عصر نو
www.asre-nou.net

ادامه گفت‌وگوهای ایران و ۱+۵ همزمان با تهدید آمریکا به ترک مذاکرات

گزارش لحظه به لحظه؛ عدم تمایل ۱+۵ به تمدید مهلت مذاکرات
Tue 31 03 2015

iran-5+1.jpg
رادیو فردا: مذاکرات هسته‌ای ایران و شش قدرت جهانی تا واپسین ساعات سه‌شنبه، ۱۱ فروردین همچنان ادامه یافت در حالی که واشینگتن هشدار داده که اگر توافق سیاسی حاصل نشود، آمریکا میز مذاکره را ترک خواهد کرد.

جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید، اعلام کرد: «اگر مذاکره کنندگان آمریکایی نتوانند تا اواخر وقت سه‌شنبه به چارچوبی سیاسی برای توافق دست پیدا کنند، آمریکا میز مذاکرات را ترک خواهد کرد و دیگر منتظر پایان ماه ژوئن [مهلت دستیابی به توافق جامع هسته‌ای] نخواهد ماند».

با این حال آقای ارنست این را هم اضافه کرده که اگر گفت‌وگوها سازنده و رو به جلو برود، آمریکا به دنبال تمدید مذاکرات است.

همزمان ماری هرف، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، نیز از امکان تداوم مذاکرات هسته‌ای تا روز چهارشنبه سخن گفته در حالی که پیش از این اعلام شده بود که هدف از این دوره مذاکرات دستیابی به یک تفاهم سیاسی تا آخر وقت سه‌شنبه است.

با این حال خانم هرف گفته است: «در این روزهای آخر آن قدر پیشرفت داشته‌ایم که ارزش آن را دارد تا روز چهارشنبه ادامه دهیم. هنوز چندین مسئله دشوار باقی مانده است».

از آخرین گزارش‌های تایید شده از مذاکرات در روز سه‌شنبه می‌توان به بازگشت وزیر امور خارجه چین به پکن اشاره کرد، اگرچه دیپلمات‌های حاضر در مذاکرات عنوان کرده‌اند که معاون وزیر خارجه چین همچنان در لوزان حضور دارد.

از سوی دیگر، وزیر امور خارجه روسیه که روز دوشنبه مذاکرات را ترک کرده بود، عصر سه‌شنبه به لوزان بازگشت در حالی که او به هنگام ترک لوزان گفته بود که اگر امکان واقع‌گرایانه‌ای برای دستیابی به توافق فراهم باشد به مذاکرات باز خواهد گشت.

در این میان اظهارات جسته و گریخته‌ای از برخی دیپلمات‌های حاضر در مذاکرات منتشر شده که حکایت از مبهم بودن شرایط دارد.

خبرگزاری رویترز به نقل از یک دیپلمات آلمانی حاضر در مذاکرات نوشته که مشخص نیست شش قدرت جهانی موفق به دستیابی به توافق با ایران بشوند.

با این حال از برخی گزارش‌ها و اظهار نظرها بر می‌آید که مذاکرات دستکم تا بامداد چهارشنبه تداوم می‌یابد چنانچه وزیر امور خارجه فرانسه نیز آن را تایید کرده است.

لوران فابیوس گفته است که ساعت پنج صبح محل مذاکرات را ترک خواهد کرد.

اما در این میان خبرگزاری رویترز از قول دیپلمات‌های غربی نوشته که به هیات ایرانی گفته شده است که باید تا پیش از فرا رسیدن چهارشنبه تصمیم خود را برای دستیابی به یک تفاهم سیاسی بگیرند.

این خبرگزاری ساعتی بعد به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی که نامش فاش نشده است، خبر ضرب الاجل به تیم ایرانی را تکذیب کرده است.

*****************

گزارش لحظه به لحظه؛ عدم تمایل ۱+۵ به تمدید مهلت مذاکرات

دویچه وله: به گفته دیپلمات‌های غربی گروه ۱+۵ از ایران خواسته است که هر چه زودتر تصمیم خود را مبنی بر قبول یا رد یک توافق‌نامه سیاسی اعلام کند. شش کشور بزرگ ضمن هشدار به ایران تصریح کرده‌اند که مایل به تمدید مهلت مذاکرات نیستند.



