عصر نو
www.asre-nou.net

'تماس' مستقیم ایران و آمریکا در لاهه

بریتانیا می گوید اکنون وقت تماس با ایران است نه تحریم های بیشتر
Wed 1 04 2009

h-clinton.jpg
بی بی سی : وزیر امور خارجه آمریکا می گوید فرستاده ایران در اجلاس لاهه با نماینده ویژه باراک اوباما دست داده و آمریکایی ها نامه ای به هیأت ایرانی داده اند که در آن درخواست هایی درباره "سه شهروند آمریکایی که نمی توانند از ایران بازگردند" مطرح شده است؛ اما ایرنا به نقل از سرپرست هیات ایرانی چنین دیداری را تکذیب کرده است.
به گزارش کسری ناجی، خبرنگار اعزامی بی بی سی فارسی به لاهه، هیلاری کلینتون در یک نشست خبری اعلام کرد که ریچارد هولبروک، نماینده ویژه رئیس جمهوری آمریکا در امور افغانستان و پاکستان ملاقاتی مختصر با محمدمهدی آخوندزاده، معاون وزیر امور خارجه ایران داشته و آن دو در فضایی صمیمی با هم دست داده اند.
به گفته خانم کلینتون، آقای هالبروک و آقای آخوندزاده قول داده اند که در آینده تماس خود را حفظ کنند.
اگر این خبر صحیح باشد، پس از سال ها این نخستین بار است که ملاقاتی میان مقامات ایران و آمریکا در این سطح صورت می گیرد.
اما خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایرنا به نقل از محمد مهدی آخوندزاده سرپرست هیات ایرانی در کنفرانس لاهه چنین دیداری را تکذیب کرده است.
ایرنا در گزارشی در این باره می نویسد که سفارت ایران در لاهه، اظهارات خانم کلینتون را تکذیب کرده است.
بنابه این گزارش به علاوه آقای آخوندزاده گفته است "ما قایم باشک بازی نداریم، سیاست ما واضح و روشن است" و افزود: "اینکه طرح مقابل به هر علتی این را مطرح می کند شاید یک مقدار نشان دهنده این باشد که دچار یک نوع تعجیل و یا بهره برداری خاصی از این کنفرانس هستند که کشورهای زیادی هم در آن مشارکت داشتند."
وی جای دیگری افزود "... در جایی با این تعداد دوربین و خبرنگار طبیعی است که اگر بخواهد مذاکره ای هم صورت بگیرد آن را مخفی نکنیم" و همچنین گفت که اگر مذاکره ای درباره افغانستان با آمریکایی ها "انجام شده باشد به اطلاع مردم و خبرنگاران می رسانیم."
خانم کلینتون در نشست خبری خود همچنین اعلام کرد که آمریکا نامه ای به نمایندگان ایران تحویل داده و در آن در مورد "سه شهروند آمریکایی که نمی توانند از ایران خارج شوند"، از مقامات ایران کمک خواسته است.
یکی از این سه تن رابرت لوینسون، افسر سابق پلیس فدرال آمریکا (اف بی آی) است که حدود دو سال پیش در کیش ناپدید شد و اینک دولت آمریکا از مقامات ایران خواسته است که به روشن شدن سرنوشت او کمک کنند.
در نامه آمریکا به مقامات ایران همچنین در خواست آزادی رکسانا صابری (خبرنگار ایرانی - آمریکایی) و رفع محدودیت از عشا مومنی (عضو کمپین یک میلیون امضاء برای حقوق زنان) مطرح شده است.
رکسانا صابری که پدری ایرانی و مادری ژاپنی دارد، در آمریکا متولد و همانجا بزرگ شده است.
او از حدود شش سال پیش به ایران رفت و به عنوان خبرنگار برای رسانه هایی چون "رادیوی عمومی آمریکا"، بی بی سی، ای بی سی نیوز و چند رسانه دیگر کار کرد.
او در بهمن ماه سال 1387 بازداشت و بعدا به زندان اوین منتقل شد. گفته می شود بازداشت او به دلیل ادامه دادن به ارسال پاره ای گزارش های خبری به رغم عدم تمدید مجوز کارش بوده است.
پدر خانم صابری مدتی پیش در نامه ای سرگشاده به رهبر ایران از آیت الله خامنه ای خواست دستور آزادی دخترش را صادر کند.
آقای صابری و همسرش که نگران حال دخترشان هستند، گفته اند برای ملاقات با او به ایران سفر خواهند کرد.
عشا مومنی هم عضو کمپین یک میلیون امضا برای رفع تبعیض قانونی علیه زنان است که مهرماه 1387 بازداشت و به تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی متهم شد.
خانم مومنی چندی بعد با سپردن وثیقه از زندان آزاد شد، اما مقامات او را ممنوع الخروج کردند.

