اخبار و گزارشات کارگری ۱۷و۱۸ شهریورماه۱۳۹۲
Tue 10 09 2013
- آخرین خبر از وضعیت شاهرخ زمانی
- بدنبال تجمع اعتراضی امروز کارگران کیان تایر در مقابل وزارت صنایع، آنان به خواستهای خود دست یافتند
- تجمع کارگران کارخانه سیمان لوشان مقابل استانداری گیلان به دلیل اخراج 73 نفر کارگر
- بدهی پیمانکاری آذر خاک به ۴۰۰ کارگر پتروشیمی
- اعتصاب پرسنل مخابرات همدان دراعتراض به عدم افزایش حقوق
- اخراج ۵۰ کارگر آجر خورشید به بهانه قطعی گاز
- تجمع اعتراضآمیز کارمندان فدراسیون کشتی مقابل دفتر خطیب
- مصاحبه روزنامه بهار با جعفر عظیم زاده درباره ترک تحصیل فرزندان کارگران
- کارگران از ابعاد فاجعهبار طرح «استاد شاگردی» بیاطلاعاند
آخرین خبر از وضعیت شاهرخ زمانی
یک ساعت قبل (19/30 یکشنبه 17/6/1392) با خبر شدیم شاهرخ را به دادگاه بردند و یکی از افرادی که علیه او گزارش داده بود را نیز به عنوان شاهد در داگاه حاضر کردند و شاهرخ اعلام کرده است تمامی این گزارش و پرونده کذب است و حتی در پرونده قبلی من که علیه هم ساختند و بر مبنای آن 11 سال زندان به من دادند نیز کذب کامل است و به اندازه سر سوزنی مدرک یا دلیل برای محاکمه من وجود ندارد من مانند بسیاری از زندانیان سیاسی و کارگری بی گناه هستم و باید هرچه زودتر آزاد شویم . همچنین گزارش دهنده نیز گفته است من هیچ توهینی از شاهرخ علیه خامنه ای نشنیدم فقط شاهرخ یک بار به ما گفت به حرف های خامنه ای گوش نکنید اون هر چه می گوید دروغ است . پس از اتمام دادگاه او را برای مقصد زندان گوهر دشت بر گرداندند که طبق محاسبه فردا شاهرخ باید در زندان گوهر دشت باشد.
کمیته حمایت از شاهرخ زمانی -17/6/1392
بدنبال تجمع اعتراضی امروز کارگران کیان تایر در مقابل وزارت صنایع، آنان به خواستهای خود دست یافتند
اتحادیه آزاد کارگران: بدنبال دو ماه کشمکش و تجمع روز 13 شهریور ماه کارگران کیان تایر در مقابل نهاد ریاست جمهوری و اولتیماتوم این کارگران برای تشدید اعتراضاتشان، آنان از صبح امروز دست به تجمع در مقابل وزارت صنایع زدند و خواهان رسیدگی فوری به خواستهای خود شدند. در تجمع امروز، کارگران زن کیان تایر نیز شرکت داشتند و از همان ساعات اولیه این تجمع نیروهای انتظامی و امنیتی به نحو چشمگیری در محل حاضر شده بودند.
بنا بر گزارشهای رسیده به اتحادیه آزاد کارگران ایران از آنجا که قرار بود از ساعت 30/7 صبح امروز جلسه ای در وزارت صنایع برگزار شود کارگران کیان تایر از ساعت 7 صبح دست به تجمع در مقابل وزارت صنایع زدند و پس از شروع جلسه نماینده های آنان تلاش کردند وارد جلسه شوند اما از حضور این نماینده ها در این جلسه ممانعت بعمل آمد و همین امر خشم کارگران کیان تایر را بر انگیخت و آنان بطور متحدانه ای شروع به سر دادن شعارهای اعتراضی کردند و در ادامه حوالی ساعت 11 صبح به داخل این وزارتخانه هجوم بردند و پس از سر دادن شعار " ما منتظر جوابیم هیچ جا نمیریم همینجا هستیم" بار دیگر به خیابان بازگشته و به شعار دادن ادامه دادند. بدنبال این اعتراض قاطعانه از سوی کارگران، سه نفر از نماینده های آنان به داخل جلسه دعوت شدند و همزمان کارگران کیان تایر با شعار مرگ بر جلالی و "شرفی خیانت میکند جلالی حمایت میکند" مانع خروج وی از وزارتخانه شدند. جلالی نظری معاون روابط کار وزارت کار و یکی از اعضا سازمان حمایت از صنایع و از حامیان اصلی واگذاری کارخانه به شرفی بود. وی دوبار تلاش کرد از درب پشتی وزارت صنایع و بدور از چشم کارگران از آنجا خارج شود اما هر بار کارگران مانع وی شدند. در این تجمع کارگران کیان تایر بطور مرتب شعارهای زیر را سر میدادند: کار، حقوق، اعتراض حق مسلم ماست – کارگر با غیرت ذلت نمی پذیرد – تا خون در رگ ماست البرز خانه ماست – برای حفظ البرز بریده باد دست دزد – مرگ بر شرفی – مرگ بر جلالی و...
