عصر نو
www.asre-nou.net

سازمان امنیت و همکاری اروپا: فضای مبارزات انتخاباتی ترکیه ناعادلانه بود


Mon 2 11 2015



رادیو فردا: در پی اعلام پیروزی حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه با اکثریت آراء در انتخابات پارلمانی روز یکشنبه، سازمان امنیت و همکاری اروپا فضای ایجاد شده در آستانه برگزاری انتخابات پارلمانی ترکیه را «غیرمنصفانه» و همراه با سرکوبی رسانه‌ها و «ترس و وحشت» ناشی از خشونت‌ها و نگرانی‌های امنیتی توصیف کرد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، ایناسیو سانچز آمور، رییس و هماهنگ کننده ویژه هیات ناظران سازمان امنیت و همکاری اروپا روز دوشنبه ۱۱ آبان در بیانیه‌ای گفته است «درحالی که شهروندان ترکیه امکان انتخاب واقعی از میان جریانات سیاسی قوی را با وجود فضای دوقطبی ایجاد شده داشتند، اما محدودیت‌های تحمیل شده برمجاری رسانه‌ای و آزادی بیان، بر این روند تاثیر گذاشت و ملاحظات جدی در این زمینه وجود دارد».

در این بیانیه اضافه شده است: «حملات فیزیکی به اعضای احزاب، همچنین نگرانی‌های قابل ملاحظه امنیتی بویژه در جنوب شرق ترکیه، محدویت‌های بیشتری را بر توانایی احزاب برای پیشبرد مبارزات انتخاباتی تحمیل کرد».

به گزارش رسانه‌های دولتی ترکیه، از جمله خبرگزاری آناتولی، حزب حاکم عدالت و توسعه در انتخابات پارلمانی رور یکشنبه توانست با کسب نزدیک به ۵۰ درصد کل آراء، به ۳۱۷ کرسی از ۵۵۰ کرسی پارلمان دست یابد و می‌تواند دولت را به تنهایی تشکیل دهد. این حزب در انتخابات خردادماه گذشته به حدود ۴۰ درصد آراء دست یافته بود و از تشکیل دولت تک حزبی باز ماند.

حزب دمکراتیک خلق‌ها که مدافع حقوق کردهاست در انتخابات پنج ماه پیش ۱۳درصد آراء را به دست آورد و برای اولین بار به پارلمان راه یافت اما این حزب روز یکشنبه حدود ۱۰ درصد آراء را کسب کرد که اگرچه حدنصاب لازم برای راه یافتن دوباره به پارلمان است اما با کرسی‌هایی کمتر.

مشکلات پیش آمده برای مبارزات انتخاباتی رقبای حزب حاکم عدالت و توسعه و پوشش رسانه‌ای آن‌ها، بویژه پس از یورش پلیس ترکیه در آستانه انتخابات به دفاتر دو کانال تلویزیونی منتقد دولت در آنکارا و استانبول تشدید شده بود.

پیش از آن هم انفجار ماه اکتبر در جریان یک گردهمایی به دعوت حزب دمکراتیک خلق‌ها در آنکارا در حمایت از صلح میان ارتش و پ کاکا، ۱۰۲ کشته برجای گذاشت که سبب شد تا احزاب به طور موقت ناچار به لغو کمپین‌های انتخاباتی خود شوند.

صلاح الدین دمیرتاش، رهبر این حزب، بارها دولت را به دامن زدن به فضای خشونت و تنش و محروم کردن این حزب از دسترسی به رسانه‌ها متهم کرد و انتخابات روز یکشنبه را نیز «غیرمنصفانه و نابرابر» خوانده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، آندریاس گراس، رییس هیات ناظران مجمع پارلمانی شورای اروپا نیز جریان کارزار انتخاباتی روز یکشنبه ترکیه را «ناعادلانه و تا حد زیادی همراه با ترس و وحشت» توصیف کرده است.

او از رجب طیب اردوغان، رییس جمهوری ترکیه خواست تا رویکرد «تعامل سیاسی» را برای حل مشکلات این کشور در پیش بگیرد.

در انتخابات روز یکشنبه، حزب جمهوریخواه خلق، بزرگترین حزب مخالف دولت ۱۳۴ کرسی و حزب راستگرای حرکت ملی هم به ۴۰ کرسی دست یافتند.

این انتخابات در شرایطی برگزار شد که درگیری‌ها میان ارتش ترکیه و حزب کارگران کردستان، پ کاکا، در مناطق کردنشین جنوب شرق این کشور و شمال عراق نگرانی زیادی را در میان رای دهندگان در مورد وضعیت امنیتی ایجاد کرده بود.

خبرگزاری فرانسه به نقل از ناظران انتخابات ترکیه می‌گوید عملیات ارتش در مناطق عمدتا کردنشین بر توانایی حزب دموکراتیک خلق‌ها برای تبلیغات انتخاباتی تاثیر گذاشت.

حزب پ‌کاکا در پی انفجار در جلسه‌ای با حضور فعالان چپگرا در شهر سوروچ در نزدیکی مرز سوریه در ماه ژوئن گذشته که حدود ۳۰ کشته و بیش از ۱۰۰ زخمی برجای گذاشت، دولت ترکیه را مقصر دانست و آتش بس را پایان یافته اعلام کرد.

