عصر نو
www.asre-nou.net

وزیر خارجه آمریکا از رای سنای آمریکا به توافق با ایران استقبال کرد


Fri 11 09 2015

kerry02.jpg
بی بی سی: جان کری وزیر خارجه آمریکا با انتشار بیانیه‌ای، از رای سنای این کشور به توافق هسته‌ای با ایران استقبال کرد و آن را گام مهمی در جهت اجرای این توافق میان ایالات متحده و متحدانش برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای عنوان کرد.

آقای کری در بیانیه خود گفته است که "اجرای این توافق، ایالات متحده، دوستان‌ و متحدان‌مان در منطقه خاورمیانه و همه جهان را در موقعیتی‌ امن‌تر قرار خواهد داد."

روز پنجشنبه، دهم سپتامبر، حامیان باراک اوباما در سنای آمریکا موفق شدند مانع از رای گیری درباره پیش نویس طرح انتقادی جمهوریخواهان بر سر توافق هسته‌ای ایران شوند.

۵۸ سناتور که عمدتا جمهوریخواه بودند خواهان آغاز رای گیری شدند اما ۴۲ سناتور دموکرات و مستقل با آغاز رای گیری درباره این طرح مخالفت کردند.

حزب جمهوریخواه و نیز برخی از نمایندگان دموکرات از مخالفان توافق با ایران بودند.

اما باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا پیشتر هشدار داده بود در صورت تصویب این طرح، با استفاده از اختیارات قانونی خود، مصوبه احتمالی سنا را وتو خواهد کرد.

اکنون و پس از گذشتن این توافق از سد سنا، وزیر خارجه آمریکا گفته است که می‌داند برای بسیاری از همکاران سابقش این تصمیم بسیار دشوار بوده است اما به اعتقاد او منافع این توافق بسیار بیشتر از اشکالات احتمالی و بالقوه آن است.

سنای آمریکا در کنترل جمهوریخواهان است اما این حزب نتوانست حد نصاب ۶۰ رای لازم را کسب کند.

بر اساس رویه درونی مجلس سنا، بحث در مورد یک طرح حد زمانی ندارد، اما اگر ۶۰ عضو از ۱۰۰ سناتور به کفایت مذاکرات رأی دهند، مذاکرات متوقف و رأی گیری انجام می‌شود.

به گفته آقای کری "برنامه جامع اقدام مشترک" شامل امکان بازرسی گسترده و قواعد شفافی است که بر اساس آن فعالیت‌های هسته‌ای ایران به شدت کاهش پیدا می‌کند و محدودیت‌های اعمال شده بر اقدامات ایران پایدار خواهد بود تا مانع از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای شود.

وزیر امور خارجه آمریکا در بیانیه خود گفته است که این وزارت‌خانه و دولت آقای اوباما به اجرای این توافق متعهد خواهند بود تا مطمئن شوند ایران به تعهد خود پایبند خواهد ماند.

آقای کری گفته است "ما به همکاری نزدیک با شرکا و متحدان‌مان در منطقه ادامه می‌دهیم تا هم همکاری‌های امنیتی‌مان را عمیق‌تر کنیم و هم با فعالیت‌های ایران برای بی‌ثبات کردن منطقه مقابله کنیم."

جان کری، وزیر خارجه آمریکا پیشتر در چندین جلسه کمیته روابط خارجی سنای آمریکا شرکت کرده بود تا درباره توافق هسته‌ای ایران به سوالات نمایندگان پاسخ دهد.

سناتورهای منتقد توافق در این جلسات با لحن و عباراتی تند سیاست دولت باراک اوباما در مذاکرات با ایران را زیر سوال بردند و از جمله گفتند در این توافق دولت آمریکا "گول خورده است." در مقابل وزرای آقای اوباما هم از این توافق دفاع و نگرانی‌های مطرح‌شده را رد کردند.

اولین تلاش جمهوریخواهان برای رای گیری درباره توافق هسته‌ای ناکام ماند

حامیان باراک اوباما در سنای آمریکا موفق شده‌اند که مانع از رای گیری درباره پیش نویس طرح انتقادی جمهوریخواهان از توافق هسته‌ای ایران شوند. رئیس جمهوری آمریکا با صدور بیانیه‌ای ناکامی جمهوریخواهان را «یک پیروزی برای دیپلماسی، منافع ملی آمریکا و امنیت جهان توصیف کرده است.»

روز پنجشنبه، ۵۸ سناتور که عمدتا جمهوریخواه هستند خواهان آغاز رای گیری شدند اما ۴۲ سناتور دموکرات و مستقل با آغاز رای گیری درباره طرح مذکور مخالفت کردند. سنای آمریکا در کنترل جمهوریخواهان است اما این حزب نتوانست حد نصاب ۶۰ رای لازم را کسب کند.