بنا بر این گزارش در ادامه جلسه وزارت صنایع که با حضور نماینده های کارگران کیان تایر برگزار گردید توافقات زیر حاصل شد: 1- واگذاری کارخانه به مالک قبلی آن متوقف میشود 2- تا زمان استقرار هیات اجرایی سازمان حمایت از صنایع در کارخانه، یک هیات چهار نفره متشکل از 2 نفر از مدیریت فعلی کارخانه و 2 نفر از سازمان حمایت از صنایع، مسئولیت اداره کارخانه را بر عهده خواهند داشت 3- هیات اجرایی سازمان حمایت از صنایع حداکثر تا 5 مهر ماه در کارخانه مستقر خواهد شد و همچون سالهای گذشته کارخانه را اداره خواهد کرد.
اما علیرغم این توافق کارگران کیان تایر حاضر به پایان دادن به تجمع خود نشدند و اعلام کردند تا زمانی که حکم دو نفر از همکارانشان برای اداره کارخانه صادر نشود و وزارت صنایع نامه ای به وزارت نیرو برای وصل برق کارخانه ندهد محل را ترک نخواهند کرد. بدنبال این خواست از سوی کارگران معترض کیان تایر و پس از مدتی کشمکش بر سر این مسئله، نهایتا حکم دو نفر فوق برای اداره کارخانه و نامه ای خطاب به وزارت نیرو برای وصل برق کارخانه صادر شد و پس از آن حوالی ساعت 14 ظهر کارگران کیان تایر به تجمع خود پایان دادند.
کارگران کیان تایر از حدود دو ماه پیش و بدنبال واگذاری کارخانه به مالک قبلی آن نسبت به این مسئله معترض بودند و بارها در اعتراض به این واگذاری دست به تجمع در مقابل نهادهای دولتی زدند اما از آنجا که وزارت صنایع نسبت به این واگذاری مصر بود این کشمکش حدود دو ماه به درازا کشید و امروز کارگران کیان تایر موفق شدند بطور قاطعانه ای به خواسته خود مبنی بر عدم واگذاری کارخانه به مالک قبلی آن دست پیدا کنند.
اتحادیه آزاد کارگران ایران – 17 شهریور ماه 1392
تجمع کارگران کارخانه سیمان لوشان مقابل استانداری گیلان به دلیل اخراج 73 نفر کارگر
به گزارش18شهریورفارس،کارگران کارخانه سیمان لوشان به دلیل اخراج 73 نفر از کارگران این کارخانه مقابل استانداری گیلان تجمع کردند.
براساس این گزارش، تعداد 30 نفر از کارگران کارخانه 300 تنی سیمان لوشان پیش از ظهر امروز مقابل استانداری گیلان تجمع کردند.
یکی از نمایندگان کارگران مذکور که خواست نامش فاش نشود اظهار کرد: مسئولان کارخانه سیمان لوشان از ابتدای سال جاری به دنبال تعطیلی این کارخانه هستند.
وی کارخانه مذکور را فعال و سود ده عنوان کرد و افزود: 200 نفر در کارخانه 300 تنی لوشان فعالیت میکنند.
نماینده کارگران کارخانه 300 تنی سیمان لوشان با تاکید براینکه دلیلی برای بسته شدن کارخانه وجود ندارد، تصریح کرد: مسئولان کارخانه به دنبال اخراج 87 نفر از دیگر کارگران تا پایان شهریور جاری هستند.
وی به رایزنی کارگران کارخانه سیمان لوشان با مسئولان استانداری گیلان اشاره کرد و یادآور شد: برای دومین بار مقابل استانداری گیلان تجمع میکنیم و در مرحله نخست نتیجهای حاصل نشده است.
نماینده کارگران کارخانه 300 تنی سیمان لوشان از وجود مشتری به منظور واگذاری کارخانه خبر داد و گفت: مسئولان کارخانه مذکور حاضر به واگذاری نیستند و میخواهند کارخانه تعطیل شود.
