دبیر پیمان منع جامع آزمایشهای هستهای: ایران معاهده را تصویب کند
Sat 12 09 2015
دویچه وله: لاسینا زربو خواستار آن شد که ایران پیمان "سیتیبیتی" را به تصویب مجلس برساند و اجرایی کند. او تاکید کرد که اجرای این معاهده "مهمترین تضمین" به جامعه جهانی خواهد بود که ایران به دنبال تولید سلاح اتمی نیست.
لاسینا زربو، دبیر اجرایی کمیسیون مقدماتی "پیمان منع جامع آزمایشهای هستهای"(سیتیبیتی) از ایران خواست تا این معاهده را تصویب و اجرایی کند.
زربو روز جمعه (۱۱ سپتامبر) در گفتوگویی با آسوشیتدپرس تاکید کرد که اگر ایران این معاهده را به تصویب نرساند، درباره فعالیتهای اتمی ایران کماکان "شبهه" باقی خواهد ماند.
او اضافه کرد که ایران حتی باید قبل از آغاز مذاکرات اتمی این معاهده را اجرایی میکرد تا تضمین محکمی باشد که قصد ساخت سلاح اتمی را ندارد.
جمهوری اسلامی ایران این معاهده را در سال ۱۳۷۵ امضا کرده است؛ اما معاهده هنوز به تصویب مجلس شورای اسلامی نرسیده است و تا زمانی که مجلس به این معاهده رای مثبت ندهد، معاهده وارد فاز اجرایی نخواهد شد.
بیشتر بخوانید: آژانس: بررسی پیشینه برنامه هستهای ایران کار بسیاری میطلبد
پیمان منع جامع آزمایشهای هستهای کشورهای عضو را از هرگونه انفجار هستهای در هر گوشهی قلمروی دولتها منع میکند. برای نظارت بر اجرای این معاهده باید در خاک کشورهای عضو ایستگاههای لرزهنگاری مادون نصب شود.
لاسینا زربو در گفتوگو با آسوشیتدپرس تاکید کرد که اگر ایران معاهده را به تصویب نهایی برساند و اجرایی کند، "بزرگترین تضمین" را به جامعه جهانی داده که بهدنبال ساخت سلاح هستهای نیست و در نیت ایران در برنامه اتمی شک و شبهه باقی نخواهد ماند.
دبیر اجرایی این معاهده همچنین افزود:«من حرف ایران را باور میکنم و معتقدم به دنبال ساخت سلاح نیستند. چون حرف آنها را باور دارم تاکید دارم که معاهده را تصویب نهایی کنند تا برای دیگران هم تردیدی باقی نگذارند. اعتماد یک مساله است، تضمین اجرایی مساله دیگری است. چرا از تضمین اجرایی معاهده سرباز میزنند؟»
پیمان منع جامع هستهای ۱۹۶ عضو دارد که تاکنون ۱۸۴ کشور پیمان را امضا و ۱۶۴ کشور وارد مرحلهی اجرایی کردهاند. در کنار ایران، آمریکا و اسرائیل نیز از معدود کشورهایی هستند که این پیمان را هنوز به تصویب پارلمان خود نرساندهاند.
کشورها موظفاند ظرف ۱۸۰ روز بعد از تصویب پارلمانهای خود، معاهده را وارد فاز اجرایی کنند.