روزنامه قانون: حصر ايران شكست
Wed 15 07 2015
پایان ۱۲ سال مناقشه هستهای و تحریمهای ظالمانه
حصر ايران شكست
مریم قربانی فر/ عكس: گل آرا سجاديان
فرازى ازنامه امام على عليه السلام به مالك اشتر(خطبه ٥٣نهج البلاغه):
هرگز پيشنهاد صلح از طرف دشمن را كه خشنودى خدا در آن است رد مكن، كه آسايش رزمندگان، و آرامش فكرى تو، و امنيّت كشور در صلح تأمين مى گردد . لكن زنهار زنهار از دشمن خود پس از آشتى كردن، زيرا گاهى دشمن نزديك مىشود تا غافلگير كند، پس دور انديش باش، و خوشبينى خود را متّهم كن. حال اگر پيمانى بين تو و دشمن منعقد گرديد، يا در پناه خود او را امان دادى، به عهد خويش وفا دار باش، و بر آنچه بر عهده گرفتى امانت دار باش، و جان خود را سپر پيمان خود گردان، زيرا هيچ يك از واجبات الهى همانند وفاى به عهد نيست.
دیشب تهران و خیابان ولیعصر پراز شور و نشاط شد.بی گمان کمتر پیش می آید سیاست خارجی این چنین در پیوندبا روح و روان مردمان این سرزمین باشد.کمتر حکومت و دولت و سیستمی شاید بتواند چنین موج عظیمی از همراهی و همدلی را برانگیزد.در دوران تحریم ها ی سیاه بیشترین فشار را مردم تحمل می کردند و همان مردم با مشارکت بی نظیر خود در انتخابات 92مسیر آینده سیاست خارجی را رقم زدندو دیشب نیز همان مردم پیروزی سیاست خارجی دولت منتخب خود را جشن گرفتند.این سرمایه اجتماعی به آسانی به دست نیامده است و حفاظت از آن کار آسانی نیست .مردم دیشب نشان دادند کهبزرگترین حامیان نظام سیاسی هستند اگر در جریان تصمیم های بزرگ قرار بگیرند و تیم مذاکره کننده ایران و رئیس جمهور نیز آنگاه که به مردم اعتماد کردند بدون تردید صاحب اعتبار اصلی شدند.
آغازی تازه پس از پایان
نقطه پایان سرانجام گذاشته شد.قلم ها روی زمین گذاشته شدند وبعد از 12 سال مناقشه هستهای، پس از 2 سال مذاکره نفس گیر سرانجام آفتاب شرق از وین طلوع کرد.بیش از 700 خبرنگار درکنار دهها فیلمبردار و عکاس،شاهد
نفس گیرترین مذاکرات دیپلماتیک جهان شدند.این روزها وین بیش از همیشه شاهد حضور دوربینهایی بود که برای پخش زنده تنظیم شده و در میان خیابانهای منتهی به هتل کوبورگ سرگردان بودند.چشم ها به درهای هتل کوبورگ دوخته شده بود. بیست روز مداوم مذاکره به شامگاه 22 تیرماه و روز دوشنبه رسید.در آخرین ساعات از روز دوشنبه خبر رسید که خبرنگاران و عکاسان آماده انتقال به محلی باشند که قرار است در آن متن بیانیه مشترک خوانده شود.شور و شوق خبرنگاران و عکاسان ، فضای وین را در نوردید و در کسری از ثانیه به تهران رسید.خبرنگاران حالا نه فقط اخبار را تنها روی توییتر و صفحات خود یا برای رسانه هایشان می فرستند که امواج راهش را به فضای مجازی باز می کند. تهران هم حالا چون وین بی خواب است. هنوز خبرها قطعی نشده است که قرارها برای جشن هستهای گذارده می شود.صحبتهای وزیر کشور دولت یازدهم این بار از تهران به وین میرسد که استانداران برای جشن آمادگی دارند.گویا بعد از سردار منتظرالمهدی که از حضور نیروی انتظامی در کنار مردم سخن گفته بود حالا نوبت به وزیرکشور می رسد. اما در وین همچنان اما و اگرها ادامه دارد.خبرنگاران چشم به دهان وزرا و معاونان و تیم های هسته ای دارند که نقطه پایان این راه را دریابند.چشم ها با دلهره شاهد مذاکرات دو جانبه و چند جانبه هستند و در این میان تنها تیم فنی است که کار را تمام کرده است، آنان پیش از تیم سیاسی نتیجه نهایی را گرفته بودند.