مارگرت صدرفلت، رییس هیات ناظران مجمع پارلمانی سازمان امنیت و اتحادیه اروپا درباره انتخابات روز یکشنبه ترکیه به خبرگزاری فرانسه گفته است: «برای آنکه روند انتخاباتی واقعا دمکراتیک باشد، لازم است نامزدها احساس کنند که می توانند آزادانه کمپین خود را پیش برند و رای دهندگان نیز باید بتوانند در امنیت و در محیطی امن آراء خود را به صندوق‌ها بریزند».
در همین حال روز دوشنبه قیمت لیره و سهام در بازار ترکیه در واکنش به نتیجه انتخابات پارلمانی افزایش یافت.




پیروزی حزب اردوغان در انتخابات ترکیه
با کسب اکثریت مطلق آرا

دویچه وله: بر اساس شمارش آرای انتخابات پارلمانی ترکیه، حزب عدالت و توسعه به رهبری رجب طیب اردوغان توانسته با کسب حدود ۴۹،۴ درصد آرا به اکثریت مطلق کرسی‌های پارلمان دست یابد و بدین گونه قادر است به تنهایی دولت را تشکیل دهد.

نتیجه شمارش آرای انتخابات پارلمانی ترکیه حاکی از پیروزی حزب عدالت و توسعه به رهبری رئیس جمهور رجب طیب اردوغان است.

به گزارش رسانه‌های ترکیه، پس از شمارش ۹۹،۶ درصد آرایی که در روز انتخابات پارلمانی ترکیه، یکشنبه (اول نوامبر / ۱۰ آبان)، به صندوق‌های رای ریخته شده‌اند، حزب اسلامی محافظه‌کار "عدالت و توسعه" (AKP) اکثریت آرا را کسب کرده و برنده انتخابات است.

این دومین انتخابات پارلمانی ترکیه در سال جاری ۲۰۱۵ است. نخستین انتخابات در ماه ژوئن برگزار شد.

حزب عدالت و توسعه توانسته ۴۹،۴ درصد آرا را از آن خود کند و ۳۱۶ کرسی پارلمانی را به دست آورد. بدین ترتیب "عدالت و توسعه" می‌تواند با داشتن کرسی‌های کافی در مجلس به تنهایی دولت را تشکیل دهد.

برای تشکیل دولت غیر ائتلافی هر حزب باید بتواند حداقل ۲۷۶ کرسی پارلمان را به دست آورد. در نخستین انتخابات پارلمانی امسال عدالت و توسعه تنها توانسته بود ۲۵۸ کرسی را به دست آورد و در نتیجه قادر به تشکیل دولت به تنهایی نبود.

حزب جمهوریخواه خلق (CHP)، حزب طرفداران آتاتورک، به ۲۵،۴ درصد آرا دست یافته و صاحب ۱۳۴ کرسی شده و بدین ترتیب دو کرسی بیش از کرسی‌های بار پیشین انتخابات امسال را اشغال خواهد کرد.

بازنده اصلی انتخابات حزب حرکت ملی (MHP) متعلق به ناسیونالیست‌های افراطی است که به ۱۲ درصد آرا و با آن به ۴۱ کرسی دست یافته که ۳۹ کرسی از انتخابات ماه ژوئن امسال کمتر است.

حزب دمکراتیک خلق‌ها (HDP) که مورد حمایت کردهای ترکیه است نیز به ۱۰،۶ درصد آرا دست یافته که به معنای ۵۹ کرسی در پارلمان است. بدین ترتیب این حزب نیز در مقایسه با انتخابات ماه ژوئن ترکیه ۲۱ کرسی از دست داده است.

با این همه، چهار حزب مهم ترکیه به مجلس این کشور راه خواهند یافت. حزب دمکراتیک خلق‌ها که از آن به عنوان حزب پشتیبان کردها یاد می‌شود، برای دومین بار است که وارد مجلس می‌شود.

نتایج انتخابات امروز به منزله یک پیروزی‌ بزرگ برای رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه محسوب می‌شود که تصمیم دارد اختیارات خود را به وسیله اصلاح قانون اساسی گسترش دهد.

بر اساس این نتایج، دولت جدید ترکیه به نخست‌وزیری احمد داوداوغلو می‌تواند ظرف هفته آینده تشکیل شود.

درگیری میان پلیس و معترضان در دیاربکر

در پی اعلام نتیجه انتخابات پارلمانی در ترکیه و پیروزی حزب عدالت و توسعه میان معترضان به نتیجه انتخابات و پلیس در شهر دیاربکر درگیری رخ داد.

پلیس به سمت گروهی که در برابر دفتر مرکزی "حزب دمکراتیک خلق‌ها" (HDP) اجتماع کرده و علیه نتیجه شمارش بخشی از آرا اعتراض می‌کردند گاز اشک‌آور پرتاب کرد. برخی از شرکت کنندگان در تظاهرات به سمت پلیس سنگ پرتاب کردند.

بخش بزرگی از شهروندان دیاربکر طرفدار حزب دمکراتیک خلق‌ها هستند.