عصر نو
www.asre-nou.net

در پی ادعای نتانیاهو علیه یک مفتی مسلمان در مورد هولوکاست:

آلمان به اسرائیل: ما مسئول هولوکاست هستیم

محمود عباس: نتانیاهو هیتلر را تبرئه کرد
Thu 22 10 2015



بی بی سی: آلمان مصرانه می‌گوید که مسئول واقعه هولوکاست است. مسئولیت‌پذیری آلمانی‌ها در پاسخ به بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل است که گفته بود، یک رهبر فلسطینیان به حکومت نازی‌ها گفته بود تا یهودیان اروپا را بکشد.

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان گفته که در ذهن آلمانی‌ها به روشنی این موضوع نقش بسته شده که مسئول هولوکاست نازی‌ها بودند.

بنیامین نتانیاهو، گفته بود که هیتلر تنها قصد اخراج یهودیان از اروپا را داشته اما مفتی اعظم بیت المقدس به نام "حاج امین الحسینی" به او گفته: "بسوزانشان".

این سخنان آقای نتانیاهو را تاریخ دانان و سیاستمداران اسرائیلی محکوم کرده‌اند.

آقای نتانیاهو که در کنار خانم مرکل در برلین سخن می‌گفت، اضافه کرده که "هیچکس نباید شک کند که مسئول هولوکاست هیتلر بوده است."

اما در روز سه شنبه که در بیت المقدس و در جریان کنگره جهانی صهیونیسم سخن می‌گفت، مدعی شد که الحسینی پیشنهاد سوزاندن یهودیان را به هیتلر داده است.

ماجرا را از زبان خود آقای نتانیاهو بخوانید: "هیتلر در آن زمان نمی‌خواست که یهودیان را بکشد. می‌خواست از اروپا اخراجشان کند. و بعد حاج امین الحسینی پیش هیتلر می‌رود و می‌گوید 'تو اگر آنها را بیرون کنی، به اینجا می‌آیند.' بعد او [هیتلر] می‌پرسد: 'پس من با اینها چه کار باید بکنم؟' و او [الحسینی] جواب می‌دهد: 'بسوزانشان'."

حاج امین الحسینی که بوده؟



حسینی که در سال ۱۹۷۴ درگذشت، یکی از رهبران ملی گرای فلسطینی بود که در دهه ۲۰ و ۳۰ قرن گذشته کارزارهای خشنی را علیه یهودیان و مستعمرات بریتانیا رهبری می‌کرد.

او در سال ۱۹۳۷ از قلمرو بریتانیایی‌ها گریخت. اما همچنان از راه دور با برنامه بریتانیایی‌ها برای تقسیم آنجا به دو کشور یهودی و عرب مخالفت می‌کرد. او در جریان جنگ جهانی دوم به نازی‌ها نزدیک شده بود.

او در نوامبر ۱۹۴۱ در شهر برلین با هیتلر دیدار کرد. بنا بر گزارش‌های رسانه‌های آلمانی در آن زمان، حسینی در دیدارش با هیتلر سعی داشته او را به حمایت از تشکیل کشور مستقل فلسطینی ترغیب کند.

حسینی برای جنایات جنگی تحت تعقیب بود اما هیچگاه در دادگاه نورنبرگ حاضر نشد.

انتقاد به سخنان نتانیاهو

سخنان آقای نتانیاهو در داخل کشورش با انتقادهای فراوانی روبه رو شده است.

تاریخدان ارشد موسسه یادبود هولوکاست در اسرائیل گفته که صحبت‌های نخست وزیر با واقعیت سازگار نیست.

پروفسور دینا پورات به روزنامه یدیوت آهرونات گفته: "شما نمی‌توانید بگویید که این مفتی بوده که فکر کشتن یا سوزاندن یهودیان را به سر هیتلر انداخته است."

اسحاق هرتزوگ، رهبر مخالفان هم در صفحه فیس بوک خود نوشته که "صحبت‌های رئیس جمهوری، هولوکاست، نازی‌ها و نقش هیتلر را در بزرگترین فاجعه مردم ما فروکاسته است."

صائب عریقات، دبیرکل سازمان آزادی بخش فلسطین هم در یک بیانیه نوشته است: "روز بدی در تاریخ است که رییس دولت اسرائیل آنقدر از همسایه اش متنفر است که حاضر است گناه کشتن شش میلیون یهودی بزرگترین جنایتکار جنگی تاریخ، آدولف هیتلر، را بشوید."

