عصر نو
www.asre-nou.net

نهادهای مدنی جدیترین مانع دیکتاتور شدن دولت‌هاست

دکتر رهنورد اظهار کرد: نهادهای غیردولتی با توجه به ماهیتی که دارند از تمرکز قدرت، ثروت و رسانه در چنگ دولت جلوگیری کرده و مانع از تک صدایی شدن آن می‌شوند.
Mon 1 06 2009

rahnavard.jpg
کلمه: دکتر رهنورد اظهار کرد: نهادهای غیردولتی با توجه به ماهیتی که دارند از تمرکز قدرت، ثروت و رسانه در چنگ دولت جلوگیری کرده و مانع از تک صدایی شدن آن می‌شوند.
زهرا رهنورد که در همایش بزرگ ائتلاف فعالان نهادهای مدنی و هنرمندان سخن می‌گفت، خاطرنشان کرد: بسیاری از آرمان های زمان انقلاب اسلامی مبنی بر این که اداره امور به مردم واگذار شود به وسلیه تشکل های غیر دولتی قابل تحقق است. هزاره سوم میلادی دوره دموکراسی های انجمنی است. البته این به معنای نفی سه قوه بر مسند امور نیست بلکه باید در کنار آنها و برای مردم تشکل های بسیار متعددی که حکومت مردم به مردم را محقق سازد ایجاد کنیم.
وی در ادامه اظهار داشت: پیش فرض ما این است که انتخابات دهم این ویژگی را دارد که انقلاب در انقلاب است. امروز بعد از سی سال انتخابات دهم در پیش است و گویی انقلاب دیگری با نگاه و خوانش امروزی شکل گرفته است. این گفتمان را با عینک امروز مطالعه می کنیم نه گذشته.
رهنورد خاطرنشان کرد: مردم هزاران فکر و گرایش دارند و ممکن است گرایش های متعدد داشته باشند. برای مثال در هنر مجسمه سازی که من تبحری دارم ده ها گرایش وجود دارد اما چرا تنها یک انجمن مجسمه سازان داریم؟ این تنوع های مختلف در انجمن ها و گروه های دیگر نیز وجود دارد برای مثال می توان انجمن های ادبی داشت که خواهان گرایش به مشروطه هستند یا اینکه گرایش به مسائل خاص دیگری دارند بنابراین می توان گفت انجمن ها و گروه های مختلف صرفا در حکومت ها وجود ندارد. حسن این گرایش های مختلف این است که دموکراسی هایی ایجاد می شود که ملت با تمام تنوع در آن ها حضور می یابد چرا که با نگاهی به فکر و اندیشه بشر متوجه می شویم در هر یک ممکن است صدها نوع وجود داشته باشد و این تنوع دولت را وادار می کند حداقلی و خدمتگزار باشند نه سرکوب گر و دیکتاتور.
وی با اشاره به این که اصطلاح دولت خدمتگزار برای اولین بار از سوی امام (ره) به کابینه موسوی در هشت سال جنگ داده شد گفت: امروز در دهه سوم تعریف دیگری از دولت خدمتگزار می کنیم . خدمتگزاری را به معنای مطلق خدمت تعریف می کنیم یعنی هیچ گونه دیکته ای نه از لحاظ دینی، اقتصادی، سیاسی و ... به مردم نداشته باشد. همان طور که امام (ره)در دوره جنگ به مهندس موسوی می گفتند شما کار خود را بکنید و بگذارید مردم کار خود را بکنند.
رهنورد با اشاره به اهداف حضور مهندس موسوی در عرصه انتخابات و ریاست جمهوری آینده گفت: مردم سالاری و آزادی بیان و اندیشه و قلم از جمله اهداف ماست و چه مفهومی بهتر از سازمان های غیر دولتی می تواند این آرمان ها را محقق سازد. هر گاه قدرت مترکزی در کشور وجود داشته باشد، خود را بی نیاز از نظارت ها و اعمال قدرت احساس می کند و احتمال تبدیل به قدرت دیکتاتوری زیاد است. طبع قدرت رو به سمت تمرکز دارد و مایل است بقای خود را حفظ کرده و دستورات خود را دیکته کند. اما چگونه می توان با این طبع مقابله کرد؟
وی تصریح کرد: نهادهای مدنی و غیردولتی همان پهلوانانی هستند که هم چون اساطیر ما یک تنه و هزار تنه به جنگ اژدهای سرکوب گر می روند. این تشکل های غیر دولتی می توانند قدرت دولت را به حداقل برسانند و این یکی از آرمان های بزرگ است. دولت اگر متمرکز شود اژدها خواهد بود و یکی از ویژگی های نهادهای غیر دولتی این است که از تمرکز قدرت، ثروت و رسانه در چنگ دولت ممانعت می کنند و از تک صدایی دولت جلوگیری می کنند.
رهنورد با اشاره به تک محصولی بودن اقتصاد کشور گفت: مهمترین محصول کشور ایران نفت است که موجب تک محصولی شدن کشورمان شده است بعد از 30 سال ما نه تنها نتوانستیم بر تک محصولی بودن کشور مان غلبه کنیم بلکه به دلیل واردات وحشتناک و ممانعت از صادرات کالاهایی که می توانستند ما را از سلطه دولت رها کنند، با سیاست واردات در شرایطی قرار گرفتیم که دولت کاملا متکی بر تک محصولی است و مقدرات مردم را با دادن تراول و کیک در اختیار خود گرفته است. در دولت دهم این انتظار می رود که ستاره های درخشان حضور مردم در چهره نهادهای غیر دولتی متجلی شود./