• خبرگزاری رویترز دقایقی پیش به نقل از مقامات آمریکایی اعلام کرد اگرچه مهلت از پیش تعیین‌شده تا ساعتی دیگر پایان خواهد یافت٬ مذاکرات قدرت‌های جهانی با ایران در لوزان همچنان ادامه می‌یابد. رویترز می‌گوید هیات آمریکایی پیش‌تر هشدار داده بود که مذاکرات را ترک خواهد کرد. گفته می‌شود تاکید هیات ایرانی بر "حقوق هسته‌ای" راه را بر پیش‌رفت مذاکرات و حصول توافق بسته است. منابع نزدیک به مذاکرات می‌گویند در چنین شرایطی٬ هر توافقی که حاصل شود "شکننده و ناتمام" خواهد بود.

• دو منبع دیپلماتیک غربی به رویترز گفته‌اند که این هشدار به طرف ایرانی داده شده که مذاکرات نمی‌تواند تا شش روز دیگر هم ادامه یابد و آنها «باید هم‌اکنون درباره پذیرش یا رد توافق سیاسی تصمیم بگیرند.» با این همه٬ وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده که در روزهای گذشته پیش‌رفت‌های چشم‌گیری حاصل شده و ارزش آن را دارد که مذاکرات در روز چهارشنبه هم ادامه یابد.

• سایت ایران هسته‌ای٬ پایگاه مطالعات استراتژیک برنامه هسته‌ای ایران که از رسانه‌های آنلاین نزدیک به محافظه‌کاران است٬ از طرح زمان ۴ تا ۶ سال به عنوان "دوره تمکین" یا "زمان پای‌بندی" به عنوان پیشنهاد جدید ۱+۵ خبر داده است. به گفته این پایگاه ٬خبری «تحریم‌های شورای امنیت و دیگر محدودیت‌های اعمال‌شده بر پژوهش و توسعه برنامه هسته‌ای ۴ تا ۶ سال پس از آغاز اجرای توافق نهایی تعلیق خواهد شد.» به گفته آنها غرب می‌خواهد از این طریق اطمینان حاصل کند که ایران به تعهداتش در قبال توافق پای‌بند است.

• خبرگزاری رویترز گزارش داد که وانگ یی، وزیر امورخارجه چین، لوزان را به سوی پکن ترک کرده است. بر اساس این گزارش معاون وزیر امور خارجه چین به جای او در مذاکرات باقی مانده است.

• حمید بعیدی نژاد، عضو تیم مذاکره کننده هسته‌ای می‌گوید در مرحله پایانی مذاکرات هستیم. او افزود: «مسائلی همچون تحریم‌ها، تحقیق و توسعه و مسائل مربوط به غنی سازی مطرح است و امیدواریم در مراحل پایانی راه حل‌ها را پیدا کنیم.»

به گفته بعیدی‌نژاد مذاکرات ممکن است امشب تا ساعات طولانی ادامه یابد تا موضوعاتی که هنوز راه حل‌هایی برای آن پیدا نشده بررسی شود.

او با بیان اینکه تا زمانی‌ که لازم باشد مذاکره می‌کنیم، تصریح کرد: «زمانی توافق حاصل می‌شود که همه موضوعات حل شود.»

• خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلمات‌های غربی گزارش داد که این نگرانی وجود دارد که پیشرفت‌های به دست آمده در صورت عدم دستیابی به توافق، از دست برود.

دیپلمات‌های آمریکایی می‌گویند اگر دستیابی به توافق نزدیک باشد، ضرب‌الاجل نیمه شب سه‌شنبه تمدید خواهد شد و مذاکرات تا چهارشنبه ادامه خواهد یافت.

این گزارش تصریح می‌کند که موضوع لغو تحریم‌های بین‌المللی و همچنین میزان تحقیق و توسعه هسته‌ای در یک بازه زمانی ده ساله و پس از آن حل نشده‌اند.

• بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران می‌گوید روند پیشرفت مذاکرات فنی ایران و آمریکا کند است اما گفت‌وگوها رو به جلو است. او در مذاکرات فنی میان علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی و ارنست مونیز که لوزان سوئیس در جریان است، شرکت داشته است.