********

محمود عباس: نتانیاهو هیتلر را تبرئه کرد

دویچه وله: نخست‌وزیر اسرائیل در حالی با صدراعظم و وزیر خارجه آلمان و وزیر امورخارجه آمریکا دیدار می‌کند که به‌جای تمرکز بر روی موج خشونت‌های تازه میان اسرائیل و فلسطین، از"نقش فلسطینیان در هولوکاست" می‌گوید.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌‌وزیر اسرائیل یکی از رهبران پیشین فلسطینی را به "شراکت در جنایت هولوکاست" متهم کرده است. نتانیاهو در حالی داستان "همدستی" یکی از رهبران فلسطینی در قتل عام یهودیان را مطرح کرد که تنها چند ساعت مانده به دیدار او با جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا باقی مانده است.

موضوع گفت‌وگوهای کری و نتانیاهو موج تازه خشونت‌های خونین در اسراییل و فلسیطین است که از آغاز ماه اکتبر (اوایل مهرماه) به بهای جان ۵۰ فلسطینی و ۹ اسرائیلی تمام شده‌است.

بنابر گزارش رسانه‌های بین‌المللی، اظهارات نتانیاهو تنش کنونی میان فلسطینی‌ها و اسرائیل را شدت بخشیده است.

نخست‌وزیر اسرائیل، کمی پیش از ترک اسرائیل به مقصد برلین، روز چهارشنبه (۲۱ اکتبر) در جمع خبرنگاران تئوری محبوب خود در مورد تصمیم هیتلر به قتل‌عام یهودیان را که سال‌ها پیش هم از آن بهره گرفته بود، بیان کرد.

او گفت، جای هیچ شکی نیست که مسوولیت تصمیم نهایی برای نابودی یهودیان اروپا متوجه هیتلر است. اما اینکه پژوهشگران نقش "محمدامین الحسینی" فلسطینی را در این نابودی نادیده می‌گیرند، "پوچ و بی‌معنا" ست.

نتانیاهو الحسینی را شریک جرم هیتلر می‌داند و معتقد است او بود که هیتلر را به نابودی و قتل عام یهودیان تشویق کرد.
دیدار محمدامین الحسینی و هیتلر

فلسطین در آغاز دهه‌ی ۴۰ میلادی هنوز تحت قیومیت بریتانیا بود که محدودیت‌های شدیدی برای بازگشت یهودیان به این منطقه قائل بود. محمدامین الحسینی در آن زمان یکی از رهبران ناسیونالیست عرب و مفتی اعظم بیت‌المقدس بود.

تئوری نقش مفتی اعظم را نتانیاهو در سال ۲۰۱۲ هم مطرح کرده بود. نتانیاهو دیداری که میان هیتلر و الحسینی در نوامبر سال ۱۹۴۱ در برلین رخ داده بود را این‌گونه توصیف می‌کند: «هیتلر در آن زمان نمی‌خواست یهودیان را قتل‌عام کند، می‌خواست آنها را اخراج کند.»

بنابر بر تفسیر نتانیاهو از این دیدار، «مفتی اعظم به هیتلر گفته است: "اگر آنها را بیرون کنی به اینجا [به فلسطین] می‌آیند". سپس هیتلر پاسخ داده است: "پس با آنها چه کنم؟" و مفتی پاسخ داده:"آنها را بسوزان".»

اما تاریخ تنها سند و مدرکی که به دست می‌دهد همان دیداری است در روز ۲۷ نوامبر سال ۱۹۴۱بین این دو رخ داده است. مفتی اعظم فلسطینی مهمان برلین بوده است چرا که نازی‌ها در جستجوی هم‌پیمانان مناسب بودند. هم‌پیمانانی که در ایده‌های آلفرد روزنبرگ، تئوریسین بزرگ حزب ملی سوسیالیست کارگران آلمان هم آنها را می‌توان یافت.

اما داده‌های تاریخی نشان می‌د‌هد، تصمیم هیتلر در تابستان سال ۱۹۴۱ و پیش از دیدار او با مفتی فلسطینی گرفته شد. در ماه مه راینهارد هایدریش، رهبر گردان حفاظتی آلمان نازی (اِس اِس) در لهستان دستور قتل عامی صادر کرده بود که در آن سخن از "راه‌حل نهایی" به میان آمده بود.

واقعیتی که آلمانی‌ها می‌شناسند

نتانیاهو روز چهارشنبه (۲۱ اکتبر/ ۲۹ مهر) در دیدار با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان در برلین، سخنان روز پیش خود را تکرار کرد و تاکید کرد که "محمدامین الحسینی جنایتکار جنگی" و "مردی است که با دشمن همدستی کرده است."

آنگلا مرکل در پاسخ به نخست‌وزیر اسرائیل تاکید ‌کرد آلمانی‌ها دلیلی نمی‌بینند که "تصورات تاریخی‌شان" را تغییر دهند و ادامه داد، واقعیتی که ما می‌شناسیم، این است که "در جنایت هولوکاست مسوولیت را متوجه نازی‌ها" می‌داند.

