عصر نو
www.asre-nou.net

روحاني: براي حفظ حقوق داوطلبان ردصلاحيت‌شده

به عنوان رييس‌جمهور از اختياراتم استفاده مي‌كنم
Mon 18 01 2016

اعتماد: گزيده اظهارات حسن روحاني در اين نشست خبري به شرح زير است

پاسخ‌ها در حوزه ديپلماسي
بعد از ١٢ سال ايستادگي و مقاومت و صبر و استقامت و فداكاري و دادن شهيدان بزرگ در ايران به نقطه عطفي دست يافته‌ايم، ‌در اين راه شاهد تلاش بي‌وقفه دانشمندان هسته‌اي، ديپلمات‌ها، سياستمداران و حقوقدانان و مسوولان اقتصادي كشور بوده‌ايم.
‌به جاي اينكه برنامه هسته‌اي بهانه‌اي براي بدخواهان براي تحريم و فشار و فاصله باشد از امروز برنامه هسته‌اي به عنوان برنامه‌اي براي روابط علمي، فناوري، تجاري و اقتصادي مطرح خواهد بود. به جاي آنكه تا امروز از لحاظ حقوقي جمهوري اسلامي ايران تحت فشار شش قطعنامه شوراي امنيت سازمان ملل و ١٢ قطعنامه شوراي حكام آژانس باشد امروز در برابر قطعنامه‌اي است كه اين قطعنامه برجام را به عنوان مصوبه شوراي امنيت سازمان ملل در برابر جهانيان قرار داده است.
از امروز بانك‌هاي كشور از بانك‌هاي جهان براي مسائل مالي و پولي خدمات لازم را اخذ خواهند كرد و خدمات ضروري را به مردم كشورمان خواهند داد. هر اندازه كه برنامه كشور باشد در چارچوب مصالح ملي و برنامه‌هاي مصوب كشور نفت و ميعانات و فرآوردهاي نفتي صادر خواهد شد.
‌اگر هدايت‌ها و حمايت‌هاي مقام معظم رهبري نبود و چتر ولايت فقيه بر سر اين ملت نبود و اگر چارچوب‌هايي كه ايشان براي اين مذاكرات تعيين كردند و تذكرات به‌موقعي كه هر زمان لازم بود بدهند مي‌دادند و حمايت كامل ايشان از مذاكره و مذاكره‌كنندگان نبود، امروز در اين نقطه موفقيت نبوديم. اگر علم و هنر ديپلماسي نبود ما اين موفقيت را به دست نمي‌آورديم. ما بهترين افراد سرآمد ديپلمات خود را به اين عرصه فرستاديم و ديديم كه موفقيت را براي مردم ما به ارمغان آوردند.
اينكه در اجراي برجام با مشكلاتي مواجه هستيم و بايد به فكر باشيم و مراقبت و رصد كنيم امري طبيعي است. در امريكا هر گروهي بعدا دولت را در اختيار داشته باشد تعهدي كه امروز دولت فعلي در برجام به ما داده است تعهد دولت امريكاست و نه اين دولت و آن دولت. اين تعهد استمرار پيدا مي‌كند و فرقي ندارد هر دولتي روي كار آيد به اين چارچوب متعهد است و قطعنامه ٢٢٣١ براي همين است.
برجام مي‌تواند به عنوان يك راه‌حل براي حل و فصل مسائل منطقه‌اي هم مورد استفاده قرار بگيرد. برجام يعني دوطرفي كه اختلافي با هم دارند از طريق منطق و مذاكره مي‌توانند به حل و فصل و مرحله اعتمادسازي برسند.
رفتار عربستان با مردم منطقه هم خوب نيست. عربستان مردم يمن را ماه‌هاست تحت بمباران‌هاي شديد قرار داده كه از ديد هر منصفي اين كار محكوم است. مفهوم كشتار مسلمانان در يك كشور فقير جز ويراني و بي‌خانماني چيست؟ عربستان به چه دليل اين كار را دنبال مي‌كند. امروز يكي از مقامات سعودي از اينكه مشكلات اقتصادي ايران حل شده اظهار تاسف و ناراحتي كرد. يك همسايه و يك مسلمان هيچ‌وقت اين كار را نمي‌كند. مسلمان‌ها همه با هم برادرند آن هم كشوري كه خود را حرمدار حريم امن الهي مي‌داند. ما به حل و فصل مسائل منطقه از طريق ديپلماتيك اميدواريم. دولت ما رفتار غير ديپلماتيك و ناصحيح را نخواهد پذيرفت و اگر لازم باشد هم جواب قاطعي به برخي برخوردها خواهد داد. اميدواريم تاكنون حكام عربستان درسي تازه گرفته باشند.

