زنان خاورمیانه در دو جشنواره
FeminEast و Kista världsmusik
Mon 14 11 2016

جشنواره زنان خاورمیانه FeminEast festival با حضور ۱۲ زن هنرمند خاورمیانهای ازجمله دریا دادور و مامک خادم، از ۲۵ تا ۲۷ نوامبر به مدت سه روز در شهر استکهلم برگزار خواهد شد.
جشنواره زنان خاورمیانه به همت تئاتر ملی سوئد برگزار شده و با همکاری انجمن فرهنگ، در جشنواره موسیقی جهانی شیستا Kista världsmusikfestival (۲۱ تا ۲۷ نوامبر) ادغام شده است. رادیوی سوئد نیز با این جشنواره همکاری دارد.
هر دوازده زن هنرمندی که در جشنواره زنان خاورمیانه حضور دارند، اصالت خاورمیانهای دارند. آنها یا در برخی کشورهای اروپایی فعالیت میکنند یا در خاورمیانه و تحت حکومتهای غیر دموکراتیک و زنستیز زندگی میکنند و به همین دلیل، با وجود توان هنری، به دلیل محدودیتهای متعدد اجتماعی - سیاسی، امکان عرضه هنر خود را در «محافل عمومی» ندارند.
در جشنواره زنان خاورمیانه، از خوانندگان موسیقی تلفیقی یا جهانی (worldmusic)، تا سنتی و هیپ هاپ حضور دارند. آنها برنامههای خود را در مکانهای مختلف فرهنگی از جمله کلیسای شیستا، Berwarldhallen و سالن Kägelbanan در Södra Teatern اجرا میکنند.
علاوه بر دریا دادور و مامک خادم، هنرمندان متعدد دیگری نیز در این جشنواره حضور دارند؛ ازجمله لنا شمامیان، زهرا روژهحالت با گروه وفایی، پری عیسیزاده همراه با گروه پریزاد، سارنگ سیفیزاده، سیمونا عبدالله، ملیکه، آیبان، گروه ۱۴۳ باند و دو خواننده از ایران.
منصور حسینی تهیهکننده تئاتر ملی سوئد درباره دلیل برگزاری جشنواره زنان خاورمیانه به روابط عمومی تئاتر ملی سوئد میگوید: «ایده برگزاری چنین جشنوارهای را سه، چهار سال بود که در نظر داشتیم. این ایده با افزایش فشارهای امنیتی عیه خوانندگان زن در ایران جنبه اجرایی پیدا کرد. درواقع پرسشهای کلیای که در ذهن بسیاری از علاقهمندان موسیقی هست باعث شد این جشنواره شکل بگیرد؛ پرسشهایی چون: چرا صدای زن در برخی جوامع ممنوع یا محدود است؟ چرا در این جوامع، حکومتها و برخی نگاههای واپسگرا، صدای زن را تبدیل به یک ابژه جنسی و امر اروتیک میکنند؟»
منصور حسینی معتقد است، برپایی جشنوارههای ویژه صدای زنان خاورمیانه میتواند در انتقال صدای این زنان هنرمند به سایر جوامع سهم داشته باشد.
رستم میرلاشاری تهیه کننده جشنواره موسیقی جهانی شیستا نیز بر این نکته تاکید دارد که لازم هست فعالان فرهنگی به ضرورت حضور زنان هنرمند خاورمیانه در برنامههای فرهنگی خارج از کشور دقت کنند.
او ادامه میدهد: «در ایران و بسیاری از کشورهای خاورمیانه، زنان در همه عرصهها دچار تبعیض جنسیتی هستند. به همین دلیل حضور آنان در برنامههای فرهنگی خارج از کشور فضایی را ایجاد میکند تا آنها بتوانند صدا، ایده و اندیشههای خود را با طیف گستردهتری تقسیم کنند و در نتیجه تاثیر بیشتری بگذارند و بگیرند.»
در نخستین روز برگزاری جشنواره زنان خاورمیانه در ۲۵ نوامبر ساعت ۱۹، سه گروه «وفایی»، «پریزاد» و «سارنگ سیفیزاده» در سال کلیسای شیستا به اجرای برنامه خواهند پرداخت:

- گروه وفایی
گروه «وفایی» در سال 2008 با هدف تقویت هنرمندان جوان موسیقی محلی مهاباد و تنظیم ملودیهای مردمی و محلی این منطقه تشکیل شده است.
این گروه که در سال 2009 برنده جشنواره موسیقی جهانی شد، یک خواننده زن دارد: زهرا روژهحالت. حضور این خواننده کرد، باعث تشویق دیگر خوانندگان زن این منطقه و همچنین شناسایی استعدادهای جدید شده است.

