عصر نو
www.asre-nou.net

گفت و گوی رادیو بین الملی سوئد با دکتر مهرداد درویش پور
در مورد وضعیت دانشگاه های ایران

علل غیبت دانشگاه های ایران در میان برترین دانشگاه های جهان


Fri 24 04 2009

darvishpour.jpg
براساس تحقیق انجام شده توسط شورای پژوهش ملی اسپانیا Spanish National Research Council, CSIC در رتبه‌بندی دانشگاه‌های جهان بر اساس وب‌سنجی (وبومتری) ۷ دانشگاه سوئد در میان ۵۰۰ دانشگاه برترجهان قراردارند. این درحالی‌ست که دانشگاه‌های ایران در میان این ۵۰۰ دانشگاه هیچ جایگاهی ندارند.
این طرح از سال ۲۰۰۴ توسط آزمایشگاه سیبرمتریکس در اسپانیا راه اندازی شده است که بیش از ۱۶ هزار مؤسسه‌ی آموزش‌عالی را در سطح جهان پوشش می‌دهد. مسؤلان آموزش‌عالی در جهان می‌توانند از این طریق برپایه‌ی‌ شاخص‌های وب‌سنجی از وضعیت دانشگاه‌ها یا مؤسسات پژوهشی خود در مقایسه با دیگران آگاه شوند.
در میان هزار دانشگاه برترجهان، نام ۹ دانشگاه سوئد دیده می شود، اما ازایران تنها دانشگاه تهران آن هم در ردیف ۹۹۰ قراردارد. این در حالی ست که از کشور ترکیه نام ۹ دانشگاه مشاهده می شود. در توزیع دانشگاه‌های برتر بر اساس ناحیه‌ی جغرافیایی نیز در بین ۲۰۰ دانشگاه برتر ۱۲۱ دانشگاه از آمریکای شمالی، ۶۰ دانشگاه از اروپا، ۱۰ دانشگاه از آسیا، ۶ دانشگاه از اقیانوسیه و ۳ دانشگاه از آمریکای لاتین هستند. از ایران ۴۱ دانشگاه دارای رتبه‌ی جهانی در طرح وب‌سنجی هستند که از رتبه ۹۹۰ (دانشگاه تهران) تا ۵۹۶۷ را دربر می‌گیرد. ۱۶ دانشگاه ایران رتبه بین ۱۰۰۰ و ۳۰۰۰ را کسب کرده‌اند که ۴ دانشگاه به دانشگاه‌های علوم پزشکی و ۱۲ دانشگاه به وزارت علوم وابسته هستند.
مهرداد درویش پور
مهرداددرویش پور، استاد جامعه شناسی در دانشگاه های ملاردالن (Mälardalen) و استکهلم، در گفتگویی با حمیدرضا حسینی دلیل این امر را وضیح می‌دهد.
گفتگو با مهرداد درویش پور