حکومت سوریه تاییدکرد در نشست ژنو شرکت میکند
Thu 28 11 2013
بی بی سی: حکومت سوریه تایید کرده است که در کنفرانس صلح ژنو شرکت میکند. این مذاکرات قرار است ۲۲ ژانویه سال آینده میلادی، یعنی در کمتر از دو ماه آینده برگزار شود.
دمشق در عین حال تاکید کرده است که درباره انتقال قدرت مذاکره نخواهد کرد.
گزارش رسانههای رسمی سوریه میگوید هیئت نمایندگی این کشور در نشست ژنو، از بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه دستور میگیرد.
خواسته اصلی مخالفان سوریه آن است که آقای اسد هیچ جایی در دوره انتقال قدرت در این کشور نداشته باشد.
از زمان آغاز اعتراضها علیه بشار اسد در مارس ۲۰۱۱، ۳۲ ماه پیش، بیش از صد هزار نفر در سوریه کشته شدهاند که اغلب آنان از مخالفان بودهاند.
حدود ۹ میلیون نفر از خانههای خود آوارهشدهاند. این معادل دو پنجم کل جمعیت سوریه پیش از این جنگ داخلی است.
ایران و ترکیه که از طرفین درگیر حمایت میکنند، در یک بیانیه مشترک خواستار آتشبس در سوریه شدهاند.
درخواست آتشبس در سوریه از سوی محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و احمد داوود اوغلو، همتای ترک او در یک کنفرانس خبری مشترک در تهران، پایتخت ایران، بیان شده است.
وزرای خارجه ایران و ترکیه در این کنفرانس مطبوعاتی همچنین تاکید کردهاند که هدف مشترک دو کشور پاپان درگیریها در سوریه است.
ایران از پیش اعلام کرده است که اگر به این کنفرانس ژنو ۲ دعوت شود، در آن شرکت خواهد کرد.
وزارت امور خارجه سوریه میگوید هیئت این کشور در نشست صلح ژنو، "خواستههای مردم سوریه را دنبال میکند که اول از همه، از بین بردن تروریسم است".
حکومت سوریه، مخالفان و شورشیان را "تروریست" میخواند.
جیم میور، سردبیر خاورمیانه بیبیسی، میگوید این رویکرد دولت سوریه بهوضوح برای پسزدن مخالفان سوری طراحی شده است که در حال حاضر درباره شرکت در این کنفرانس، اختلاف نظر دارند.
این خبرنگار بیبیسی اضافه میکند که بیانیه آشتیناپذیر دولت سوریه، مخالفان را به چنین تصمیم دشواری ترغیب نمیکند. به ویژه آن که حکومت سوریه پس از مدتها دارد در زمینه سیاسی، دیپلماتیک و نظامی برتری پیدا میکند.
امیدها پس از توافق ایران
ماههاست که سازمان ملل متحد، آمریکا و روسیه در تلاش هستند دو طرف بحران را به یک راهحل سیاسی برای جنگ داخلی سوریه ترغیب کنند.
در روزهای گذشته، بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد، خبر داده بود که هم حکومت سوریه و هم مخالفان در نشست ژنو ۲ شرکت خواهند کرد.
اخضر ابراهیمی، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه نیز گفته که قرار است فهرست کاملی از شرکتکنندگان در نشست ژنو منتشر شود و ایران و عربستان هم "احتمالا در این فهرست هستند".
امیدها به پیشرفت درباره مذاکرات سوریه، پس از آن بالا گرفت که قدرتهای جهانی روز یکشنبه ۲۴ نوامبر با ایران درباره برنامه هستهایاش به توافق رسیدند.
دبیرکل سازمان ملل متحد گفته است که انتظار دارد هر دو طرف "با درک روشنی" در این نشست شرکت کنند که هدف از این مذاکرات، اجرای کامل اعلامیه ژنو است.
این اعلامیه در ماه ژوئن سال گذشته میلادی پس از نشستی به میزبانی سازمان ملل صادر شد.
او تاکید کرده است مذاکرات صلح، در پی تشکیل حکومتی در سوریه با همه قدرت اجرایی است؛ همانطور که اعلامیه ژنو خواستار آن شده بود.
پیشتر ژنرال سلیم ادریس، فرمانده ارتش آزاد سوریه در سخنانی گفت که گروه تحت رهبری او در مذاکرات صلح ژنو شرکت نخواهد کرد و به مبارزه با حکومت بشار اسد، رئیسجمهوری این کشور ادامه خواهد داد.
ژنرال ادریس به شبکه خبری الجزیره گفت که شرایط برای برگزاری مذاکرات صلح ژنو در اواسط ماه ژانویه مناسب نیست.
فرمانده ارتش آزاد سوریه گفت که بشار اسد از فرصت مذاکره استفاده کرده و به جنگ ادامه میدهد.
ائتلاف ملی سوریه، مهمترین ائتلاف مخالفان بشار اسد نیز گفته است که اگر شماری از شرط های آنها برآورده شود، در این کنفرانس شرکت میکند.
این ائتلاف گفته بود در صورتی که تضمین داده شود که سازمانهای امداد رسان اجازه دسترسی به مناطق تحت محاصره را دارند و زندانیان سیاسی به خصوص زنان و کودکان آزاد میشوند، حاضر است در این مذاکرات شرکت کند.
این ائتلاف همچنین بار دیگر تاکید کرد که بشار اسد، رئیس جمهور "نباید هیچ نقشی در دوره انتقال" داشته باشد.