صدراعظم آلمان در گفت‌وگو با نتانیاهو خواستار توقف خشونت‌های تازه میان فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌ها شد و گفت: «خواست ما آرام کردن اوضاع از سوی هر دو طرف مناقشه است.»

صدراعظم آلمان هرچند به "وظیفه" دولت اسرائیل در حفاظت از شهروندان خود اشاره کرد اما گفت که اسرائیل باید "تناسب" را در این حفاظت رعایت کند. البته مرکل تاکید کرد امنیت و بقای اسرائیل بخشی از مصلحت ملی آلمان است.

واکنش‌های سیاستمداران و پژوهشگران اسرائیلی به اظهارات نتانیاهو

اسحاق هرتزوگ، رهبر اپوزیسیون اسرائیل روز گذشته (۲۱ اکتبر) از نتانیاهو خواست که گفته‌های خود در باره امین الحسینی را پس بگیرد. به گفته‌ی این سیاستمدار اسرائیلی "موضوع بر سر تحریف خطرناک تاریخ است که منجر به لوث کردن هولوکاست خواهد شد."

تام سگیف، تاریخدان اسرائیلی هم از محبوبیت این تئوری در اسرائیل گله‌مند است. تئوری‌ای که به ویژه در سال‌های آغازین تاسیس اسرائیل در بسیاری از کتاب‌ها دیده می‌شد که الحسینی را جنایتکار جنگی و شریک هیتلر می‌دانستند.
یهودا باوئر، پرفسور و پژوهشگر اسرائیلی که در زمینه هولوکاست تحقیق می‌کند هم معتقد است: «نتانیاهو با گفته‌هایش نقش و شخص هیتلر را کوچک جلوه می‌دهد.»

دینا پورات، مسوول "یَد و شِم"، بنیادی در اسرائیل که هدف آن نگهداری یاد قربانیان جنایات نازی‌ها و حفظ اسناد و آثار نسل‌کشی یهودیان است هم می‌گوید، گفته‌های نتانیاهو از نظر تاریخی "واقعیت" ندارند. به اعتقاد او اینکه هیتلر تصمیم به نسل‌کشی یهودیان را پس از دیدار با مفتی فلسطینی گرفته است، واقعیت ندارد.

نتانیاهو هیتلر را تبرئه کرد

محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی هم پس از دیدار با بان‌کی‌مون، دبیرکل سازمان ملل متحد در رام‌الله گفت: «نتانیاهو هیتلر را از جنایت تبرئه کرد و گناه را بر گردن امین الحسینی انداخت. او قصد دارد با این اتهام ملت ما را با روشی رقت‌انگیز سرکوب کند.»

نتانیاهو هم به سهم خود محمود عباس را متهم به دروغگویی و پشتیبانی از تروریسم کرد و گفت: «نمی‌شود هم صلح را پیش برد و هم از ترور حمایت کرد.»

دعوا بر سر حق حضور در مکانی که هم برای مسلمانان و هم برای یهودیان مقدس هستند، عامل بروز دوره تازه‌ی خشونت‌ها میان فلسطینی‌ها و اسرائیلی‌هاست. این مکان مذهبی که در زبان عربی "الحرم الشریف" خوانده می‌شود در قسمت جنوب شرقی بخش تاریخی بیت‌المقدس واقع شده است.

به طور معمول تنها مسلمانان اجازه عبادت در صحن حرم شریف را دارند، اما اسرائیل از چندی پیش با صدور مجوزهای ویژه به یهودیان بیشتری اجازه عبادت در این مکان را داده تا به اعتقاد فلسطینیان، از این طریق از اختیار مسلمانان بر این مکان مقدس مذهبی بکاهد.

نتانیاهو قول داده است، وضعیت فعلی را که بر اساس آن مسیحیان، مسلمانان و یهودیان اجازه حضور در مسجد الاقصی را دارند، حفظ کند.

نتانیاهو روز ۵ شنبه ابتدا با جان کری و سپس با فرانک اشتاین مایر، وزیر امور خارجه آلمان دیدار می‌کند.

سایه موج تازه خشونت‌ها بر رابطه آمریکا و اسرائیل سنگینی می‌کند، رابطه‌ای که مدت‌هاست دچار تنش است. با از سرگیری خشونت‌های خونین در چند هفته‌ی گذشته، واشنگتن نیروهای امنیتی اسرائیل را به استفاده از "خشونت بیش‌از اندازه" متهم کرده است. در عین‌حال واشنگتن هر دو سوی مناقشه را به دست زدن "اقدامات تروریستی" متهم می‌کند.
وزارت امورخارجه آمریکا پس از انتقاد شدید اسرائیل از مواضع آمریکا، با نرم کردن موضع پیشین، بر حق اسرائیل در دفاع از شهروندان خود، تاکید کرد.