- گروه پریزاد
گروه موسیقی پریزاد، گروه دیگری است که در این روز و در کلیسای شیستا برنامه خواهد داشت.
گروه پریزاد، گروهی پنج نفره از هنرمندان کشورهای مختلف است. در کارهای این گروه، همواره موسیقی سنتی و محلی فارسی، بلغاری و سوئدی در هم میآمیزد. بدین ترتیب شنونده، از فرهنگ و فضاهای مختلف ایرانی، بلغاری و سوئدی گذر میکند؛ از فرشها و کویرهای ایران گرفته تا افسانهها و کوههای بلغار و جنگلهای سوئد؛ تا به نوعی تازه از موسیقی برسد.
پری عیسیزاده که پیشتر از او آلبوم «از دزفول تا دالانا» در سال 2013 منتشر شده، خواننده ایرانی - سوئدی گروه پریزاد است که بیشتر در حوزه موسیقی کلاسیک ایران فعالیت کرده است.

- سارنگ سیفیزاده
سارنگ سیفیزاده، خواننده ایرانی از شاگردان محمدرضا شجریان بوده است. او به عنوان سولیست در گروه وصال فعالیت میکند.
از این هنرمند تا به امروز دو آلبوم کردی و یک آلبوم فارسی منتشر شده است. این آلبوم توسط گروه وصال منتشر شده است.
ارژنگ سیفی زاده که در زمینه موسیقی سنتی تحصیل کرده است، سارنگ را در این برنامه با نواختن تنبک همراهی میکند. علاوه بر او، کاوه محمودیان نیز که نوازنده سازهای کلاسیک ایرانی و همچنین سازهای کوبهای سنتی است، در این برنامه هنرنمایی میکند.
برنامه مربوط به سه گروه «وفایی»، «پریزاد» و «سارنگ سیفیزاده»، ساعت 19 روز 25 نوامبر 2016، در کلیسای شیستا برگزار میشود.
قیمت بلیت این برنامه 200 کرون است. برای دانشجویان، نوجوانان و بازنشستگان تخفیفی در نظر گرفته شده و 120 کرون است.
دو کنسرت در یک شب: دریا دادور و مامک خادم
در روز 26 نوامبر، دو کنسرت مستقل از دو خواننده زن در سالن بوارد Berwarldhallen برگزار خواهد شد؛ یکی با حضور دریا دادور و آن یکی با حضور مامک خادم.

- دریا دادور
دریا دادور (زاده سال 1350 خورشیدی در مشهد)، خواننده اپرا و سولو سوپرانوی ایرانی مقیم فرانسه است.
دریا دادور از کودکی در کنار مادر هنرمندش (نسرین ارمگان) به یادگیری موسیقی پرداخت. سپس سال ۱۹۹۱ میلای به فرانسه رفت و در آنجا به تحصیل و فعالیت در رشته مورد علاقه خود پرداخت.
در سال ۱۹۹۹ از کنسرواتوآر ملی تولوز فرانسه، موفق به دریافت مدال طلا در رشتة آواز لیریک شد.
در سال ۲۰۰۰ تحصیلاتش را در رشته آواز باروک در شهر تولوز فرانسه به پایان رسانید. او ترانههای محلی و سنتی ایرانی را با اپرا و شیوههای غربی تلفیق کرده و سبک مخصوص به خودش را به وجود آورده است. به این ترتیب هم از شعرهای کلاسیک هم از شعرهای معاصر ایرانی، بهره برده است. دادور همچنین در اجراهای زنده خود، از آمیختهای از سازهای شرقی و غربی همچون پیانو و ویولون ، فلوت، چنگ ودهل استفاده میکند.
دریا دادور تا کنون سه آلبوم منتشر کرده است که هر دو بهصورت زنده ضبط شدهاند: آلبوم اول در سال ۲۰۰۴ ضبط شده و تلفیقی از موسیقی سنتی ایرانی با پیانو و ویولون است.
آلبوم دوم هم که سبک فعلی او را تشکیل میدهد، تلفیقی از موسیقی سنتی ایرانی با سبکهای جاز و بلوز است که در سال ۲۰۰۸ در کنسرتی در تورنتو ضبط شده است. آلبوم سوم هم کنسرت او در شهر مالموی سوئد است.
دریا دادور به زبانهای فارسی، فرانسوی و انگلیسی مسلط بوده و ترانه های محلی را با بسیاری از زبانها و لهجههای مرسوم در ایران میخواند.
کنسرت دریا دادور ساعت 19 روز 26 نوامبر در Berwarldhallen برگزار خواهد شد. قیمت بلیت این کنسرت 160 - 260 کرون است.