در میانه نگرانی و اضطراب است و چادر خبرنگاران در حال خالی شدن که خبر می رسد لاوروف گفته است به اقامتگاهش بر می گردد که بخوابد.دستپاچگی خبرنگاران ایرانی مشهود است و حتی به صراحت میگویند که نکند اتفاق ناگواری افتاده است که کمی بعد خبرمی رسد خبری خوش در راه است فقط کمی با تاخیر.قرار صبحگاه و پیش از طلوع به ساعت 10:30 دقیقه منتقل شده است. همه چیز به ظهر سه شنبه موکول شده است.
عکس یادگاری بدون روس ها
خورشید در تهران در قلب آسمان میدرخشد، اما در وین هنوز راهی باقی مانده تا خورشید به نیمه برسد. گرما بیداد می کند اما گویا اینجا دیگر کسی گرما را حس نمی کند.کسی حتی نمی خواهد به امکان دیگری غیر از توافق بیندیشد. ظریف ابراز امیدواری کرده بود که روز دوشنبه در وین نباشد وحالا یک روز گذشته و او هنوز در وین است. برای کاری بزرگ باقی مانده است. برای امضای قراردادی که نامش را در تاریخ ثبت خواهد کرد.قرارها مشخص است ؛ عکس یادگاری و خواندن بیانیه آخر.
پرچمها مشخص و مرتب شده است و پرچم ایران در میان 6 کشور قدرتمند جهان قرار دارد.وزرا در مقابل پرچم هایشان می ایستند ، یک جای خالی و یک پرچم بدون وزیر است. لاوروف در عکس تاریخی که قرار است نشانی از قرارداد قرن باشد غایب است. همو که شب گذشته نیز محل مذاکرات را ترک کرد تا بخوابدوخبرنگاران را برای دقایقی غرق نگرانی کرده بود.
حال و هوای سالن
فارغ از نبود لاوروف در سالن اما حال و هوای سالن گفتنی ها در خود داشته است.حسن محمدی از روزنامه نگاران حاضر در سالن حال و هوای خبرنگاران را این گونه توصیف میکند:«اتفاق عجیب این توافق و امروز بیش از همه حس و حالی بود که میان روزنامهنگاران و خبرنگاران و اصحاب جراید جریان داشت.فارغ از بیشتر خبرنگاران ایرانی که با اشک شوق لحظهها را بهتماشا نشسته بودند ، خوشحالی خبرنگاران خارجی و استقبالشان از این توافق هم غیرقابل انکار بود. این خوشحالی که بین آنان جریان داشت گویای خیلی حرف ها بود.اینکه جهان خواهان صلح است نه جدال.»
محمدی در ادامه نیز می گوید:«فضای هممحمدی همچنین میگوید:«توصیف هایی که کری ازوزیر امورخارجه ایران داشت نیز به نوع خودجالب بود.اینکه کری،ظریف رامردی باهوش،دقیق،سرسخت و میهن پرست می نامد.»
روحانی درتهران و اوباما درواشنگتن
بیانیه که خوانده می شود حالا نوبت به رئیس جمهور ایران و آمریکا می رسد.اینکه راه دشواری در پیش است و همچنان تبعات توافق ادامه دارد غیرقابل انکار است.باراك اوباماپيش ازاين يك باربه مخالفان خودگفته بود:«اين توافق براي هميشه نام من را روي خودخواهدداشت.»این اظهار نظر نگرش اوباما به این توافق را نشان میدهد.کما این که او درسخنانش به صراحت می گوید که رای مخالف کنگره را وتوخواهدکرد.در تهران نیز روحانی میگوید که نمی گذارد کسی امید مردم را برای تغییر ناامید کند. گویا همه چیز دست به دست هم دادهاند تا ایران وارد عصر جدیدی از حیات خود شود.
