حمله به دفتر مجله فرانسوی؛ دستکم ۱۲ نفر کشته شدند
Thu 8 01 2015
بی بی سی: در حمله مردانی مسلح به دفتر مجله طنز "شارلی ابدو" در پاریس، پایتخت فرانسه، دستکم ۱۲ نفر کشته شدهاند.
استفان شاربونیه، دبیر مجله و سه نفر از سرشناسترین کاریکاتوریستهای فرانسه از جمله قربانیان این حمله هستند. برنارد ماریس، اقتصاددان و از سهامداران شارلی ابدو و دو افسر پلیس هم در این حمله کشته شدهاند.
۱۰ نفر در جریان حمله زخمی شدهاند که حال پنج نفر از آنها وخیم گزارش شده است.
فرانسوا اولاند، رئیس جمهور فرانسه فردا پنجشنبه را روز عزای ملی اعلام کرد و از همه شهروندان فرانسه خواست در یک دقیقه سکوتی که در ساعت ۱۲ ظهر در تمام اماکن عمومی برقرار می شود شرکت کنند و اتحاد خود را نشان دهند.
او گفت که فرانسه به دفاع از آزادی از طریق نبرد با تروریسم ادامه خواهد داد.
او حمله امروز را حمله به "آزادی بیان" توصیف کرد.
از ساعاتی پس از حمله، فراخوانی برای ادای احترام به قربانیان و شب زندهداری در "پلاس دو لا ر پوبلیک"، از میدانهای اصلی پاریس، منتشر شد و با تاریک شدن هوا، جمعیتی انبوه در آن میدان شکل گرفته است. در چندین شهر دیگر فرانسه و چند شهر در دیگر کشورهای اروپایی هم تجمعات مشابهی برگزار میشود.
کسری ناجی، خبرنگار اعزامی بیبیسی فارسی به پاریس، میگوید که هزاران نفر هماکنون در میدان "پلاس دو لا ر پوبلیک" حضور یافتهاند و چهرههای آنها نشان میدهد که مردم فرانسه به وضوح در "شوک" به سر میبرند.
گروهی از حاضران در تجمع شمع در دست دارند و گروهی دیگر قلمهایی را که در دست دارند، بالا گرفتهاند. در این تجمع پلاکاردهایی حمل میشود که رویشان نوشته شده است: "من شارلی هستم."
در تصاویر ویدئویی که از حمله منتشر شدهاند، مهاجمان در حالی که نقاب به چهره دارند، با کلاشینکف به سمت افراد تیراندازی میکنند.
پلیس میگوید که مهاجمان جلسه شورای سردبیری شارلی ابدو را هدف قرار دادند و هنگام خروج فریاد میزدند: "الله اکبر". به نقل از آنها گفته شده است که "انتقام پیامبر" را میگیرند.
مهاجمان پس از حمله به دفتر مجله و قبل از آن که با یک خودرو از محل فرار کنند، در خیابان به تبادل آتش با پلیس پرداختند.
ماموران امنیتی در پاریس عملیات گستردهای را برای دستگیری مهاجمان آغاز کردهاند.
در ابتدا تعداد مهاجمان دو نفر اعلام شده بود، ولی بعد، وزارت کشور فرانسه اعلام کرد که ماموران امنیتی در جستجو برای یافتن سه "جنایتکار" هستند.
فرانسوا اولاند، رئیسجمهور فرانسه، کمی پس از حمله به دفتر شارلی ابدو رفت. او این حمله را "توحش شدید" توصیف کرد و مهاجمان را "تروریستهای بزدل" خواند.
کاریکاتورهای جنجالی
مجله شارلی ابدو پیش از این هم هدف حمله بوده است، از جمله در سال ۲۰۱۱ میلادی و پس از چاپ کاریکاتوری از پیامبر اسلام مورد حمله قرار گرفت.
این مجله در سال ۲۰۰۶ میلادی هم کاریکاتوری جنجالبرانگیز از حضرت محمد، اثر یک کاریکاتوریست دانمارکی، را بازچاپ کرد که در آن پیامبر مسلمانان با عمامهای که شبیه بمب است، تصویر شده بود. کورت وسترگارد، خالق این کاریکاتور در واکنش به حمله امروز گفت که نباید رسانهها (با این حمله) تسلیم شوند.
در پی حمله امروز، سطح آمادهباش امنیتی در پاریس به بالاترین سطح افزایش یافته است.
ئیسجمهور فرانسه گفته است که دولت آن کشور حقوق و آزادیهای روزنامهنگاران را حفظ میکند.
شارلی ابدو به تازگی کاریکاتوری از ابوبکر بغدادی، رهبر گروه موسوم به "دولت اسلامی" (داعش) منتشر کرده بود.