پاسخ‌ها در حوزه اقتصادي
از امروز خريد هواپيماهاي مدرن در دسترس شركت‌هايي است كه مي‌خواهند خدمات لازم را به مردم ارايه دهند، امروز ايمني هوايي ما براي مسافران عزيز بيشتر خواهد شد. از امروز پول‌هايي كه از آن ملت ايران بود و در بانك‌هاي خارجي بود و قفل نابجايي به نام تحريم بر آنها زده شده بود در اختيار ملت ايران براي فعاليت‌هاي اقتصادي قرار مي‌گيرد.
ما در شرايطي هستيم كه به خاطر ركود و مشكلات اقتصادي نيازمند سرمايه مي‌باشيم كه چرخ اقتصاد كشور بر سرعت مطلوب هشت درصد رشد اقتصادي با ورود سرمايه به حركت درآيد. ما نيازمند به استفاده از فناوري‌هاي پيشرفته و صادرات غيرنفتي هستيم كه در اين راه برجام موانع را از پيش پاي ما برداشته است و آنچه كه مي‌تواند ما را به هدف برساند تلاش و كوشش و فعاليت هرچه بيشتر توليد، حركت براي رشد و رونق اقتصادي و فراهم آوردن شرايط براي اشتغال جوانان است.
ما نيازمند سرمايه و تكنولوژي هستيم و در اين راه شرايط كشورمان براي استقبال از كارآفرينان آماده است و ما براي رشد اقتصادي به فعال شدن بخش خصوصي نيازمنديم. دولت از ابتدا پاي بخش خصوصي رقابتي غيررانتي، فرش قرمز پهن كرده است و امروز هم همين مسير را ادامه مي‌دهد.
١٥٠ شركت خارجي در طي ماه‌هاي اخير از ٥٠ كشور به ايران سفر كرده‌اند و مذاكرات متعددي داشته‌ايم. اين موضوع نشان از آن دارد كه سرمايه خارجي قابل جذب است اما اينكه چقدر سرمايه جذب مي‌كنيم دولت و بخش خصوصي و بخش سياسي بايد دست به دست هم دهند تا جاذبه‌ها براي جذب سرمايه را بيشتر كنيم.
اگر امريكا بخواهد در كشورمان سرمايه‌گذاري كند مانعي وجود ندارد و اگر خودشان قوانين مانعي دارند بايد برداشته شود. در حال حاضر نيز در زمينه واردات هواپيماي مسافربري و صادرات برخي كالاهاي ايراني به امريكا نيز موانع برداشته شده و اين به نفع مردم ايران و امريكا خواهد بود. از طرف ما مانعي براي سرمايه‌گذاري توسط امريكا و ورود تكنولوژي به كشومان وجود ندارد.
ما دوستان دوران سختي و تحريم را فراموش نمي‌كنيم و امروز بايد زمينه توسعه بيشتر روابط براي كشورهايي كه در سال‌هاي گذشته با وجود مشكلات تلاش كردند روابط گسترده‌اي با ما داشته باشند را فراهم كنيم. ما به عنوان اولين شريك تجاري در پسابرجام مي‌توانيم روي چين حساب كنيم و سفر رييس‌جمهور چين به ايران در سرمايه‌گذاري، فناوري و تجارت مي‌تواند نقش بيشتري ايفا كند و مقدمات براي توسعه روابط فراهم خواهد شد.
پاسخ‌ها در حوزه سياسي
در ايام انتخابات به مردم قول داده بودم بعد از ١٠٠ روز از اقدامات ١٠٠ روزه به مردم گزارش دهم همان‌طور كه سالانه از فعاليت‌هاي دولت به مردم گزارش خواهيم داد. دولت هم بايد موفقيت‌هايش را با مردم در ميان بگذارد و هم مشكلاتش را و اميد است كه با فاصله كوتاه‌تر بتوانيم نشست خبري و گفت‌وگو با مردم داشته باشيم.
من در زمان تبليغات انتخاباتي وعده‌هايي دادم كه يكي از آنها تعامل سازنده با دنيا، همچنين حل و فصل مسائل هسته‌اي بود كه جمله معروف سانتريفيوژ بچرخد در حالي كه چرخ زندگي مردم و چرخ اقتصاد هم در حركت باشد در خاطره‌ها هست. البته آقاي صالحي مي‌خواهند سانتريفيوژهاي بيشتري بچرخد.
امروز به يكي از وعده‌هاي دولت در سايه تلاش همه نه فقط دولت، رهنمودهاي رهبري، تلاش مردم و وزارت امور خارجه و شخص آقاي ظريف رسيديم. آقاي ظريف كار بزرگي را بر دوش داشتند كه من در فرصت ديگري براي مردم توضيح مي‌دهم كه دستيابي به اين توافق چه كار سختي بود. چرا كه شما وقتي با دوست‌تان هم بخواهيد درباره مساله اختلاف‌انگيزي به توافق برسيد سخت است چه برسد به شش كشور كه آنها بعضا خود نيز با هم اختلافاتي دارند.
من وعده‌هاي ديگري نيز در زمينه‌هاي اقتصادي، فرهنگي، فناوري و سياسي نيز دادم كه برخي از آنها تحقق پيدا كرده است. البته در زمينه‌هاي ديگر نيز وعده‌هايي داديم كه اميدواريم در پسابرجام و پساتحريم اين فرصت ايجاد شود تا آن وعده‌ها نيز عملياتي شود. البته نقش رسانه‌ها و خبرنگاران در اين راستا قابل توجه است و آنها بايد دولت‌ها را وادار كرده در مسير عملياتي شدن وعده‌هاي خود حركت كنند.
برجام و برداشتن موانع و تحريم‌ها به معناي حل همه مسائل نيست. مثل اين است كه غاصبي باغ شما را تصرف كرده بوده و حالا بيرونش كرده‌ايد و از امروز كه باغ در اختيارتان است نمي‌توانيد همان موقع دنبال جعبه ميوه باشيد بلكه بايد زمين و شرايط آماده شود و مراقبت‌هايي ويژه انجام گيرد تا ميوه به ثمر برسد بنابراين همه‌چيز بلافاصله نخواهد بود.