کمالوندی تصریح کرد موضوعاتی که در حال بررسی است برای بلندمدت تصمیم گیری می‌شوند از این رو دو طرف حساسیت های خود را دارند. او افزود هنوز در مورد اینکه در صورت نرسیدن به توافق (تا امشب) چه اقدامی باید صورت بگیرد، صحبت نشده است.

• بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل می‌گوید که توافق با ایران به معنی اجازه دادن به تهران برای نگه‌داشتن تاسیسات زیرزمینی فردو، راکتور اراک و سانتریفوژهای پیشرفته است. او افزود که اسرائیل آماده است تا هر کاری برای حفظ امنیت خود انجام دهد.
به گفته نخست وزیر اسرائیل مهمترین تهدیدی علیه اسرائیل مسلح شدن ایران به سلاح هسته‌ای است و توافق لوزان این راه را برای ایران هموار خواهد کرد.

• سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه که دیروز محل مذاکرات را ترک کرده بود، بار دیگر به لوزان بازگشت.

• دور تازه‌ای از مذاکرات میان نمایندگان ایران و ۵+۱ پس از یک وقفه یک ساعته آغاز شده است.

• کاربران ایرانی در توییتر به مقایسه تیم مذاکره کننده قبلی و فعلی ایران پرداخته‌اند:
تیم مذاکره کننده قبلی شامل سعید جلیلی (دکترای معارف اسلامی از دانشگاه امام صادق)، علی باقری (دکترای اقتصاد از دانشگاه امام صادق) و محمد هادی زاهدی وفا (دکترای اقتصاد و رئيس دانشکده معارف اسلامی دانشگاه امام صادق) بودند.
تیمی مذاکره کننده فعلی ایران شامل محمد جواد ظریف (دکترای مطالعات بین‌الملل از دانشگاه دنور آمریکا)، عباس عراقچی (دکترای مطالعات بین‌الملل از دانشگاه کنت بریتانیا) و مجید تخت روانچی (دکترای علوم سیاسی از دانشگاه برن سوئیس) هستند. همچنین جمشید ممتاز (دکترای حقوق بین‌الملل و عمومی از دانشگاه پاریس) و امیرحسین زمانی‌نیا (دکترای عدالت جزایی از دانشگاه نیویورک) به عنوان کارشناس حضور دارند.
علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز دارای دکترای مهندسی هسته‌ای از دانشگاه ام‌آی‌تی آمریکاست که در مذاکرات اخیر حضور دارد.

• مجله تایم در گزارشی از ایران نوشته که شهروندان این کشور به شکل گسترده مذاکرات هسته‌ای در لوزان را دنبال می‌کنند. یک شهروند ایرانی ۳۰ ساله که یک شرکت ساختمانی را اداره می‌کند به خبرنگار این مجله گفته که امیدوار است با انجام توافق وضعیت کسب و کار بهتر شود.

• خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران (ایرنا) از پایان سومین نشست وزیران خارجه ایران و شش کشور قدرتمند جهان خبر داد. جلسه بعدی قرار است پس از یک ساعت استراحت دوباره از سر گفته شود.

• بر اساس گزارش‌ها ریاست هیات روس به جای سرگئی لاوروف، وزیر امورخارجه روسیه که هنوز به لوزان نیامده، بر عهده معاون او سرگئی ریباکوف بود.

• اخباری از موارد مورد مذاکره در این نشست در اختیار خبرنگاران قرار نگرفته است.

• امید نوری‌پور، سخنگوی سیاست خارجی حزب سبزهای آلمان در گفت‌وگو با فرستنده رادیویی "دویچلندفونک" گفت، در مذاکرات هسته‌ای با ایران توافق بد بهتر از به توافق نرسیدن است. او تصریح کرد، به توافق نرسیدن به این معناست که دیگر بازرسی وجود نخواهد داشت، اما در عین حال در ایران همچنان سانتریفوژها [برای غنی‌سازی اورانیوم] به چرخش خود ادامه می‌دهند.

• خبرگزاری فارس گزارش داده که فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا که قرار بود امروز (سه‌شنبه) به تونس برود سفر خود را به دلیل حضورش در مذاکرات هسته‌ای ایران در لوزان لغو کرد.