بدهی پیمانکاری آذر خاک به ۴۰۰ کارگر پتروشیمی
به گزارش18شهریورایلنا،یک فعال مستقل کارگری گفت: شرکت آذر خاک بابت دستمزد و حق بیمه کارگران ۱۰ شرکت پیمانکاری زیرمجموعهاش بدهکار است.
«ناصر آغاجری» با اعلام این مطلب گفت: شرکت آذر خاک از پیمانکاران فعال دست اول در منطقه پارس جنوبی است و شرکتهای پیمانکاری دست دوم و سوم از طریق این شرکت در اجرای پروژههای منطقه پارس جنوبی فعالیت دارند.
ابن فعال کارگری افزود: در حال حاضر کارگران شاغل در شرکتهای پیمانکاری دست دوم و سوم حداقل ۵ ماه دستمزد معوقه از شرکت آذر خاک طلبکارند.
به گفته آغاجری علاوه بر دستمزد کارگران، شرکت آذر خاک از بهمن ماه سال گذشته نیز بابت حق بیمه این کارگران به سازمان تامین اجتماعی بدهکار است.
این فعال صنفی بابیان اینکه تعداد کارگران طلبکار از این شرکت بزرگ پیمانکاری بالغ بر ۴۰۰ نفر است، افزود: این کارگران در شرکتهای مختلف پیمانکاری کوچکتر مشغول فعالیتاند.
وی افزود: تنها یک شرکت تهیه و پخت غذا بابت تامین غذای روزانه نیروهای انسانی شرکت آذر خاک مبلغی در حدود ۲ میلیارد تومان طلبکار است.
وی افزود: تاخیر در پرداخت حقوق قانونی کارگران شاغل در پروژههای عمرانی زیر مجموعه شرکت آذر خاک در حالی است که گفته میشود، شرکت ملی نفت ایران مبلغی در حدود ۲۵ میلیارد تومان به آذر خاک پرداخت کرده است.
این فعال کارگری بابیان اینکه در نتیجه این تاخیر و تعلل چند ماهه، کارگران از نظر معیشتی و روحی در وضعیت نامطلوبی به سر میبرند، گفت: نتیجه این وضع اعتراضهای پراکنده اما مستمر کارگران طلبکار بوده است.
آغاجری در پایان یادآور شد: در منطقه وپژه پارس جنوبی شرایط طاقت فرسای آب و هوایی و قوانین غیر عادلانه روابط کار و بد حسابی کارفرمایان باعث شده تا نیروهای انسانی تحت فشار مضاعف قرار بگیرند.
اعتصاب پرسنل مخابرات همدان دراعتراض به عدم افزایش حقوق
به گزارش18شهریورفارس،امروز تعدادی از رانندگان مرکز مخابرات همدان به علت عدم افزایش حقوق در محل ساختمان مرکز مخابرات استان همدان تجمعی مسالمت آمیز برپا کردند.
بنا بهمین گزارش،غلامرضا حمیدی نماینده معترضین در حاشیه تحصن رانندگان ، با بیان اینکه 68 تن از رانندگان سواری و خودروهای سبک بخش خصوصی همکار مخابرات از ساعت 8 صبح امروز در محل مرکز مخابرات استان تجمع کردند، اظهار داشت: رانندگان به عدم افزایش حقوق در سال جاری اعتراض دارند.
وی افزود: از اول سال جاری تمام شرکتها و ادارات دیگر افزایش حقوق متناسب با وضعیت شغلی پرسنل خود داشتند، اما شرکت مخابرات اقدامی در این راستا نکرده است.
نماینده معترضین در ادامه با اشاره به اینکه از اول اردیبهشت ماه سال جاری با مسئولین صحبت و نامهنگاری شده است، تصریح کرد: متأسفانه هیچ کس به اعتراضات قانونی رانندگان توجه نکرده و کار را به جایی رساندند که از صبح امروز تصمیم به اعتصاب گرفتیم.
وی ابراز داشت: رانندگان تقاضای افزایش حقوق 100 درصدی دارند اما بعد از تاریخ 31 مرداد ماه در عقد قرار داد جدید فقط 20 درصد به حقوق معترضین افزوده شده است.
حمیدی در ادامه به نرخ مصوب رانندگان آژانس اشاره کرد و یادآور شد: نرخ کرایه آژانس تاکسی تلفنی ساعتی 5 هزار و 500 تومان و هر کیلومتر چهار هزار تومان است.مخابرات در حال حاضر برای هر ساعت کار هزار و 740 تومان و هر کیلومتر فقط 79 تومان به رانندگان پرداخت میکند.