بر اساس رویه درونی مجلس سنا، بحث در مورد یک طرح حد زمانی ندارد، اما اگر ۶۰ عضو از ۱۰۰ سناتور به کفایت مذاکرات رأی دهند، مذاکرات متوقف و رأی گیری انجام می‌شود.

نتیجه رای گیری مقدماتی امروز در سنای آمریکا پیروزی مهمی برای دولت باراک اوباماست که در هفته‌های گذشته سخت تلاش کرده بود با حفظ انسجام در اردوی دموکرات‌ها، مانع از مطرح شدن طرح مذکور در صحن سنا شود.

سناتور هری رید، رهبر اقلیت دموکرات، از پیروزی امروز اردوی حامیان توافق ابراز خرسندی کرده است اما جمهوریخواهان هنوز شکست را نپذیرفته‌اند.

سناتور میچ مکانل، رهبر اکثریت جمهوریخواه در سنا، بار دیگر خواهان انجام رای گیری شده است اما هنوز روشن نیست این تلاش وی به نتیجه برسد. او «کارشکنی» دموکرات‌ها را یک «تراژدی» توصیف کرد و گفت: «ما هفته آینده این مساله را دوباره به این مساله خواهیم پرداخت تا ببینیم شاید کسانی باشند که بخواهند نظرشان را عوض کنند.»

سناتور جمهوریخواه جان کورنین نیز وعده داد که تلاش برای رای گیری درباره توافق هسته‌ای هفته آینده ادامه پیدا کند.

اما سناتور دیک دربین، از سناتورهای ارشد دموکرات در یک کنفرانس خبری خطاب به رهبری جمهوریخواهان گفت: «شما اگر خواستید می‌توانید ۱۰ بار دیگر هم خواهان رای گیری شوید، چیزی تغییر نخواهد کرد.»

بنا بر توافق کاخ سفید و کنگره، مجالس نمایندگان و سنای آمریکا تا روز ۱۷ سپتامبر (پنجشنبه آینده) فرصت دارند که در مخالفت با توافق هسته‌ای قطعنامه‌ای تصویب کنند.

حتی اگر مخالفان بتوانند رأی گیری کنند و اکثریت سنا و مجلس نمایندگان به مخالفت با توافق رأی دهد، رئیس جمهور آمریکا با استفاده از اختیارات خود مصوبه آن‌ها را وتو خواهد کرد و مخالفان طرح هم رأی لازم برای خنثی کردن وتوی آقای اوباما را ندارند.

از طرف دیگر، رهبری جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا تصمیم گرفته است که رای گیری بر سر پیش نویس طرح انتقادی را کنار بگذارد و در عوض چند طرح دیگر از جمله «طرح حمایت از توافق» را به رای بگذارد تا دموکرات‌های کمتری به توافق رای مثبت بدهند. جمهوریخواهان همچنین قصد دارند طرح منع دولت از لغو تحریم‌های ایران را به رای بگذارند.

جان بینر، رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان پنجشنبه هشدار داد که احتمال دارد بر سر توافق هسته‌ای از باراک اوباما به دادگاه شکایت کند.

مجلس نمایندگان روز پنجشنبه طرحی را تصویب کرد که می‌گوید باراک اوباما به طور کامل مفاد توافق هسته‌ای را به کنگره ارائه نکرده است. منظور اصلی جمهوریخوا هان متن توافق‌های محرمانه آژانس بین المللی انرژی اتمی و ایران است که به کنگره تحویل داده نشده. جمهوریخواهان در مجلس نمایندگان همچنین در نظر دارند طرحی را به تصویب برسانند که باراک اوباما را از لغو تحریم‌های ایران منع می‌کند.

در تحولی دیگر، رهبران بریتانیا، فرانسه، آلمان روز پنج شنبه با انتشار مقاله‌ای در روزنامه واشنگتن پست از توافق هسته‌ای دفاع کردند و خواهان حمایت کنگره از آن شدند.

لابی بانفوذ اسرائیل در آمریکا (ایپک) به شدت علیه توافق ایران فعالیت داشته و اعضای کنگره را به رد آن تشویق کرده بود.

بنا بر گزارش‌ها، این لابی حداقل ۲۰ میلیون دلار صرف آگهی‌های تبلیغاتی علیه توافق ایران کرده اما این کمپین رسانه‌ای نتوانست در اردوی دموکرات‌ها شکاف جدی ایجاد کند. تنها چهار سناتور دموکرات با توافق هسته ای مخالفت کرده اند.