ماه گذشته چند مورد حمله دیگر در فرانسه اتفاق افتاد که در آنها مهاجمان شعار "الله اکبر" میدادند.
واکنشها به کشتار پاریس
بان کیمون، دبیر کل سازمان ملل متحد در واکنش به واقعه تیراندازی و کشته شدن ۱۲ نفر در پاریس، آن را "جنایتی فجیع، غیرقابل دفاع و بیرحمانه" خوانده است."
ایران هم این حمله را محکوم کرده اما بار دیگر از کاریکاتورهای مربوط به پیامبر اسلام انتقاد کرده است.
وی همچنین تاکید کرد که این واقعه "تهاجمی مستقیم به بنیان دموکراسی، رسانهها و آزادی بیان" است.
اوایل بعد از ظهر امروز (۷ ژانویه/۱۷ دی) مردان مسلح دستکم ۱۲ نفر را در دفتر مجله طنز "شارلی ابدو" کشتند.
استفان شاربونیه، دبیر مجله و سه نفر از سرشناسترین کاریکاتوریستهای فرانسه از جمله قربانیان این حمله هستند. برنارد ماریس، اقتصاددان و از سهامداران شارلی ابدو و دو افسر پلیس هم در این حمله کشته شدهاند.
۱۰ نفر در جریان حمله زخمی شدهاند که حال پنج نفر از آنها وخیم گزارش شده است.
دبیرکل سازمان ملل متحد، تاکید کرد که مطمئن است که مقامات فرانسوی از تمام توان خود برای اجرای عدالت درمورد افرادی که دست به این اقدام زدهاند، استفاده خواهند کرد.
او افزود: "اکنون زمان اتحاد است. در سراسر جهان باید برای آزادی بیان و سعه صدر، محکم (در کنار هم) بایستیم."
فرانسوا اولاند، رئیسجمهور فرانسه، کمی پس از حمله به دفتر شارلی ابدو رفت. او این حمله را "توحش شدید" توصیف کرد و مهاجمان را "تروریستهای بزدل" خواند.
باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، نیز در بیانیهای حمله در پاریس را "به شدت" محکوم کرد. در این بیانیه آمده است: "فرانسه قدیمیترین متحد آمریکاست و شانه به شانه آمریکا در نبرد با تروریستهایی حضور داشته است که دنیا و امنیت مشترک ما را تهدید کردهاند."
دولت آمریکا برای ارائه "هر کمکی" به فرانسه برای یافتن مهاجمان، اعلام آمادگی کرده است.
جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا حمله را "خشونتی شریرانه" توصیف کرده و گفته است که آزادی بیان هرگز با تروریسم از بین نخواهد رفت.
دیوید کامرون، نخستوزیر بریتانیا، در واکنشی به این واقع در توئیت خود نوشت: "کشتار در پاریس نفرتانگیز است. ما در کنار مبارزه مردم فرانسه علیه تروریسم و دفاع از آزادی رسانهها، ایستادهایم."
الازهر، اصلیترین مرکز علوم اسلامی مصر و مقامات اتحادیه عرب هم این حمله را محکوم کردهاند.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، گفته است که در حمله امروز "آزادی بیان" هدف قرار گرفته است و دیوید کامرون، نخستوزیر بریتانیا گفت که کشورش در مبارزه با هر شکل از تروریسم، در کنار مردم فرانسه و همراه با آنهاست.
واکنش ایران و سلمان رشدی
به گزارش خبرگزاری رسمی ایرنا، مرضیه افخم سخنگوی وزارت خارجه ایران هم کشتار ۱۲ نفر در این نشریه را محکوم کرد و گفت "همه اعمال تروریستی علیه مردم بیگناه با تعالیم اسلام بیگانه است."
او گفت این حمله بخشی از "موج افراطی گری و خشونت طلبی فیزیکی و فکری" است که در یک دهه اخیر در اطراف جهان گسترش یافته و اضافه کرد که این وضع ناشی از "سیاست های نادرست و برخوردهای دوگانه در مواجهه با خشونت ورزی و افراط گری" است.
او همچنین انتقاد کشورش از کاریکاتورهای پیامبر اسلام را تکرار کرد: "سوءاستفاده از آزادی بیان و تندروی فکری و ترور شخصیت های مورد احترام ادیان و ملت ها، توهین به ادیان الهی و ارزش ها و نمادهای مورد احترام این ادیان محکوم است."
همزمان سلمان رشدی نویسنده بریتانیایی متولد هند که زمانی آیت الله خمینی فتوای قتل او را به خاطر "توهین به اسلام" - در پی نوشتن کتاب "آیه های شیطانی" - صادر کرده بود با ادای احترام به آثار نشریه شارلی ابدو گفت که مذهب باید موضوع هجو باشد.