- مامک خادم
مامک خادم (زاده تهران در سال 1337) از اولین کسانی است که در دهه نود میلادی به ترکیب و تلفیق موسیقی ایرانی با دیگر سبکهای موجود پرداخت.
او در دوران کودکی به کلاسهای رقص باله مادام لازاریان میرفت. در ایام نوجوانی وارد کارگاه موسیقی کودکان و نوجوانان رادیو ملی ایران شد. در همین ایام با آموزشهای دورهای پری زنگنه نواهای محلی را یاد گرفت.
وی قبل از انقلاب و در نوجوانی برای تحصیل به آمریکا مهاجرت کرد. بعد از دریافت مدرک فوقلیسانس در رشته ریاضیات و ورود به بازار کار، حرفه تدریس را برگزید. این شغل به او مجال داد تا از تعطیلی تابستان بهره جوید و استعداد هنر موسیقی خود را صیقل دهد. سالهای متمادی، تابستانها به ایران بازمیگشت، تا موسیقی سنتی ایرانی را نزد استادان موسیقی ایران بیاموزد. به این ترتیب موسیقی سنتی، نخست به عنوان پایه کارهایش قرار گرفت و سپس توسط وی به چالش کشیده شد. این چالش او را به موسیقی تلفیقی سوق داد. همین امر باعث شد که وارد گروه "اکسیوم آف چویس Axiom of Choice (اصل انتخاب) شود که از نخستین نمونههای موسیقی تلفیقی در عرصه موسیقی فارسی است. این گروه در ایالت کالیفرنیا در آغاز دهه ۱۹۹۰میلادی تأسیس شد و مامک خادم و رامین ترکیان اعضای اصلی این گروه بودند.
در آثار Axiom of Choice صدای سازهای موسیقی سنتی ایران همچون تار، سهتار و دف با چاشنی آلات موسیقی غربی چون گیتار و بیس همراه است.
آلبوم های مامک خادم، A window to color، «نیایش»، «فرای انکار» و «جستجو» نام دارد. «جستجو»، ثمره سفرهای گوناگون وی به گوشه و کنار جهان و ایران است. در این آلبوم، کلام فارسی روی نواهای برگرفته از موسیقی کشورهای دیگر نشسته است.
مجری کنسرت دریا دادور و مامک خادم، خانم نادین ال خالدی خواننده عراقی تبار سوئد است. این برنامه توسط کانال دو رادیو سوئد ضبط و در فرصتی دیگر از این کانال پخش خواهد شد.
کنسرت مامک خادم ساعت 19 روز 26 نوامبر در Berwarldhallen برگزار خواهد شد. قیمت بلیت این کنسرت 160 - 260 کرون است.

لنا شمامیان
لنا شمامیان زاده دمشق در سال 1980 میلادی است. آثار او نیز که از خردسالی به موسیقی علاقه داشته، ملهم از گنجینه موسیقی شرق و غرب است.
لنا به موسیقی جاز، رایحهای شرقی داده و کارهایش ترکیبی از موسیقی کلاسیک عربی، ارمنی و غربی است.
اولین کنسرت او سال 2002 برگزار و اولین آلبوماش در سال 2006 با ویژگیهای یادشده منتشر شد. او همزمان با انتشار آلبوماش، برنده جایزه بهترین موسیقی جهانی رادیو مونت کارلو شد. در سال 2011 نیز مجله Business که در عربستان منتشر میشود، وی را یکی از 500 فرد تاثیرگذار جهان عرب معرفی کرد.
از صدا و ترانههای لنا شمامیان در شماری از مجموعههای تلویزیونی و آثار نمایشی استفاده شده است.
لنا چمامیان از معدود خوانندگان زن خاورمیانه است که علاوه بر خوانندگی، به تنظیم موسیقی و ترانهسرایی هم میپردازد. آلبوم آخر او سویههای قوی اجتماعی دارد و بر صلح و ضرورت حمایت از زنان و کودکان جهان تاکید شده است.
کنسرت لنا شمامیان، روز 27 نوامبر ساعت 17 در Berwarldhallen برگزار میشود. قیمت بلیت ورودی این کنسرت 100 - 200 کرون است.