نماینده معترضین افزود: اگر شرکت مخابرات طبق وعده خود 20 درصد به حقوق رانندگان اضافه کند تازه حقوق دریافتی ما به نصف نرخ مصوب و قانونی میرسد یعنی در هر ساعات 2 هزار تومان افزایش مییابد.
وی ادامه داد: شرکت مخابرات به عنوان یکی از شرکتهای درآمدزا میتواند وضعیت حقوقی پرسنل خود را با دیگر ادارات که درآمدزا نیستند مقایسه کند تا متوجه پرداخت حقوق پایین به کارمندان خود شود.
حمیدی در پایان گفت: رانندگان تا وقتی که به حقوق قانونی آنها رسیدگی نشود به تجمع و اعتراض مسالمت آمیز ادامه خواهند داد.
اخراج ۵۰ کارگر آجر خورشید به بهانه قطعی گاز
به گزارش17شهریورایلنا،مدیرعامل کارخانه آجر خورشید کلاله مدعی شد با قطع گاز این واحد تولیدی توسط اداره گاز استان گلستان، علاوه بر وارد آمدن زیان ۳۰ میلیون تومانی، ۵۰ کارگر به صورت مستقیم و حدود ۸۰ کار به صورت غیر مستقیم بیکار شدهاند.
بر اساس گزارش دریافتی ، بدهی کارخانه آجر خورشید کلاله بابت گاز مصرفی ۹۹ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان ذکر شده است اما مدیران کارخانه دلیل تأخیر در پرداخت طلب اداره گاز را واردات ماشینآلات تولید از کشور ایتالیا بدون استفاده از تسهیلات دولتی ذکر کردهاند.
پایگاه خبری «گلستان ما» با انتشار گزارشی در این باره به خرید ماشینآلات جدید تولید اشاره کرده و به نقل از برزگر، مدیرعامل این کارخانه آورده است: با توجه به اینکه خرید و انتقال این دستگاهها حدود ۲ میلیارد تومان برای این شرکت هزینه برداشته است، برای پرداخت بدهی با شرکت گاز توافق شده بود که هر ۱ یا ۲ هفته مبالغی از طرف این شرکت واریز و در صورت اخذ وام کلیه مبلغ تسویه شود که توافق اول مبنی بر پرداخت مبلغ، طبق توافق برابر اسناد موجود انجام گرفت، اما بدلیل در جریان بودن مراحل دریافت وام در پرداخت توافق دوم تاخیر ایجاد شد.
برزگر تصریح کرد: قرار بود هر ۲ هفته مبلغی حدود ۱۰ میلیون تومان را پرداخت کنیم که در مراجعه یکی از مسئولین جهت پرداخت توافق دوم، به دلیل نبود مسئول مورد نظرکه با او توافقات انجام گرفته شده بود، نتوانستیم این مبلغ را پرداخت کنیم.
او به ماجرای قطعی گاز کارخانه اشاره کرد و گفت: در ساعت ۷ بعدظهر مورخه ۱۰ شهریورماه، پرسنل شرکت گاز در محل کارخانه حاضر شدند و بصورت کتبی اعلام کردند که تا پایان همان روز مهلت تعیین تکلیف بدهی را داریم، اما در کمتر از یک دقیقه این پرسنل اقدام به قطع گاز کارخانه کردند، و نکته قابل تأمل تعطیلی رسمی ۱۱ شهریور، یعنی فردای همان روز بود و ما نتوانستیم با هیچ ارگان متولی، این موضوع را در جریان بگذاریم.
مالک کارخانه آجر خورشید کلاله ادامه داد: در زمان قطع گاز کارخانه، آجرها در کوره و در دمای ۸۰۰ درجه بودند و با قطع گاز، دمای آجرها از ۸۰۰ به کمتر از ۱۰۰ درجه رسید و از این طریق خسارتی بالغ بر ۳۰ میلیون تومان را متقبل شدیم.
شائبه استفاده ابزاری از کارگران
در ادامه این گزارش، گفتگویی با «علیرضا مومنی» که نماینده کارگران معرفی شده، انجام گرفته است. آقای مومنی گفته است: به علت تعطیلی کارخانه، مجبور به تسویه حساب با ۵۰ کارگر رسمی شدیم و در عمل ۵۰ نفر بصورت مستقیم و ۵۰ تا ۸۰ نفر بصورت غیر مستقیم بیکار شدهاند. او همچنین اعلام کرده که این کارخانه با راه اندازی خط تولید جدید، توانایی ایجاد اشتغال برای ۱۰۰ نفر را داشته است.
