سفر کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران
کاترین اشتون با نرگس محمدی و گوهر عشقی دیدار کرد
Mon 10 03 2014

بی بی سی: کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده شش قدرت جهانی مذاکره کننده با ایران بر سر برنامه اتمی این کشور، در راس هیاتی از اتحادیه اروپا، وارد تهران شده است. این سفر به دعوت محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه به ایران انجام می شود.
عباس عراقچی، معاون وزارت امور خارجه ایران در فرودگاه مهرآباد تهران از خانم اشتون استقبال کرده است. هلگا اشمیت، معاون و مایکل مان، سخنگوی خانم اشتون هم در این سفر او را همراهی میکنند.
این نخستین سفر خانم اشتون به ایران به عنوان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا است. آخرین دیدار مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از ایران مربوط به سفر شش سال پیش خاویر سولانا، سلف خانم اشتون بود که برای گفت و گو درباره برنامه اتمی ایران به تهران سفر کرده بود.
در جریان سفر خانم اشتون به ایران، قرار است او فردا با حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه، علی لاریجانی، رئیس مجلس و علی اکبر ولایتی مشاور امور بینالمللی آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران دیدار کند.
بر اساس برنامه اعلام شده، خانم اشتون روز دوشنبه را در شهر تاریخی اصفهان خواهد بود و از اماکن و بناهای تاریخی آن بازدید خواهد کرد.
ظریف: ایران برای توافق در موضوع هستهای مصمم است
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران امروز یکشنبه ۱۸ اسفندماه در نشست مشترک خبری با کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در تهران اعلام کرد: "ایران مصمم است درباره موضوع هستهای به توافق برسد."
به گزارش خبرگزاریهای ایران، آقای ظریف با تاکید بر اینکه ایران برای تحقق این توافق تلاش کرده است، گفت: "ما نشان دادیم که به این مسئله ایمان داریم و اراده سیاسی وجود دارد. ایران تعهداتی که باید انجام میداد را انجام داده و ادامه مسیر بستگی به طرف مقابل است که تا چه اندازه تحت توافقنامه، تعهدات خود را انجام دهد و به میز مذاکره بیاید و این میل، تصمیم و تعهد وجود داشته باشد تا بتوانیم به توافقی برسیم که برای هر دو طرف مورد قبول است."
قای ظریف گفت که طرف مقابل این مذاکرات "باید بپذیرد که ایران فقط توافقنامهای را قبول میکند که به حقوق مردم ایران احترام بگذارد."
کاترین اشتون نیز در این نشست با تاکید بر اینکه توافق شش ماهه بین ایران و گروه ۱+۵ درباره موضوع هستهای بسیار اهمیت دارد، گفت: "هدف ما رسیدن به توافق است."
خانم اشتون همچنین عنوان کرد که چهار سال است در حال مذاکره با ایران در خصوص مسائل هستهای است و توافق موقت در ژنو را "حرکتی رو به جلو" میداند.
این نخستین سفر خانم اشتون به ایران به عنوان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا است.
آخرین دیدار یک مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از ایران به سفر شش سال پیش خاویر سولانا مربوط بود که برای گفت و گو درباره برنامه اتمی ایران به تهران سفر کرد.
نشست بعدی گروه ۱+۵ و ایران قرار است روز ۱۷ مارس (۲۶ اسفند) برگزار شود.
آقای ظریف پیشتر گفته بود که در راستای تداوم گفتگوها در مورد مذاکرات هستهای، او و کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به نمایندگی از شش قدرت جهانی، حداقل یک بار در ماه ملاقات خواهند داشت و ملاقات هایی هم به صورت متناوب در سطوح پایین تر انجام می شود.
تعیین ابعاد غنیسازی و محدودکردن تعداد سانتریفیوژها، کاهش ذخیره اورانیوم غنی شده، توقف فعالیت تاسیسات غنیسازی فردو و راکتور آب سنگین اراک از مسائلی است که غرب میخواهد مشخص کند. از طرف دیگر ایران هم میخواهد جدول زمانبندی برداشتن تحریمها زودتر مشخص شود.
ملاقات اشتون و روحانی
در ادامه سفر کاترین اشتون به ایران، او امروز با حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران ملاقات کرد.
آقای روحانی در این دیدار با اشاره به علاقه ایران برای احیای روابط اقتصادی و مذاکره درباره مسائل مورد علاقه دو طرف اعلام کرد که دولت او است در عرصه سیاست خارجی بر اساس منافع و احترام متقابل و مشترک با همه جهان تعامل سازنده داشته باشد و یکی از زمینههایی که این دولت علاقهمند است روابط جدید در آن به وجود آورد، اتحادیه اروپا است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در این دیدار گفت: "این نخستین فرصتی است که در خصوص مسالهای غیر از موضوع هستهای با مقامات ایران گفت و گو میکنم و این آغازی برای توسعه همکاریها میان ایران و اتحادیه اروپایی است."

کاترین اشتون با نرگس محمدی و گوهر عشقی دیدار کرد
کاترین اشتون اولین سفر خود به تهران را با دیدار با نرگس محمدی از فعالان حقوق زن و گوهر عشقی مادر ستار بهشتی یکی از زندانیان کشته شده در اوین آغاز کرد.
خانم اشتون در تهران به خبرنگار بی بی سی جهانی گفت ما از ابتدا در طرح موضعمان در خصوص حقوق بشر در ایران خیلی صریح بوده ایم.
خانم اشتون که ۵ فعال زن دیگر را نیز در ابتدای سفر خود به تهران ملاقات کرده است به خبرنگار بی بی سی گفت برای من به طور خاص خیلی مهم بود که هم زمان با روز جهانی زن از این زنان بشنوم از نظر آنها چطور می توان شرایط را تغییر داد.
خانم اشتون همچنین در بیانیه ای که در پایان سفر خود به تهران منتشر کرده به دیدار خود با فعالان زن در ایران اشاره کرده و گفته است: "کسی نباید تعجب کند که در سفر من تمرکز زیادی بر موضوع حقوق بشر بود، با فعالان زن درباره شرایط زنان در ایران گفتگو کردم؛ فعالیتهایی که از روزنامهنگاری تا کمک به پناهندگان افغان، بخشهای مختلف جامعه مدنی را در بر میگیرد."
ستار بهشتی، کارگر ۲۳ ساله ای بود که به دلیل وبلاگ نویسی بازداشت شد و سپس در جریان بازداشت مورد ضرب و شتم شدید قرار گرفت و جان داد.
خانم اشتون پیشتر نیز درباره وضعیت نرگس محمدی موضع گیری کرده بود.
در مهرماه ۱۳۹۰ هنگامی که نرگس محمدی ، نایبرئیس کانون مدافعان حقوق بشر، به ۱۱ سال زندان محکوم شد کاترین اشتون با صدور بیانیهای ابراز نگرانی کرد و گفت "با توجه به وضعیت سلامتی خانم محمدی او در زندان به امکانات پزشکی لازم دسترسی نخواهد داشت. و حکم زندان علیه نرگس محمدی را نشانه دیگری از تعقیب غیرعادلانه کسانی دانست که شجاعانه و با قاطعیت برای دفاع از حقوق بشر در ایران برخاستهاند."
حکم زندان خانم محمدی بعدها در دادگاه تجدید نظر به شش سال کاهش یافت و سرانجام حدود دو سال پیش به دلیل بیماری جدی با قرار وثیقه اجازه مرخصی و درمان خارج از زندان دریافت کرد.
|
|