«دموکراسی با ایدئولوژی رژیم در تضاد است»
گفت و گوی محمد رضا اسکندری با حسن شرفی، معاون دبیرکل حزب دمکرات کردستان ایران
Sun 29 03 2009
نقش موازین حقوق بشری در انتخابات سی سال گذشتهی کردستان ایران، به نظر شما چگونه بوده است؟
حسن شرفی: جمهوری اسلامی، ظاهرا میثاقهای بینالمللی و منشورهای حقوق بشری را امضاء کرده است. ولی این که آیا میتواند عملا آنها را رعایت کند و مد نظر قرار بدهد، جای پرسش دارد و بدون شک، میتوان گفت که جمهوری اسلامی هرگز چنین عمل نکرده است.
اولا، جمهوری اسلامی بر اساس یک مبنای ایدئولوژیک دینی و در آن دین مشخص هم بر اساس مذهبی مشخص بنا شده است. بر حسب این مبانی فکری و ایدئولوژی، جمهوری اسلامی عملا، حقوق دمکراتیک، حقوق بشر، حقوق ملیتهای ایرانی، آزادیهای بیان، باور به رأی مردم و مشارکت مردم در ادارهی کشور را پایمال میکند.
برای نمونه، درهمین انتخابات ریاست جمهوری پیش رو که در گذشته هم به ظاهر و به اسم، چنین انتخاباتی صورت گرفته، زنها که نصف جمعیت کشور را تشکیل میدهند، بر مبنای ذکر رجل یا رجال در قانون اساسی، از کاندیداتوری برای ریاست جمهوری محروم هستند.
علاوه بر این، در بین مردانی که باید به مذهب رسمی معتقد باشند، خودی و غیرخودی وجود دارد. در نتیجه تعدادی مورد نظر رژیم میمانند که میتوانند کاندیدا شوند.
انتخابات دیگر از قبیل انتخاب مجلس شورای اسلامی و… هم انتصاباتی است که از طرف رژیم صورت میگیرد، اما با ظاهر رأی که به آن مشروعیت مردمی بدهند.
جمهوری اسلامی مفاهیمی چون دمکراسی، حقوق بشر، حقوق ملی، برابری زن و مرد و… را پدیدههای غربی میداند که با مبانی فکری و ایدئولوژی رژیم در تضاد هستند.
بنابراین، وقتی این مفاهیم بیگانه تلقی و مغایر با مبانی فکری جمهوری اسلامی ارزش داده میشوند، معلوم است که هیچ وقت بر اساس این منشورها و مبانی حقوق بشری عمل نمیشود.
به طور مشخص در رابطه با کردستان، در اوایل انقلاب، وقتی انتخابات مجلس خبرگان صورت گرفت، در آذربایجان غربی، دکتر قاسملو با رأی قاطعی انتخاب شد. اما گزارش رسید که توطئهای بر علیه او در کار است و اگر پا به تهران بگذارد، بلافاصله دستگیر خواهد شد که دکتر قاسملو نرفت.
درستی این گزارش هم زمانی مشخص شد که خمینی در جمع انتخاب شدگان سخنرانی کرد و پرسید: «کسانی مثل دکتر قاسملو کجا هستند؟ آیا او اینجا هست؟» و وقتی به او گفتند که نیامده و نیست، گفت: «کاش اینجا بود». یعنی، میدانستم با او چکار کنم.
دکتر قاسملو را به این شکل از حضور در مجلس خبرگان محروم کردند. علاوه بر این، در همان زمانی که رژیم هنوز کاملا تثبیت نشده بود و مردم، به هر شکلی میتوانستند نمایندههای واقعی خود را به مجلس بفرستند، در سراسر مناطق کردنشین هم انتخابات به عمل آمد.
در نقده و اشنویه، کاندیدای حزب دمکرات کردستان ایران، آقای مصطفی هجری که هماینک دبیرکل حزب دمکرات کردستان است، با رأی بیش از نود درصد انتخاب شد. کانیدای این حزب در مهاباد، بیش از هشتاد درصد رأی آورد. در سقز، بوکان هم کاندیداهای حزب انتخاب شدند. در شهر مریوان به دور دوم کشیده شد، اما کاندیدای حزب بالاترین رای را داشت.
اما جمهوری اسلامی تمام این انتخابات را ملغی کرد و اجازه نداد هیچکدام از این نمایندگانی که مردم با رأی آزاد و با کمال میل انتخاب کرده بودند، به مجلس راه پیدا کنند.
چون کاندیداها از سوی حزب دمکرات کردستان ایران معرفی شده بودند و افکار و ایدهها و برنامهی سیاسی این حزب با بینش تنگنظرانه و واپسگرایانهی جمهوری اسلامی ایران در تضاد بود.
بعد هم جنگ را به مردم کردستان تحمیل کردند و شرایط نظامی را در مناطق کردنشین ایران حاکم و انتخابات را (که نمیتوان انتخابات گفت) در آن فضای پلیسی و نظامی برگزار کردند که افراد مورد نظر خود رژیم را که در کردستان انگشتشمار بودند، از صندوقهای رأی بیرون کشیدند و به مجلس بردند.
در دورانی که دولت اصلاحطلب بر سر کاربود، آیا باز هم مردم کرد در انتخابات شرکت کردند؟ و آیا کاندیداهایی بودهاند که از طرف مردم کرد انتخاب شده باشند ولی حاکمیت آنها را از دور خارج کرده باشد؟
آنچه که به حزب دمکرات کردستان ایران مربوط میشود، از آن به بعد، این حزب به عنوان حزب منحله اعلام شده است و حق معرفی کاندیدا برای هیچ انتخاباتی را ندارد.
اما، جریان اصلاحطلب هم که در درون جمهوری اسلامی شکل گرفته بود، مدت زیادی فعالیت کردند و هنوز هم فعالیتهایی دارند، هیچوقت کاندیدایی از طرف خودشان در کردستان معرفی نکردند که مورد تایید اکثریت مردم باشد. اگر هم کسانی را معرفی کرده باشند، بخش اعظمشان رد صلاحیت شدهاند.
فقط صلاحیت چند نفری را تائید کردند که افکار و وابستگیهایشان مورد تایید دستگاههای اطلاعاتی و پلیسی بوده است و اینها سر از صندوقهای رأی درآوردهاند.
میتوانم به اطمینان خاطر، به شنوندگان عزیز رادیوی شما بگویم که در کردستان، بعد از همان انتخابات مجلس اول که کاندیداهای حزب دمکرات با این همه آرا در سراسر کردستان انتخاب شدند، دیگر انتخاباتی صورت نگرفته که مردم بتوانند نمایندهی واقعی و مورد نظر خود را انتخاب کنند.
از طرف دیگر هم در رابطه با کل ایران، وقتی ولایت فقیه هست که اختیارات نامحدود دارد و میتواند مصوبات مجلس را با یک اشاره و با یک دستور یا صدور یک دستور، تمام تصمیمات مجلس را لغو کند، حتا اگر در بین کاندیداهایی هم که در گذشته صلاحیتشان تایید شده، افرادی واقعا دلسوز باشند و بخواهند برای مردم کار کنند، عملا کاری از دستشان ساخته نبوده است.
|
|