برپایه این گزارش، هرچند در شرایط سخت اقتصادی امروز بخش تولید نیازمند تعامل و همدلی بیشتر از جانب دستگاه دولت است، اما اقدام به تسویه حساب با تمامی کارگران رسمی در عرض پنج روز پس از تعطیلی و عدم بازگشایی کارخانه در این مدت، شائبه وجهالمصالحه قرار دادن کارگران را در اذهان متبادر میکند.
تجمع اعتراضآمیز کارمندان فدراسیون کشتی مقابل دفتر خطیب
به گزارش17شهریورفارس،کارمندان فدراسیون کشتی در اعتراض به پرداخت نشدن حقوقشان مقابل دفتر سرپرست این فدراسیون تحصن کرده و تجمع اعتراضآمیز برپا کردند.
براساس این گزارش، چندی پیش بود که کارمندان فدراسیون کشتی در اعتراض به عدم پرداخت حقوق و حق بیمههایشان خواستار ملاقات با خطیب، سرپرست این فدراسیون شدند که وی با وساطت حسن رنگرز و دادن وعدههای بی سرانجام، سرپرست فدراسیون کشتی آنها را آرام کرد.
اما حالا بعد از گذشت چند هفته و پس از اینکه وعدههای جناب خطیب عملی نشد، کارمندان فدراسیون در اعتراض به پرداخت نشدن حقوقشان مقابل دفتر سرپرست این فدراسیون اعتصاب و تجمع اعتراض آمیز برپا کردند.
البته گفته میشود خطیب اجازه حضور کارمندان فدراسیون را به دفترش نمیدهد و از توپچی دبیر فدراسیون خواسته است تا آنها را آرام کند.
بر اساس گفته یکی از کارمندان فدراسیون کشتی، آنها 5 ماه است حقوقی دریافت نکردهاند و 9 ماه است که فدراسیون حق بیمههای آنها را پرداخت نکرده است.
این اتفاق در حالی رخ داده است که تیمهای ملی کشتی آزاد و فرنگی بزرگسالان کشورمان مسابقات جهانی را پیش رو دارند و اواخر شهریورماه باید در بوداپست به مصاف حریفان بروند.
البته مشکلات مالی فدراسیون کشتی و عدم مدیریت در این فدراسیون مختص به کارمندان نمیشود و مدتهاست که مربیان و کشتیگیران تیمهای ملی نیز از وضع موجود در اردوها راضی نیستند.
مصاحبه روزنامه بهار با جعفر عظیم زاده درباره ترک تحصیل فرزندان کارگران
فعالان کارگری از ترک تحصیل فرزندان کارگران ابراز نگرانی میکنند
پول ندارند، ترک تحصیل میکنند
هزینههای تحصیل بالاست، ترک تحصیل میکنند. این خلاصه وضعیت آموزشی فرزندان بعضی کارگران ایرانی است؛ کارگرانی که در چهار سال گذشته آنقدر طعم اخراج و افزایش نیافتن حقوقشان را چشیدهاند که حالا آموزش فرزندانشان جای کمی را در سبد هزینههایشان گرفته است. حالا چندسالی میشود که فعالان کارگری درباره وضعیت آموزشی دانشآموزانی که سرپرست کارگر دارند، هشدار میدهند؛ سرپرستانی که فرق نمیکند زن باشند یا مرد، اما بههرحال هزینههای زندگی روزهای خوبشان را ازشان گرفته است. آخرین هشدار را دو روز پیش رییس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی کشور داده: «در شرایطی که کارگران قرارداد موقت با وجود داشتن شغل از تامین هزینههای تحصیلی فرزندانشان ناتواناند، خطر ترک تحصیل فرزندان هزاران کارگر قراردادی و پیمانی که ظرف یک سال اخیر در نقاط مختلف کشور بیکار شدهاند، وجود دارد.»
فتحالله بیات به «ایلنا» گفته است که به دلیل طولانی شدن بحران اقتصادی در بخش تولید، بسیاری از کارگرانی که در نقاط مختلف کشور ماهها حقوق دریافت نکردهاند ممکن است با هر سختی بتوانند مخارج روزمرهشان را تامین کنند، اما قادر به پرداخت هزینههای تحصیل و نوشتافزار فرزندانشان نیستند.
این اولینبار نیست که در یک سال گذشته مسئولان مختلف درباره وضعیت بد آموزشی فرزندان کارگران هشدار میدهند. همین چندوقت پیش، این ایرج عبدی، نماینده خرمآباد و عضو کمیسیون اجتماعی مجلس نهم بود که گفت از روند رو به رشد ترک تحصیل فرزندان خانواده کارگران متاسف و درباره آن نگران است: «ادامه روند ترک تحصیل فرزندان خانواده کارگری، از رشد اجتماعی و ارتقای سطح زندگی آنها جلوگیری میکند و این در شرایطی است که باید با استفاده از روشهای مختلف به گونهای عمل کرد که این خانوادهها از حداقلهای لازم برای زندگی و آموزش فرزندانشان برخوردار باشند.»