- سیمونا عبدالله
سیمونا عبدالله یک نوازنده فلسطینی- دانمارکی است که نوازندگی داربوکا را از کودکی در میان یک خانواده مسلمان آغاز کرده است. آنهم در شرایطی که نوازندگی برای یک زن در میان خانوادههای مسلمان فلسطین رایج نبوده است.
این هنرمند تا به امروز با هنرمندان و گروههای مختلف خاورمیانهای ازجمله ناتاشا اطلس و گروه شِب خالد همکاری داشته است.
سیمونا عبدالله سعی میکند با صدای جادویی داربوکا توجه مردم را به خود جلب کند. کنسرت لنا شمامیان ساعت 17 روز 27 نوامبر در Berwarldhallen با نوای داربوکای او آغاز میشود.
مجری این شب خانم نادین ال خالدی خواننده عراقی تبار سوئد است. این برنامه توسط کانال دو رادیو سوئد ضبط و در فرصتی دیگر از این کانال پخش خواهد شد.
هیپ هاپ در Sodra Teatern
آخرین بخش جشنواره زنان خاورمیانه به موسیقی هیپ هاپ و رپ اختصاص دارد.
در این برنامه که ساعت 20 روز 27 نوامبر در سالن Kägelbanan در Sodra Teatern برگزار میشود، پنج هنرمند از ترکیه، لبنان، افغانستان و ایران حضور دارند.
ملیکه، خواننده هیپ هاپ از لبنان، آیبان از ترکیه، گروه 143باند از افغانستان و دو خواننده از ایران در این روز هنرنمایی میکنند. بیشتر آثار این هنرمندان انتقادی - اجتماعی است.
قیمت بلیت ورودی این کنسرت 175 کرون و برای دانشجویان 125 کرون است.
برای حضور در این کنسرت هیپ هاپ، شرط سنی وجود دارد و تنها علاقهمندان بالای 18 سال میتوانند در برنامه شرکت کنند.
دو برنامه هنری در خانه سالمندان
جشنواره موسیقی جهانی شیستا به طور مستقل نیز برنامههایی را در بین روزهای 21 تا 27 نوامبر برگزار خواهد کرد. ازجمله اینکه گروه پریزاد روز 22 نوامبر ساعت 14 در kista servichus برنامه خواهد داشت و ورود همه به این برنامه آزاد خواهد بود.
علاوه بر اینها یک گروه موسیقی سوئدیها Svenskarna که عمدتاً متشکل از نوازندگان غیر سوئدیتبار هستند نیز در همین مکان به اجرای برنامه خواهند پرداخت. آنها در کارهای خود نواهای سامی را با رنگ و بوی شرقی، روسی، فرانسوی، اسپانیایی و سوئدی درآمیختهاند.
سه نفر از چهار نوازنده این گروه نوازنده سازهای کوبهای هستند: کریستینا آسپهکویست نوازنده سازهای کوبهای همراه با فیکرت کاسپلی خواننده و نوازنده داربوکا، ولادیمیر ویکانسکی خواننده و نوازنده فلوت و ویولن، و روبرتو گونزالس خواننده و نوازنده گیتار در این برنامه حضور دارند.
برنامه گروه موسیقی سوئدی روز 24 نوامبر ساعت 14 در kista servichus برگزار میشود. ورود به این برنامه نیز برای علاقهمندان آزاد است و نیاز به خرید بلیت ندارد.
برنامههایی برای کودکان
کودکان 4 تا 7 ساله نیز امکان این را دارند تا از برنامههای ویژه خود در جشنواره موسیقی جهانی شیستا برخوردار شوند.
گروه هنری Teater Slava ده کنسرت برای کودکان طراحی کرده که بین ساعتهای 9.30 تا 10.45 دقیقه روزهای 21 و 22 نوامبر در فولکت هوس رینکهبی و ساعت 10.15 تا 13 روزهای 23، 24 و 25 نوامبر در کتابخانه شیستا برای کودکان به طور مجانی اجرا میشود.
برای کسب اطلاع بیشتر عبارت زیر را کلیک کنید:
Kalevalaskåpet – glittrande finska sagoskatter
|
|