تحریمهای هستهای ایران برداشته شد
روحانی: فصل تازهای در روابط کشورمان با جهان گشودهایم
Sun 17 01 2016

رادیو فردا: پس از آنکه مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، شامگاه شنبه ۲۶ دی ماه اعلام کرد که ایران همه گامها برای آغاز اجرای برجام را برداشته است، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و فدریکا موگرینی، مسئولیت سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کردند که کلیه تحریمهای مالی و اقتصادی ملی و چندجانبه مرتبط با برنامه هستهای ایران منطبق با برجام برداشته شد.
شامگاه شنبه ابتدا یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در مقر این نهاد اعلام کرد که ایران همه گامها برای آغاز اجرای برجام را برداشته است.
آقای آمانو تصریح کرد: بازرسان آژانس تایید میکنند که ایران کلیه تعهدات در چارچوب توافق هستهای یا برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را انجام داده است.
به گفته وی گزارش آژانس درباره پایبندی ایران به تعهداتش در چارچوب برجام به شورای حکام این نهاد و همچنین شورای امنیت سازمان ملل متحد ارسال شده است.
متن کامل بیانیه ایران و کشورهای ۱+۵ در خصوص اعلام روز اجرای برجام
«امروز، ما به روز اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) رسیدیم. از زمان روز تصویب، ما مجدانه تلاش کردیم و تعهد مشترک و اراده جمعی خود را به نمایش گذاشتیم تا سرانجام موجبات اجرای برجام را فراهم کنیم. امروز، شش ماه پس از نهایی شدن آن توافق تاریخی، آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأیید کرد که ایران تعهدات هستهای ذیربط خود تحت برجام را اجرا نموده است.
از آنجا که ایران به تعهدات خود عمل نموده است، امروز تحریمهای مالی و اقتصادی ملی و چندجانبه مربوط به برنامه هستهای ایران منطبق با برجام برداشته شد. اتحادیه اروپایی، کشورهای ۱+۵، مرکب از جمهوری خلق چین، جمهوری فرانسه، جمهوری فدرال آلمان، فدراسیون روسیه، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا، و ایران همچنین در زمینه استفادههای صلحآمیز از انرژی هستهای، در چارچوب برجام، همکاری خواهند کرد.
تحریمهای سازمان ملل مربوط به برنامه هستهای ایران برداشته شد. قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) شورای امنیت که برجام را مورد تأیید قرار داد، از این پس در کنار پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (ان پی تی)، تنها چارچوب حقوقی مربوط به فعالیتهای هستهای ایران خواهد بود، و کلیه مفاد قطعنامههای ۱۶۹۶ (۲۰۰۶)، ۱۷۳۷ (۲۰۰۷)، ۱۷۴۷ (۲۰۰۷)، ۱۸۰۳ (۲۰۰۸)، ۱۸۳۵ (۲۰۰۸)، ۱۹۲۹ (۲۰۱۰) و ۲۲۲۴ (۲۰۱۵) خاتمه مییابند.
اتحادیه اروپایی تأیید کرده است که چارچوبهای قانونی لازم برای برداشتن تحریمهای مالی و اقتصادی اتحادیه درباره برنامه هستهای ایران اجرایی شد. ایالات متحده اعمال تحریمهای مصوب مرتبط با برنامه هستهای ایران را امروز متوقف میکند که همچنین شامل لغو فرمانهای اجرایی مربوطه و صدور مجوز برخی فعالیتها، آنگونه که در برجام مشخص شده است، میباشد. اتحادیه اروپایی و ایالات متحده آییننامههای مربوطه در خصوص جزئیات تحریمهایی که برداشته میشوند را صادر و از این طریق مشارکت بینالمللی در پیشرفت اقتصادی ایران را تسهیل کردند.
همانگونه که مقرر شده است، ما به مراقبت و نظارت بر اجرای کامل و مؤثر برجام از طریق کمیسیون مشترک، مرکب از ۱+۵ و ایران که توسط نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور روابط خارجی و سیاست امنیتی هماهنگ میگردد، دقیقاً همانگونه که در ۲۳ تیر ۱۳۹۴ توافق شد، ادامه خواهیم داد. آژانس بینالمللی انرژی اتمی به سهم خود، مسئولیت مراقبت و راستی آزمایی اجرای برجام و نیز تعهدات ایران به عنوان عضو معاهده منع اشاعه و موافقتنامه پادمان و اجرای موقت پروتکل الحاقی را به عهده دارد.
ما مایلیم با استفاده از این فرصت، از دولت اتریش به دلیل میزبانی، و از همه کشورهایی که از فرآیند مذاکرات حمایت و به اجرای برخی از تعهدات تحت برجام کمک کردند، تشکر نماییم. ما همچنین از تمامی شخصیتهایی که از سال ۱۳۸۲ هدایت مذاکرات را به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران و ۱+۵ به عهده داشتهاند، سپاسگزاری میکنیم.
