عصر نو
www.asre-nou.net

نوروزانه با دانشنامه ايرانيکا


Wed 1 04 2009

iranica.jpg
بنياد اسماعيل خويی، شنبه شب بيست و هشتم مارچ در پايان هفته ايرانيکا ميهمانی شامی برای آشنايی بيشتر و همراهی با دانشنامه ايرانيکا در يکی از رستورانهای زيبای شهر آتلانتا برگزار کرد. در اين گردهمآ يی جمعی از ايرانيان فرهيخته و آشنا با عظمت کاری که در سال ۱۹۷۴ به همت پرو فسور احسان يار شاطر در دانشگاه کلمبيا در نيويورک آغاز شد، به ديدار نوروزی با يکديگر پرداختند. در کنار سفره زيبای هفت سين که با شکو فه های بهاری و سبزه نوروزی تزيين شده بود و در قلب آن دانشنامه ايرانيکا نشسته بود شام صرف شد و راه های کمک به ادامه کار دانشنامه و ياری به بنياد دانشنامه ايرانيکا مورد گفتگو قرار گرفت. خانم دکتر حورا ياوری، نويسنده، پژوهشگر ارشد مرکز مطالعاتی ايران دانشگاه کلمبيا، ويراستار و از ياران دانشنامه ايرانيکا بعنوان سخنران از طرف دانشنامه ايرانيکا در اين برنامه شرکت کردند.
در آغازبرنامه، دکتر سياوش عبقری به حاضران تبريک نوروزی و خوش آمد گفتند و توضيح دادند که بنياد اسماعيل خويی نهادی است فرهنگی و فراسياسی که از زمان تاسيس در سال ۲۰۰۱ تربيون آزادی بوده است برای دانشمندان، محققين، شاعران، نويسندگان و فعالان اجتماعی وسياسی که نظريات خود راابراز دارند. سپس ايشان در مورد اهميت دانشنامه ايرانيکا صحبت کردند.ايشان گفتند که نوروز و شاهنامه نقش بنيادين در حفظ و تداوم فرهنگی و هويت ما ايرانيان داشته اند و دارند. بيش از هزار سال پيش بزرگ مرد ايران زمين، فردوسی، با تدوين شاهنامه تلاش در ثبت و ضبط گوشه هايی از فرهنگ و ميراث فرهنگی ما نمود. در اين زمان، بزرگ مرد ديگری چون دکتر احسان يارشاطر و ياران شان، سی و پنج سال است که در تدوين "دانشنامه ايرانيکا" تلاش می کنند. اين دانشنامه " شناسنامه" ی فرهنگی و تاريخی مردمان ايران زمين است که به اشاعه وپايداری فرهنگ و تاريخ ايران در سراسر جهان ياری خواهد رساند، و ما ايرانيان در اين زمان می توانيم اين افتخار را داشته باشيم که با کمک های مالی خود، در تکميل اين گنجينه و "شناسامه"ی خود سهمی داشته باشيم، و با ايجاد هسته های "ياران ايرانيکا" در شهرهای مختلف، و امداد رسانی مالی در اين تلاش فرهنگی سهيم شويم.
پس از سخنان دکتر عبقری فيلم جالبی که در آن پروفسور يار شاطر و چند تنی از نويسندگان و ويراستاران دانشنامه از سراسر جهان دانشنامه ايرانيکا را توصيف کرده اند به نمايش گذاشته شد.
پس از نمايش فيلم خانم دکتر حورا ياوری معرفی شدند و ايشان سخنان خود را با شادباش نوروزی آغاز کردند و به بنيان گزاران بنياد خويی بدليل اينکه اولين وتنها نهادی که به نام شاعر ارزنده ای که در قيد حيات است نامگذاری کرده اند، تبريک گفتند و سپس در مورد وسعت و گستردگی کار دانشنامه ايرانيکا توضيح دادند و گفتند: از سال ۱۹۷۴ ايرانشناسان ايرانی و غير ايرانی در سراسر جهان برای تحقق اين کار بزرگ مشارکت کرده اند. اعتبار و ارزش مقالاتی که بوسيله اين دانشمندان متخصص به زبانهای مختلف نوشته شده جای هيچگونه ترديد در صحت اين اطلاعات بجا نميگذارد. وسعت دامنه ايرانيکا به عنوان کتاب مرجع محدود به مرزهای حغرافيايی امروز ايران نيست.گسترش آن به همه مرز و بوم هايی مانند افغانستان، تاجيکستان، بلوچستان،کردستان بخشهايی از پاکستان و فزاقستان و جوامع پارسی هند که به زبانهای ايرانی صحبت ميکنند می رسد.
خانم دکتر ياوری همچنين نمونه های بسياری را ذکر کردند که نشان دهنده استفاده دانشمندان، محققين و دانشجويان سراسر جهان از دانشنامه ی ايرانيکا در حال حاضر است. دانشنامه هنوز به پايان نرسيده و حروفی چند از آن باقی مانده که بايد تحقيق و تنظيم شود و مدت ۱۲-۱۰-سال تلاش و تفحص لازم است که دانشنامه را به پايان ببرد.
دکتر ياوری در پايان سخنان خود ياد آور شدند که اين گنجينه ی بی همتای دانش، که در برگيرنده گذشته (پيش از تاريخ) و حال ايران است و معرف هويت ايرانيان، با دشواريهايی که بحران اخير اقتصادی پيش آورده دچار کمبود بودجه بسيار است وبه کمک شما ياران ايرانيکا نيازمند است.
برنامه با موسيقی زيبای موسيقيدانان شهر آتلانتا به پايان رسيد.
در اين گردهم آيی بنياد خويی و جمعی از حاضران کمکهای مالی خود را اهدا کردند و دو تابلوی زيبای نقاشی از دو نقاش به نام شهر به نفع ايرانيکا فروخته شد.چندين جلد کتاب که از طرف يکی از حاميان ايرانيکا هديه شده بود بوسيله حاضران به نفع ايرانيکا خريداری شد و کل منافع مهمانی شام نيز به بنياد ايرانيکا اهدا شد.
بنياد اسماعيل خويی از کليه هنرمندان و هموطنانی که با شرکت خود اين گردهمآيی نوروزانه را به يک اتفاق فرخنده تبديل کردند وبه دانشنامه ايرانيکا ياری رساندند، سپاسگزاری ميکند.