حال ایران باید خود را برای اقدام های فنی آماده کند و در دیگر سو نیز اوباما با اختیارات رئیس جمهور تحریمها را معلق می کند. در گام بعد اتحادیه اروپا رای به لغو تحریم ها علیه ایران می دهد. در روزهایی که به پایان سال میلادی نزدیک شویم برای ایران یک آغاز تازه در راه خواهد بود. آغازی برای رسیدن به یک پایان. پایان یک عصر و آغازی عصری نو برای ایران.
ایران در سالهای گذشته در وضعیت تحریمی قرار می گرفت که بی شباهت به حصر نبود. حصری چون حصر آبادان در سال 59 ، آنگاه که عراق کارون را دور زد و جاده اهواز به آبادان را در اختیار خود گرفت. عزمی ملی حصر آبادان را شکست و این بار عزمی ملی برآمده از انتخابات خرداد 92 ، حصر ایران را شکست. روزهایی سخت همچنان باقی است. قراردادی از پس 10 سال تحریم مداوم نمی تواند یک شبه کشور را به روزهای طلایی بازگرداند.حصر شکسته است اما تا آبادانی راهی دراز در پیش است،راهی تا ایستادن یک سرزمین بر قله افتخارات بین المللی.
حاشیه های روز آخر
توییتر ظریف ساعتی پس از خواندن بیانیه مشترک به روز شد: توافق ایران یک سقف نیست، یک شالوده مستحکم است. حالا باید شروع به ساختن بر روی آن کنیم.
توییتر روحانی نیز پس از سخنان وی با مردم به روز شد: #نقد دلسوزانه را میپذیریم اما اجازه نمیدهم کسی به امید مردم برای آینده درخشان و رونق اقتصادی و صلح و امنیت را با دروغ و اتهام صدمه بزند.
کری نیز ساعتی بعد توییتر خود را به روز کرد:توافق گام برداشتن از تنش به سوی امکان صلح است. این توافق خوبی است که ما به آن دست یافته ایم
موگرینی اولین عضو از مذاکره کنندگان بود که با تویت خود آرامش را به اردوگاه روزنامه نگاران رساند. موگرینی نوشت: تمام شد، ما به توافق رسیدیم.
نتانیاهو اما همچنان در صدر دشمنان این توافق است . او در توییترش نوشت: وقتی میخواهید به هر قیمتی به توافق دست یابید، نتیجه همین خواهد شد. از گزارش های اولیه میتوان دریافت این توافق یک اشتباه تاریخی است.
اما جذاب تر از تویت نتانیاهو اولین کسی بود که این توییت وی را ریپلی کرد. اولین پاسخ این بود: رئیس جمهور ما یک احمق است ، من متاسفم .
یک مقام دولت اوباما:قطعنامه هستهای در هفته آینده به سازمان ملل ارسال میشود.
نخست وزیر انگلیس با استقبال از توافق میان ایران و 1+5 این توافق را تاریخی خواند که منجر به امنتر شدن جهان خواهد شد
آمانو بیانیه صادر کرد.مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: ما یک نقشه راه با ایران برای حل مسائل باقی مانده در خصوص برنامه هستهای کنونی و گذشته ایران امضا کردهایم.
اشتان مایر نیز در اظهار نظر جدید خود گفت که به توافق خوبی دست یافته اند و البته در ادامه گفت: احتمال کارشکنی مخالفان اجرای توافق وجود دارد.
علت غیبت لاوروف سفر کاری عنوان شد.لاوروف برای سفری کاری و با اجازه گرفتن از دیگر وزیران خارجه ، زودتر وین را ترک کرد.