بعد از این اعلام نگرانیها بود که امیرقاسم معینی، وزیر کار دولت دهم مرداد گذشته این قول را داد که از سال تحصیلی آینده هزاران نفر از فرزندان کارگران از هزینه تحصیلی و کمکهزینه تحصیلی استفاده خواهند کرد.
او این قول را برای اجرایی شدن در دولت یازدهم بعد از آن داد که چندروز قبلش مجلس اساسنامه صندوق تامین آموزش فرزندان کارگران را تصویب کرده بود. در این اساسنامه وظایف صندوق و نحوه پرداخت کمکهزینه تحصیلی به فرزندان کارگران تعیین شده است و در صورت ابلاغ آن به دولت، از سال تحصیلی جدید در صورتی که فرزندان کارگران بیمه شده ضمن ادامه تحصیل در دورههای پنجساله ابتدایی و سهساله راهنمایی تحصیلی هوش و استعدادشان از طریق آزمایشهای مربوط تایید شود، از تسهیلات لازم برخوردار میشوند و وضع تحصیلی و زندگی خانوادگی آنان تحت مراقبت مخصوص قرار خواهد گرفت.
حالا و در حالی که اجرایی شدن این اساسنامه از سال تحصیلی جدید هنوز معلوم نیست، دوباره موج نگرانیها برای ترک تحصیل فرزندان کارگران در سال تحصیلی جدید راه افتاده است؛ نگرانیهایی که مرکز آمار ایران هم صحت آنها را تایید میکنند.
جعفر عظیمزاده، عضو هیاتمدیره اتحادیه آزاد کارگران ایران در گفتوگو با «بهار» میگوید که وضعیت بد آموزشی فرزندان کارگران قراردادی و پیمانی مساله جدیدی نیست: «فرزندان این کارگران سالهاست که این مشکل را دارند؛ کارگرانی که در مناطق آزاد مانند ماهشهر و غیره کار میکنند وضعیتشان از این هم بدتر است چون تحت پوشش قوانین کار نیستند و وضعیت مالیشان از بقیه کارگران هم بدتر است.»
او میگوید کارگران شرکتهای پیمانکاری جزو محرومترین کارگراناند و در سالهای گذشته دچار مشکلات زیادی شدهاند: «هزاران کارگر که در شهرهایی مانند تهران و اصفهان زندگی میکنند دریافتیشان از 700 یا 800هزار تومان بیشتر نیست و برای تامین هزینههای درمان و آموزش فرزندانشان مشکل دارند.» او که خودش یک کارگر است از تجربه خودش برای خرید وسایل موردنیاز فرزند دانشآموزش در آستانه شروع سال تحصیلی جدید میگوید: «یک هفته میشود که همسرم میگوید برای فرزندمان خرید کنیم ولی من فعلا پولی در بساط ندارم که وسایل موردنیاز فرزندم را بخرم. این مشکل تعداد زیادی از همکاران من است.» عظیمزاده ترک تحصیل فرزندان کارگران را فقط خروج آنها از چرخه تحصیل نمیداند: «در حال حاضر حقوق معلمان به اندازهای کم است که آنها انگیزه کار باکیفیت در کلاسها را ندارند و به همین دلیل ترجیح میدهند طوری در مدارس درس دهند که دانشآموزان مجبور شوند معلم خصوصی بگیرند و چون فرزندان کارگران پول این کار را ندارند از نظر آموزشی افت میکنند، مردود میشوند و درنهایت از مدارس اخراج میشوند.»
براساس گزارشهای مرکز آمار ایران از جمعیت 19میلیون و 435هزار نفری در سنین هفت تا 19 سال در سال 91-90 که باید آموزش خود را در مدارس ادامه میدادند، بیش از 7میلیون و 135هزار نفر به دلایل اقتصادی و غیره قادر به ادامه تحصیل نبودهاند و در حقیقت بیش از 37درصد دانشآموزان ایرانی در همان سال مجبور به ترک تحصیل شده بودند.
از طرف دیگر سال گذشته این یکی از معاونان وزارت آموزشوپرورش بود که بهطور غیرمستقیم ترک تحصیل این دانشآموزان را قبول کرد و گفت: «ما تازه فهمیدهایم رقم دانشآموزان ما 12میلیون نفر است نه 14میلیون.»