• به موازات مذاکرات اتمی ایران در لوزان سوئیس، بانک مرکزی ایران اعلام کرد: «با واریز قسط پنجم از دور سوم آزادسازی دارایی‌های مسدود شده ایران، مجموعا معادل ۲میلیارد و ۴۵۰ میلیون دلار از مرحله سوم توافقات، در اختیار بانک مرکزی قرار گرفت.» مبلغ ۴۹۰ میلیون دلار براساس توافق ایران و گروه ۱+۵ از منابع بانک مرکزی در ژاپن در قالب قسط پنجم به حساب این بانک در کشور عمان واریز شد. مبلغ کل این دور از توافقات ۴ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار بوده که طی ده قسط ۴۹۰ میلیون دلاری واریز می‌شود.

• آسوشیتدپرس به نقل از مقام‌های حاضر در لوزان می‌نویسد، ایران و شش مذاکره‌کننده دیگر قرار است بیانیه‌ای کلی صادر کنند که مبنای آن توافق بر سر ادامه مذاکرات تا رسیدن به توافقی فراگیر در پایان ماه ژوئن است.

• به گزارش ایرنا، مجید تخت روانچی، عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده ایران اخبار مربوط به تمدید مهلت مذاکرات را رد کرد و گفت: «چنین بحثی مطرح نشده است.» برخی از خبرگزاری‌ها احتمال تمدید چندساعته یا چند روزه مذاکرات را مطرح کرد‌ه‌اند.

• فرانک‌والتر اشتاین‌مایر، وزیر خارجه آلمان در توییترش نوشت، مذاکرات اتمی وارد "مرحله حساسی" شده است.


• سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه می‌گوید: «مذاکرات به پایان خود نزدیک شده است.» دیپلمات‌ها در لوزان نیز می‌گویند، ایران و شش قدرت جهان به پایان آخرین مرحله گفت‌وگوهای هسته‌ای نزدیک شده‌اند.


• خبرگزاری فرانسه گزارش داد، همزمان با آغاز روز سرنوشت‌ساز مذاکرات اتمی با ایران بهای نفت در معاملات امروز آسیا کاهش یافت. به موجب این گزارش، قیمت نفت پایه "وست تگزاس اینترمدیئیت" با ۶۹ سنت کاهش به ۴۷ دلار و ۹۹ سنت و بهای نفت برنت نیز با کاهشی ۵۵ سنتی به ۵۵ دلار و ۷۴ سنت در هر بشکه رسید. برخی تحلیل‌گران علت کاهش بهای نفت را افزایش امیدها به رسیدن به توافق هسته‌ای با ایران خوانده‌اند.


• به گزارش ایسنا، یک عضو تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران با تأکید بر این که هنوز هیچ توافقی نهایی نشده گفت: «همه بر این نظرند که [تا شامگاه سه‌شنبه] به راه حل برسیم.» او افزود: «همه فکر می‌کنند و همه خلاقیت‌های ذهنی و فکری خود را به‌کار گرفته‌اند که چطور برای موضوعات باقیمانده راه حل‌های جدید پیدا کنند.»

• سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه که روز دوشنبه (۱۰ فروردین/ ۳۰ مارس) لوزان را به مقصد مسکو ترک کرده بود و در مذاکرات اتمی با ایران حضور نداشت می‌گوید، به لوزان برمی‌گردد. به گزارش خبرگزاری فرانسه لاوروف از پیوستن به مذاکرات خبر داده و گفته است، گفت‌وگوها شانس خوبی برای موفقیت دارد. برخی عدم حضور او در مذاکرات را نشانه‌ای از به بن‌بست رسیدن گفت‌وگوها تعبیر کرده بودند. خبرگزاری ایتارتاس پیش از این نوشته بود، اگر پیشرفت‌هایی در زمینه توافقی جامع در مذاکرات هسته‌ای حاصل شود ممکن است لاوروف به لوزان بازگردد.

• به گزارش ایلنا، اسحاق جهانگیری، معاون اول رئيس‌جمهور ایران در مراسمی در دانشگاه آزاد واحد دماوند گفت: «از فضای مذاکرات بر می‌آید که می‌توانیم به توافق برسیم.» او اضافه کرد: «برای شرایطی که به توافق نرسیم هم برنا‌مه‌ریزی کرده‌ایم و خود را برای آن شرایط آماده ساخته‌ایم که چگونه کشور را اداره کنیم.»

• خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشته است، معلوم نیست در صورت عدم رسیدن به توافقی سیاسی در نشست لوزان چه اتفاقی خواهد افتاد. بیشتر کشورهای شرکت‌کننده در مذاکرات علاقه‌ای به تمدید مجدد گفت‌وگوها ندارند. در عین حال آنها تأکید کرده‌اند که توافق موقت تا اول ژوئیه (۱۰ تیر) به قوت خود باقی خواهد ماند.

• سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با توجه به اختلاف‌های موجود بین مذاکره‌کنندگان هسته‌ای با ایران در آغاز گفت‌وگوها در روز سه‌شنبه (۱۱ فروردین/ ۳۱ مارس) نوشت: «روز درازی در پیش است.»

• روزنامه واشنگتن‌پست بر اساس آخرین نظرسنجی‌‌ای که انجام داده نوشته است که ۵۹ درصد از آمریکایی‌ها از توافق با جمهوری اسلامی و برداشته شدن تحریم‌های اقتصادی ایران در ازای محدود کردن برنامه هسته‌ای این کشور حمایت می‌کنند. ۳۱ درصد نیز مخالف چنین توافقی‌اند. طبق این نظرسنجی که ساعاتی پیش از شروع مذاکرات اتمی لوزان در ۳۱ مارس منتشر شده برخی از آمریکایی‌ها ابراز امیدواری کرده‌اند که چنین توافقی مؤثر واقع شود، ولی از هر ۱۰ آمریکایی ۶ نفر اطمینان ندارند که توافق یادشده مانع دست‌یابی ایران به بمب اتمی شود.

• نشست وزیران خارجه ایران و کشورهای ۱+۵ برای حل اختلاف‌های باقیمانده و دست‌یابی به راه حل برای برنامه اتمی ایران در هتل بوریواژ لوزان سوئيس برگزار شد. ایرنا به نقل از یک منبع در هیأت ایرانی نوشت: «هیأت‌ها مصر هستند امروز به نتیجه برسند، ولو آن که جلسات تا پاسی از شب به طول بینجامد.»

• ایرنا می‌نویسد، در نشست روز سه‌شنبه (۱۱ فروردین/ ۳۱ مارس) علاوه بر محمدجواد ظریف، وزیر خارجه و جان کری، همتای آمریکایی او، فرانک‌والتر اشتاین‌مایر، وزیر خارجه آلمان، فیلیپ هاموند، وزیر خارجه بریتانیا و لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه، وانگ یی، وزیر خارجه چین و فدریکا موگرینی، هماهنگ‌کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز حضور دارند.

با توجه به عدم حضور سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه ریاست هیأت روسی را سرگئی ریابکوف به عهده دارد.

علی اکبر صالحی، رئيس سازمان انرژی اتمی و کارشناسان تیم ایرانی پس از دقایقی به این جلسه ملحق شدند.

• گزارش‌های رسیده از لوزان سوئيس خبر از آغاز مذاکرات هسته‌ای در روز سرنوشت‌ساز برای برنامه اتمی ایران می‌دهد.

وزرای خارجه آمریکا، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان در این نشست حضور دارند. اما سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در نشست حضور ندارد. خبرگزاری ایتارتاس نوشته است که لاوروف باید برای انجام گفت‌وگوهایی که از قبل برنامه‌ریزی شده بود به مسکو بازمی‌گشت.

همین خبرگزاری به نقل از سخنگوی وزیر خارجه روسیه نوشته است که اگر پیشرفت‌هایی در زمینه توافقی جامع در مذاکرات هسته‌ای حاصل شود ممکن است لاوروف به لوزان بازگردد.

مهلت رسیدن به چارچوب توافق سیاسی با ایران در پایان امروز سه‌شنبه (۱۱ فروردین/ ۳۱ مارس) به پایان خواهد رسید. دو طرف تا پایان ماه ژوئن (۱۰ تیر) وقت دارند تا به توافقی همه‌جانبه در مورد برنامه اتمی ایران برسند.