همه طرفها باوری راسخ دارند که این توافق تاریخی، استوار و منصفانه است، خواستهای همه را تأمین میکند، و اجرای مناسب آن گامی کلیدی در کمک به بهبود صلح، ثبات و امنیت منطقهای و بینالمللی خواهد بود.
این دستاورد به روشنی ثابت میکند که با اراده سیاسی، پشتکار، و از طریق دیپلماسی چندجانبه، ما قادریم سختترین معضلات را حل و فصل، و راه حلهای واقعبینانهای که قابلیت اجرای مؤثر داشته باشند، پیدا کنیم. این یک پیام قاطع و امیدوارکننده است که جامعه بینالمللی میبایست در تلاشهایمان برای ساختن جهانی امنتر، مد نظر داشته باشد.»
کنفرانس خبری ظریف و موگرینی
پس از گزارش مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، محمد جواد ظریف و فدریکا موگرینی در یک کنفرانس خبری بیانیه مشترک ایران و ۱+۵ را قرائت کردند.
در این بیانیه آمده است: «از آنجا که ایران به تعهدات خود عمل نموده است، امروز تحریمهای مالی و اقتصادی ملی و چندجانبه مربوط به برنامه هستهای ایران منطبق با برجام برداشته شد. اتحادیه اروپایی، کشورهای ۱+۵، مرکب از جمهوری خلق چین، جمهوری فرانسه، جمهوری فدرال آلمان، فدراسیون روسیه، بریتانیا و ایالات متحده آمریکا، و ایران همچنین در زمینه استفادههای صلح آمیز از انرژی هستهای، در چارچوب برجام، همکاری خواهند کرد.»
در بیانیه مشترک ایران و ۱+۵ همچنین تصریح شده است: «اتحادیه اروپایی تأیید کرده است که چارچوبهای قانونی لازم برای برداشتن تحریمهای مالی و اقتصادی اتحادیه درباره برنامه هستهای ایران اجرایی شد. ایالات متحده اعمال تحریمهای مصوب مرتبط با برنامه هستهای ایران را امروز متوقف میکند که همچنین شامل لغو فرمانهای اجرایی مربوطه و صدور مجوز برخی فعالیتها، آنگونه که در برجام مشخص شده است، میباشد. اتحادیه اروپایی و ایالات متحده آیین نامههای مربوطه در خصوص جزئیات تحریمهایی که برداشته میشوند را صادر و از این طریق مشارکت بین المللی در پیشرفت اقتصادی ایران را تسهیل کردند.»
وزیران خارجه آمریکا، فرانسه و روسیه از بیانیه آژانس و همچنین آغاز اجرای چارچوبهای پیشبینی شده در مورد رفع تحریمهای هستهای ایران استقبال کردند.
جان کری وزیر خارجه آمریکا نیز در بیانیه ای با استقبال از گزارش آژانس گفت: آمریکا و جهانیان، امروز بیشتر احساس امنیت خواهند کرد چرا که یک خطر هستهای رفع شده است.
جان کری گفته است: همچون گذشته، راستی آزمایی هسته اصلی این توافق خواهد بود. ما از این که ایران به وعده هایی که داده بود عمل کرده است، استقبال می کنیم. ایران به حرف هایش عمل کرده است. ما هم در مقابل همین کار را خواهیم کرد، اما هشیار هم خواهیم بود که اجرای تعهدات ایران در هرساعت و هر روز در آینده مورد تایید قرار گیرد.
وزیر امور خارجه آمریکا اضافه کرده است: با اجرای توافق هسته ای اکنون جامعه بین المللی می تواند بدون نگرانی از خطر مسلح شدن ایران به سلاح هسته ای، اقدامات خود برای حل دیگر چالش ها منطقه و به ویژه سوریه را آغاز کند.
جان کری همچنین تاکید کرده است: ما امروز یکبار دیگر ثابت کردیم که دیپلماسی همواره می بایست اولین گزینه و جنگ آخرین چاره باشد .
وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه از اعضای هیات مذاکره کننده ایران و به ویژه محمد جواد ظریف و علی اکبر صالحی به خاطر رویکرد سازنده و جدی شان در این مذاکرات تقدیر کرده است.
در همین حال، باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، دقایقی پس از تأیید اقدامات هستهای ایران از سوی آژانس، دستورالعمل اجرایی مربوط به رفع تحریمهای اقتصادی ایران را امضا کرد. رفع این تحریمها از جمله به آزادسازی یکصد میلیارد دلار داراییهای مسدود شده ایران میانجامد.
گزارشها حاکی است پس از این فرمان اجرایی باراک اوباما، وزارت خزانه داری آمریکا بیش از ۴۰۰ فرد و شرکت ایرانی را از فهرست تحریمهای خود خارج کرد.