رسول پاپایی، کارشناس آموزشی در اینباره به «بهار» میگوید: «هزینههای تحصیل به اندازهای بالا رفته که تامین هزینههای آموزشی خود به خود از سبد هزینههای بعضی خانوادهها مانند خانوادههای کارگران حذف شده است. از طرف دیگر براساس قانون اساسی هزینههای تحصیل دانشآموزان باید رایگان باشد، مسئولان آموزشوپرورش هم همیشه بر این رایگان بودن تاکید میکنند ولی در جلسات خصوصیشان به مدیران مدارس میگویند که از اولیای دانشآموزان پول بگیرند و بنابراین این هزینهها به دیگر هزینههای دانشآموزان تحمیل میشود و بنابراین دانشآموزان کمبضاعت نمیتوانند آنها را بپردازند و از چرخه تحصیل خارج میشوند.»
علیرضا هاشمی، دبیرکل سازمان معلمان هم به «بهار» میگوید که یکی از قربانیان تورم چندسال گذشته، عدالت آموزشی است: «در این سالها خانوادههایی که مانند کارگران حقوق ثابت دارند تحت فشار مضاعف بودهاند و این بر ترک تحصیل فرزندانشان تاثیر گذاشته است. از طرف دیگر آموزشوپرورش به عنوان یکی از زیرمجموعههای دولت بهدلیل کمبود بودجه، نمیتواند سرانه دانشآموزی را بپردازد و همین موضوع بر دانشآموزان کمبضاعت تاثیر میگذارد.»
کارگران از ابعاد فاجعهبار طرح «استاد شاگردی» بیاطلاعاند
یک فعال مستقل کارگری گفت: احیا نظام استاد - شاگردی با مقاوله نامههای حقوق بنیادین کار، اصول قانون اساسی و مفاد اعلامیه جهانی حقوق بشر مغایرت دارد.
«کاظم فرج اللهی» با اعلام این مطلب گفت: در آخرین روزهای شهریور سال ۱۳۹۱ وزیر وقت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با ابلاغ دستور العمل ۱۴ مادهای مهارت آموزی به روش «استاد- شاگردی نوین» مرتکب اشتباهی جدی در مناسبات بازار کار ایران شد.
وی افزود: برخلاف آنکه در معرفی و دفاع از این طرح آمده است: برای ایجاد رونق و بهبود در فضای کسب و کار و افزایش اشتغال زایی، صاحبان کارگاهها و استاد کاران میتوانند بدون رعایت شرط سنی داوطلبان و جوبندگان کار را به صورت کارآموز که در این طرح «شاگرد» نامیده میشوند به روش استاد- شاگردی قدیم برای کسب مهارت و آشنایی با فضای کسب و کار جذب کنند.
این فعال کارگری بابیان اینکه در نگاه اول به زعم تدوین کنندگان این طرح، شاگرد میتواند تا دو سال در کارگاه در کنار استاد به کسب مهارتهای شغلی و انجام کارهایی در راستای مهارت آموزی بپردازد، افزود: این درحالی است که در این مدت شاگرد از شمول قانون کار و تامین اجتماعی خارج است و نه تنها هیچ مبلغی به عنوان حقوق و دستمزد به او تعلق نمیگیرد بلکه فرد شاگرد حتی مانند یک کارگر ساده و یا کارآموز مورد اشاره قانون کار، نمیتواند از پوششهای بیمه اجباری تامین اجتماعی بهرهمند شود.
فرج اللهی گفت: شرایط غیر عادلانه نیروی کار در مناسبات استاد و شاگردی نوین درحالی است که طبق گفتههای «عزیز حبیبی»، معاون وقت آموزش سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور در فاصله کمتر از سه ماه از ابلاغ این طرح بیش از ده هزار نفر در سراسر کشور از طریق رابطه استاد و شاگردی وارد بازار کار شدند.
وی افزود: بر خلاف تصور و گفتههای مجریان و مدافعان «طرح استاد شاگردی نوین» نیروهای انسانی با اجرای این طرح تنها به امید فرا گرفتن مهارت و یافتن شغل، مجبور به بیگاری و انجام کار بدون مزد میشوند.
فرج اللهی ادامه داد: از آنجا که ابعاد فاجعهبار و جزییات این طرح واپسگرا و قرون وسطایی هنوز برای بسیاری از ذینفعها و کارگران روشن نیست باید با اطلاع رسانی مانع از ادامه اجرای این طرح ناکارآمد شد.
