شیرین عبادی: عضویت در کمپین افتخار است و نه جرم
بازداشت جلوه جواهری و کاوه مظفری کاملا غیرقانونی است
Wed 3 06 2009
سایت تغییر برای برابری - یک ماه از بازداشت دو عضو کمپین یک میلیون امضا به بهانه تجمعی در پارک لاله و به مناسبت روز جهانی کارگر می گذرد. جلوه جواهری و کاوه مظفری از دوم ماه می در زندان به سر می برند. کاوه مظفری در حالی بازداشت شد که هنوز تجمعی در پارک لاله اتفاق نیافتاده بود و جواهری حتی در همان تجمع شرکت نداشت و با این حال بازداشت شد.
شیرین عبادی یکی از وکلای این دو فعال اجتماعی است که در گفت و گویی با سایت تغییر برای برابری با ارائه شرحی از بازداشت، این دستگیری را غیرقانونی اعلام می کند. او رفتار مردم را قانونی می داند و رفتارهای فراقانونی ماموران قضایی را از مهم ترین مشکلات وکلا می داند. خانم عبادی همچنین تاکید دارد عضویت در کمپین یک میلیون امضا جرم نیست.
خانم عبادی، همانطور که می دانید در حال حاضر دو عضو کمپین یک میلیون امضا جلوه جواهری و کاوه مظفری در زندان به سر می برند. اخباری که تا کنون درباره نحو بازداشت و برخورد ماموران قضایی منتشر شده است، روند قانونی را در این پرونده نشان نمی دهد. آیا شما اطلاعاتی درباره نحو بازداشت این افراد دارید و آن را تا چه حد قانونی می دانید؟
باید گفت هر دو بازداشت کاملا غیرقانونی بوده است و ادامه این بازداشت به جای عذرخواهی از بیگناهان و درخواست وثیقه سنگین جای تعجب دارد.
روز اول ماه ماه می روز جهانی کارگر در پارک لاله چند ساعت قبل از تجمعی که برگزار نشد، کاوه مظفری دستگیر می شود. دستگیری ایشان بر خلاف قانون آئین دادرسی بود، چون اساسا تجمعی صورت نگرفته بود که بتوان بر اساس آن جرم و اتهامی علیه کسی اعلام کرد.
بعد از دستگیری او را با دستبند به منزل می برند تا بازرسی از منزل صورت بگیرد. در این بازرسی بخشی از وسایل شخصی او و همسرش را ضبط می کنند. حدود ساعت 11 شب خانم جلوه جواهری به منزلش باز می گردد که ماموارن بدون حکم جلب او را هم به زندان منتقل می کنند.
خانم جواهری چند روز بعد طی نامه ای به رئیس قوه قضائیه نسبت به بازداشت غیرقانونی خود اعتراض می کند. او را بر خلاف ضوابط قضایی کشور تا به حال در زندان است در حالی که مامورین اجازه دستگیری او را نداشتند و این خانم در هیچ تجمعی شرکت نکرده است. زندان کاوه مظفری و جلوه جواهری در حالی ادامه دارد که بیشتر بازداشت شدگان آن روز آزاد شده اند و من از این بابت خوشحالم، اما سئوال این است که چرا این دو عضو کمپین یک میلیون امضا را آزاد نمی کنند در حالی که اصلا این افراد نباید دستگیر می شدند.
چرا علی رغم اینکه جلوه جواهری در پارک لاله نبوده است، دادگاه تقاضای وثیقه کره است؟
برای آزادی خانم جواهری تقاضای 100 میلیون وثیقه کرده اند که او گفته است قادر به پرداخت آن نیست. من هم نمی دانم چرا به جای عذرخواهی از کسی که کاملا بی گناه است، وثیقه می خواهند.
هم دستگیری کاوه مظفری و هم بازداشت جلوه جواهری برخلاف قانون آئین دادرسی است. برخوردهای اینچنین که کاملا غیرقانونی است از بزرگترن مشکلات وکلا است. مردم قانون را رعایت می کنند اما ماموران قانون، قوانین را زیر پا می گذارند. خانم جواهری نه در منزل بوده و نه در تجمع، حال یک ماه است که در زندان به سر می برد.
کاوه و جلوه هر دو از کنشگران فعال در کمپین یک میلیون امضا هستند.آیا طبق قانون فعالیت در جنبش ها ی اجتماعی منعی دارد؟
شرکت در جنبش های اجتماعی نه تنها جرم نیست که وظیفه هر شهروندی است که به آینده مملکتش فکر می کند. از سویی دیگر فعالیت در جنبش های مختلف نیز مغایرتی با این احساس مسئولیت و قانون ندارد. چنانچه کسی می تواند برای تغییر قوانین تبعیض آمیز علیه زنان در کمپین یک میلیون امضا فعالیت کند و دانشجو هم باشد و در فعالیت های دانشجویی شرکت کند و یا همراه با کارگران مطلبات کارگری را طرح کند. در این صورت باید به چنین فردی سه بار آفرین گفت.
خانم عبادی در آخرین اتهامات تفهیم شده به کنشگران کمپین یک میلیون امضا به ماده های 499، 500 قانون مجازات اسلامی استناد شده است و اتهام عضویت در کمپین را به آنها زده اند. آیا این اتهام و این ماده قانونی در مورد کمپین و فعالان آن مصداق دارد؟
عضویت در کمپین یک میلیون امضا به هیچ وجه جرم نیست، بلکه برای هر فرد افتخار بزرگی است. کمپین خواهان رفع تبعیض از شهروندان است و چنین خواستی جرم نیست و همانطور که گفتم این احساس مسئولیت در قبال آینده مردم قابل تحسین است. این خواست اگر جرم باشد امروز کسانی که کاندیدای ریاست جمهوری هستند و سکاندار قوه مجریه خواهند بود وعده پیوستن به کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض از زنان را طرح نمی کردند.
در پرونده های اخیری که علیه فعالان کمپین باز شده است، مثلا به ماده 500 قانون مجازات اسلامی می شود، که نه تنها نمی توان کمپین را بر اساس این ماده مجرم شناخت که همانطور که قبلا گفتم عضویت در آن برای هر شهروندی یک افتخار است.
|
|