دبیرکل سازمان ملل: آزمایش موشکی ایران موجب نگرانی شده است
انتقاد تند خامنهای از مخالفان «آگاه» آزمایش موشکی در داخل کشور
Wed 30 03 2016
رادیو فردا: دبیرکل سازمان ملل متحد روز چهارشنبه اظهار داشت که آزمایش موشکهای بالیستیک ایران «باعث نگرانی و هراس» شده و اکنون به قدرتهای جهانی بستگی دارد که تشخیص دهند آیا تحریمهای جدیدی باید علیه ایران وضع کرد یا خیر.
به گزارش خبرگزاری رویترز، بان گی مون، دبیرکل سازمان ملل، روز چهارشنبه، ۱۱ فروردین، در حاشیه کنفرانسی درباره پناهجویان سوریهای در ژنو با اشاره به آزمایشهای موشکی اخیر جمهوری اسلامی به خبرنگاران گفت: «ایران بعد از این توافق [با قدرتهای جهانی] اقدام به پرتاب موشکهای بالیستیک کرد. واقعیت این است که این مسئله باعث نگرانی و هراس شده است.»
آقای بان سپس عنوان کرد: «اما این که چه مجازاتهایی باید در نظر گرفت یا اساسا باید به چه اقداماتی دست زد، اینها به اعضای شورای امنیت بستگی دارد.»
ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، سه عضو دائم شورای امنیت، به همراه آلمان بهتازگی در نامهای به شورای امنیت سازمان ملل متحد آزمایش موشکی اخیر ایران را «بیاعتنایی» به قطعنامه شورای امنیت خوانده و خواستار واکنش مناسب این شورا شدند.
سپاه پاسداران ایران روز ۱۹ اسفند گذشته دو موشک بالیستیک خود را در جریان یک مانور شلیک کرد که برد یکی از آنها دو هزار کیلومتر و دیگری هزار و ۷۰۰ کیلومتر عنوان شده است.
این رخداد واکنش آمریکا را به دنبال داشت که تحریمهای یکجانبه جدیدی را علیه برخی افراد و شرکتهای ایرانی وضع کرد.
در عین حال شورای امنیت نیز نشستی مشورتی در این باره داشت که بدون حصول نتیجه پایان یافت.
ایران تاکید دارد، موشکهایی که سپاه آنها را مورد آزمایش قرار داده از قابلیت حمل کلاهک هستهای برخوردار نیستند و از این رو آزمایش آنها نقض توافقنامه هستهای و قطعنامه شورای امنیت نیست.
اما آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان میگویند که این موشکها از قابلیت حمل کلاهک هستهای برخوردارند.
انتقاد تند خامنهای از مخالفان «آگاه» آزمایش موشکی در داخل کشور
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، ضمن دفاع از برنامه موشکی ایران، منتقدان این برنامه در داخل کشور را به خیانت متهم کرد.
وی روز چهارشنبه، ۱۱ فروردین در دیدار با جمعی از مداحان گفت: «اینکه بگویند فردای دنیا، فردای مذاکره است، دنیای موشک نیست، این اگر از روی ناآگاهی گفته شود که ناآگاهی است؛ اما اگر از روی آگاهی باشد خیانت است. اگر نظام اسلامی دنبال فناوری و مذاکره باشد، اما قدرت دفاعی نداشته باشد، مقابل هر کشور فزرتی که تهدید کند باید عقبنشینی کند.»
اظهارات آیتالله خامنهای در حالی بیان میشود که بهتازگی توییتی منسوب به اکبر هاشمی رفسنجانی موج حملات رسانههای اصولگرایان به وی را به دنبال داشته است. این توییت که چهارشنبه گذشته، ۴ فروردین منتشر شده است، چنین مضمونی دارد: «دنیای فردا، دنیای گفتمانهاست، نه موشکها...»
رسانههای اصولگرا اما این توییت منسوب به آیتالله هاشمی رفسنجانی را به شدت مورد انتقاد قرار دادند و از جمله کارشناسی سیاسی به نام پرویز امینی در یادداشتی که خبرگزاری فارس آن را بازنشر کرده است، آقای هاشمی را به «تضعیف موضع» حکومت و «پرخاشگری» متهم کرد.
وی در بخشی از یادداشت خود مینویسد که هاشمی «برای فضای تبلیغاتی منفی غربی علیه برنامه موشکی ایران، وجاهت میسازد».
دفتر آیتالله هاشمی رفسنجانی تاکنون اما واکنشی به این انتقادات نشان نداده است. حال یک هفته پس از این توییت اینبار آیتالله خامنهای مضمون آن را هدف قرار داده است.
رهبر جمهوری اسلامی در ادامه گفت: «جمهوری اسلامی باید از همه ابزارها استفاده کند. بنده با گفتوگوی سیاسی مخالف نیستم، البته نه با همه؛ در سطح مسائل جهانی با گفتوگوی سیاسی موافقم. امروز هم روزگار موشک است و هم مذاکره.»
آزمایشهای موشکی اخیر ایران با واکنش شدید ایالات متحده و قدرتهای اروپایی مواجه شده است. آمریکا در کنار فرانسه، بریتانیا و آلمان، این آزمایشها را بیاعتنایی به قطعنامه سازمان ملل متحد خوانده و از شورای امنیت خواستهاند که با آن برخورد کند.
به گفته این کشورها، موشکهای مورد آزمایشقرار گرفته ایران قابلیت حمل کلاهک هستهای دارند و به همین خاطر با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ناسازگار است.
مقامات ایران اما تاکید دارند که موشکهای بالستیک ایران ماهیت دفاعی داشته و قابلیت حمل کلاهک هستهای ندارند و از این رو پرتاب آزمایشی آنها نقض قطعنامه یاد شده نیستند.
|
|