وی با یادآوری اینکه در قوانین مدرن جامعه بشری، حق اختیار کردن شغل در کنار داشتن حق حیات و حق تامین معاش جزء حقوق اساسی افراد تلقی میشود، گفت: مادهٔ ۲۳ اعلامیه جهانی حقوق بشر این ضرورت ناگزیر و شرایط آن را در قالب یک حق طبیعی همهٔ انسانها در چهار بند این گونه بیان میکند: «هر شخصی حق دارد کار کند؛ کار خود را آزادانه برگزیند؛ شرایط منصفانه و رضایت بخشی برای کار خواستار باشد.... هر کسی که کار میکند حق دارد مزد منصفانه و رضایت بخشی دریافت کند که زندگی او و خانوادهاش را موافق حیثیت و کرامت انسانی تامین کند...»
این فعال مستقل کارگری ادامه داد: همینطور در اصل ۲۸ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز بر این ضرورت حیاتی این حق مهر تایید زده شده است: «دولت موظف است با رعایت نیاز جامعه به مشاغل گوناگون برای همهٔ افراد امکان اشتغال به کار و شرایط مساوی را برای احراز مشاغل ایجاد کند».
فرج اللهی بابیان اینکه در طرح استاد-شاگردی به نام آموزش مهارت به هیچکدام از اصول حقوقی و انسانی مورد اشاره توحهی نمیشود، یادآور شد: چون در یک جامعه مدرن پیدا کردن شغل در بیشتر موارد امری است که به داشتن حد معینی از تخصص و کارآمدی نیاز دارد، به همین دلیل آموزش نیروی انسانی به طور کلی و مهارت آموزی نیروهای کار به طور ویژه به عنوان یک امر مهم مورد نیاز است.
فرج اللهی بابیان اینکه برنامه ریزی صحیح برای تربیت و آموزش نیروی کار در پیشبرد درست برنامههای اقتصادی، رونق اقتصاد و چگونگی فضای کسب و کار هر کشور تاثیری انکار ناپذیر دارد، گفت: بخش اصلی و عمومی این آموزش در همهٔ کشورها معمولا توسط نهادهای آموزش و پرورش و آموزش عالی انجام میگیرد.
این فعال کارگری ادامه داد: علاوه بر این آموزشهای تخصص و ویژه توسط هنرستانها و نهادهایی چون مراکز آموزش فنی و حرفه ای (زیر مجموعههای وزارت کار) و بنگاهها و موسسات خصوصی ویژهٔ و در برخی موارد به طور مستقیم توسط موسسات و بنگاههای تولیدی و صنعتیای که نیازمند این تخصصها هستند انجام میشود.
وی گفت: از آنجا که نیروی انسانی و به ویژه نیروی متخصص سرمایهٔ هر کشور است، هزینهٔ آموزش این نیرو نیز به مثابه بخشی از سرمایه گذاری ملی آن کشور محسوب میشود. چنانچه بخش زیادی از این هزینه و سرمایه گذاری توسط دولت و از محل بودجه و درآمد عمومی پرداخته میشود و سهمی از این هزینهها را نیز صاحبان صنایع به مثابه استفاده کنندگان از نیروی کار متخصص از طریق پرداخت درصدی از سود بنگاهها به نهادهای زیربط به عهده میگیرند.
فرج اللهی افزود: نظر به اینکه میزان و شیوهٔ پرداخت این بخش از هزینهها را قانون هر کشور تعیین میکند، بنگاههای خدماتی، تولیدی و صنعتیای که تخصصهای بسیار ویژه نیاز دارند با دایر کردن موسسات آموزشی ویژهٔ خود در سطوح میانی و عالی ودر کنار آن جذب نیرو و کارآموز به تربیت و آموزش نیروی متخصص مورد نیاز خود میپردازند.
وی ادامه داد: معمولا در ازای تقبل هزینهٔ این آموزشها کارآموزان متعهد میشوند که پس پایان دوره آموزش مدت معینی را با دریافت حقوق مناسب برای موسسهٔ آموزش دهنده کار کنند.
فرج اللهی افزود: در این شرایط در حالی شاهد اجرای طرح استاد- شاگردی هستیم که فصل پنجم قانون کار (مواد ۱۰۷ تا ۱۲۹) وظایف و تعهدات دولت را در این زمینه و همچنین وظایف و تعهدات متقابل کارآموز (هنرجو) که بعدا کارگر خواهد شد از یک طرف و بنگاه آموزش دهنده یعنی کارفرما را از سوی دیگر به طور مفصل توضیح میدهد.
منبع:ایلنا-18شهریور
هیجدهم شهریورماه1392
akhbarkargari2468@gmail.com