همچنین وزارت خزانه داری آمریکا اقدامات تحریم علیه شرکتهای اتومبیل سازی غیر أمریکایی که در اقتصاد ایران مشارکت میکنند، را لغو کرد.
در همین حال، یک مقام آمریکایی به رویترز گفته است، با برچیده شدن تحریم های هسته ای علیه ایران، این کشور به بیش از پنجاه میلیارد دلار از دارایی های مسدود شده اش دسترسی پیدا خواهد کرد.
روحانی: فصل تازهای در روابط کشورمان با جهان گشودهایم
حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، در واکنش به اجرایی شدن توافق اتمی، در بیانیهای خطاب به شهروندان ایرانی، گفته است «دستان خود را به سوی جهانیان به نشانۀ دوستی دراز کردهایم و با عبور از همه دشمنیها و بدگمانیها و توطئهچینیها، فصل تازهای در روابط کشورمان با جهان گشودهایم.»
آقای روحانی در بیانیهای که صبح ۲۷ دی ماه در خبرگزاریهای ایران منتشر شده میگوید اجرایی شدن برنامه جامع اقدام متشرک (برجام)، دوران «گذار از تحریم به توسعه» است و به ویژه فرصت تازهای برای جوانان ایرانی به وجود میآورد.
آقای روحانی در آغاز بیانیه خود از اجرایی شدن توافق اتمی به عنوان «لحظهای تاریخی» نام برده و میگوید «در مقابل عظمت شما ملت صبور سر تعظیم فرود میآورم».
رئیسجمهوری ایران تاکید کرده است که با توافق اتمی «دوستان ایران خوشحالند و رقیبان نیز نباید نگران باشند».
مذاکرات میان ایران و شش قدرت جهانی بر سر پرونده هستهای تهران از زمان روی کار آمدن دولت یازدهم روند تازهای به خود گرفت. با این همه این مذاکرات در عرصه بینالمللی مخالفانی داشت که برخی از آنها پس از شکلگیری توافق نیز به انتقاد از آن پرداختهاند.
دولت اسرائیل و جمهوریخواهان ایالات متحده از جمله مخالفان و منتقدان مذاکرات و توافق شکلگرفته هستند. مقامهای ایالات متحده رشته دیدارهایی را نیز با رقیبان منطقهای ایران، مانند عربستان سعودی ترتیب دادند که هدف از آن دفاع از توافق شکلگرفته بود. با این همه اعدام روحانی سرشناس شیعه در عربستان و حمله به اماکن دیپلماتیک آن کشور در ایران، روابط تهران و در سوی دیگر ریاض و برخی متحدان آن را وارد بحران تازهای کردهاست.
آقای روحانی در بیانیه خود به جبههبندیهای سیاسی داخل ایران نیز اشاره کرده و گفته است «اجرای برجام به ضرر هیچ جناح و گروهی نخواهد بود».
گروهی از اصولگرایان تندرو، طی ماههای گذشته، به روشهای مختلف، چه از طریق نمایندگان خود در مجلس شورای اسلامی، چه با استفاده از رسانههای خود، به طور گستردهای به توافقهای شکلگرفته حمله کردند. در عین حال تحلیلهای گوناگونی نیز وجود دارد که اجرایی شدن برجام، ممکن است افراطیون مخالف دولت را برای جلوگیری از تضعیف جایگاه سیاسی خود، به واکنشهایی وادارد. انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان نیز نزدیک است و شورای نگهبان، مهمترین نهادی که قادر به «تائید صلاحیت» نامزدهاست، نهادی نزدیک به اصولگرایان به شمار میرود.
حسن روحانی در بخش دیگری از بیانیه خود میگوید «امروز دوران گذار از تحریم به توسعه است که نیاز به کار، ابتکار و سرمایهگذاری و استفاده از فرصت جدید از سوی همگان به ویژه جوانان عزیز دارد.»
آقای روحانی در بیانیه خود به ملت ایران، رهبر جمهوری اسلامی، مراجع تقلید، دولتهای گذشته، دستگاه دیپلماسی و مجلس ایران تبریک گفته است.
او صبح روز یکشنبه در مجلس شورای اسلامی، هنگام ارائه بودجه سال ۱۳۹۵ نیر اجرایی شدن توافق اتمی را به مردم ایران تبریک گفته است.
آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در تیر ماه گذشته پس از شکلگیری توافق اتمی، در نخستین واکنش به آن صرفا به قدردانی از مذاکرهکنندگان ایرانی اکتفا کرده بود.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران و فدریکا موگرینی، مسئولیت سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز شنبه اعلام کردند که کلیه تحریمهای مالی و اقتصادی ملی و چندجانبه مرتبط با برنامه هستهای ایران منطبق با «برجام» برداشته شد. از روز شنبه توافق اتمی ایران و شش قدرت جهانی، به مرحله اجرایی رسید.
|
|