يگان ويژه و لباس شخصى ها آن قدر زياد بود كه مردم ناچار شدند متفرق شوند، ضمن اينكه پليس براى متفرق كردن معترضان از گاز اشك آور استفاده كرد و درگيرى هايى نيز در ضلع شمالى مسجد قبا رخ داد.
وى افزود: در اين گردهمايى تعدادى از روحانيون از جمله آيت الله هادى غفارى حضور داشتند.
خبرگزارى آسوشيتدپرس نيز به نقل از شاهدان عينى خبر داد: پس از اينكه نيروهاى پليس يك پيرزن را مورد ضرب و شتم قرار دادند جوانان به سمت آنها حمله ور شدند.
بر اساس اين گزارش، برخى از معترضان اعلام كرده اند كه دست و پاى آنها در درگيرى با نيروهاى پليس شكسته شده است.
تصاویر منتشر شده از این تجمع نشان می دهد که مهدی کروبی نیز در جمع معترضان حاضر شد و از سوی هوادارانش با شعار «کروبی، حمایتت می کنیم» مورد استقبال قرار گرفت.
تجمع روز يكشنبه از سوى سايت ها و شبكه هاى اجتماعى نزديك به مير حسين موسوى در اينترنت تبليغ شده بود و گفته مى شد كه براى آن نيز مجوز گرفته شده است.
ولى خبرگزارى جمهورى اسلامى، ايرنا، به نقل از حسین طلا، فرماندار تهران اعلام كرد كه هيچ مجوزى براى برگزارى مراسم در مسجد قبا صادر نشده است.
ستاد مير حسين موسوى در روزهاى اخير تلاش كرده است تا براى بزرگداشت كشته شدگان در تظاهرات دو هفته اخير ايران مجوز دريافت كند ولى مقام هاى وزارت كشور از صدور چنين مجوزى امتناع كرده اند.
اعلام نتيجه انتخابات رياست جمهورى در ايران و حمايت آيت الله خامنه اى، رهبر جمهورى اسلامى، از آن موجى از اعتراض هاى خيابانى در تهران و ساير شهرهاى ايران برانگيخته است.
اين تظاهرات با سركوب شديد نيروهاى امنيتى روبرو شده و تاكنون مرگ حداقل ۲۰ نفر از معترضان در جريان تيراندازى ها تاييد شده است.
رهبر ايران برگزارى هر گونه تظاهرات را غير قانونى دانسته و مسئوليت عواقب و خونريزى هاى احتمالى را بر عهده برگزار كنندگان آن گذاشته است.
اين در حالى است كه مير حسين موسوى و مهدى كروبى، نامزدهاى انتخابات، گفته اند بر اساس اصل ۲۷ قانون اساسى جمهورى اسلامى برگزارى راهپيمايى آزاد است.
اين نامزدها، نتيجه انتخابات كه در آن محمود احمدى نژاد برنده اعلام شده است را ناشى از تقلب گسترده و مهندسى آراء دانسته اند. در مقابل دولت نهم و رهبر ايران مى گويند كه انتخابات دهم رياست جمهورى سالم برگزار شده است.
*****
درگیری هواداران موسوی و نیروهای انتظامی در اطراف مسجد قبا
دویچه وله: بعد از ظهر روز یکشنبه هفتم تیرماه، تهران پس از چند روز، دوباره صحنه درگیری میان نیروهای انتظامی و مردمی بود که برای شرکت در مراسم هفت تیر در مسجد قبا و خیابانهای اطراف آن گرد آمده بودند.
برخی از شاهدان عینی تعداد جمعیت را بسیار زیاد ذکر کردند، اما آسوشیتدپرس از درگیری میان ۳۰۰۰ تظاهرکننده و پلیس خبر داد. به گزارش این خبرگزاری، ماموران انتظامی برای متفرق کردن تظاهرکنندگان از گاز اشک آور و باتوم استفاده میکرد. همین خبرگزاری در جائی دیگر از گزارش خود حضور هزاران نفر را در تظاهرات تایید کرد و نوشت: «این نخستین تظاهرات بزرگ پس از ۵ روز بود.»
به گفته برخی از شاهدان عینی، مهدی کروبی، فائزه رفسنجانی و همسر هاشمی رفسنجانی در میان جمعیت دیده شدند، اما بیشتر حاضران در گردهمائی تایید کردند که میرحسین موسوی در این همایش حضور نداشته است.
مراسم گرامیداشت قربانیان هفت تیر را پسر آیتالله بهشتی ترتیب داده بود. آیتالله بهشتی روز هفتم تیرماه سال ۱۳۶۰ شمسی در جریان انفجار دفتر مرکزی حزب جمهوری اسلامی در کنار بیش از هفتاد تن دیگر از رهبران وقت جمهوری اسلامی کشته شد.
پسر آیتالله بهشتی، یکی از مشاوران میرحسین موسوی در ستاد انتخاباتی وی بود و برای برگزاری مراسم روز یکشنبه از وزارت کشور مجوز داشت. اما به گزارش خبرگزاری آلمان، هنگامی که گروههای وسیعی از مردم با شعار "بهشتی کجائی، موسوی تنها مانده" به سمت مسجد قبا به راه افتادند، نیروهای انتظامی کوشیدند با شلیک گاز اشکآور و باتوم آنها را متفرق کنند.
خبرگزاری آلمان به نقل از شاهدان عینی نوشت که یک اتوبوس حامل بسیجیها نیز دیده شده است. یک گزارش تایید نشده حکایت از آن داشت که مردم پس از مراسم مسجد قبا قصد داشتند به سمت مقر سازمان ملل بروند که مورد حمله پلیس قرار گرفتند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس با تکیه به اظهارات شاهدان عینی خبرداد که در جریان این حملات عدهای دچار شکستگی دست و پا شدهاند. پس از آن که یک مامور انتظامی یک زن پیر را کتک زد، جوانان به سوی او نیروهای انتظامی حملهور شدند.
مسجد قبا در جاده قدیم شمیران، در دورانی که آیتالله خمینی در پاریس اقامت داشت، محل کمیته استقبال از امام خمینی بود. در این ستاد، آیتالله مفتح، آیتالله مطهری، بهشتی، خامنهای، رفسنجانی و چند تن دیگر عضویت داشتند که بعدا به عضویت شورای انقلاب درآمدند.
JT/SA