بریتانیا می گوید اکنون وقت تماس با ایران است نه تحریم های بیشتر
وزیر خارجه بریتانیا می گوید قدرت های بزرگ جهان نباید برای اعمال تحریم های تازه بر ایران در زمانی که تهران فرصت خوبی برای حرکت به سوی عادی کردن روابط با واشنگتن دارد عجله کنند.
دیوید میلیبند طی سخنانی در پارلمان بریتانیا با اشاره به تمایل دولت جدید آمریکا برای شروع تازه ای در روابط با ایران پس از چند دهه بی اعتمادی عمیق گفت که این پیشنهاد "بهترین فرصتی است که ایران برای عادی کردن روابط با باقی جهان و بالاتر از آن با آمریکا دارد."
شاید این اولین بار طی سه سال و نیم اخیر - که ایران در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد برنامه غنی سازی را شتاب بخشیده - باشد که بریتانیا از عدم لزوم فشار برای اعمال تحریم های بیشتر علیه این کشور سخن می گوید.
بریتانیا، یکی از شش قدرتی که برای قانع کردن ایران به دست کشیدن از غنی سازی اورانیوم تلاش می کنند، از رویکرد تازه آمریکا مقابل ایران حمایت کرده است.
باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا می گوید که خواهان رفع تنش با ایران و گفتگو با این کشور بر سر مسائل مورد اختلاف است با این حال هنوز جزئیات سیاست تازه خود در قبال ایران را اعلام نکرده است.
اما دیدار روز سه شنبه یک مقام بلندپایه آمریکایی در حاشیه کنفرانس لاهه درباره افغانستان با سرپرست هیات ایرانی حاضر در این کنفرانس از جمله تماس هایی است که آمریکا ظاهرا امیدوار است به افزایش اعتماد میان دو کشور کمک کند.
آقای میلیبند در پاسخ به سوال یکی از نمایندگان دایر بر اینکه بریتانیا پیش از تلاش برای اعمال تحریم های تازه در قالب سازمان ملل یا اتحادیه اروپا بر ایران چقدر صبر خواهد کرد گفت: "... اکنون وقت عجله برای تحریم های بیشتر نیست، اکنون وقت پشتیبانی از سیاست آمریکا در زمینه تماس (با ایران) است که فرصتی است که هر نسل یک بار پیش می آید، نه فقط برای ما بلکه برای ایرانی ها."
قدرت های جهان که در قالب گروه 1+5 (اعضای دائم شورای امنیت و آلمان) برای مهار برنامه اتمی ایران تلاش می کنند مظنونند که هدف این برنامه دستیابی به ظرفیت ساخت سلاح های اتمی باشد؛ سوءظنی که ایران رد می کند.
آقای میلیبند گفت برای آمریکا عاقلانه است که سیاست خود در قبال ایران را کامل کند و اطمینان یابد که حرکات آشتی جویانه اش مقابل ایران "برای ایرانی ها بدون ابهام باشد."
او گفت: "در آن صورت می توانیم اطمینان حاصل کنیم که اگر ایرانی ها به شکلی که مثبت است پاسخ ندهند، می توان گام های بیشتری برداشت."
دولت اوباما قبلا گفته است که هدف از گفتگو با ایران نشان دادن فواید همکاری با درخواست های شورای امنیت سازمان ملل و آژانس بین المللی انرژی اتمی در زمینه برنامه اتمی و تعلیق غنی سازی است و در صورت شکست گفتگوها آماده است تحریم های شدیدتری بر ایران اعمال کند.
آقای اوباما به مناسبت سال نو شمسی پیامی ویدئویی برای مردم و رهبران ایران فرستاد در آن "شروعی تازه" در روابط دو کشور را پیشنهاد کرد. واکنش مقام های ایرانی به آن پیام سرد بوده و از جمله آن را "تبلیغاتی" خوانده اند.
آقای میلیبند گفت که "طیفی از گزینه ها" برای همکاری بین المللی در زمینه یک برنامه غیرنظامی اتمی با ایران وجود دارد اما جزئیاتی ارائه نکرد.
همزمان به گزارش خبرگزاری ایتارتاس روسیه، سرگئی لاوروف وزیر خارجه این کشور گفته است که ایران باید در حل مشکلات جهان نقش ایفا کند، نه اینکه خود یکی از این مشکلات باشد.
وی گفت: "باید گفتگو کرد، احترام گذاشت و ایران را در کلیه زمینه هایی که در سند 'گروه سه به علاوه سه' (بریتانیا، فرانسه، آلمان و آمریکا، چین و روسیه) شناسایی کرده ایم مشارکت داد."
وی افزود این شامل گفتگو در مورد مسائل امنیتی نه تنها در مورد عراق بلکه طیف کاملی از مسائل در خاور نزدیک و خاور میانه - فلسطین، افغانستان، و لبنان - می شود.