او گفت: "من با شارلی ابدو اعلام همبستگی می کنم، چنانکه همه ما باید چنین کنیم، تا از هنر هجو دفاع کنیم، هنری که همیشه نیرویی برای آزادی و علیه ستمگری، ریاکاری و حماقت بوده است."
نویسنده کتاب بچه های نیمه شب نوشت: "مذهب، گونه ای از بی خردی قرون وسطایی، در ترکیب با سلاح های مدرن یک تهدید واقعی برای آزادی ماست. تمامیت خواهی مذهبی باعث جهش ژنتیکی مرگباری در قلب اسلام شده و ما نتایج فاجعه بار آن را امروز در پاریس دیدیم."
عملیات گسترده برای یافتن عاملان حمله پاریس
در فرانسه یک عملیات گسترده جستجو برای یافتن سه مرد مسلحی که ۱۲ نفر را روز چهارشنبه در دفتر مجله شارلی ابدو در پاریس کشتند در جریان است.
هشت روزنامه نگار از جمله دبیر این مجله طنز و دو مامور پلیس در میان کشته ها هستند.
رسانه های فرانسوی به نقل از منابع مطلع پلیس از این سه مظنون نام برده اند.
هم اکنون عملیات پلیس در شهر رنس در شمال شرقی پاریس گزارش می شود.
همزمان چهارشنبه شب در سراسر فرانسه تجمع هایی در همبستگی با قربانیان و اعتراض به حمله برگزار می شود.
تدابیر امنیتی در سراسر کشور تشدید شده است و به خصوص در پاریس وضعیت اضطراری اعلام شده.
خبرگزاری فرانسه اواخر چهارشنبه گزارش داد که کماندوهای ویژه پلیس در شهر رنس در ۱۴۰ کیلومتری شمال پاریس در جستجوی مظنونان هستند.
روزنامه لوموند به نقل از منابع پلیس می گوید که دو تن از مهاجمان دو برادر الجزایری الاصل بوده اند، هرچند پلیس هنوز رسما این گزارش را تأیید نکرده است.
مهاجمان با اسلحه کلاشنیکف به دفتر مجله شارلی ابدو حمله کردند و حاضران در این دفتر را به گلوله بستند.
آنها در حالی که فریاد الله اکبر سر داده بودند، به سوی مأموران پلیس هم تیراندازی کردند. شاهدان می گویند که آنها فریاد می زدند که انتقام [انتشار کاریکاتور] پیامبر اسلام را از دست اندرکاران شارلی ابدو گرفته اند.
استفان شاربونیه، دبیر مجله و سه نفر از سرشناسترین کاریکاتوریستهای فرانسه در حمله چهارشنبه کشته شدند. جان او قبلا تهدید شده بود و تحت حفاظت پلیس بود.
برنارد ماریس، اقتصاددان و از سهامداران شارلی ابدو و دو افسر پلیس هم در بین کشته شدگان هستند. مقام ها می گویند که۱۱ نفر در جریان حمله زخمی شدهاند که حال چهار نفر از آنها وخیم است.
کورنی ری، کاریکاتوریست این نشریه گفت که مردان نقابدار او را وادار به گشودن در که با شماره رمز باز می شد کردند و به او گفتند که "عضو القاعده" هستند هرچند به گفته او به روانی فرانسه حرف می زدند.
شاهدان عینی گفتند که صدای حداقل ۵۰ گلوله را که توسط مهاجمان در داخل دفتر شارلی ابدو و در خیابان شلیک شد شنیده اند.
تصاویر مهاجمان در خیابان و هنگام شلیک به سر یک پلیس زخمی توسط یک ساکن محل گرفته شده است.
دفتر نشریه شارلی ابدو در ماه نوامبر ۲۰۱۱ یک روز پس از انتشار کاریکاتوری از پیامبر اسلام هدف حمله با بمب آتش زا قرار گرفته بود.
حمله چهارشنبه درحالی انجام شد که جلسه هفتگی سردبیران در جریان بود.
پلیس گفت که مهاجمان به شمال پاریس گریختند و بعد اتومبیل خود را رها کردند و با ربودن یک اتومبیل دیگر از محل فرار کردند.
فرانسوا اولاند، رئیس جمهور فرانسه حمله امروز را حمله ای علیه "آزادی بیان" و تکثر اندیشه خواند و فردا پنجشنبه را روز عزای ملی اعلام کرد.
او از همه شهروندان فرانسه خواست در یک دقیقه سکوتی که در ساعت ۱۲ ظهر در تمام اماکن عمومی برقرار می شود شرکت کنند و اتحاد خود را نشان دهند.
|
|